ι Τα μυστικά του Κόλπου
Δευτέρα, Μαΐου 22, 2006
Η συνάντηση για το αεροδρόμιο
Συγκεντρωθήκαμε περίπου 30 πολίτες, από το δήμο Θερμαϊκού αλλά και τη Θέρμη, το Μεσημέρι, την Επανωμή, τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές. Λίγοι, για να πούμε ότι το κάλεσμα είχε επιτυχία, αρκετοί όμως για ειπωθεί ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση. Η συζήτηση ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία, για όσους συμμετείχαμε, να παρουσιάσουμε τις σκέψεις και τις προτάσεις μας για το θέμα που αρχίζει, επιτέλους, να απασχολεί τους ανθρώπους που κατοικούν γύρω από το Θερμαϊκό.

Τα αρνητικά

• Η απουσία νέων ανθρώπων. Όταν σε μια τέτοια συνάντηση ο μέσος όρος ηλικίας είναι (τουλάχιστον) η δική μου, τότε κάτι πολύ σημαντικό λείπει…
• Κάποια ασάφεια / δυσκολία που υπήρξε ώσπου να ξεκαθαριστεί ο χαρακτήρας της πρωτοβουλίας. Κάποιοι προσπαθούσαν να την προσδιορίσουν σε σχέση με τη «θεσμική» Επιτροπή (πρόεδρος ο δήμαρχος) ή άλλες κινήσεις που υπάρχουν στο δήμο Θερμαϊκού.
• Η αποτυχία της συγκέντρωσης να καθορίσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης (παρόλο που ακούστηκαν πολλές προτάσεις), αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει (το «αρνητικό» αυτό ισχύει μόνο εν μέρει – και, έτσι κι αλλιώς, παραμένει ανοιχτό στοίχημα)

Τα θετικά

• Οι περισσότεροι από τους παρισταμένους συμφώνησαν ότι η πρωτοβουλία «Πολίτες για το Θερμαϊκό» έχει λόγο ύπαρξης και δήλωσαν τη διάθεσή τους να συμμετέχουν και να συμβάλλουν.
• Συμφωνήθηκε ότι πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε όλα τα επίπεδα, για την ενημέρωση των πολιτών – όχι μόνο στο δήμο Θερμαϊκού, αλλά και στους άλλους δήμους και στη Θεσσαλονίκη.
• Δημιουργήθηκε ένα δίκτυο άμεσης ενημέρωσης.
• Συμφωνήθηκε ότι (και) οι επόμενες συγκεντρώσεις θα είναι ανοιχτές («ενημερώνονται όλοι - έρχεται όποιος θέλει»)
• Αποσαφηνίστηκε ότι η πρωτοβουλία «Πολίτες για το Θερμαϊκό» αφορά αποκλειστικά το πρόβλημα της επέκτασης του αεροδρομίου
• Συμφωνήθηκε ομόφωνα ότι θα επιδιωχθεί επαφή / συνεργασία με οποιονδήποτε προσπαθεί (έμπρακτα) να προωθήσει το θέμα της ματαίωσης του έργου, αλλά και το ότι η πρωτοβουλία «Πολίτες για το Θερμαϊκό» διατηρεί την προοπτική για αυτόνομη δραστηριότητα, όταν χρειαστεί.

Το ρεζουμέ

Βρεθήκαμε, θα ξαναβρεθούμε σύντομα, θα δούμε τι ψάρια θα πιάσουμε. Οι λεπτομέρειες για τη συζήτηση είναι ενδιαφέρουσες, αλλά πολύ πιο ενδιαφέρουσες θα είναι οι πρωτοβουλίες που θα ξεκινήσουν (αν όλα πάνε καλά) σε λίγες μέρες.
 
Έγραψε ο Πάνος - Δευτέρα, Μαΐου 22, 2006 |


3 Comments:


 • At 10:31 μ.μ., Blogger Πάνος

  Μεταφέρω εδώ το σχόλιο ενός από τους συμμετέχοντες, που ήρθε σε προηγούμενο ποστ:

  Εγινε μια μεγαλειώδης συγκέντρωση. Φωτογραφικά μπορούσε να καλυφθεί μόνο απο ελικόπτερο.

  Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις για τις οποίες Θα αφήσω τον μπλογκάρχη να κάνει το ρεπορτάζ.

  Δεν μπορώ όμως να μη σχολιάσω κάτι που ελέχθη και μου έκανε μεγάλη εντυπωση. Στην ουσία ο Σουφλιάς και το ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν προειδοποιήσει το Δήμαρχο Θερμαικού ότι αν επιμείνει για το αεροδρόμιο θα κοπούν οι χρηματοδοτήσεις.
  Αν κατάλαβα καλά, οι αντιδράσεις απο τα θεσμικά όργανα (δήμος κλπ.) γίνονται με μια λογική "σιγά γιατί μπορεί να μας ακούσουν". Αντί να του πουν "θα μας κάνεις τα 3, 2" και αντί να τον κάνουν βούκινο για το φθηνό εκβιασμό, κάνουν ψηλοκομμένο τουμπεκί. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για αλλαγή στάσης.

   
 • At 9:49 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Για να συνεχίσω το προηγούμενο σχόλιο.

  Αν είσαι εκλεγμένος (δήμαρχος, νομάρχης, σύμβουλος) απο χιλιάδες ανθρώπους, πρέπει να χεις στο μυαλό σου ότι η ενημέρωσή τους είναι θεμελιώδης υποχρέωση.

  Για παράδειγμα ο δήμαρχος Θερμαικού φαίνεται ότι είναι σίγουρος για τις αρνητικές συνέπειες του προβόλου στη θάλασσα. Νομίζω ότι είναι μονόδρομος η πλήρης ενημέρωση των δημοτών. Ο τρόπος είναι απλός, φωνάζεις (ακούσατε, ακούσατε) το πρόβλημα μερικές μέρες δυνατά και μαζεύεται κόσμος γεμάτος περιέργεια και αγωνία για να ακούσει για την κεραμύδα που θα πέσει στο κεφάλι του.

  Φαντάζομαι ότι στη ζωή των εκλεγμένων αρχόντων, σπάνια παρουσιάζεται η ευκαιρία να πουν το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Και ανάλογα με τη στάση τους ο λαός τους κατατάσσει εκεί που πρέπει.

  Να το γράψω με κεφαλαία για να δώσω έμφαση.

  Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ. Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΕΚΕΙ.

  ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  Σχολιαστής

   
 • At 12:59 μ.μ., Blogger Krotkaya

  Εύγε λοιπόν, εύγε...