ι Τα μυστικά του Κόλπου
Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 29, 2005
Μια μικρή εξωτική ιστορία
Η πόλη μας βρίσκεται κάπου στη Μέση Ανατολή, πλάι σ’ ένα μεγάλο, πανέμορφο ποτάμι.

Τις τελευταίες δεκαετίες, όσο πάει και μεγαλώνει. Έρχονται πολλοί μετανάστες, από άλλα μέρη της χώρας – και από άλλες χώρες. Έρχονται και κάμποσοι ταξιδιώτες.

Ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε όλοι ότι τα χάνια, που βρίσκονται στην ανατολική είσοδο της πόλης, πλάι στον ποταμό, δεν επαρκούν πια για να εξυπηρετούν τόση κίνηση.

Οι προεστοί της πόλης μας, το κουβέντιασαν με τους σοφούς διδασκάλους του Πανεπιστημίου, με τους πολιτικούς της μακρινής πρωτεύουσας (ο Μεγάλος Βεζύρης Ιζνογκούντ είναι από τα μέρη μας) και όλοι μαζί αποφάσισαν: Θα επεκτείνουμε τα χάνια!

Επειδή δεν υπήρχε πρόχειρος αρκετός τόπος, αποφάσισαν να παραχώσουν κάμποσο ποτάμι - και να χτίσουν εκειπάνω. Και τι έγινε, έλεγαν, τα νερά θα κυλάνε παραπέρα.

Έτυχε τότε να βρίσκεται στην πόλη μας κι ένας ξενιτεμένος, μεγάλο κεφάλι, ο ξακουστός Συγκαίης. Επειδή έπεσε γκρίνια από μερικούς στο παζάρι, ο Συγκαίης προσπάθησε να βάλει τα πράματα στη θέσης τους. Ανέβηκε σ’ ένα ξύλινο βαρέλι για να τον βλέπουν και να τον ακούνε όλοι και άρχισε να εξηγεί:

«Φτωχοί και απολίτιστοι ιθαγενείς, γιατί γκρινιάζετε; Θέλετε ή δε θέλετε να αυξήσετε τα εισοδήματά σας; Μόνο αν επεκταθούν τα χάνια θα έρθουν πολλά κάρα και άμαξες με ταξιδιώτες – μόνο τότε θα πλουτίσετε και θα βρουν δουλειά τα παιδιά σας! Κι αν τα πολλά άλογα αφήνουν περισσότερες καβαλίνες, κι αυτές θα τις ρίχνουμε στο ποτάμι και θα τις παίρνει μακριά!»

Κάποιος τον διέκοψε και προσπάθησε να του εξηγήσει ότι οι επισκέπτες έρχονται γιατί πλάι από τα χάνια υπάρχει μια πανέμορφη όαση. Αν γίνουν λοιπόν τα έργα της επέκτασης, η όαση θα υποβαθμιστεί, θα χάσει την ομορφιά της – και τότε απλώς δε θα σταματάει κανείς στην πόλη μας. Θα περνάνε, θα κοιμούνται ένα βράδυ και θα φεύγουν γι αλλού.

Ο ετοιμόλογος Συγκαίης απάντησε θυμωμένος:

«Μ’ αυτά τα μυαλά, θα μείνετε μια ζωή επαρχιώτες! Εκεί που ζω εγώ, στη Δύση, εκεί να δείτε τι έχουν κάνει: χάνια να δουν τα μάτια σας! Και τεχνητές οάσεις! Και τεχνητές παραλίες! Και τεχνητές θάλασσες! Και οι ταξιδιώτες σπεύδουν εκεί σαν πυκνά σύννεφα από χελιδόνια! Αυτό πρέπει να κάνετε κι εσείς, αν θέλετε πλούτο, ανάπτυξη και δουλειές!»

Αυτό το επιχείρημα άρεσε σε καμπόσους που τον άκουγαν. Σου λέει, πιο ξύπνιοι είμαστε εμείς από τους Δυτικούς- έστω τους Ίβηρες; Σα νάχει δίκιο ο Συγκαίης…

Τότε, ένας ξενομερίτης, από την εξωτική Καλ – αμ- Ατα, σκαρφάλωσε στο βαρέλι που υπήρχε στην άλλη μεριά της πλατείας και άρχισε κι αυτός να ρητορεύει:

«Δε λέει κανείς ότι δεν πρέπει η πόλη μας να έχει μεγάλα και σύγχρονα χάνια, με όλες τις ανέσεις για τους ταξιδιώτες και τα άλογα. Αλλά, τόσος κάμπος υπάρχει από την άλλη μεριά, ας τα κάνουμε εκεί. Και η δουλειά θα γίνει, και το ποτάμι μας θα μείνει όμορφο – και θα προσελκύει τους ταξιδιώτες»

Ξέσπασε ταραχή στην πλατεία:

«Ουφ, θα κοστίσει πιο πολύ!»

«Ναι, και θα αργήσει! Εμείς θέλουμε μεγάλα χάνια εδώ και τώρα!»

«Και τι θα γίνεται με τις καβαλίνες;»

«Κι αν δεν έρχονται πια ταξιδιώτες και χάσουμε και τις δουλειές που έχουμε;»

Δεν έβγαινε άκρη – και η σύναξη διαλύθηκε

(Φυσικά η απόφαση για το παράχωμα του ποταμού εξακολουθούσε να ισχύει – και οι αντιρρησίες μελετούσαν όλους τους νόμιμους τρόπους για να αποτρέψουν την υλοποίησή της)

Το ίδιο βράδυ ο ξενομερίτης και ο Συγκαίης έτυχε να βρεθούν στο καπηλειό με το περίεργο όνομα «ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ ΤΗΣ ΜΠΑΡΘΕΛΟΝΑΣ» που έχει μεταμοντέρνα διακόσμηση - και την καλύτερη εισαγόμενη σαγκριά. Αφού ήπιαν ήσυχα δυο ποτήρια, ο ξενομερίτης προσπάθησε να δώσει μιαν άλλη διάσταση:

«Η πόλη μας έχει μοναδικές δυνατότητες για ήπια, αειοφόρα και εξαιρετικά κερδοφόρα ανάπτυξη. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, διαθέτει τεράστια ενδοχώρα προς βορράν, έχει μεγάλη παράδοση και δυνατότητες στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και στις υπηρεσίες υγείας, διαθέτει όμορφα μέρη. Θα μπορούσε να υλοποιήσει μια μεγάλη στρατηγική ανάπτυξης, με άξονες την προσέλκυση ξένων φοιτητών, σε προ- και μεταπτυχιακό επίπεδο, την προσέλκυση ασθενών από άλλες χώρες, την ανάπτυξη ενός μεγάλου δικτύου υπηρεσιών που θα εξυπηρετεί το βορρά – και φυσικά να επιμείνει στην καλλιέργεια του συνεδριακού και του συμβατικού τουρισμού. Σε μικρή απόσταση έχει μια μεγάλη τουριστική περιοχή και ένα μεγάλο, μοναδικό συγκρότημα από μοναστήρια. Αν τα είχαν όλα αυτά άλλοι, σοβαροί και προκομμένοι άνθρωποι, θα είχαν ήδη λύσει το πρόβλημα της ευημερία τους αλλά και της απασχόλησης, χωρίς να χρειαστεί να βιάσουν το περιβάλλον»

Ο Συγκαίης σήκωσε το φρύδι, θέλοντας να απαντήσει, αλλά κατάπινε την τελευταία γουλιά σαγκριά και ο άλλος τον πρόλαβε:

«Φίλε μου, ένα δεν καταλαβαίνω σε σένα: αφού υπάρχουν εμφανώς καλύτερες λύσεις για τα χάνια, γιατί επιμένεις να υποστηρίζεις ένα σχεδιασμό που βγάζει μάτι ότι είναι λάθος;»

Φυσικά ο Συγκαίης είχε πολλά να πει – αλίμονο!

Αυτά (και άλλα πολλά) θα τα βρείτε στα ΚΟΚΟΡΙΑ (καλέστε τα από τα links)

ΕΠΕΙΓΟΝ: Καλέστε πάραυτα τον ΗΜΙΑΙΜΟ από τα links για να διαβάσετε ένα άκρως ενδιαφέρον και διαφωτιστικό κείμενο!
 
Έγραψε ο Πάνος - Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 29, 2005 |


8 Comments:


 • At 12:44 μ.μ., Blogger Ημίαιμος-Imiaimos

  Προσπαθώ να φορτώσω Σχόλιο στο μπλογκ μου και δεν "ποστάρει"(!) (θα ξεχάσουμε και τα έρμα τα Ελληνικά). Ευχαριστώ για συμπληρώσεις και συμφωνώ σε όλα!

   
 • At 1:41 μ.μ., Blogger Ημίαιμος-Imiaimos

  Ανέτρεξα και στα ΚΟΚΚΟΡΙΑ και χάθηκα στον συναγωνισμό επί των οικονομικών γνώσεων που, καλά νά 'ναι τα παιδιά, δεν μπορώ να παρακολουθήσω.
  Επειδή εγώ είμαι της πρακτικής αριθμητικής, απλώς τους ενημερώνω ότι πριν από αρκετά χρόνια, όταν η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ είχε ακόμη BOEING 727, μετρήθηκε στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ότι ένα τέτοιο αεροπλάνο, κατά την απογείωσή του (Full weight -Full throttle) εξέπεμπε ποσότητα καυσαερίων ίση με αυτή της τετράωρης λειτουργίας δέκα χιλιάδων (10.000!) αυτοκινήτων μεσαίου κυβισμού.
  Επίσης, τους παρακαλώ ΟΛΟΥΣ να ανοίξουν την ιστοσελίδα του Δήμου Θερμαϊκού-Οδηγός Πόλης για να διαπιστώσουν, χωρίς επιστημονικές μελέτες και μαθηματικές αναλύσεις σε μακέτες του Πανεπιστημίου, τις επιπτώσεις των ρευμάτων στην ακτή από την κατασκευή ενός κρηπιδώματος 70 μέτρων ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ από την ακτή. Ας υπολογίσουν μετά τι θα συμβεί από ένα κρηπίδωμα 900 μέτρων κάθετα προς την ακτή.
  Έτσι το ισοζύγιο ΚΕΡΔΟΥΣ-ΖΗΜΙΑΣ για μένα δεν μπορεί να μπεί σε μαθηματικά καλούπια όταν το κέρδος είναι πρόσκαιρο και η ζημιά μόνιμη.

   
 • At 3:06 μ.μ., Blogger Πάνος

  Συγγνώμη βρε Ημίαιμε, αλλά δε μπορώ να τις "διαβάσω" αυτές τις φωτογραφίες (τις δυο τελευταίες της σειράς δεν εννοείς;)

  Τι ακριβώς βλέπεις εσύ και δε μπορώ να το δω εγώ;

   
 • At 3:17 μ.μ., Blogger Ημίαιμος-Imiaimos

  Εννοώ τη μεσαία σαν αεροφωτογραφία με την παλιά "σκάλα" στην προέκταση της οποίας κάθετα (παράλληλα από την ακτή) κατασκευάστηκε κρηπίδωμα 70 μέτρων μήκους. Φαίνονται καθαρά οι επιχώσεις και στις δύο πλευρές της σκάλας που έχουν "μπάσει" την ακτή σε σχήμα τριγώνου προς τη θάλασσα. Η ακτή έπρεπε να είναι ευθεία. Η άμμος που συγκεντρώνεται εκεί "τρώγεται" από τις παραλίες της Περαίας και της Αγίας Τριάδας...
  Σημειωτέον ότι αυτές οι επιπτώσεις που φαίνονται είναι των δύο ττελευταίων χρόνων γιατί πριν είχε "επέμβει" με το αζημίωτο ο εργολάβος ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ και είχε εκβαθύνει το λιμανάκι (κι αυτή η ιστορία έχει γέλιο/κλάμα).
  Επαναλαμβάνω η μεσαία φωτογραφία αμέσως μόλις μπείς στον Οδηγό Πόλης.

   
 • At 3:26 μ.μ., Blogger Πάνος

  Ok, ελήφθη

   
 • At 4:07 μ.μ., Blogger Ημίαιμος-Imiaimos

  Μπαίνεις από το link σου ή thermaikos.gr και μετά οδηγός πόλης.

   
 • At 6:02 μ.μ., Blogger Ημίαιμος-Imiaimos

  Αν δεν σε βοήθησα αρκετά, στις δύο τελευταίες της σειράς που σίγουρα βλέπεις: Η παραλία έπρεπε να είναι ευθεία! Όλη η άμμος του τριγώνου που έχει κορυφή τη μέση της σκάλας και βάση την παραλία (την ακτογραμμή) είναι επιχώσεις δύο χρόνων!! (λόγω εκείνου του μικρού παράλληλου προς την ακτογραμμή μώλου στο τέλος της σκάλας).

   
 • At 4:14 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

  You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it
  » »