ι Τα μυστικά του Κόλπου
Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 09, 2005
Ποιός φούρνος γκρεμίστηκε;
Σίγουρα κάποιος φούρνος θα γκρεμίστηκε, γιατί (για πρώτη φορά!) είμαι σε θέση να πω δυο καλές κουβέντες για τον δήμαρχο Θερμαϊκού, τον Αντώνη Μαντζάρη.

Διαβάζω στην σημερινή (9/9/05) ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ότι το Συμβούλιο Επικρατείας μπλοκάρησε την επέκταση του αεροδρομίου κατά 1000 μέτρα (μέσα) στη θάλασσα.

Ο Δήμος Θερμαϊκού είχε καταθέσει προσφυγή (για περιβαλλοντικούς και διαδικαστικούς της προκήρυξης λόγους) και κέρδισε!

Δεν πρόκειται για οριστική, αλλά για προσωρινή απόφαση, η οποία όμως δικαιώνει απολύτως την πρωτοβουλία του Δήμου.

Σε περίπτωση που η τελική απόφαση είναι διαφορετική, τότε θα πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι πολίτες, όχι μόνο της Ανατολικής Ακτής, αλλά ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Χίλια μέτρα επέκταση μέσα στη θάλασσα - το απόλυτο περιβαλλοντικό έγκλημα! Το αεροδρόμιο πρέπει να μεταφερθεί σε καλύτερη, βολικότερη θέση, έξω από τα μεγάλα οικιστικά σύνολα του Κόλπου.

Η τάξη των πολιτικών (τρομάρα τους...) της Θεσσαλονίκης είναι υπεύθυνη για τις καταστροφές που έχουν ήδη συντελεστεί:

Τσιμαντάρησαν αλύπητα την άλλοτε ανοιχτή Πανεπιστημιούπολη. Πέρα από το αρχιτεκτονικό αίσχος, αναρωτήθηκε κανείς που θα σταθούν οι κάτοικοι του Κέντρου, εάν και όποτε γίνει ο επόμενος μεγάλος σεισμός; Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μαζί με το γειτονικό Πανεπιστήμιο Μακεδονίας πρέπει να αποτελούν το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό τέρας της Ευρώπης - και βέβαια κάνουν τη Θεσσαλονίκη να ασφυκτιά.

Φόρτωσαν την παραλία με τεράστιους όγκους μπετόν (Μέγαρο Μουσικής, Βασιλικό Θέατρο - για να ολοκληρώσουν το έργο που άρχισε η χούντα με την ανέγερση του μνημείου της ακαλαισθησίας και της αυθαιρεσίας, δηλαδή το ξενοδοχείο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ- ΠΑΛΛΑΣ).

Άφησαν χαμένη τη μοναδική ευκαιρία, μετά το σεισμό του '78, να γίνει η Πάνω Πόλη η Πλάκα της Θεσσαλονίκης. Αντί γι' αυτό δημιούργησαν ένα ακόμα πέλαγος τσιμέντου.

Κατέστρεψαν οικιστικά την Καλαμαριά, το Πανόραμα, τον Χορτιάτη, την Τούμπα, τη Θέρμη - όπως καταστρέφουν τώρα την Περαία, προς μεγάλη χαρά των εργολάβων.

Άφησαν τις Δυτικές συνοικίες (Εύοσμος, Πολίχνη, Σταυρούπολη- αλλά και το Ωραιόκαστρο) να αναπτυχθούν σαν κακοήθεις όγκοι, και τώρα πια είναι αδύνατον να συμμαζευτούν και να γίνουν συγκροτήματα για ανθρώπους.

Σύμφωνοι, δε φταίνε μόνο οι πολιτικοί, έχουμε μερίδιο ευθύνης και όλοι εμείς που άμεσα ή έμμεσα συμφωνούμε να μετατρέπεται ο τόπος μας σε Κόλαση.

Τι έλειπε; Η μεγάλη επέκταση του αεροδρομίου μέσα στη θάλασσα! Λες και πρόκειται για τον ανοιχτό Ειρηνικό Ωκεανό και όχι για το λεπτό οικοσύστημα του Θερμαϊκού Κόλπου...

Δεν άλλαξε η συνολική εικόνα που έχω για τον δήμαρχο, αλλά αισθάνομαι οτι πρέπει να του απευθύνω ένα ειλικρινές εύγε, γιατί τα σημερινά νέα ήταν πραγματικά σημαντικά για τον Κόλπο.
 
Έγραψε ο Πάνος - Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 09, 2005 |


0 Comments: