ι Τα μυστικά του Κόλπου
Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2005
Ο μαύρος δεινόσαυρος


(Για μεγένθυση, κάντε κλικ πάνω στις εικόνες).

Το μαύρο πρόβατο είναι ίσως ο σημαντικότερος (στο είδος του) μπλόγκερ - χωρίς να είναι μπλόγκερ! Σχολιάζει σχεδόν καθημερινά στο ιστολόγιο του δημοσιογράφου Μιχάλη Μητσού Διαστάσεις - και πολλά από τα σχόλιά του είναι άκρως ενδιαφέρουσες αναλύσεις. Τελευταία είχαμε μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων περί αριστεράς την οποία ο φίλος μας προτιμά μετά μαρξισμού- και εγώ άνευ. Στα πλαίσια αυτής της συζήτησης, η οποία άλλωστε δεν τελειώνει εύκολα, του αφιερώνω το σημερινό θέμα των "μτΚ".

Τα σκίτσα έχουν γίνει πριν 22+ χρόνια, από έναν αδερφικό φίλο που σήμερα εργάζεται ως γιατρός του ΕΣΥ, κάπου στο Αιγαίο. Σχέδιά του (από το μικρό στοκ που διατήρησα σ' ένα κίτρινο ντοσιέ) έχουν στολίσει τα θέματα των "μτΚ" εδώ με κλικ, αλλά και σε τούτο το post, και σε κείνο το post, και σε ετούτο δω, και εδώ, σ' αυτό το σημείο, και το τελευταίο!

Το σημερινό θέμα προέρχεται από τη σειρά "Δεινόσαυροι" που δούλευε ενώ πίναμε και συζητούσαμε - κυρίως για γυναίκες, αλλά και για τις προοπτικές της αριστεράς. Στη σειρά πρωταγωνιστεί ο ανώνυμος που βλέπετε. Τεράστιος, αγαθός, αριστερός και ταλαιπωρημένος από τις δεινοσαυρίνες! Τον δαγκώνει άσχημα - και του καταρακώνει το ηθικό και την πίστη του στην ακαταμάχητη πειστικότητα της μαρξιστικής ανάλυσης - ο άθλιος σκύλος, που ίσως αντιπροσωπεύει αυτό που λέμε αληθινή ζωή.

Αν θέλετε περισσότερα και φρέσκα - γράψτε σχόλια για να τον πείσουμε να στείλει καινούρια θέματα - ή να κάνει ένα δικό του ιστολόγιο και να χαιρόμαστε όλοι τη δουλειά του.
 
Έγραψε ο Πάνος - Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2005 |


4 Comments:


 • At 9:15 μ.μ., Blogger kosmopolitis

  ΕΚ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΟ !!!

  Πάνο Ζηλεύω ! Το αφιέρωμα σε μένα ήταν φτωχό σε σύγκριση με αυτό !

  Και να πεις στο φίλο σου να ανοίξει μπλογκ αμέσως. Είναι πολύ καλός. Το εννοώ. Εχω αδυναμία στο σκίτσο. (www.politicalcartoons.com)

   
 • At 9:39 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο

  Χα, χα :-)))
  Νασαι καλά. Ο (συνάδελφός σου;) γιατρός στέρησε τα έντυπα από έναν σκιτσογράφο, πρώτης τάξης!
  Οσο για το μαρξισμό, η κουβέντα (μπορεί να) είναι ατελείωτη.
  Περιττό να σου πω οτι είμαι πεισμένος για τη θεμελιώδη ορθότητα - όχι του μαρξισμού, αν το πάμε εκεί θα χαθούμε - των θέσεων του Μαρξ. Πλήθος βέβαια τα αναπάντητα ερωτήματα που θέτει η σημερινή πραγματικότητα, στο επίπεδο της οικονομίας, της πολιτικής, της φιλοσοφίας. Αλλά έχω την εντύπωση οτι οι σοβαρότερες προσπάθειες να απαντηθούν, συγκροτούν έναν ιστό, που περνά από τον γερο-κάρολο και τον κορυφαίο συνεχιστή του, το Βλαδίμηρο, και απλώνεται σε θεωρητικούς που αντιπαρατέθηκαν σ'αυτούς, όπως τη Λούξεμπουργκ και άλλους ων ουκ έστι αριθμός.
  Ο ιστός φτάνει σε κόμπους αναπάντεχα μακριά από ο,τι μπορεί να φανταστεί κανείς ως "ορθόδοξη γραμμή", και καμπόσους της αντίπερα όχθης, στην υπηρεσία δηλαδή του συστήματος.
  Τα ερωτήματα αυτά, για το σημερινό κόσμο, απασχολούν λίγο-πολύ όλους μας, κι εμένα μέσα - που η υπέρτατη διανοητική μου φιλοδοξία θα ήταν να μπορέσω ν'ασχοληθώ για καταλάβω καλύτερα λίγα από αυτά.
  Δυστυχώς, το μόνο περιθώρειο που μας αφήνει η δουλειά και το σπίτι, είναι ν'αφήνουμε κανένα σχόλιο στο μπλογκ των διαστάσεων (που το προτιμώ λόγω του συμπαθέστατου Μ.Μ., και της θεματολογίας που επιτρέπει να πούμε και καμμιά κουβέντα εμείς οι ξενητεμένοι).

  Χάρηκα πολύ για το "αφιερωμένο ποστ" - έτσι κι αλλιώς πάντως σε διαβάζω! Συνεχίζουμε να τα λέμε συχνά πυκνά στις "διαστάσεις".

   
 • At 9:53 μ.μ., Blogger Πάνος

  Βρε παραπονιάρη Κοσμοπολίτη, με κοτζάμ Παπαδιαμάντη σε ζευγάρωσα...

  μαύρο πρόβατο - έρρωσο!

   
 • At 10:59 μ.μ., Blogger Ημίαιμος-Imiaimos

  Ωχού τι μας περιμένει!
  Για να σε διευκολύνω, εγώ συμβιβάζομαι να μου αφιερώσεις την κυρία κάποιου προηγούμενου post σου...
  Τελικώς, ο Μαύρος Πρόβατος ως καθαρόαιμος (μαρξιστής)ευτυχώς που έχει δουλειά και σπίτι, και δη στο εξωτερικό, κι έτσι μας περπατάει νοητικά σε δρόμους βατούς και σε ημίαιμους. Φαντάσου να είχε χρόνο να αναλύσει περισσότερο τα πράγματα...
  Σας πάω, ρε μπαγάσες
  (Χριστόδουλος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος μη το πείτε στον Βαρθολομαίο)