ι Τα μυστικά του Κόλπου
Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2005
Τα αγόρια της κυρίας Μαργαρίτας
Πριν λίγο καιρό είχα σχολιάσει ένα δημοσίευμα των ΝΕΩΝ, όπου προσπαθούσαν να μας πείσουν (ο ΓΑΠ και τα ΝΕΑ) οτι ο ΓΑΠ είναι αυθεντικός και παραδοσιακός ...Ορθόδοξος!

Την Κυριακή 4/12/2005, η Ελευθεροτυπία δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο Ο Γιώργος και τα αδέλφια του, της ΚΑΤΙΑΣ ΜΑΚΡΗ. Εκεί, ανάμεσα σε άλλα ενδιαφέροντα, διαβάζουμε, για την κ. Μαργαρίτα:

Εχει φιλοδοξίες και για τους τρεις της γιους. Τις θυσιάζει όμως, για να δει πρωθυπουργό το Γιώργο. Τον «Ιάσονα», ο οποίος «όταν θα μεγαλώσει, θα πάρει όλους τους θησαυρούς του βασιλιά, τα νομίσματα, τα περιδέραια και τα δαχτυλίδια και θα τα δώσει στον ελληνικό λαό» (απόσπασμα απ' το βιβλίο «Δέκα μύθοι και μια ιστορία» του Νίκου Παπανδρέου)

Το είχα διαβάσει αυτό το βιβλίο, όταν κυκλοφόρησε, αλλά δεν τη θυμόμουν αυτή τη φράση του ΝΑΠ, που τα λέει όλα!

Στο ίδιο άρθρο, βρίσκουμε τα εξής ενδιαφέροντα:

Οι απόψεις των αγοριών είναι συγγενείς, αποκλίνουν όμως στον τρόπο έκφρασης:

-Ο Αντρίκος, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει «τεχνοκρατική» αντιμετώπιση των πραγμάτων και ακούγεται ελιτιστής όταν αναρωτιέται γιατί π.χ. η οικονομία του περιβάλλλοντος δεν έχει θέση στα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Αισθάνεται περισσότερο «πολίτης του κόσμου παρά Ελληνας».

-Ο Νίκος, πάλι, είναι πιο φιλελεύθερος: Απεχθάνεται τον κρατισμό και τις σημερινές δομές στην Ελλάδα: «Η κοινωνία έχει ωριμάσει δεν δέχεται την εντολή από πάνω, την καθοδήγηση απ' τους πρωτοκλασάτους», έγραφε στην «Οικονομική Επιθεώρηση».

Γι' αυτό και πολλοί ξεσηκώθηκαν στα περί υποψηφιότητάς του στην Αχαΐα. Ετσι, μέτρησε αντιδράσεις και αναδιπλώθηκε. Πάντως, ο πεθερός του Νίκου, ο Ελευθ. Κληρονόμος, δήμαρχος Νέου Εριναιού στην Αχαΐα, έχει έτοιμο τον εκλογικό μηχανισμό...


Είδατε πόσο νοικοκυρεμένα έχουν κάνει το κουμάντο τους τα ...αγόρια;

Αλλά, το καλύτερο, η καλή δημοσιογράφος το φυλάει για το τέλος:

Η οικογένεια συγκεντρώνεται στις γιορτές, την «Ημέρα των Ευχαριστιών» (στον εορτασμό του οποίου εμμένει η Μαργαρίτα) και στα γενέθλια της μητέρας τους.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν οργανώσει εξορμήσεις στα ορεινά χωριά της Αχαΐας, ενώ βρίσκονται τακτικά σε φιλικά σπίτια, όπου ο Αντρίκος κλέβει τις εντυπώσεις τραγουδώντας Σινάτρα, ο Γιώργος χορεύοντας ζεϊμπέκικο κι ο Νίκος με το χιούμορ του.

ΥΓ.: Στο σπίτι μιλάνε ελληνικά. Ομως -κυρίως όταν παρούσα είναι η Μαργαρίτα- συνεννοούνται στα αγγλικά...


Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Πάντως ο συνδυασμός Σινάτρα και ζεϊμπέκικου, γράφει! Το ρεπορτάζ, ωστόσο, δεν είναι πλήρες: δεν μαθαίνουμε αν τη μέρα των Ευχαριστιών σερβίρεται η παραδοσιακή (εκείθεν του Ατλαντικού) γαλοπούλα. Αυτή η αγωνία θα μας φάει.

Αυτό το πράμα λέγεται δημοσιογραφία, σε μια εφημερίδα που ελέγχει την εξουσία! (Σιγά... θα σκιστεί το καλσόν!)

Και μετά απορούν γιατί οι αναγνώστες λακίζουν αηδιασμένοι - και προσπαθούν να τους συγκρατήσουν μοιράζοντας DVD... Ως πότε;
 
Έγραψε ο Πάνος - Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2005 |


8 Comments:


 • At 8:42 μ.μ., Blogger alombar42

  Πάνο λυπάμαι αλλά δεν έχεις καταλάβει το νόημα των DVD.
  Δεν έχεις καταλάβει οτι όλα αυτά γίνονται για το καλό μας, σε μια φιλότιμη προσπάθεια των φτωχοεκδοτών να μοιραστούν τις γνώσεις τους και το ψωμί τους (δεν είπα το χαβιάρι τους) μαζί μας;

  Δεν εκτιμάς καθόλου την προσπάθεια εκπολιτισμού που γίνεται από τις εφημερίδες με τα DVD;
  Πότε είχες την ευκαιρία να διδαχθείς από Πάρις Χίλτον μέχρι Κόπολα και από Νταίζη Νταγκούνα (πώς τη λέγανε είπαμε;) μέχρι Κάλλας με 3 ευρώ το πολύ;
  Πότε βρε αχάριστε είχε τέτοιες επιλογές ο φτωχός βιοπαλαιστής;
  Πού αλλού θα βρει η νοικοκυρά παρηγοριά;
  Πώς θα συγκρατήσουμε τη νεολαία από τον κατήφορο, αν δεν της δώσουμε πολιτισμό στο πιάτο;
  Για να μη μιλήσω για τις υπέρτατες δημιουργίες της σύγχρονης τέχνης, με κοινωνικό περιεχόμενο που είναι απαραίτητες σε όλους (πχ από μπρος παρθένα κι από πίσω μπαίνουν τρένα).

  ΨΩΜΙ ΝΤΙΒΙΝΤΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

   
 • At 9:15 μ.μ., Blogger alombar42

  Για να μη με κακοχαρακτηρίσεις ("το γαργαλήσαμε πάλι"): έχω πάψει να ενημερώνομαι από τις εφημερίδες (διαβάζω Κυριακάτικες όπως ένα μυθιστόρημα), πλην ίσως των οικονομικών σελίδων και πάλι με επιφύλαξη. Διαβάζω πιο σοβαρά όλα τα ταξιδιωτικά και το Βήμα-Science. Υπάρχει ευτυχώς το δίκτυο για τα υπόλοιπα αλλά και, ανάλογα τις διαθέσεις, η μακαριότητα της άγνοιας (να τολμήσω να υποθέσω οτι σου αρέσουν κι εσένα τα βλήτα καμμιά φορά;).
  Η σκουριά μου πάντως παραμένει σκουριά, με ή χωρίς εφημερίδες...

   
 • At 10:03 μ.μ., Blogger Πάνος

  να τολμήσω να υποθέσω οτι σου αρέσουν κι εσένα τα βλήτα καμμιά φορά;

  Πολλές φορές...

   
 • At 11:14 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Τουλάχιστον με τα DVD βλέπουμε και κανένα ντοκυμαντέρ με θέμα την αναπαραγωγή του θαλάσσιου ελέφαντα.

  Υ.Γ. Μητσικώστας έφη:
  - Με ποιόν έπαιζε χτές ο Παναθηναικός;

  - Με την Πέντερ Βρέμης!

  Γιώργας

   
 • At 11:31 μ.μ., Blogger Πάνος

  Άχ (παύλα) βάχ...

   
 • At 12:18 μ.μ., Blogger polyvios eupatridis

  o πρωτότοκος έχει την τύχη/ατυχία να φαίνεται "καλό παιδί". σεσημασμένο χαμογελάκι, βλέμμα αγελάδος μετά από σπερματέγχυση και όλο αυτό υποβοηθούμενο από το μηχανισμό που οι γονείς του έστησαν πριν απ' αυτόν, γι' αυτόν. ο ανδρίκος είναι αδιάφορος και κατ' εμέ πιό συμπαθής, γιατί τουλάχιστον φαίνεται πιό έξυπνος, ενώ ο μικρός έχει τον κωλοπαιδισμό του μπαμπά του (όλα τα μικρότερα παιδιά είναι κακομαθημένα). όλα αυτά εμένα δε μου φαίνονται "αυθεντικά και παραδοσιακά", αλλά τετριμμένα, κλισαρισμένα και εντελώς ντεμοντέ. κρίμα πάντως για τα ΝΕΑ.

   
 • At 4:18 μ.μ., Blogger Πάνος

  Πολύβιε, αυτή τη φορά ήταν η "Ελευθεροτυπία".

  Τα "ΝΕΑ" δεν παίζονται, επί του θέματος, αλλά και οι άλλοι προσπαθούν φιλότιμα, απ' ό,τι βλέπουμε...

   
 • At 3:17 μ.μ., Blogger taspa

  Ο Ανθρωπος αυτος δεν γελαει ποτε.Εχει μονιμα μια γκριματσα στο στωμα,οπως εκεινες που περιγραφοναι στα μυστηρια των ΠΑΡΙΣΙΩΝ.Ο δε ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ[ΠΩςΔΕΝ ΣΑΛΤΑΡΑΜΕ ΑΚΟΜΗ] ειναι το κεφαλι της φαμιλιας τωρα που η μαμα γερασε.