ι Τα μυστικά του Κόλπου
Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 07, 2005
Είναι τα πεζοδρόμια απαραίτητα;

Παρακαλώ, μη θεωρήσετε την ερώτηση περιττή, γιατί στο Δήμο Θερμαϊκού η απάντηση δεν είναι αυτονόητη. Όπως φαίνεται (εντελώς δειγματοληπτικά) στις φωτογραφίες από τις οδούς Μηδείας, Αμπελοκήπων, Ιωνίας, Φιλελλήνων και Ανθέων (Κυριακή 15/5/2005) – κυρίως όμως όπως διαπιστώνει κάθε κάτοικος της Περαίας – ουσιαστικά δεν υπάρχουν πεζοδρόμια στην πόλη μας! Μια και μοναδική εξαίρεση, η οδός Αμπελοκήπων (της οποίας η πλακόστρωση έχει ήδη αρχίσει να καταστρέφεται, λόγω κακοτεχνιών).

Αλλού οι ιδιοκτήτες χτίζουν μέχρι μέσα στο δρόμο. Αλλού οι θέσεις στάθμευσης των αυτοκινήτων εννοούνται από τους εργολάβους ως «τμήμα του οικοπέδου + όλο το πεζοδρόμιο». Αλλού λείπει το πλακόστρωτο και η λωρίδα θυμίζει άγρια φύση. Αλλού τα σκουπίδια φράζουν το πέρασμα. Αλλού το πεζοδρόμιο είναι πλατύ και χορταστικό, οπότε ο δαιμόνιος Έλληνας το χρησιμοποιεί για να παρκάρει εκεί πάνω το αυτοκίνητο!

Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορεί κανείς να περπατήσει με ασφάλεια στους δρόμους της Περαίας, ειδικά οι μητέρες με παιδικά καροτσάκια ή μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι δρόμοι μας θυμίζουν πολλές φορές ζούγκλα (και μάλιστα ιδιαίτερα βρώμικη). Αυτός που επινόησε το σύνθημα «Θερμαϊκός, τόπος για να ζεις» πρέπει να είχε υψηλή αίσθηση του μαύρου χιούμορ…

Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος; Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι υπεύθυνη η Μητρόπολη Κασσανδρείας, ούτε το Λιμενικό Σώμα, ούτε ο Στρατός, ούτε οι Κινέζοι μικροπωλητές, ούτε ο σύνδεσμος των βατραχανθρώπων. Μήπως ο Δήμος Θερμαϊκού πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι υφίσταται ως θεσμός για να αντιμετωπίζει πρωτίστως τέτοιου είδους προβλήματα - και να αναλάβει κάποτε τις ευθύνες του;

* Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του Πολιτιστικού και Οικολογικού Συλλόγου Περαίας, ΤΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

 
Έγραψε ο Πάνος - Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 07, 2005 |


4 Comments:


 • At 3:37 π.μ., Blogger S G

  οριστε, αυτο ειναι απολυτα σωστη γκρινια που υπογραφω. Τα πεζοδρομια στην Ελλαδα (η ελλειψη τους μαλλον) με εκνευριζει ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ.

  κοιταχτε και μια πρωτοβουλια πεζων για το θεμα στο www.pezh.gr

   
 • At 9:29 μ.μ., Blogger ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ

  Ααα... ἕνας Δήμαρχος Ἀθηναίων (Ἀβραμόπουλος), ὅμως, ὑπῆρξε, ὁ ὁποῖος ἀγωνίστηκε γιὰ τὴν προστασία τῶν πεζοδρομίων ἀπὸ τοὺς καταπατητές, ἀλλὰ τὰ κιγκλιδώματά του τὰ κάναμε ἀνέκδοτο. Κάνω λάθος;

  (Μόνον ἕνα μειονέκτημα ἔχουν τὰ κιγκλιδώματα· δυσχεραίνουν τὶς καταδρομικὲς ἐπιχειρήσεις διαβάσεως τοῦ δρόμου ἐν μέσῳ διερχομένων αὐτοκινήτων· πρέπει νὰ πᾶς ἀναγκαστικῶς στὸ φανάρι (ἐκτὸς ἐὰν εἶσαι ἡ Φανὴ Χαλκιᾶ)!

   
 • At 1:57 μ.μ., Blogger S G

  Αβραμοπουλος! Μην ακουω αυτο το ονομα! Ο ανθρωπος εβαλε κιγκλιδωματα σε πεζοδρομια 25 εκατοστων (πχ στην μιχαλακοπουλου) με αποτελεσμα το κιγκλιδωμα να πιανει 25% του ανυπαρκτου πεζοδρομιου! Τι εγινε με την απλη λυση της δημοτικης αστυνομιας για να μην μας πιανουν τα πεζοδρομια τα #$^$%@#ΙΧ?

   
 • At 6:27 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  25 εκ πεζοδρόμιο με κιγκλιδώματα;
  "άς μάθουνε ακροβατικά να περπατάνε
  απο πάνω τους."
  Βέβαια, έτσι αρνούνται τη πραγματικότητα, να βάλουν τα κιγκλιδώματα στο δρόμο και να διευρύνουν το πεζοδρόμιο.
  Διότι τα κιγκλιδώματα εκτός ασφαλείας, επιπλέον διαπαιδαγωγούν.
  Το δικαίωμα της ανθρωπομηχανής υπερβαίνει τα δικαιώματα του πεζού ή ανθρώπου με έλλειψη αυτοκινήτου
  Ως πότε παλικάρια θα ζώμε στα στενά, μονάχοι διωγμένοι σα ζαρκάδια κτλ μγ