ι Τα μυστικά του Κόλπου
Πέμπτη, Φεβρουαρίου 16, 2006
Πρίγκιπες και λωτοφάγοι


Η κ. Μπακογιάννη είναι μια από τις πλέον διαφημισμένες προσωπικότητες της πολιτικής μας σκηνής. Έχει καταλάβει κεντρική θέση σ’ αυτήν – και επιφυλάσσει στον εαυτό της πρωταγωνιστικό ρόλο για το μέλλον. Όχι, δεν το αξίζει. Βρίσκεται εκεί που βρίσκεται γιατί είναι κόρη του μπαμπά της, κατά κύριο λόγο. Και γιατί έπιασε πολύ νωρίς το μήνυμα, όπως και ο ΓΑΠ – ό,τι πουν τ’ αφεντικά: ναι στο σχέδιο Ανάν; Ναι! Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει και κάνει και πιρουέτες στα σύννεφα!

Η πολιτική σκηνή είναι πια εγκλωβισμένη (και θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα) από την τριάδα Καραμανλής – ΓΑΠ – Ντόρα. Τρεις γόνοι, δυο άμεσοι κατιόντες κι ένας ανεψιός πρωθυπουργών. Και οι τρεις δε μπορούν ούτε καν να συγκριθούν (ως πολιτικές παρουσίες) με τους πατεράδες και τους μπαρμπάδες τους: Φορτώθηκαν στη χώρα επειδή έχουν τα συγκεκριμένα επίθετα, υποσκελίζοντας άλλους, πιο ικανούς και εξευτελίζοντας κάθε έννοια δημοκρατίας, με νομότυπο τρόπο, βεβαίως, αφού την υποκαθιστούν στην πράξη με την κληρονομικώ δικαίω δημοκρατία των πριγκίπων από σόι.

Το πρόβλημα δε βρίσκεται μονάχα στην κορυφή των πυραμίδων: οι επίγονοι τραβούν μαζί τους και μια ολόκληρη ορδή ασήμαντων ή και επικίνδυνων πολιτικών, οι οποίοι καταλαμβάνουν αντίστοιχες θέσεις στη Βουλή ή στις υψηλές θέσεις της δημόσιας διοίκησης. Η ζημιά που γίνεται δεν αποτιμάται: δε φτάνει που διοικούν τη χώρα τρία μεγάλα σόγια και οι αυλικοί τους, αλλά τρέπουν σε φυγή οποιονδήποτε αξιόλογο άνθρωπο θα ήθελε να ασχοληθεί με την πολιτική, καθώς το σκυλολόι καταλαμβάνει κάθε ζωτικό χώρο, με θράσος, αυτοπεποίθηση, αίσθηση ιδιοκτήτη της χώρας και αισθητική αριστοφανικού αλλαντοπώλη.

Εννοείται ότι το κράτος βρίσκεται στην απόλυτη υπηρεσία τους – και δεν πρόκειται να απαλλαγούμε από τον ιδιόμορφο, κυρίαρχο κρατισμό μας (που συνεπάγεται κατάπνιξη κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εν τω γενάσθαι) όσο δε λύνεται το πολιτικό πρόβλημα με την κληρονομική μας δημοκρατία.

Αλλά, βέβαια, αυτά δεν είναι χθεσινά. Χθεσινή είναι η ανάδειξη της κ. Μπακογιάννη σε ΥΠΕΞ. Ζούμε σε χώρα λωτοφάγων, αλλά ας αντιπαρατάξουμε τουλάχιστον μια γλώσσα που βγαίνει κοροϊδευτικά, απέναντι σ’ αυτόν τον ωκεανό της αφασίας.
 
Έγραψε ο Πάνος - Πέμπτη, Φεβρουαρίου 16, 2006 |


33 Comments:


 • At 2:33 μ.μ., Blogger alombar42

  Η Ντόρα είναι αυτή που είναι, πέραν του απέθαντου βεβαίως, επειδή ξέρει πολύ καλά το θέμα "δημόσια εικόνα".

  Αν δε σου αρέσει να είσαι μάζα, ας πρόσεχες!!

  Ενα μανούλι με μπικίνι
  κάθεται κάτω στο γιαλό
  και μια πορτοκαλάδα πίνει
  με ανθρακικό (σάμπαντα ντα).

  Ντόρα Ντόρα πού είσαι Ντόρα
  Ντόρα Ντόρα θα τρελλαθώ
  Ντόρα Ντόρα πού είσαι Ντόρα
  Ντόρα θα χαθώ

  Νομίζω οτι θα γράψω δημόσια ερωτική επιστολή :)

   
 • At 3:08 μ.μ., Blogger kaltsovrako

  To προβλημα είναι πως τα κριτήρια μας έχουν αλλοτριωθεί από τα ΜΜΕ. Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς. Παράδειγμα τραβηγμένο: Η Ντόρα εκτός από κόρη είναι ΚΑΙ ΧΗΡΑ. Ο νοών νοήτω (ρε doc το έγραψα σωστά;)

   
 • At 3:29 μ.μ., Blogger Πάνος

  alombar42, εκτός από ερευνητής, είσαι και ποιητής...

  καλτσόβρακε, μια χαρά το έγραψες. Χήρες είναι κι άλλες - κόρη του Μ. μία...

   
 • At 3:29 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο

  Ενα άλλο κοινό χαρακτηριστικό της τριάδος είναι οτι... εντρύφησαν στα... μαρξιστικά από τα μικράτα τους!!!
  Ο Κωστάκης μας το έχει πει, εκεί στο Φλέτσερ διάβαζε το Κεφάλαιο μέχρι να ψηθούν τα παϊδάκια, η Ντόρα λέγεται οτι έχει κάνει μια εργασία για το αντάρτικο της Ουρουγουάης, έ, του Γιωργάκη του διάβαζε ο Αντρέας Μαρξ (από Γκαλμπραίηθ) στο προσκεφάλι, μέχρι να τον πάρει ο ύπνος...
  Τέλος πάντων - η κατάσταση είναι άθλια σ'αυτόν τον τόπο. Οχι με τον νεποτισμό, αλλά με τον πρωτοτοκισμό!
  Η Νοράκλα έκοψε το δρόμο του Κυριάκου, όπως ο Γιωργάκης του Νίκου.
  Μόνο οι Κεφαλογιάννηδες κρατάν μια ισορροπία.
  Ασε που λίγες οικογένειες αφήνουν απέξω άλλες άξιες (πουντα Βρβιτσιωτάκια... οέο;) και όλοι μαζί, κόβουν την τύχη της Κουντουρά και της Καϊλή!!

   
 • At 4:47 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Σχόλιο για τη Ντόρα: πουτ δε κοτ νταουν σλοουλυ.

  Μαύρο Πρόβατο, και η Κουντουρά είναι απο σόι, είναι κόρη του προέδρου των βασιλοφρόνων. Οσο για τους Βαρβιτσιώτηδες, τους έχει πέσει άσχημα; ένας βουλευτής, ένας ευρωβουλευτής.

  Χωρίς πλάκα, μου φαίνεται λίγο μεταφυσικό, να μπλέκουμε, την ανικανότητα, τον ατλαντισμό και το "yes" σε όλα με το σόι. Δεν χρειάζεται να είσαι απο σόι για να τα κάνεις μπάχαλο.
  Δε μας φταίει το σόι αλλά τα μυαλά τους.

  Σχολιαστής

   
 • At 4:59 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο

  Σωστό κι αυτό, σχολιαστή. Το ξέρω για την Κουντουρά, αλλά δε μου έβγαινε η... ομοικαταληξία.
  Παρεμπιπτόντως, κανένας γόνος των... βαρελοφρόνων;
  (Αυτό που θέλω να πω πάντως είναι οτι, γελοία η κατάσταση με τα σόγια, αλλά και οι... άσογοι δεν είναι καλύτεροι - και ετούτοι και οι άλλοι για τους ίδιους (μας) δουλεύουν)

   
 • At 6:14 μ.μ., Blogger Πάνος

  Σχολιαστή, στην πρώτη κιόλας παράγραφο του ποστ, προσδιορίζεται ως ΔΕΥΤΕΡΗ, ξεχωριστή, προϋπόθεση επιτυχίας (μετά το σόι) ο ατλαντισμός και το yes. Πράγματι, το όνομα ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ - πρέπει να έχεις εκπαιδευτεί κιόλας να σκέφτεσαι σαν αμερικάνος, χωρίς να ζορίζεσαι.

   
 • At 6:19 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο

  Οπως Andreas?

   
 • At 6:42 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Ελπίζω τουλάχιστον να μην αποδειχθεί, αντάξιος γκαντεμόσαυρος του μπαμπά Δρακουμέλ.

  Στη θητεία του 90-93 έκανε ένα ταξίδι στην Ι-απονία (κατά Εβερτ). Οταν έφτανε στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου , ο ήλιος είχε πάει προς νερού του, και χτύπησε ένας απίστευτος τυφώνας.

  Διαβάσατε τη φράση του Πολύδωρα "μη φοβάστε, δεν είμαι δεξιός βρυκόλακας".

  Ε, ρε γλέντια, όλος ο θίασος επι σκηνής. Εχουν αρχίσει όλοι να δουλεύουν ώστε ο George να γυρίσει άσπιλος κι αμόλυντος.

  Το ΠΑΣΟΚ έβγαλε έντεκα χρόνια στην εξουσία και κάθε φορά που έβλεπε τα σκούρα μας θύμιζε το Δρακουμέλ. Ο θίασος έχει όλες τις δυνατότητες να ξαναφέρει το ΠΑΣΟΚ για άλλα έντεκα χρόνια.

  Παιδιά, επειδή οι περισσότεροι σχολιάζοντες στο blog του Πάνου, αγριεύονται με το ΠΑΣΟΚ, σας εκφράζω τη συμπαραστασή μου, αλλά έρχεται. Ολόφρεσκο και γελαστό.

  Σχολιαστής

   
 • At 6:49 μ.μ., Anonymous ερμής

  Ντόρες ,Γεωργάκηδες ,Κωστάκηδες και λοιπά υπάρχοντα αλλά και επερχόμενα ευπώλητα (όχι δεν θέλω να πω ευυπόληπτα) πρόσωπα της πολιτικής- και όχι μόνο- εξουσίας πάντα θα υπάρχουν «ελέω ημών».Βλέπεις ,είμαστε φανατικοί οπαδοί του Επιμηθέα διότι τον «δύσμοιρο» Προμηθέα τον έχουμε γράψει στα παλιά μας τα παπούτσια..Γιαυτό σε λίγο θα μιλάμε για τους Σερίφηδες στο Ιράν (φυσικά κατόπιν εορτής ) ,για τα 2 εκ νεκρούς στην Σομαλία από λειψυδρία κλπ,κλπ.
  Παιδιά έχουμε ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ!!Δεν κάναμε τίποτα για να μην βρίσκονται εκεί που βρίσκονται, η μάλλον κάναμε ό,τι μπορούσαμε .Ακου ο Βουλγαράκης εκπολιτιστής!!Αμ ο κος Καθωσπρέπει στο Υγείας!
  Ήδη βρίσκομαι στην 3η σόδα για χώνεψη. Που θα πάει τόσα έχουμε χωνέψει ,εδώ θα ξεράσουμε;

   
 • At 6:57 μ.μ., Blogger Πάνος

  μαύρο πρόβαρο, ο Ανδρέας ήταν ειδική περίπτωση. Μην ξεχνάμε πως έμαθε να σκέφτεται παρέα με τον Καστοριάδη.

   
 • At 7:03 μ.μ., Blogger Athanassios

  Φαίνεται τελικά ότι το να είσαι υπουργός είναι ασχολία της πλάκας. Γι αυτό ο Αβραμόπουλος πάει στο υγείας,ο Βουλγα΄ράκης στο πολιτισμού και κάθε άσχετος σε άσχετο πόστο.
  Πάντως το Υπυργείο Πολιτισμού είναι το πιο κακομεταχειρισμένο στην Ελλάδα. Λίγο πριν τις εκλογές ρωτούσανε σ' ενα περιοδικό το αγαπημένο τραγούδι των πολιτικών...
  Ο Βουλγαράκης είπε το : " Οταν πηγαίναμε μαζί σχολείο..." των Olympians... και σχολιάζαμε τότε με τον Ηλία : " ε αυτός δεν πήρε τόσα χρόνια πρέφα τίποτα..."

   
 • At 7:10 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο

  Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   
 • At 7:11 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο

  Μην ξεχνάμε πως έμαθε να σκέφτεται παρέα με τον Καστοριάδη.
  Εννοείς με το κεφάλι που φορούσε το καπέλο, ή με το άλλο που μας... κυβερνούσε;

   
 • At 7:21 μ.μ., Blogger Ημίαιμος-Imiaimos

  Σας ευχαριστώ όλους σας που αναιρέσατε τις ενοχές μου για προηγούμενα σχόλιά μου!
  Μαύρε Πρόβατε, ρέστα έδωσες!
  Και χήρα(μαύρη) και χείρα(μακρυά) και χοίρα(σκρόφα στα γρεβενιώτικα), Καλτσόβρακε, όλα σωστά!
  Με το σκεπτικό ότι όλους αυτούς σφόδρα επιθυμούμε να τους πηδήξουμε, ρίχνω δαγκωτό Κουντουρά με επιλαχούσα Καϊλή.

   
 • At 7:32 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο

  Αγαπητέ ημίαιμε, περιμέναμε και τον ιχνηλάτη να ρίξει κανένα... δεκαπεντασύλλαβο σονέτο, αλλά δεν ήρθε!
  Εγω το μπλογκοδιασκεδάζω όσο είναι καιρός, γιατί από Δευτέρα πάλι, πίκρα και σκοτάδι (τέρμα οι διακοπές)

   
 • At 7:48 μ.μ., Anonymous ερμής

  Πάνο, τα σκίτσα ,ειδικότερα η υπογραψή και το στυλ, κάτι μου θυμίζουν ,κάτι μου θυμίζουν...

   
 • At 8:31 μ.μ., Blogger Πάνος

  Ερμή, εξαρτάται που ήσουν και τι έκανες τα ηρωικά χρόνια '79-'84. Αν τότε ήσουν στη Θεσσαλονίκη και στην ίδια σχολή με τον σκιτσογράφο ...αυτός είναι!

  (αν θέλεις, στείλε μέηλ)

   
 • At 9:00 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός

  Ρε παιδιά, πολλή συναίνεση δεν έχει πέσει; Ας κάνω λοιπόν τον συνήγορο του (της) Διαβόλου. Σωστά όσα λέτε για τους γιους και τις κόρες, αλλά ξέρετε κανένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που να είναι ικανότερο από τη Ντόρα για το Υπουργείο Εξωτερικών; Ξέρετε κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσε μετά την εκλογική ήττα να κρατήσει το κόμμα ενωμένο, και να έχει ελπίδες ότι θα πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις, εκτός από τον Γιώργο;
  Ωραία η απαξίωση των πάντων, αλλά να είμαστε ρεαλιστές, έτσι; Σας άρεσε δηλαδή να έχουμε υπουργό Εξωτερικών τον Μολυβιάτη, επειδή δεν είναι "γιος";

   
 • At 9:18 μ.μ., Blogger Πάνος

  Μιχάλη, μάλλον δεν παρακολούθησες τα επιχειρήματα. Πρέπει, υποχρεωτικά να μπούμε στο δίλημμα "Ντόρα ή Μολυβιάτης" για να είμαστε ρεαλιστές; Και στο άλλο, "ή το Γιάγκο ή το Χάρο;" (μπαρδόν, το Γιώργο εννοούσα...)

  Αν ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ισοδυναμεί με την έννοια του ρεαλισμού στην πολιτική σκέψη, δεν είναι περίεργο που οι Έλληνες ακούνε για πολιτική και σκαρφαλώνουν στα δέντρα...

   
 • At 9:57 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο

  Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   
 • At 9:59 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο

  Ελα ρε Μιχάλη, άσε μας να λαϊκίσουμε λιγάκι !! (σόρρυ Πάνο για την κατάχρηση φιλοξενίας)
  -Αλήθεια, ο Μολυβιάτης τι είχε; Μια χαρά κύριος, τον είχαμε συνηθίσει κιόλας τόοσα χρόνια!
  -Οσο για το Γιωργάκη και το ΠΑΣΟΚ, εγώ είχα λύση: Μιμάκο (Ανδρουλάκη) - να ησυχάσουμε μια για πάντα :-)))

   
 • At 10:18 μ.μ., Blogger Πάνος

  Μπα, δεν θα είναι Υπουργός Δημοσίας Τάξεως ο Ανδρουλάκης στη μελλοντική κυβέρνηση του ΓΑΠ; Λες να τον βάλει ΥΠΕΞ, να κουφάνει ΚΑΙ τας Ευρώπας;

  (Θεέ μου, τι έχουν να δουν τα ματάκια μας...)

   
 • At 11:25 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο

  (ούτε αγγλικά δεν ξέρει ο απατεώνας...)

   
 • At 11:36 μ.μ., Blogger Πάνος

  Γιατί, και τα ελληνικά που ξέρει, τον οφέλησαν σε τίποτα; Κατάφερε μονάχα να χύσει και την τελευταία καρδάρα που του είχε απομείνει: αυτή με την προσωπική του αξιοπρέπεια. Αλλά για δαύτον θα τα πούμε όταν γίνει υπουργός...

  (σύντομα, φαντάζομαι...)

   
 • At 6:44 π.μ., Blogger Λαμπρούκος

  Έλα, έλα καφενείο μου το καταντήσατε...

  Αηδία πια. Χάσατε το χιούμορ σας. Αυτό το ηρωικό έθνος που επέζησε με Υπουργό τον Κατσιφάρα λυγίζει ΤΩΡΑ???

  Κρατώ ένα σχόλιο από έναν άνθρωπο που φαίνεται ότι διαθέτει χιούμορ με τα καντάρια.

  "Λίγο πριν τις εκλογές ρωτούσανε σ' ενα περιοδικό το αγαπημένο τραγούδι των πολιτικών...
  Ο Βουλγαράκης είπε το : " Οταν πηγαίναμε μαζί σχολείο..." των Olympians... και σχολιάζαμε τότε με τον Ηλία : " ε αυτός δεν πήρε τόσα χρόνια πρέφα τίποτα..."" (Αθανάσιος)

   
 • At 7:51 π.μ., Blogger Πάνος

  Λαμπρούκε, κάποιες ερωτήσεις δεν πρέπει να γίνονται σε πολιτικούς, γιατί οι απαντήσεις σε στέλνουν αδιάβαστο. Θυμάμαι, ρώτησαν τον Γ. Γενηματά, αν διαβάζει ποίηση. Κι αυτός, αφού δήλωσε λάτρης, άρχισε να απαγγέλει, σοβαρός σοβαρός:

  είχα γυναίκα, είχα και ζα
  είχα μια Βάσω με βυζά...


  Από ολόκληρη την ελληνική ποίηση, τα "βυζά" της Βάσως (Βάρναλης) του είχαν μείνει...

   
 • At 10:51 π.μ., Blogger Λαμπρούκος

  Πάνο διάβασα το σχόλιο σου στο γραφείο και ξαφνικά άρχισα να γελάω τόσο δυνατά που με κοιτάγαν όλοι σαν ΟΥΦΟ.

  Ρόμπα με έκανες...

   
 • At 11:05 π.μ., Blogger Ημίαιμος-Imiaimos

  Το δράμα είναι οτι ΔΕΝ ξέρουμε κανένα στέλεχος...Και η εναλλακτική λύση είναι τύπου...Πάγκαλου!

   
 • At 11:48 π.μ., Blogger Ημίαιμος-Imiaimos

  Και, Μιχάλη, πες της Ντόρας ν' αλλάξει συνήγορο. Θα την κάψει!

   
 • At 2:28 μ.μ., Blogger Athanassios

  Γι' αυτό Λαμπρούκο κατέβα να τους σαρώσουμε... εμείς όλοι σύμβουλοι... "μαζί σου και οι οπαδοί σου"....

  Ρε παιδιά δηλαδή σε ποιό πόστο έχουμε αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις, μήπως στις Νομαρχίες, μη στους Δήμους (πλην Ηλία βέβαια) μη στις Δημόσιες Υπηρεσίες? Υπάρχει γενικότερη έκπτωση κι αυτό θα χειροτερέψει γιατί πλέον έκπτωση έχει η παιδεία...από εκεί βρωμάει το "ψάρι"...

   
 • At 10:06 μ.μ., Blogger alombar42

  Σχολιαστής:
  Παιδιά, επειδή οι περισσότεροι σχολιάζοντες στο blog του Πάνου, αγριεύονται με το ΠΑΣΟΚ, σας εκφράζω τη συμπαραστασή μου, αλλά έρχεται. Ολόφρεσκο και γελαστό.

  Εγινε πια ολοφάνερο φίλτατε, κι ας απορούσε ο Πάνος κάποτε - όλα δουλεύουν για τον ΓΑΠ :)

  Αθανάσιος:
  Ο Βουλγαράκης είπε το : " Οταν πηγαίναμε μαζί σχολείο..."

  ΧΑ! Αυτό έπρεπε να γίνει άρθρο σε μπλογκ, πρωτοσέλιδο σε εφημερίδα και να προκαλέσει σεισμό στην Νεα Υόρκη (όπως οι πεταλουδίτσες).

  Λαπρούκος:
  Οχι πολλά πολλά με τον Κατσιφάρα! Από αυτόν μάθαμε τι σημαίνει κοστούμι και δημόσια εμφάνιση και δε θέλω σχόλια!
  (Μαζί στο στο περί παιδείας - από εκεί βρωμάει ο ψάρης)

   
 • At 11:41 μ.μ., Blogger Athanassios

  γεια σου alombar με τις πεννιές σου.... στου παραδεισου την πόρτα μεγαλώασνε τα χόρτα.... γεια σου μπλογκάρχη..