ι Τα μυστικά του Κόλπου
Πέμπτη, Δεκεμβρίου 15, 2005
Άνθρωποι και γλώσσες(κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)

Υπάρχουν δυό αξιόλογα ιστολόγια που ασχολούνται με τη γλώσσα. Τα επισκέπτομαι συχνά και ενίοτε αφήνω κάποιο σχόλιο (συνήθως διαφωνώντας με τα γραφόμμενα - αλλά αυτό δεν έχει σημασία)

Το πρώτο είναι το Περιγλώσσιο και το δεύτερο οι ανορθογραφίες.

Σήμερα λέω να σας δείξω πως απαντούν με το δικό τους τρόπο κάποιοι Έλληνες πόντιοι, στο ερώτημα αν ατα σχολεία θα πρέπει να διδάσκονται και οι τοπικές γλώσσες (ποντιακά, κυπριακά κλπ)

Το προσκλητήριο του μικρού μπόμπιρα με την ποντιακή φορεσιά και τον κεμετζέ στο χέρι, μου άρεσε. Και μου έδειξε, για μια ακόμα φορά, πως οι απλοί Έλληνες αντιλαμβάνονται και σέβονται την ιδιοπροσωπία τους, μέσω της γλώσσας. Ερήμην των σπουδαγμένων και σπουδαιοφανών ειδικών.

Υπογράφεται τα γονεϊκαμ' (οι γονείς) και οι δεξάμενοι (οι ανάδοχοι) - τους οποίους έκοψα, κατά την επεξεργασία της εικόνας.

ΥΓ. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ οτι στην κυπριακή ιδιόλεκτο γράφεται (συνήθως) το έμορφον ιστολόγιο του κύπριου Γιώργου Στρατή, ο οποίος επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την πάτρια γλώσσα για την διαπραγμάτευση σύγχρονων θεμάτων.
 
Έγραψε ο Πάνος - Πέμπτη, Δεκεμβρίου 15, 2005 |


9 Comments:


 • At 8:10 μ.μ., Blogger Mirandolina

  Εν παόκι το τεμέτερον, ιζντ ιτ; Πολύ ωραίο, Πάνο.

   
 • At 8:30 μ.μ., Blogger talos

  Θα ήταν ευχής έργον ίσως η ανά τόπο διδασκαλία (με κάποιον τρόπο) της ντοπιολαλιάς και της τοπικής ιστορίας. Με ενοχλεί συναισθηματικά, ότι σε λίγο π.χ. ο Ερωτόκριτος θα είναι τελείως απροσπέλαστος για τους περισσότερους Κρήτες, ενώ πολλά κοπέλια δεν κατέχουν ιντάτανε ο Δασκαλογιάννης εχτός από πλατεία.

   
 • At 9:52 μ.μ., Blogger Αθήναιος

  Με ποιό τρόπο δηλαδή; Πώς να διατηρηθεί μια ντοπιολαλιά όταν οι παπούδες ζουν αποκομμένοι από τα εγγόνια;

  Καλά εγώ λατρεύω τους παπούδες κ τις γιαγιάδες γιατί μεγάλωσα μαζί τους αλλά σκέφτομαι. Γιατί δε ζητούν απ'όλους αυτούς τους μοναχικούς κ ξεχασμένους παπούδες κ τις γιαγιάδες να βάζουν ένα χεράκι το πρωί στα νηπιαγωγεία κ τα δημοτικά σχολεία;

  Θυμάστε πως τελειώνει το μυθιστόρημα η " Αυλή μας" της Μαρίας Ιορδανίδου; :-)

   
 • At 10:08 μ.μ., Blogger Πάνος

  Δεν είναι δική μου δουλειά να προτείνω τους τρόπους - επισημαίνω απλώς ένα ζητούμενο.

  *

  Το μυθιστόρημα της Ι. δεν το έχω διαβάσει

   
 • At 10:17 μ.μ., Anonymous Athanassios

  Ντοπιολιαλιά είναι και τα "Μακεδονίτικα" γλώσσα και των Σκοπιανών γειτόνων. Οταν υπηρετούσα ο διοικητής μου είχε ρίξει 10 μέρες φυλακή σε δύο φαντάρους που μιλούσαν μεταξύ τους αυτή διάλεκτο, ο ένας από Νάουσα και ο άλλος απο Φλώρινα. Το αιτιολογικό της φυλάκας "... Διότι ομιλούσαν κομμουνιστικές γλώσσες" !!!!!! Ας τη βάλουμε κι αυτή στα σχολεία λοιπόν μια και τη μιλάνε χιλιάδες άνθρωποι στην ανατολική Μακεδονία... δεν είναι μόνο η ποντιακή ζώσα διάλεκτος...
  Καλά, όπως θα πει κι ο φίλος μου ο Ηλίας δεν δικαιούμαι να ομιλώ, γιατί είμαι " αποεθνικοποιημένος"

   
 • At 10:32 μ.μ., Blogger Πάνος

  Εθνικόν είναι ό,τι είναι αληθές, έγραψε ο Διονύσιος Σωλομός.

  Φυσικά και τα μακεδονίτικα! Αν αρχίσουμε τις εκπτώσεις και τους αποκλεισμούς...

  Θεωρητικά πάντα, όλα αυτά. Αδυνατώ να φανταστώ οι πόντιοι, παλιοί και πρόσφατοι μετανάστες, να διδάσκονται ΚΑΙ ποντιακά, στα δημόσια σχολεία. Ας είμαστε, όμως, αισιόδοξοι.

  Ως τότε, εκτός από την κατ΄οίκον εκμάθηση, η πρωτοβουλία των κοινοτήτων -σύλλογοι, ομάδες, μουσικά συγκροτήματα - και ο γραπτός λόγος, θα συντηρούν τις ντοπιολαλιές, όπως κάνουν μέχρι σήμερα.

  Κάποια στιγμή κι αυτό θα γίνεται συστηματικά και πιο οργανωμένα. Όταν όλοι (πολλοί) κατακτήσουν τη μεγάλη αρετή να δρουν στις κοινότητές τους σύμφωνα με τη συνείδησή τους - και να μη δίνουν δεκάρα για τις "επίσημες" πολιτικές.

   
 • At 3:41 μ.μ., Blogger Νίκος Οπελάτης

  ΝΑΙ, να διδάσκονται όλες οι γλώσσες που μιλιούνται στην Ελλάδα. Και οι ντοπιολαλιές, και οι διάλεκτοι. Να τελειώνει κάποτε αυτό το παραμύθι του μονοπολιτισμικού μας κράτους, που μας εκθέτει διεθνώς, που μας απαγορεύει να αντιμετωπίζουμε αντικειμενικά την ιστορία μας και που κάνει αδύνατη τη συμφιλίωση με τους γείτονες.

   
 • At 5:10 μ.μ., Blogger alombar42

  Η ενιαία γλώσσα όπως και να το δούμε, βοηθάει στη συνοχή του κράτους.
  Πιστεύω οτι χρειάζεται η διατήρηση των ντοπιολαλιών, όμως δε χρειάζεται να είμαι ειδικός για να καταλάβω οτι υπάρχει αντίλογος και μάλιστα αξιόλογος. Ισως δε συχνάζει στα μπλογκς.

   
 • At 1:43 μ.μ., Blogger ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ

  Ἐδῶ ἐδιώχθησαν τὰ ἀρχαῖα Ἑλληνικὰ καὶ ἡ ἁπλὴ καθαρεύουσα· καὶ σήμερα ἐκδίδεται ὁ Ροΐδης μεταγλωττισμένος! Μὲ τὰ ποντιακὰ ἀπορεῖτε;!

  Ἀξιόλογη πάντως ἡ προσπάθεια τῶν Ποντίων ἰστογράφων.