ι Τα μυστικά του Κόλπου
Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2005
Τι θέλετε από αυτή τη ζωή;
[Κάποια ψήγματα από την ομορφιά που μας χαρίζει ο Milo Manara τα βρίσκουμε (ακόμα) στο Θερμαϊκό, το στοιχείο της φύσης που επιτρέπει στη Θεσσαλονίκη να αναπνέει. Όταν ξεκοιλιαστεί ο βυθός (υποθαλάσσια αρτηρία) και τσιμενταριστούν τα νερά (επέκταση αεροδιαδρόμου) - ούτε ομορφιά, ούτε αναπνοή θα υπάρχει πια για τους καρντάσηδες]

· Θέλετε να κολυμπάτε ήσυχα στο Θερμαϊκό – ή να «απολαμβάνετε» τις απογειώσεις και τις προσγειώσεις, πάνω από τα κεφάλια σας; (κάθε πέντε λεπτά… κάθε μέρα… για πάντα!)

· Θέλετε να βλέπετε τις γοργόνες και τους μάγκες να σερφάρουν με τα ρεύματα και τους ανέμους του Κόλπου - ή σας ικανοποιεί η «λύση», που θα δημιουργήσει αξεπέραστα περιβαλλοντικά και αισθητικά προβλήματα και θα υποβαθμίσει δραματικά την ποιότητα ζωής – ιδιαίτερα στην Ανατολική Ακτή;

· Θέλετε το οικοσύστημα του Κόλπου να γιατρευτεί κάποτε – ή να το «τελειώσουμε» μια κι έξω – εδώ και τώρα; (Επέκταση αεροδρομίου + υποθαλάσσια αρτηρία + τα λύματα στη θάλασσα + η μόλυνση που φέρνουν τα ποτάμια + ο τρόπος της δόμησης των οικιστικών συνόλων = ο οριστικός θάνατος του Κόλπου)

· Θέλετε να πίνετε τον καφέ σας αγναντεύοντας τις γοητευτικές καμπύλες της φύσης – ή «θαυμάζοντας» το τεχνολογικό τέρας; (Πλάτος: 50 μέτρα. Μήκος: 900 μέτρα μέσα στον Κόλπο. Βάθος και ύψος: όσο πάρει)

· Θέλετε να σκεφτόσαστε με βάση τη λογική – ή με βάση τη «λογική» πως ό,τι και να κάνουμε στη φύση, θα το αντέξει; (Ως πότε;)

· Θέλετε τα παιδιά σας, που μεγαλώνουν τώρα, να σας θυμούνται με αγάπη – ή να λένε «αυτοί οι τύποι ήταν τελείως γκάου – ρήμαξαν μέχρι και τη θάλασσα!»

· Θέλετε να έχετε λόγο για τα έργα που θα επηρεάσουν καθοριστικά την ποιότητα της ζωής σας – ή σας αρκεί να παρακολουθείτε από την TV τους εργολάβους και τους πολιτικούς να αποφασίζουν για εσάς – χωρίς εσάς;

· Θέλετε να είστε άνθρωποι και πολίτες – ή cyborgs (ρομποτάνθρωποι) και υπήκοοι;

· Θέλετε να βάλετε το μυαλό σας να δουλέψει – ή θα ικανοποιηθείτε από τις διαβεβαιώσεις των πολιτικών, των τοπικών παραγόντων και των «περιβαλλοντολόγων» ότι όλα θα πάνε καλά;

Αν θέλετε τα πρώτα, κάντε κάτι για να τα διεκδικήσετε!

Αν θέλετε τα δεύτερα, μη χαλάτε τη ζαχαρένια σας. Σας τα έχουν όλα έτοιμα!

- ΟΧΙ στην επέκταση του αεροδιαδρόμου μέσα στο Θερμαϊκό Κόλπο

- Να γίνει νέο αεροδρόμιο, μακριά από τα οικιστικά σύνολα του Κόλπου

(Ξέρετε εκείνη τη χειρόγραφη επιστολή που βρίσκαμε στα γραμματοκιβώτια και έλεγε «όποιος τη βρει, να την αντιγράψει εκατό φορές… ένας που το έκανε, του έπεσε το λαχείο… ένας που δεν το έκανε, δεν του ξανασηκώθηκε…».

Ας μην το κάνουμε τόσο τραγικό: απλώς διαδώστε αυτό το μετα -μετα -νεωτερικό κειμενάκι, όπως εσείς ξέρετε καλύτερα. Thanks!)

 
Έγραψε ο Πάνος - Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2005 |


9 Comments:


 • At 2:53 μ.μ., Blogger Ημίαιμος-Imiaimos

  Και για να γίνουμε σαφέστεροι:
  Θέλετε η ακτή της Πυλαίας να πάει 500 μέτρα μακρύτερα και η ακτή της Περαίας 500 μέτρα προς τα βουνά ή να τσιμενταριστεί σαν τη "νέα" παραλία (για να μείνει στη θέση της);
  Θέλετε να δικαιωθεί ο Μηλιώκας που 'λεγε "να δείς που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες);
  Η νύφη του Θερμαϊκού ζεί εν διαστάσει προς τον σύζυγό της δύο αιώνες τώρα και σύντομα εκδίδεται και το οριστικό διαζύγιο.
  Τα δοχεία νυκτός (κοινώς καθήκια) είτε μπλέ, είτε πράσινα, είτε βάλτε εσείς το χρώμα, έχουν ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο, καφέ και όζον.

   
 • At 3:06 μ.μ., Blogger Πάνος

  Καλώς τον!

   
 • At 8:45 π.μ., Blogger Ημίαιμος-Imiaimos

  Προς ενημέρωση των μπλογκοβαμόνων (πως λέμε αιθεροβαμόνων):
  Οι "μελετητές" του έργου είναι οι ίδιοι που "μελέτησαν" το καταπληκτικό αλιευτικό καταφύγιο των Νέων Επιβατών που γίνεται πίστα "Beach Volley"!!(από τις προσχώσεις)
  Είναι οι ίδιοι που "μελέτησαν" τα καταπληκτικά αλιευτικά καταφύγια (λιμανάκια) της Πιερίας και Ανατολικού Πηλίου. Σε μερικά εκβάλλουν χείμαρροι στο κέντρο του λιμανιού (Λιτόχωρο)!!! Και επειδή από τις "μελέτες" τους η θάλασσα έφτασε να τρώει και τις σιδηροδρομικές γραμμές στην ακτή (φανταστείτε αν από ένα κρηπίδωμα δημιουργούνται τέτοιες επιπτώσεις, τι θα γίνει με 900 μέτρα διάδρομο), "ξαναμελέτησαν" το θέμα και γέμισαν την ωραιότερη παραλία με λιθοριπές/προβόλους (λιθοβόλισμα τους πρέπει...).
  Είναι οι ίδιοι, καθηγητάδες Πανεπιστημίου που, αφού άδειασαν το πράσινο πιάτο, κατέλαβαν τώρα και Προεδρικές θέσεις Οργανισμών που έχουν σχέση με τη θάλασσά μας για να μας απολαύσουν τη μάσα τους και σε μπλέ σερβίτσιο.

   
 • At 2:49 μ.μ., Blogger Πάνος

  Φίλε, αν θέλεις κάτσε και γράψε ένα "γεμάτο" κείμενο με όλα αυτά, ανέβασέ το στη σελίδα σου - και τα "μυστικά του κόλπου" θα το αναδημοσιεύσουν πάραυτα.

  Eξακολούθησε να στέλνεις τα σχόλιά σου: είναι εξόχως διαφωτιστικά!

  Αν υπάρχει λόγος, για περισσότερες και συγκεκριμένες λεπτομέρειες, το e mail μου είναι: panosz@otenet.gr

   
 • At 4:13 μ.μ., Blogger Ημίαιμος-Imiaimos

  Αγαπητέ Πάνο, αν δεν με πιστεύεις ρώτησε και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης!!...Αν γνωρίζεις ποιός είναι, θα καταλάβεις...
  Για ένα μήνα περίπου, λόγω δουλειάς δεν μπορώ να γράφω εκτενή κείμενα. Υπομονή και για το άλλο ΤΕΡΑΣΤΙΟ έργο, της ανάπλασης της παραλίας της Θεσσαλονίκης!

   
 • At 4:18 μ.μ., Blogger Πάνος

  Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   
 • At 4:44 μ.μ., Blogger Ημίαιμος-Imiaimos

  Δεν είναι απλώς πεταμένα λεφτά...Είναι πεταμένες ευκαιρίες. Θα προσπαθήσω να "ανεβάσω" στο Blog μου ένα γράμμα που έστειλα στο Δήμαρχο, σε ΟΛΕΣ τις εφημερίδες, σε "τηλεοπτικούς" δημοσιογράφους κλπ, για να μου πείς τη γνώμη σου. Από το "έξυπνο" κράτος και από τους "έξυπνους" δημοσιογράφους, νέκρα. Αυριο, όμως.

   
 • At 4:58 μ.μ., Blogger Πάνος

  Οκ. Διάλεξε όμως κι ένα δεύτερο παρατσούκλι - δε μπορώ να σε αποκαλώ ΗΜΙΑΙΜΟ βρε αδερφέ!

   
 • At 9:10 π.μ., Blogger Ημίαιμος-Imiaimos

  Η απάντηση στο BLOG μου. Και, επιμένω στο "ημίαιμος" για λόγους που θα εξηγηθούν αργότερα.