ι Τα μυστικά του Κόλπου
Δευτέρα, Απριλίου 10, 2006
Πως συμμετείχα σε κομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ


Για το ΠΑΣΟΚ έχω την υγιή αντίληψη που έχει το 60% περίπου των Ελλήνων: δε θέλω καμιά σχέση μαζί του. Ομοίως συμφωνώ με την εξαιρετική αντίληψη που έχει το άλλο 60% του ελληνικού λαού: δε θέλω καμιά σχέση με τη ΝΔ. Και συμφωνώ απολύτως με τα υπόλοιπα 90 & 95 % των Ελλήνων πολιτών που εκφράζονται υγιέστατα, μη θέλοντας να έχουν καμιά σχέση με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ (ή πως τον λένε).

Κι όμως, σήμερα πήρα μέρος σε μια κομματική (με το συμπάθιο!) εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ! Δε φταίω εγώ, ρε παιδιά… Αμάρτησα για το αεροδρόμιο – και εξηγούμαι:

Συν-δημότης τις (ο οποίος σήμερα, που ήταν και η πρώτη φορά που συναντιόμαστε, απεδείχθη πασόκος) είχε αφήσει κάποια σχόλια στα «μτΚ» για το αεροδρόμιο. Στη συνέχεια με είχε πληροφορήσει για τη δημιουργία μιας Ένωσης Πολιτών στο Δήμο Θερμαϊκού. Επιστρέφοντας τις προάλλες βλέπω ένα πανώ αυτής της Ένωσης αναρτημένο στην είσοδο της Περαίας: Το αεροδρόμιο έρχεται. Εσύ τι λες; Παίρνω και μέηλ από τον φίλο πλέον (παρόλο το κουσούρι του της πασοκοσύνης – nobody is perfect!) και μου λέει: μιλάει ο Σκανδαλίδης Κυριακή πρωί στο ΓΑΛΑΞΙΑ (το πιο κυριλέ ξενοδοχείο της περιοχής – που θέλατε να κάνει εκδήλωση το ΠΑΣΟΚ, στο τσιπουράδικο Η ΠΟΤΙΣΤΡΑ, των Νέων Επιβατών;) έλα, είναι ευκαιρία να προωθήσουμε το ζήτημα του αεροδρομίου.

Αυτά ήξερα – και πήγα. Και βρίσκομαι, φίλε μου, καταμεσίς σε μια κομματική συνεδρίαση των πασόκων της περιοχής (και κάποιων αποδέλοιπων μαζί, που τους λένε φίλους). Και πετάει ένα σύντροφοι και συντρόφισσες ο Γραμματεύς – ως εκεί πέρα. Και τραβάνε και κάτι εισαγωγικές ομιλίες οι σύντροφοι – τοπικά στελέχη και μετά παίρνει το μικρόφωνο ο κυρ Κώστας (Σκανδαλίδης) και το πιάνει ζαλάδα από την πολυλογία…

Είναι λέει ένα πιλοτικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αφορά 30 επιλεγμένους δήμους της χώρας – με λίγα λόγια θέλουν να βάλουν τη βάση να επεξεργαστεί προτάσεις για την περιοχή της, να παρέμβει με δημιουργία πολιτικών γεγονότων στην τοπική κοινωνία, να ζυμώσει τα προβλήματα, να πάνε οι προτάσεις παραπάνω, να δημοσιευτούν οι επεξεργασίες στο διαδίκτυο, μπας και πάρουν μπροστά και οι υπόλοιποι - και (οι καλές, οι κοτσανάτες, όχι όποιες κι όποιες…) να αποτελέσουν μέρος του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και της κυβερνητικής πολιτικής, όταν σε κανένα χρόνο ή κάτι παραπάνω θα ξαναγίνουμε κυβέρνηση (ο Σκανδαλίδης τα λέει αυτά, ε;). Χωρίζονται λοιπόν οι καμιά εκατονπενηνταριά παρόντες σε τρεις ομάδες εργασίας – με τρεις διαφορετικές θεματικές ενότητες.

Πάνω εκεί πάω να την κάνω, με πλάγια βήματα, αλλά μου την πέφτουν: Τώρα θα φύγεις, που θα μιλήσουμε για το αεροδρόμιο; (Αχ, να δω τι άλλο θα κάνω γι΄ αυτό το ρημάδι το αεροδρόμιο…). Είναι και η περιέργεια, είναι και το που θα το ξαναπετύχω τέτοιο ποστ, τελικά κάθομαι και …συνεδριάζω. Επειδή μάλλον είμαι ο μοναδικός μπλογκεράς που βρέθηκε σε παρόμοια κατάσταση, να μια επιλογή από όσα μου έκαναν εντύπωση - από την όλη φάση:

• Ήμουν σχεδόν ο νεότερος από τους παρευρισκομένους – και έχω κλείσει αισίως τα 44. Η συμμετοχή της νεολαίας ήταν μαζική, στις παρακείμενες …καφετέριες. Η ενθουσιασμός ήταν τόσο απών όσο και ο καφές (η διαδικασία κράτησε 3 ½ ώρες)

• Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της β’ Θεσσαλονίκης έλαμψαν δια της απουσίας τους – έστειλαν όμως «χαιρετισμό». Σωστοί – αυτοί ξέρουν…

• Από συνθήματα στο ΠΑΣΟΚ πάνε καλά – όπως πάντα. Τώρα είναι της μόδας το συμμετέχω- προτείνω – αποφασίζω. Σχεδόν συγκινητικό…

• Ο Σκανδαλίδης πιστεύει (διαδίδει, τουλάχιστον) το μήνυμα του προοδευτικού ΠΑΣΟΚ και της άγριας Δεξιάς. Κάποιος πρέπει να του εξηγήσει (με υπομονή και παραδείγματα) αυτό που ξέρει κάθε μη φανατισμένος Έλληνας πολίτης, ότι η παρούσα δεξιά δεν είναι παρά μια παραλλαγή του ΠΑΣΟΚ – όχι απαραίτητα χειρότερη από το ΠΑΣΟΚ των Σημίτη / Παπανδρέου / Βενιζέλου / Σκανδαλίδη...

• Το έχουν σίγουρο ότι στις επόμενες εκλογές επιστρέφουν στην κυβέρνηση. Σιγουρότατο. Δεμένο! (Σ’ αυτό έχουν δίκιο. Οι Βουλγαράκηδες κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους…)

• Δεν έχουν καταλάβει γρυ ότι ο λαός ψήφισε ΝΔ μέσα στην απελπισιά του να τους ξεφορτωθεί – για τον ίδιο ακριβώς λόγο που θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, για να ξεφορτωθεί τη ΝΔ: όπως ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του! Θεωρούν ότι η ΝΔ έγινε κυβέρνηση χάρη σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο (δήθεν) αναίρεσε σημείο προς σημείο (κάτι που το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε έκανε ή θα κάνει στο μέλλον, έ;)

• Επιζεί ακόμα ο περίφημος ξύλινος κομματικός λόγος. Ειδικά όταν ειπώθηκε εκείνο το θα υποβληθούν στα παραπάνω καθοδηγητικά όργανα, γύρισα να δω αν μπαίνει από την πόρτα ο Ζαχαριάδης… Φυσικά, στις συζητήσεις (αυτή που παρακολούθησα τελοσπάντων) επικράτησε αυθορμήτως και πλήρως το …κυρίες και κύριοι.

• Ειπώθηκε από τους συμμετέχοντες κάτι τις για κάθε πρόβλημα της περιοχής – με σοβαρότητα και ευαισθησία και πολλές φορές με ευστοχία. Η συζήτηση ήταν πραγματικά καλή, αν και της έλειπε απόλυτα και καταθλιπτικά ο νεανικός λόγος. Είπαμε, οι νέοι απουσίαζαν – και καλά έκαναν, εδώ που τα λέμε.

• Σχεδόν όλοι οι παρόντες συμφώνησαν πως το ζήτημα της επέκτασης είναι το σημαντικότερο (ή από τα σημαντικότερα) και το τοπικό ΠΑΣΟΚ οφείλει να κάνει κάτι Nα δούμε τι θα είναι αυτό… μόλις πριν δυό χρόνια το ΠΑΣΟΚ ετοίμαζε με χαρά το έργο – κι αν δεν ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, μπορεί να είχε προλάβει να το ξεκινήσει κιόλας. Διαπίστωσα, επίσης, ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες πασόκους είχαν τη χειρότερη δυνατή εντύπωση για τα μεγάλα πασοκοστελέχη- βουλευτές της Θεσσαλονίκης.

• Η σεμνή τελετή έκλεισε με τη Σκανδαλίδειο ρήση πάμε για κανένα ούζο τώρα! - αλλά δεν έχω ρεπορτάζ γι’ αυτό.

(ΟΥΦ!)
 
Έγραψε ο Πάνος - Δευτέρα, Απριλίου 10, 2006 |


8 Comments:


 • At 1:12 π.μ., Blogger A.F.Marx

  Το καλύτερο δεν έχεις! Πού είναι το μπλογκορεπορτάζ "ούζο και κοψίδι, με τον σύντροφο Σκανδαλίδη" ;
  Πού είναι; ο-έ-ο;

   
 • At 3:46 π.μ., Blogger i-adespoti

  Για παρηγοριά, πες οτι δεν συμμετείχα, περαστικός ήμουν. Συμετείχες; οχι. άρα;...

   
 • At 10:50 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Αυτό λεγεται "Αεροδρομιοπαγίδα".
  Σιγά να μήν τους νοιάζει τους ΠαΣόκες για το αεροδρόμιο! Ας κερδίσουμε τις επόμενες δημοτικές εκλογές σε πρώτη φάση και βλέπουμε.
  Είπα να πώ και γώ την γνώμη μου για τους ΠαΣόκες, και με άρπαξε απο τα μούτρα ο σύντροφος Σχολιαστής απο την ΠΡΑΒΔΑ.
  - Μα εδώ δέν μπορούμε να πείσουμε αυτούς που θεωρούνται προοδευτικοί, απο τους ΠαΣόκες περιμένεις χαϊρι;
  - Μα ....
  - Δέν έχει μα και ξεμά! Ανίκανος ο Νεοδημοκράτης, διεφθαρμένος ο ΠαΣόκας, Σταλινικός ο άλλος, προοδευτικός του καφέ ο τρίτος, ακροδεξιός (μπρρρρρρρ....) ο άλλος, γιά πές μου απο ποιόν περιμένεις;;;
  - ........

   
 • At 2:15 μ.μ., Blogger FUFUTOS

  Έχει δίκιο ο ΑFM. Έπρεπε να συνεχίσεις στο ούζο. Εκεί γίνονται τα "κονέ". Αλλά ξέχασα, εχεις καλομάθει με τα gourmet μεζεδάκια του Αθήναιου και δεν καταδέχεσαι τα πασοκικά ουζοcatering... lol

  Το ότι "η συζήτηση ήταν πραγματικά καλή" νομίζω ότι είναι θετικό. Θα μπορούσε άραγε να αποκτήσει μία ακαπέλωτη/διακομματική/ακομμάτιστη/οικουμενική/πολυσυλλεκτική/δε ξέρω τι/ διάσταση πρωτοβουλίας/κινήματος πολιτών; Ειδικής/Συγκεκριμένης/"καθαρόαιμης" όμως για το θέμα του αεροδρομίου. Έτσι πιστεύω ότι μπορεί να συσπειρώσει και να δραστηριοποιήσει περισσότερους ανήσυχους πολίτες και να περιορίσει τον κίνδυνο "ταύτισης"/εναγκαλισμού/"σκόπιμης υϊοθεσίας"/ από ευκαιριακές (και πολλές φορές ψευδεπίγραφες) "βιτρίνες" τύπου "συμπαράταξης", "ενώσεων πολιτών".

  Sorry, με επηρέασες και μου βγήκε πολύ "λαλιώτικο" το στυλ γραφής :)

  Κι ο Καρατζαφ ψαρεύει (όπως γενικώς κάνει στα θολά) γύρω από το θέμα. Μέχρι πού είσαι διατεθειμένος να αμαρτήσεις...;

   
 • At 3:18 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Πάνο, μια πρόταση:

  Eπειδή οι μπουλντόζες σε λίγο θα αρχίσουν, ας χειριστούμε το θέμα θεολογικώς. Η ερώτηση που πρέπει να απευθυνθεί στο μέσο Θεσσαλονικέα, χριστιανό και ψηφοφόρο του μη χέσω, είναι:

  Εχουμε το δικαίωμα να καταστρέψουμε κάτι που δημιούργησε ο Κύριος, χωρίς μάλιστα τη δυνατότητα αν κάποια στιγμή το μετανιώσουμε, να επαναφέρουμε το χώρο στην προηγούμενη κατάσταση; Μήπως αυτό είναι μεγάλη αμαρτία;

  Aς αναλάβετε με το Λαμπρούκο να επικοινωνήσετε βλογοειδώς το θεολογικό αυτό ερώτημα. Διαπίστωσα ότι έχετε μεγάλη έφεση στα θεία.

  Με τις ευλογίες μου.

  Σχολιαστής

   
 • At 5:51 μ.μ., Blogger Πάνος

  afm, η "δόση" κινδύνευε να γίνει υπερβολική...

  *

  i-adespoti, "συμμετείχα" στο θέμα που με ενδιέφερε.

  *

  Ανώνυμε, Φούφουτε, Σχολιαστή --> για το θέμα μιλάω με όλον τον κόσμο, χωρίς καμια εξαίρεση (πλην Καρατζάφ / αλλά δεν έτυχε κιόλας να συναντήσω κανέναν από αυτούς). Σχετικά ποστ από τα "μτΚ" αναδημοσιεύτηκαν σε όποια τοπική εφημερίδα ή τοπική διαδικτυακή σελίδα τα ζήτησε, ποικίλων προσανατολισμών. Δεν έχω καμιά προτίμηση και καμιά επιφύλαξη. Αν πρέπει να γίνει και αρχιερατικό συλλείτουργο για το θέμα, να γίνει!

   
 • At 1:09 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Με παρόμοιες διαδικασίες άρχισα και εγώ να πασοκίζω φίλε Παναγιώτη. Δε ξέρω αν υπάρχει επιστροφή, η το ποτάμι πίσω δε γυρνά όπως ήθεισται να λέγεται σε παρόμοιες συγκεντρώσεις. Πάντως ένα είναι σίγουρο. Απο εδώ και πέρα η ζωή σου δε θα είναι η ίδια. Αφού είδες την απλότητα του σύντροφου Κώστα (Σκανδαλίδη ντε!) - βλ. "πάμε για 'κανα ούζο τώρα" - πιστεύω οτι κατάλαβες πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα αλλά κίνημα λαού! Άϊντε, θα τα πούμε στις εκλογές... σύντροφε!

   
 • At 2:18 π.μ., Blogger Πάνος

  χαχαχα...

  Black pearl, δες πρώτα το ποστ που θα ανεβάσω σήμερα Κυριακή (16/4)!