ι Τα μυστικά του Κόλπου
Πέμπτη, Φεβρουαρίου 02, 2006
στα τσαΐρια


Ο ενθουσιασμός μας στην Περαία, τους Νέους Επιβάτες και την Αγία Τριάδα δεν περιγράφεται: κυκλοφόρησε το δεύτερο φύλλο της νέας άποψης, της υπέρ -πολυτελούς εφημερίδας του τοπικού ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει ως κρυφό καμάρι αυτό που κόσμος τόχει τούμπανο: εκδόθηκε για να συμβάλλει στην επανεκλογή του Αντώνη Μαντζάρη.

Στο πρώτο φύλλο, κύριο θέμα ήταν η επέκταση του αεροδρομίου μέσα στο Θερμαϊκό, την οποία η εφημερίδα εμμέσως πλην σαφώς σιγοντάριζε. Στο δεύτερο φύλλο η λέξη «αεροδρόμιο» απουσιάζει παντελώς. Οι συμπολίτες της νέας άποψης δεν είδαν / δεν άκουσαν την αναλυτική κριτική που έγινε στα «μτΚ» - και φυσικά θεωρούν πως δεν έχουν καμιά υποχρέωση να απαντήσουν. Άλλωστε αυτός ο «διάλογος» μπορεί να κρύβει πολλές παγίδες… Από την άλλη, μπορεί και να μη σερφάρουν τα παιδιά.

Ετοιμάζονται, όμως, πυρετωδώς για μια νέα δημαρχιακή περίοδο… και μας αποκαλύπτουν ένα δέλεαρ που κινητοποιεί πολλούς υποψηφίους:

ΤΣΑΪΡΙΑ: η μεγάλη πίτα

Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ


Ακούμε συχνά στο Δήμο μας να γίνεται λόγος για τα ΤΣΑΪΡΙΑ. Μεγάλη έκταση και με τεράστια αξία, την οποία πολλοί χαρακτηρίζουν «Μεγάλη Πίτα»

Που όμως είναι τα τσαΐρια: βρίσκονται στην είσοδο της πόλης μας, ανατολικά της Περαίας και συνορεύουν με το Δήμο Μίκρας και την έκταση της ΕΡΤ ΑΕ.

Η έκτασή τους είναι συνολικά 2.363 στρέμματα και κατανέμονται σε 800 στρέμματα του Δήμου Θερμαϊκού, 800 στρέμματα του Δήμου Μίκρας και 763 στρέμματα της ΕΡΤ ΑΕ.


Ακολουθεί συνέντευξη του …Δημάρχου (έκπληξη, ε; ποιος το περίμενε! Τεράστια δημοσιογραφική επιτυχία!) ο οποίος μας πληροφορεί ότι η σχετική επένδυση (που προβλέπεται για τα τσαΐρια) προσεγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ (σωστά διαβάσατε, 3 δις ευρώ!) Ο Δήμαρχος ισχυρίζεται πως επειδή δεν ενέδωσε στις «προτάσεις» συμφερόντων σχετικά με τα τσαΐρια, τον έχουν βάλει στο μάτι (τα συμφέροντα αυτά) και σε συνεργασία με δημοσιογράφους και κόμματα (;), μετά από μια «άτυπη συνάντηση» που είχαν, έβαλαν στόχο τη συκοφάντησή του. Και καταλήγει:

Επειδή πολλοί που προαλείφονται για να κατέβουν στις εκλογές έχουν ήδη δώσει γη και ύδωρ, σε αυτούς τους επιχειρηματίες θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε τη στάση τους για το ενδεχόμενο ξεπούλημα αυτής της περιουσίας που επιχειρείται με αυτόν τον τρόπο.

Θέ μου φύλαγε, τι έχουμε να ακούσουμε ακόμα…

* * *

Η νέα άποψη φιλοξενεί (στις μέσα σελίδες) και συνέντευξη του Δημήτρη Καπλάνη, ο οποίος θέλει να ξαναδοκιμάσει την τύχη του, για μια ακόμα φορά απέναντι στον νυν δήμαρχο, ο οποίος τον έχει ...πελάτη στις εκλογές. Φυσικά ΔΕΝ ΤΟΝ ΡΩΤΑΝΕ για το αεροδρόμιο (η ΝΔ – το κόμμα του κ. Καπλάνη- είναι υπέρ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, άρα η συζήτηση περιττεύει). Τον ρωτάνε όμως για τα τσαΐρια, κι αυτός απαντά, μεταξύ άλλων, ταυτιζόμενος με τον αιώνιο αντίπαλό του:

Αποτελούν βέβαια το κίνητρο για πολλούς αλεξιπτωτιστές οι οποίοι δηλώνουν υποψήφιοι δήμαρχοι για να μας σώσουν

Δηλαδή, κανένας άλλος να μην ξεμυτίσει στο Δήμο Θερμαϊκού: πάλι Μαντζάρης δήμαρχος, Καπλάνης αντιπολίτευση (ή το αντίστροφο – λέμε…)

Στη συνέχεια ο κ. Καπλάνης κατηγορεί και τον δήμαρχο ότι ήθελε να δώσει τα τσαΐρια …αντιπαροχή – ευτυχώς όμως αυτός τα έσωσε, με την κεραυνοβόλα παρέμβασή του.

* * *

Τελειώσαμε με τα τσαΐρια; Αμ δε! Σε άλλη σελίδα, με υπογραφή νέα άποψη, παρουσιάζονται (ανακατεμένες) οι απόψεις περί τσαϊριών των Μαντζάρη – Καπλάνη και με πλάγια γράμματα:

Είναι πολύ σημαντικό ότι, οι πολιτικοί παράγοντες του τόπου μας, ο Δήμαρχος και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν μείζον θέμα την αξιοποίηση αυτής της τεράστιας περιουσίας. Όπως διαφαίνεται από τα λεγόμενά τους επιθυμούν αυτή η αξιοποίηση να γίνει με τρόπο, ώστε να αποφέρει το μέγιστο δυνατό όφελος στο Δήμο μας και κυρίως στους κατοίκους του.

Άρα, υποψήφιοι στις εκλογές οι Μαντζάρης (που έχουν συνομωτήσει εναντίον του επιχειρηματικά συμφέροντα – δημοσιογράφοι – κόμματα εξαιτίας της μάχης που δίνει για τα τσαϊρια) και Καπλάνης (που καταγγέλλει τους αλεξιπτωτιστές – υποψηφίους από το χώρο της ΝΔ – που έχουν βάλει στο μάτι τα τσαΐρια, γι’ αυτό και δεν επιθυμούν τον ίδιο ως υποψήφιο δήμαρχο, για μια ακόμα φορά!)

Ε, ρε γλέντια! (στα τσαΐρια…)

* * *

Αλλά, βρε παλικάρια του τοπικού ΠΑΣΟΚ, εκδότες της νέας άποψης, τόσο πολύ υποτιμάτε τους κατοίκους του Δήμου Θερμαϊκού; Κάντε μια λιγότερο …έξαλλη προσπάθεια να πλασάρετε το δίδυμο της επιτυχίας!

* * *

Θυμίζω ότι 3 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο της Επικρατείας εκδικάζει την κύρια προσφυγή του Δήμου Θερμαϊκού για την υπόθεση του αεροδρομίου.

* * *

Επειδή τα τσαΐρια μας εξόντωσαν, θα σας γλυκάνω με ένα …πικρό ποίημα του Ντίνου Χριστιανόπουλου, γραμμένο στα 1966:

Η ΑΓΚΙΔΑ

Το βράδυ που σκοτώσαν τον Λαμπράκη
γυρνούσα από ένα ραντεβού.
«Τι έγινε;» ρώτησε κάποιος στο λεωφορείο.
Κανείς δεν ήξερε. Είδαμε χωροφύλακες
μα δεν διακρίναμε τίποτε άλλο.

Πέρασαν τρία χρόνια. Ξανακύλησα
στην ίδια αδιαφορία για τα πολιτικά.
Όμως το βράδυ εκείνο με ενοχλεί
σα μια ανεπαίσθητη αγκίδα που δε βγαίνει:
άλλοι να πέφτουν χτυπημένοι για ιδανικά,
άλλοι να οργιάζουν με τα τρίκυκλα
κι εγώ ανέμελος να τρέχω στα τσαΐρια.


 
Έγραψε ο Πάνος - Πέμπτη, Φεβρουαρίου 02, 2006 |


3 Comments:


 • At 12:29 μ.μ., Blogger ιχνηλάτης

  ( άσχετο μήνυμα )

  Φίλτατε Πάνο, ευχαριστώ για τις ευχές ( στο μπλογκ του Μαύρου Πρόβατου ) αλλά το δις εξ αμαρτείν ουκ..μπλογκερ σοφού !
  Θα αρκούμαι στο ρόλο του σχολιαστή.

   
 • At 9:27 μ.μ., Blogger Ημίαιμος-Imiaimos

  Πάνω τα τσαϊρια είναι εκεί που φτιάχνουν ένα (Ολυμπιακό έργο), Κέντρο Θαλάσσιων Αθλημάτων του κατέχοντος το ρεκόρ Γκίνες στην δημόσια πολυθεσία Αγγελούδη; Ε, ρε γλέντια!

   
 • At 9:28 μ.μ., Blogger Ημίαιμος-Imiaimos

  ΠΑΝΟ εννοώ (ξύλιασα στη βόλτα του ημίαιμου και βαράν τα δάχτυλα στον βρόντο...