ι Τα μυστικά του Κόλπου
Παρασκευή, Δεκεμβρίου 23, 2005
Νέα άποψη για το αεροδρόμιο;


Όπως ξεφυτρώνουν τα μανιτάρια μετά τη βροχή, έτσι ξεπετάγονται κάθε τρεις και λίγο νέες «εφημερίδες» στο Δήμο Θερμαϊκού, ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών. Τα μανιτάρια τα βρίσκεις στα δάση και τους αγρούς, τις «εφημερίδες» στα ταμεία των σούπερ –μάρκετ.

Δεν είναι κακό, αλλά χρειάζεται κάτι παραπάνω για να είναι καλό!

Η τελευταία …εσοδεία ονομάζεται νέα άποψη και με την πρώτη ματιά φαίνεται πως την εκδίδει το τοπικό ΠΑΣΟΚ για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Μαντζάρη.

Ως εδώ ουδέν μεμπτόν – τους ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Ο λόγος που τα «μτΚ» ασχολούνται με τη νέα εφημερίδα, είναι προφανής: έχει ως πρώτο θέμα το αεροδρόμιο. Αλλά το παρουσιάζει με τέτοιον τρόπο, που μας βρίσκει εντελώς αντίθετους. Ναι στο αεροδρόμιο; ρωτάει ο τίτλος, αλλά ο υπέρτιτλος έχει ήδη απαντήσει, με σιγουριά: μπορούμε να αποφύγουμε την οικολογική καταστροφή. Δηλαδή …ναι!

Το άρθρο της νέας άποψης υπογράφει ο περιβαλλοντολόγος –δασολόγος Αντώνης Μπουγάς. Στο πρώτο και το δεύτερο μέρος ασχολείται με τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τα αδύνατα σημεία της σύμβασης – για τα οποία έχουμε γράψει πολλές φορές, εδώ στα «μτΚ». Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο τρίτο και τελευταίο μέρος του κειμένου, το οποίο και παρατίθεται ως έχει:

Επομένως είναι επιτακτική ανάγκη, η σύνταξη ξεχωριστής μελέτης αποκατάστασης των ακτών που θα χρησιμοποιεί φυσικό μοντέλο προσομείωσης, με την οποία θα εκτιμηθούν ακριβώς οι επιπτώσεις της κατασκευής του διαδρόμου 10-28, θα περιγράφονται αναλυτικά οι αναγκαίες παρεμβάσεις, και θα προκύπτει προϋπολογισμός του οποίου η δαπάνη υλοποίησης θα είναι εξασφαλισμένη ώστε να μπορεί να προκηρυχθεί σαν αυτόνομο έργο.

Στόχος της μελέτης αυτής, πέραν της αποκατάστασης θα πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας των ακτών όσο και η κατασκευή έργων ελλιμενισμού σκαφών, παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες για την τουριστική αναβάθμιση του Δήμου Θερμαϊκού.

Η δημιουργία ενός συνόλου παρεμβάσεων που θα ενώνει αρμονικά τον αστικό με τον θαλάσσιο χώρο, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα με σιγουριά την αποκατάσταση των οικολογικών ισορροπιών, και για τις οποίες θα είναι εξασφαλισμένη η πίστωση και η υλοποίησή τους, θα μπορούσε να κάνει την άρνηση κατάφαση για την κατασκευή της επέκτασης του διαδρόμου 10-28.

Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στο Δήμο Θερμαϊκού και να αποφύγουμε την οικολογική καταστροφή στην οποία θα οδηγηθούμε σίγουρα από τις πρόχειρες και εσφαλμένες επιλογές της Κυβέρνησης. Είναι δική της ευθύνη να πάρει εκείνες τις πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες που θα καθιστούν το όραμα εφικτό και τότε και μόνο τότε θα είναι δυνατή η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.


* * *

Οι θέσεις αυτές μας βρίσκουν ριζικά αντίθετους. Όχι από ξεροκεφαλιά, αλλά για τους ακόλουθους λόγους, που έχουν αναπτυχθεί επανειλημμένα στα «μτΚ»:

1. Η θέση του υπάρχοντος αεροδρομίου είναι εξαρχής λανθασμένη και προβληματική. Επιπλέον, η οικιστική ανάπτυξη το τοποθετεί πλέον μέσα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή. Να το δεχτούμε - μέχρι να γίνει ένα νέο, σύγχρονο αεροδρόμιο έξω από τα οικιστικά σύνολα, κοντά στην ΠΑΘΕ. Αλλά να μιλάμε για νέο αεροδρόμιο στη θέση του υπάρχοντος, είναι τεράστιο λάθος. Οι σύγχρονες πόλεις (Αθήνα, Ηράκλειο) βγάζουν τα αεροδρόμια έξω. Εμείς, με ποια (παράλογη) λογική το θέλουμε μέσα στη πόλη μας;

2. Είναι σφάλμα να πλασάρεται η άποψη ότι μετά το στήσιμο του προβόλου –τέρατος μέσα στο Θερμαϊκό (περίπου 460 στρέμματα επιφάνειας, σχεδόν όσο και η Περαία!) είναι δυνατόν να γίνουν έργα προστασίας, που θα ακυρώσουν την καταστροφή. Η διάβρωση των ακτών, οι εξαμμώσεις και οι προσαμμώσεις δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν, με κανένα τρόπο! Τα κρηπιδώματα, το τσιμεντάρισμα της ακτής, οι κάθετες λιθορριπές, η μεταφορά άμμου από αλλού κλπ είναι «λύσεις», η μία χειρότερη από την άλλη, όπως έχουμε εξηγήσει τόσες φορές, ο Ημίαιμος κι εγώ! Και για να μη λέμε αδαπάνως λόγια του αέρα, ας γράψει στο επόμενο φύλλο της η νέα άποψη ποιες άλλες συγκεκριμένες παρεμβάσεις νομίζει πως υπάρχουν και μπορούν να εφαρμοστούν στην περίπτωση του Θερμαϊκού – για να τις συζητήσουμε.

3. Το περίφημο «μοντέλο προσομοίωσης» που αναφέρεται, ήδη έχει γίνει και η σχετική μελέτη πραγματοποιείται στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Αλλά, περί τίνος ακριβώς πρόκειται, μας το εξηγεί ο Ημίαιμος (αντιγράφω, από μέηλ): Είδα και στην τηλεόραση κάτι καθηγητές (…) να κάνουν πλάτσα πλούτσα σε μια σκάφη διερευνώντας τις επιπτώσεις του κυματισμού επί των ακτών λόγω του διαδρόμου δηλώνοντας ανερυθριάστως ότι "τα ρεύματα δεν μας απασχολούν" (!) λόγω μεγέθους... Δηλαδή αν υπάρχουν κιόλας! Διότι μάλλον εκτιμούν σε καμμιά θαλάσσια περιοχή του κόσμου όπου χύνονται τέσσερα ποτάμια δεν έχουμε μετακινήσεις των νερομαζών. Ε, για όνομα του Θεού, ας μας πεί κάποιος μία, ΜΙΑ, μέτρηση ρεύματος από μελετητές (έστω και μηδενική αλλά με στίγμα και τύπο ρευματομετρητή) και υπόσχομαι να το βουλώσω! Αυτή η μελέτη προορίζεται για να αποτελέσει το «άλλοθι»;

4. Η λεπτομερής περιγραφή των αιτούμενων μελετών μας λέει πως ο συντάκτης του κειμένου της νέας άποψης (και το τοπικό ΠΑΣΟΚ;) έχει αποδεχτεί τη λογική ότι το αεροδρόμιο θα επεκταθεί μέσα στο Θερμαϊκό έτσι κι αλλιώς, οπότε πρέπει να ζητήσουμε «διασφαλίσεις» και «αντισταθμιστικά οφέλη». Ελπίζω πως δεν είναι αυτή η άποψη του δημάρχου Αντώνη Μαντζάρη – ή μάλλον πως δεν θα τον παρασύρει το τοπικό ΠΑΣΟΚ σ’ αυτή την ολέθρια λογική.

5. Σε λίγο, με τη νέα χρονιά, ξεκινάμε ξανά την προσπάθεια για να αποτρέψουμε το θάνατο του Θερμαϊκού – αυτή τη φορά με πολύ καλύτερους όρους. Και για να μην παρεξηγούμαστε, εννοώ τη βοήθεια και τη δύναμη των συνάδελφων ιστολόγων, κυρίως. Μιλάμε με όλους, τους ακούμε όλους. Αλλά, καθαρές κουβέντες: όποιος νομίζει πως, ενόψει των δημοτικών εκλογών, θα μπορέσει να περάσει στους πολίτες του Δήμου Θερμαϊκού τη λογική να γίνει το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα εις βάρος του Θερμαϊκού και των κατοίκων, με αστήρικτες εξαγγελίες, υποσχέσεις για λαγούς με πετραχήλια και ναι μεν αλλά, κάνει τεράστιο λάθος!

6. Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι του Δήμου Θερμαϊκού. Είναι όλων όσοι κατοικούν στις πόλεις και τα χωριά γύρω από τον Κόλπο. Η Θεσσαλονίκη είναι «νύμφη» του. Ας μην αφήσει να τον σκοτώσουν τα συμφέροντα των εργολάβων και η μικρόνοια των πολιτικών. Και οι άλλοι, από τις άλλες πόλεις και τα χωριά της πατρίδας μας, ας βοηθήσουν όσο μπορούν. Σήμερα εδώ, αύριο στα δικά τους χώματα και νερά: η ψευδώνυμη «ανάπτυξη» δεν σταματάει το καταστροφικό της έργο, παρά μόνο με την ενεργή παρέμβαση των ανθρώπων –πολιτών.
 
Έγραψε ο Πάνος - Παρασκευή, Δεκεμβρίου 23, 2005 |


13 Comments:


 • At 12:24 μ.μ., Blogger ΤΑΣΟΣ

  Δασολόγος και ασχολείται με το αστικό περιβάλλον;

   
 • At 1:23 μ.μ., Blogger Πάνος

  Τάσο, εδώ ασχολούμαι εγώ (θέλοντας και μη), που είμαι στον κλάδο των υγειονομικών. Το ζητούμενο είναι να μας πουν συγκεκριμένα και όχι γενικόλογα ποιές είναι οι "παρεμβάσεις" που θα σώσουν το Θερμαϊκό, με δεδομένη την επέκταση. Γιατί απ΄ όσο έχω καταλάβει, τέτοιες αποτελεσματικές παρεμβάσεις πολύ απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

   
 • At 2:09 μ.μ., Blogger alombar42

  τουριστική αναβάθμιση του Δήμου Θερμαϊκού

  Ωχ ωχ ωχ... θα σας αναβαθμίσουν;

  Γιατί δεν σκέφτεστε μια μαζική μεταδημότευση; Ακόμα και στα χαρτιά, μου φαίνεται οτι είναι τεράστια πίεση.

   
 • At 2:21 μ.μ., Blogger Πάνος

  Δε γίνεται. α. επειδή η περιοχή έχει την πιο εκρηκτική οικιστική ανάπτυξη (δώσε και μένα μπάρμπα!) και β. επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων δεν έχει ακόμα σαφή αντίληψη για το τέρας που ετοίμασε το ΠΑΣΟΚ και προσπαθεί να υλοποιήσει η ΝΔ (με ελάχιστες τιμητικές εξαιρέσεις κι από τα δύο κόμματα)

  (Ο Συνασπισμός, το ΚΚΕ και οι οικολόγοι, δεν καταδέχτηκαν ακόμα να ασχοληθούν)

  Άρα, δεν είμαστε ακόμα σε θέση για τέτοιας κλίμακας πρωτοβουλίες. Με τη συγκεκριμένη κιόλας, διαφωνώ: οι κάτοικοι πρέπει να μεταδημοτεύσουν προς το Δήμο Θερμαϊκού, για να έχουν λόγο (και ψήφο) στον τόπο που ζουν - κι όχι άλλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης κι άλλος στην Πάνω Ραχούλα. Έτσι ενισχύεται και η χρηματοδότηση του Δήμου, άρα είναι προς το συμφέρον όλων, παλαιών και νέων κατοίκων.

   
 • At 4:09 μ.μ., Blogger kosmopolitis

  Πάνο, άλλαξα γνώμη. Θα ψηφίσω εσένα για δήμαρχο τελικά ! Ο Ημίαιμος αδιαφορεί για τα κοινά τελευταίως.
  ( είμαι πολύ αναποφάσιστος ? ! )

   
 • At 4:48 μ.μ., Blogger ΤΑΣΟΣ

  Δασολόγος και ασχολείται με το αστικό περιβάλλον;

  Ποιός θα μας προστατέψει απο τους "θεσμοθετημένους προστάτες" μας;

  Eλπίζω ο Θερμαικός να μην έχει την τύχει των δασών μας, ιδιαίτερα των περιαστικών δασών μας

   
 • At 5:04 μ.μ., Blogger Πάνος

  Nάσαι καλά, Κοσμοπολίτη, αλλά το μόνο που θέλω είναι η ησυχία μου. Γι αυτό μου αρκεί να αφήσουν το Θερμαϊκό στην ησυχία του - κι αν σταματήσουν να τον μολύνουν κιόλας, τόσο το καλύτερο. Δικό μου πεδίο ασκήσεως είναι η Καλυψώ (ενίοτε και η Αριάδνη).

  Ο Ημίαιμος θα ήταν πράγματι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση, αν ζούσαμε σε μια σοβαρή χώρα. Δηλαδή, μια χώρα που οι πολίτες της θα εκτιμούσαν την τιμιότητα, την ανιδιοτέλεια, τη γνώση και το χιούμορ. Και θα σιχαινόντουσαν την ασφυκτική κομματοκρατία και τις τηλεοπτικές αναδείξεις των φελλών.

  *

  Τάσο, γιατί κόλλησες στην ιδιότητα του δασολόγου; Πολιτικό άρθρο, με πολιτικές θέσεις έγραψε ο άνθρωπος - όπως κάνω κι εγώ. Αν δεν έβαζε την ειδικότητα αποκάτω, δηλαδή, θα είχε διαφορά;

  Απλώς τώρα έχει μια "υποχρέωση" παραπάνω να τεκμηριώσει πειστικά τις θέσεις του. Αυτό είναι όλο - αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο, γιατί τώρα πιά υπάρχουν κάμποσοι άνθρωποι στα πέριξ που ασχολήθηκαν και έμαθαν πέντε βασικά πράγματα για το Θερμαϊκό και τα τεχνικά έργα μέσα στα νερά του.

   
 • At 11:27 μ.μ., Anonymous Athanassios

  θυμάσαι τώρα τι σου είπα στη Μυρσίνη? Ο δήμαρχος ενδιαφέρεται για το πώς θα αρπάξει περισσότερα, δεν είναι κατά του αεροδρομίου... προσωπικά βέβαια συμφωνώ απόλυτα μαζί του... και αυτά περί της μόλυνσης του Θερμαϊκού ανήκουν στο 1970... όπου κι ο Γιώργος Μαργαρίτης..

   
 • At 11:49 μ.μ., Blogger Πάνος

  Ίσως έχεις δίκιο... αλλά η προσωπική επαφή μαζί του, άλλα με άφησε να εννοήσω. Έτσι κι αλλιώς, στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό: δηλαδή στους επόμενους 2-3 μήνες. Θα δείξει. H προσπάθεια των "μτΚ" είναι τελείως ανεξάρτητη, από οποιονδήποτε. Αν ο δήμαρχος αποδειχτεί συνεπής στις δηλώσεις του, τόσο το καλύτερο!

   
 • At 9:29 π.μ., Blogger ΤΑΣΟΣ

  γιατί κόλλησες στην ιδιότητα του δασολόγου;

  Yπάρχει δυσπιοστία σ΄αυτό τον κλάδο για τις πρακτικές που εφαρμοζουν (αποχαρακτηρισμοί κλπ)όχι στη δασολογική επιστήμη  Χρόνια πολλά
  Χαρούμενες γιορτές

   
 • At 7:19 μ.μ., Blogger COSTANTINA

  Πανούλη μου, καλά Χριστούγεννα και να χαίρεσαι την οικογένειά σου, μέσα απ΄την καρδιά μου!
  :)

   
 • At 10:16 μ.μ., Blogger kosmopolitis

  Φίλτατε Πάνο, καλά χριστούγεννα !
  Τις ευχές μου στην οικογένεια.

   
 • At 11:42 μ.μ., Blogger kosmopolitis