ι Τα μυστικά του Κόλπου
Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2006
Στρατιωτικά ζητήματα


To κομμάτι για την εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων λοκατζήδων της Ρεντίνας συζητήθηκε αρκετά – και πέρα από τα ιστολόγια. Δε γνωρίζω αν έχει σχέση, αλλά (λένε οι …ανταποκριτές μου) ξαφνικά το κλίμα άλλαξε: τρέξιμο μεν, αλλά τα ρατσιστικά /εθνικιστικά / φασιστικά συνθήματα και τραγούδια κομμένα με το μαχαίρι! Μπορεί να είναι και σύμπτωση. Πιθανόν η διοίκηση να έβαλε στη θέση τους κάποιους ανεγκέφαλους εκπαιδευτές. Θα δείξει.

* * *

Χρωστώ όμως μια απάντηση στο σχόλιο, του φίλου the passenger. Γιατί είναι νέος - και γιατί έθεσε το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων:

Η δουλειά του στρατού είναι να σε κάνει φονική μηχανή. Συμφρωνώ απόλυτα με τον bfo. Αν δεν θέλεις τον στρατό να σκοτώνει τότε να γράφεις για την διάλυση του. Απο την στιγμή που υπάρχει όμως νομίζω ότι ναι, πρέπει να φανατίζει. Γιατί ο στρατιώτης που σκέφτεται πριν τραβήξει την σκανδάλη πολύ απλά δεν είναι καλός στρατιώτης-αυτός που δεν σκέφτεται είναι καλύτερος.

Οι στρατοί που θέλουν τους στρατιώτες (και τους αξιωματικούς, φυσικά) «φονικές μηχανές» είναι κατά κύριο λόγο οι στρατοί των αυτοκρατοριών, πχ. ο αμερικάνικος στρατός. Αυτός ο στρατός αποτελεί το κατ’ εξοχήν εργαλείο ισχύος, η χρήση του οποίου δεν επιτρέπεται να αφορά και να προβληματίζει ούτε στο ελάχιστο τους στρατιώτες (οι οποίοι άλλωστε είναι επαγγελματίες και στην πλειοψηφία τους βρίσκονται εκεί για να μη σουλατσάρουν άνεργοι στα γκέτο του ενδο-αμερικάνικου Τρίτου Κόσμου) και τους αξιωματικούς. Σκεπτόμενοι στρατιώτες, σ’ έναν τέτοιο στρατό, είναι πραγματική καταστροφή, για τον ίδιο. Γι’ αυτό και η εκπαίδευση έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχει. Με λίγα λόγια, η στοχοθεσία της εκπαίδευσης καθορίζεται από το βασικό καθήκον που έχει να διαδραματίσει ένας στρατός – εργαλείο διεθνούς ισχύος, βίας και τρομοκρατίας.

Αναλογίες υπάρχουν και στους στρατούς κρατών με ανελεύθερα καθεστώτα: εκεί ο στρατός χρησιμοποιείται ως ένας από τους βασικούς μηχανισμούς εκμηδένισης του «εσωτερικού εχθρού» - ενίοτε και εις βάρος των γειτονικών κρατών ή εθνοτήτων. Ο στρατός του Σαντάμ ήταν τέτοιος, του Μιλόσεβιτς επίσης.

Και ο στρατός της μετεμφυλιακής Ελλάδας υπήρξε από τα σημαντικότερα στηρίγματα του Παλατιού και της νικήτριας παράταξης, με αποκορύφωμα τη διαστροφή που προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία - τις χούντες: των συνταγματαρχών που έγινε και των στρατηγών (και του Παλατιού) που δεν πρόλαβε να γίνει. Η σκέψη που επιτρεπόταν στα πλαίσια αυτιού του στρατού ήταν αυστηρά μονοσήμαντη, άρα ήταν μη –σκέψη.

Ωστόσο, τίποτα δε μένει στάσιμο. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια μικρή, αλλά σχετικά ισχυρή χώρα, υποχρεωμένη από τις γεωγραφικές και ιστορικές συγκυρίες να διατηρεί ένα στρατό, μείγμα επαγγελματιών και «ερασιτεχνών». Ούτε ιμπεριαλιστική δύναμη είναι (έχω υπόψη τις …διεθνείς αποστολές του στρατού μας), ούτε ανελεύθερο καθεστώς έχει, ούτε υπάρχει θέμα ο ελληνικός στρατός να χρησιμοποιηθεί ξανά ως εργαλείο πολιτικής βίας και καταστολής, στο ορατό μέλλον.

Είμαι σαφώς υπέρ της κατάργησης των στρατών! Όταν τους καταργήσουν οι γειτονικές μας χώρες, πολύ ευχαρίστως να καταργήσουμε κι εμείς το δικό μας. Ως τότε, όμως, η προοπτική να μιλάμε για κατάργηση του στρατού της χώρας μας, δε μου φαίνεται καθόλου ελκυστική.

Ούτε και η (σωστή, κατά βάση) λογική του «λαϊκού» στρατού, ο οποίος συγκροτείται ενόψει ενός συγκεκριμένου κινδύνου, καλύπτει το πρόβλημα. Η ευρύτατη χρήση της τεχνολογίας και τα σύγχρονα οπλικά συστήματα απαιτούν την ύπαρξη ενός μόνιμου επαγγελματικού σώματος, με υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και επαγγελματική επάρκεια, ο οποίος θα επικουρείται από τους στρατεύσιμους πολίτες.

Εδώ είναι και η ουσία του θέματος. Θέλουμε ένα στρατό «αμερικάνικου τύπου», όπου η μη- σκέψη και η δημιουργία «στρατιωτών – φονιάδων» είναι το ζητούμενο ή ένα στρατό Ελλήνων πολιτών – πατριωτών, που υπηρετούν είτε επαγγελματικά είτε ως «στρατεύσιμοι» τη μικρή, ελεύθερη, δημοκρατική χώρα τους; Αν θέλουμε το δεύτερο, οι στρατιώτες –δολοφόνοι είναι παντελώς άχρηστοι (και επιζήμιοι). Οι ελεύθεροι άνθρωποι –πολίτες, είναι σε θέση να επιτελέσουν το ρόλο τους, δημιουργώντας ένα στρατό εργαλείο αποτροπής, δηλαδή επιτυχημένης πολιτικής διεθνών σχέσεων.

Τα φαινόμενα εθνικιστικής / φασιστικής νοοτροπίας, σαν αυτά της Ρεντίνας, δεν είναι βέβαια αποκλειστική υπόθεση του στρατού. Πηγάζουν από παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της. Η ελληνική κοινωνία έχει στους κόλπους της πολλούς ανθρώπους με τέτοια μικρονοϊκή σκέψη, κατανεμημένους δίκαια σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Αν επικρατήσουν, κάποτε, στην κοινωνία – θα επικρατήσουν και στο στρατό. Δεν πρόκειται να συμβεί το αντίστροφο!

Επιλογικά, θέλω να υπάρχει στρατός, όσο τον χρειάζεται η πατρίδα μου. Αλλά θέλω να είναι στρατός ελεύθερων πολιτών, στρατός μιας σύγχρονης δημοκρατίας, αποτελεσματικός, σχολείο ισονομίας και πατριωτισμού – και βέβαια όχι το θλιβερό άλλοθι για μίζες, το πεδίο ελεεινών ρουσφετιών και διακρίσεων, ο χώρος όπου ισοπεδώνεται η προσωπικότητα και οι νέοι οδηγούνται να γίνουν αφασικά κτήνη, ο μηχανισμός μιας αναποτελεσματικής, πανάκριβης και αυθαίρετης γραφειοκρατίας, το (συμπληρωματικό) εργαλείο στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς της Αυτοκρατορίας.

Ο στρατός που έχουμε είναι τέτοιος που αξίζει στην ελληνική κοινωνία – είναι δηλαδή σαν τα μούτρα της. Εγώ φαντάζομαι ένα στρατό που θα αξίζει στην Ελλάδα και στην ιστορία της. Δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό, αλλά έτσι κι αλλιώς τίποτα καλό δεν είναι (ταυτόχρονα) εύκολο.
 
Έγραψε ο Πάνος - Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2006 |


16 Comments:


 • At 4:01 μ.μ., Blogger The Passenger

  Μάλιστα!

  (Δεν νομίζω ότι έχω τίποτα να προσθέσω σε αυτό)

  :)

   
 • At 4:04 μ.μ., Blogger Γεώργιος Χοιροβοσκός

  Θα ήθελα απλά να επισημάνω μερικές σκεψεις που μου ήλθαν διαβάζοντας το κείμενο.

  Πρώτον, στην Ρεντίνα δεν πηγαίνουν οι απλοί φαντάροι ή έστω οι απλοί λοκατζήδες.(Μετά διάβασα το προηγούμενο πόστ και τον ημίαιμο)

  Δεύτερον, όταν πηγαίνεις σε σχολείο Καταδρομών ή Αλεξιπτωτιστών υπογράφεις για την "εθελοντική" προσελευσή σου. Συνεπώς γνωρίζεις που πάς και τι σε περιμένει.

  Στίς ομάδες ελευθέρων πτώσεων και ανταρτοπολέμου δεν πρόκειται να σου ζητηθεί η γνώμη για το άν είναι πολιτικά ορθό να βρίζεις τους Τούρκους ή τους Έλληνες, ή να παίρνει κάμψεις πρίν ή μετα το φαγητό ή να κάνεις ντούς με παγωμένο νερό στους υπο το μηδέν.


  Μου θύμισες εκείνο τον ανεκδιήγητο μόνιμο υπαξιωματικό της φρεγάτας Ψαρά, που δήλωσε αντιρρησίας συνείδησης, για να μην πάει στον Κόλπο.

  Οταν πηγε να καταταγεί ή όταν μπήκε στο Payroll δεν ήξερε που πήγαινε;;;...σε μοναστήρι πήγαινε ή σε φιλανθρωπικό Ίδρυμα.

  Δεν είμαι υπέρ του πολέμου,σε καμμία
  περίπτωση, μα σε καμμία!
  Αλλά για να έχεις στρατό πολιτών οπλιτών πρέπει να έχεις πολίτες.

  Πολίτες πάντως δεν φτιάχνεις απο Μισθοφόρους.

   
 • At 6:36 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Ακίνητος!!! Γιατί εκινήθεις!!!

  "Παρα πόδια", που έλεγε κι ένας εκπαιδευτής μας στο Χαιδάρι.

  'Η "πιάσε μια πέρδικα" (εννοώντας το γνωστό ουίσκι) που έλεγε ένας Ανχης καλή του ώρα.

  Παίδες, είναι επιχείρημα ότι αν πηγαίνεις εθελοντικά στις ειδικές δυνάμεις, καταργείται η αξιοπρέπεια οι νόμοι και τα συντάγματα; Και στον κουρέα πηγαίνεις εθελοντικά, αλλά μαζί με τα μαλλιά, δε σου κόβει και το λαιμό.  Σχολιαστής

   
 • At 7:07 μ.μ., Blogger Λαμπρούκος

  Ουφφφ πια Πάνο!

  Σα φίλος σου ΑΠΑΙΤΩ το επόμενο ποστ να είναι αφιερωμένο στο τρελλό καρναβάλι.

  Και εγώ για να δεις πόσο υπολογίζω τα ποστ σου σου υπόσχομαι να ντυθώ εκπαιδευτής Λοκατζήδων Ρεντίνας (ή και Μεγάλου Πεύκου)

   
 • At 7:29 μ.μ., Blogger Πάνος

  the passenger, Κύπριος είπαμε είσαι ή Λάκωνας; :)

  Γεώργιε, αυτή τη φορά δυσκολεύομαι να σε παρακολουθήσω. Πέραν αυτού, για ανορθόδοξους πολέμους κλπ πηγαίνουν απευθείας νεοσύλλεκτοι; Νομίζω πως υπάρχει μπέρδεμα σ' αυτό το σημείο.

  Σχολιαστή, βλέπω πως είχες και συ ηρωική θητεία...

  Λαμπρούκο, κάνε κουράγιο: μένουν λίγες μέρες ακόμα ως το καρναβάλι. Θα ξεσαλώσουμε 3 μέρες και μετά θα περάσουμε τη Σαρακοστή με νηστεία, περισυλλογή και εκτενή θεωρητικά κείμενα φαινομενολογίας, αισθητικής και φιλοσοφίας των επιστημών, τα οποία θα σχολιάζεις επιμελώς, στα διαλείμματα του προεκλογικού σου αγώνα.

   
 • At 9:12 μ.μ., Blogger alombar42

  ΥΜΝΟΣ ΥΠΕΡ ΑΡΙΑΔΝΗΣ


  Κυνηγός που κυνηγούσε
  εις το δάσος μια φορά,
  έτυχε να συναντήσει
  μια ερημοεκκλησιά.

  Προχωρεί και μπαίνει μέσα
  με λυπητερή καρδιά,
  κι εκεί που προσκυνούσε
  βλέπει μια καλογριά.

  Καλογραία μου, της λέει,
  τ' όνομα σου επιθυμώ,
  τ' όνομα σου κι ας πεθάνω
  στο ερημοκλήσι αυτό.

  - Τ' όνομά μου δε στο λέω
  γιατί θα με λυπηθείς,
  γιατί εσύ 'σουνα η αιτία
  καλογραία να με δεις.

  Πέντε, έντεκα και τρία
  δεκαπέντε και εφτά
  τ' όνομα μου αν θες να μάθεις
  τα ψηφία είναι εφτά.

  - Πώς τον όρκο να πατήσω
  το θεό ν' απαρνηθώ
  γιατ' αυτός με έχει φέρει
  εις τον κόσμο για να ζω.

  - Ελα, πάτησε τον όρκο
  και παντρέψου μια φορά
  πάρε με τον κυνηγάρη
  που σ' αγάπησε πιστά.

   
 • At 11:12 μ.μ., Blogger Athanassios

  "πάρε με τον κυνηγάρη που σ' αγάπησε πιστά..."
  Ωραίο alombar... πού να δείτε πως θα σας υποδεχθώ τη Σαρακοστή!!!

  Φέρτε μου νεορθόδοξους κουμούνια..!! Νέο είδος σαν μεταλλαγμένοι γλάροι !!

   
 • At 11:33 μ.μ., Blogger Πάνος

  Αυτό το δίδυμο (alombar42 + Athanassios) δεν παίζεται - του βγαίνει ο σουρρεαλισμός εντελώς φυσικά...

   
 • At 11:41 μ.μ., Blogger Mirandolina

  Αν συνεχίσετε έτσι εδώ μέσα, το ευλογ θα αρχίσει να μυρίζει σαν αρβύλα.

  Πάνο, το κατάφερες ε; αντροπαρέα κι εδώ μέσα!

  (απ όλους σας, ο μόνος που έχει κάνει Ρεντίνα είμαι εγώ. Σεμινάριο επιβίωσης. Και μ αφήσαν να ανατινάξω και το λόφο στο τέλος. Μπουμ! Και εσείς μου τα κατηγορείτε τα πανέμορφα τα ελληνάκια μου!)

   
 • At 12:01 π.μ., Blogger Athanassios

  mirandolina τίναξα λόφους και λοφάκια με τους όλμους των οποίων ήμουν άψογος θεωρητικός χειριστής.. έδρεψα δάφνες πολέμου στον Ασκό και στον Σφελινό Σερρών... αλλά όπως λέει και το άσμα...
  " τα κανόνια πολεμάνε και οι άνθρωποι σωπαίνουν..."
  (από το δίσκο Αντιπολεμικά του Λίνου Κόκκοτου σε ποίηση Χριστοδούλου, τα λέει ο Ξυλούρης... ) τα ξέρεις μπλογκάρχη αυτά?

   
 • At 12:49 π.μ., Blogger Mirandolina

  Δε διαφωνώ, Αθανάσιε. Δε διαφωνώ καθόλου.

   
 • At 4:03 π.μ., Anonymous η νυφη με τσ΄αρχιδες

  εγω θελω να γινει ειρηνη στον κοσμο.
  τα πεινασμενα παιδακια να εχουν
  φαγακι και καθαρο νερακι και παιχνιδια.
  να ζησουνε αυτοι καλα και μεις
  καλυτερα.
  ελπιζω δε αν παρω τον τιτλο αυτο
  να με βοηθησει στην καριερα μου
  στο μοντελινγκ ή και στον κινηματογραφο.

   
 • At 7:53 π.μ., Blogger Πάνος

  Mirandolina, φαινόσουν από την πρώτη στιγμή πως είσαι εκρηκτική προσωπικότης... ορίστε, έχεις ανατινάξει και λόφους! :))))Ευτυχώς που ήρθες και έσπασε η αντροπαρέα - θενξ!

  Athanassios, τα τραγούδια τα έχω ακούσει (πολύ παλιά), δεν τα έχω όμως. Αν δε σου κάνει κόπο...

  νύφη, με τέτοιο λέγειν παίρνεις προβάδισμα για τον τίτλο...

  ----

  Διακρίνω μια νευρικότητα (και στα σχόλια του προηγούμενου ποστ), σα να ενοχλεί το θέμα, λες και είναι ταμπού - ή ιδέα μου είναι;

   
 • At 8:22 π.μ., Blogger Λαμπρούκος

  @ Μιραντολίνα
  --------------------

  Επιτέλους πλέον απαντάται το πλανώμενο και γεμάτο πλάνη ερωτηματικό για την προσωπικότητα σου.

  Είσαι μια λοκατζού (τζου τζου τζου). Μα λέω και γω...

   
 • At 11:28 μ.μ., Blogger Mirandolina

  Εμ, Πάνο μου, για να σπάσει η ανδροπαρέα θέλει από μπουμ και βαβαβούμ κι επάνω :-)

   
 • At 9:24 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  ΦΙΛΕ, ΣΕ ΛΥΠΑΜΑΙ!!!

  ΠΟΤΕ\' ΔΕΝ ΕΝΙΩΣΕΣ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ.
  ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ - ΕΛΛΗΝ ΟΠΛΙΤΗΣ.
  ΠΟΤΕ\' ΔΕΝ ΕΝΙΩΣΕΣ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΠΑΤΡΙΔΑ,
  ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΧΡΕΟΣ, ΤΙΜΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΙΔΑΝΙΚΑ.
  ΜΑΧΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΕΡΑ ΜΟΥ,
  ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ, ΤΗΝ ΓΗ ΜΟΥ,
  ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝ-ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΟΥ.
  ΠΟΤΕ\' ΔΕΝ ΕΝΙΩΣΕΣ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΧΡΕΟΣ, ΤΙΜΗ, ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ, ΘΥΣΙΑ.
  ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΜΟΥ,
  ΤΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ, ΧΑΡΑΣ, ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ,
  ΑΞΙΟΣΥΝΗΣ, ΝΙΩΘΕΙΣ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙΣ ΑΥΤΑ
  ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΣΟΥ, ΟΤΑΝ ΠΑΨΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΚΟΥΛΙΚΙ
  ΠΟΥ ΣΕΡΝΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΧΩΜΑ, ΤΟΜΑΡΙ, ΒΟΛΕΨΑΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΑΥΤΟΥΛΗΣ,
  ΟΤΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΑΞΙΟΣ ΝΑ ΣΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ
  - ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ!!

  ΕΛΛΗΝΑ, ΝΙΩΣΕ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ!
  ΝΙΩΣΕ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ, ΕΛΛΗΝΑ, ΓΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ
  ΣΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΘΕΙΣ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕΙΣ ΤΗΝ
  ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΚΥΜΑΤΙΖΕΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ, ΕΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ
  ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΓΗΣ!
  ΝΙΩΣΕ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ, ΕΛΛΗΝΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΘΕΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
  ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΣΤΟ ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ, ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ
  ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΣΟΥ, ΑΜΕΤΡΗΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΓΟΝΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΣΥ
  ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΛΕΓΕΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ!

  ΤΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ;

  ΕΑΝ ΕΣΥ, ΦΙΛΕ, ΔΕΝ ΤΑ ΕΝΙΩΣΕΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ,
  ΕΙΣΑΙ ***ΠΟΛΥ ΦΤΩΧΟΣ***, ΣΕ ΛΥΠΑΜΑΙ!!!

  ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΣΕ ΠΤΟΕΙ ΤΟ...
  ΣΤΡΑΒΟΜΟΥΤΣΟΥΝΙΑΣΜΑ ΤΟΥ Χ Η\' ΤΟΥ Ψ ΛΟΧΙΑ;
  ΦΙΛΕ, ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ, ΟΤΑΝ ΒΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΠΑΨΕΙ
  ΝΑ ΣΕ ΤΑΪΖΕΙ Η ΜΑΜΑΚΑ ΣΟΥ, ΠΟΣΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
  ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΣΟΥ, ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ \'Η ΤΗΝ... ΠΕΘΕΡΑ ΣΟΥ;;
  ΕΣΥ ΠΟΥ ΦΟΒΑΣΑΙ -ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΛΙΓΟ ΡΕ ΞΕΥΤΥΛΑ!- ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ!!

  ΠΟΤΕ\' ΒΥΣΜΑ, ΠΟΤΕ\' ΑΝΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΤΡΕΛΟΧΑΡΤΑ, ΛΙΠΟΤΑΞΙΕΣ -
  ΜΗΝ ΚΑΤΑΔΕΧΕΣΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΝΤΡΟΠΗ!


  Ω ΠΑΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΙΤΕ,
  ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΤΕ ΠΑΤΡΙΔ\', ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΤΕ ΔΕ
  ΠΑΙΔΑΣ, ΓΥΝΑΙΚΑΣ, ΘΕΩΝ ΤΕ ΠΑΤΡΩΩΝ ΕΔΗ,
  ΘΗΚΑΣ ΔΕ ΠΡΟΓΟΝΩΝ· ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΩΝ.


  ΟΥ ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΩ ΟΠΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ,
  ΟΥΔ\' ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΩ ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΗΝ, ΟΤΩι ΑΝ ΣΤΟΙΧΗΣΩ,
  ΑΜΥΝΩ ΔΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΙΕΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΛΛΩΝ·
  ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΔΕ ΟΥΚ ΕΛΑΣΣΩ ΠΑΡΑΔΩΣΩ,
  ΠΛΕΙΩι ΔΕ ΚΑΙ ΑΡΕΙΩι ΟΣΗΣ ΑΝ ΠΑΡΑΔΕΞΩΜΑΙ.
  ...
  ΑΜΥΝΩ ΔΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΝΤΩΝ·
  ΚΑΙ ΤΑ ΙΕΡΑ ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΤΙΜΗΣΩ.
  ΙΣΤΟΡΕΣ ΘΕΟΙ ΤΟΥΤΩΝ.


  Ω, ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΡΟΓΟΝΟΙ!! Ω, ΜΕΓΑΛΕΙΟ, ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!!
  ΤΙ ΛΟΓΟΙ, ΤΙ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΤΙ ΗΡΩΕΣ,
  ΤΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, ΤΙ ΤΙΜΗ, ΤΙ ΧΡΕΟΣ!!!

  ΠΟΙΟΙ ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΟΙ ΦΙΛΟΤΟΜΑΡΙΣΤΕΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΛΗΔΕΣ,
  ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΜΑΥΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΣΑΣ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ
  ΕΜΠΡΟΣ ΣΑΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΑΡΩΣΕΤΕ ΟΛΟΥΣ, ΟΠΩΣ Ο ΑΣΥΓΚΡΑΤΗΤΟΣ
  ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΣΚΟΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ;!!

  Ω, ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΡΟΓΟΝΟΙ!!