ι Τα μυστικά του Κόλπου
Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 08, 2005
Το τείχος του αίσχους
Στο δήμο Θερμαϊκού υψώνεται ένα βάναυσο, απαράδεκτο και προκλητικό «Τείχος του Αίσχους». Το αντίκρισα για πρώτη φορά όταν ήρθα για μόνιμη εγκατάσταση στην Περαία, πριν τέσσερα χρόνια ακριβώς. Έκτοτε παραμένει στη θέση του, αποτελώντας αισθητική και πολιτισμική ύβρη προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Οι φωτογραφίες είναι χθεσινές (7/9/2005).

Το τρισάθλιο συρματόπλεγμα διακόπτει από δύο πλευρές την φυσική συνέχεια του αιγιαλού. Όσοι περιπατητές ή ποδηλάτες θέλουν να συνεχίσουν προς Αγία Τριάδα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μια μεγάλη και άκρως επικίνδυνη παράκαμψη, από την οδό (ο Θεός να την κάνει!) Θεσσαλονίκης – Νέας Μηχανιώνας. Το ίδιο όσοι ξεκινούν από Αγία Τριάδα και θα ήθελαν να περπατήσουν ως τους νέους Επιβάτες ή την Περαία.

Το διπλό αυτό «Τείχος του Αίσχους» εκτείνεται αρκετά μέτρα μέσα στη θάλασσα, ώστε να μη μπορεί κανένας να το παρακάμψει ούτε το καλοκαίρι, βρέχοντας τα πόδια του στο νερό. «Αξιοποιείται» ως ιδιωτική θερινή πλαζ και επιπλέον διαθέτει ξύλινες ράμπες και κάποιες εγκαταστάσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες. Πέρυσι ονομαζόταν «TAJ MAHAL», φέτος σκέτη πλαζ του ΕΟΤ, γιατί δεν το νοίκιασε κανείς.

Η ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Πέραν αυτού, το συρματόπλεγμα υποβαθμίζει τραγικά την αισθητική του τοπίου, την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και την ίδια την ήπια οικονομική – τουριστική εκμετάλλευση της περιφραγμένης έκτασης.

Αν επικαλεστεί κάποιος ότι φιλοξενούνται εκεί άτομα με ειδικές ανάγκες, ακόμα και τότε θα έπρεπε να υπάρχει ένα μονοπάτι (όχι δρόμος για αυτοκίνητα) για τους πεζούς και τους ποδηλάτες, κοντά στη θάλασσα, όπως γίνεται λίγο πιο κει, στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ Αγίας Τριάδας ή στις θερινές κατοικίες των αξιωματικών.
 
Έγραψε ο Πάνος - Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 08, 2005 |


0 Comments: