ι Τα μυστικά του Κόλπου
Τρίτη, Μαΐου 16, 2006
Μια εκδήλωση που θα μπορούσε να είναι λαϊκή συνέλευση
Να αποδώσουμε στις λέξεις το νόημά τους: Η χθεσινή εκδήλωση του Δήμου Θερμαϊκού δεν ήταν «λαϊκή συνέλευση» - ήταν απολύτως καπελωμένη από τα «ονόματα» τα οποία ενώ είχαν επί τόσα χρόνια την ευκαιρία να μιλήσουν για το θέμα (Βουλή, Τοπική Αυτοδιοίκηση, εφημερίδες, κομματικές [τους] διαδικασίες κλπ) δεν είπαν τίποτα, αλλά δεν ντράπηκαν καθόλου να μας εξιστορήσουν χθες με κάθε (ανούσια) λεπτομέρεια τους αγώνες τους (sic!) κατά της επέκτασης!

Για την αποτυχία της εκδήλωσης, ως προς τον κύριο στόχο που θα έπρεπε να έχει, δηλαδή την έκφραση των πολιτών και τη συζήτηση πάνω σε προτάσεις δράσεων, που θα εξέφραζαν την καθολική αντίθεση του πληθυσμού της περιοχής για το έργο (όσου πληθυσμού έχει ενημερωθεί, για να είμαστε ακριβείς) υπεύθυνοι είναι οι οργανωτές (δηλ. ο Δήμος) και άμεσα συνυπεύθυνος ο συντονιστής, δημοσιογράφος Στέφανος Διαμαντόπουλος. Κάποιοι από τους παρισταμένους, που καταλάβαμε εξ αρχής που πήγαινε το πράγμα, διαμαρτυρηθήκαμε – αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι, όταν άρχισαν να τοποθετούνται οι πολίτες και ακούστηκαν επιτέλους οι πρώτες προτάσεις για δράσεις, ήταν πια πολύ αργά, καθώς μεγάλο τμήμα του ακροατηρίου είχε αποχωρήσει, κουρασμένο από τους αλλεπάλληλους δεκάρικους.

Τι έμεινε; Αντιγράφω από την σημερινή ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και το ρεπορτάζ του Φώτη Κουτσαμπάρη: «Σε αυτή την πρωτοβουλία (του Δήμου) κλήθηκαν χθες να συμμετάσχουν οι κάτοικοι του δήμου υπογράφοντας σχετικό κείμενο». Τόσο πολύ… Αλλά και τι σημασία έχει ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ απόφαση πήραν όσοι (λίγοι, αλλά ηρωικοί) συμπολίτες έμειναν μέχρι το τέλος; Η προσπάθεια , για να έχει νόημα /αξία / αποτελεσματικότητα πρέπει να είναι μαζική.

Τι νέο ακούστηκε για το έργο

Για τους αναγνώστες των «μτΚ» τουλάχιστον, ελάχιστα πράγματα. Η Διευθύντρια του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σοϊλεμτζίδου είπε περίπου όσα και ο κ. Τολέρης (της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ) στην απάντησή του στα «μυστικά του Κόλπου» - αλλά ακούσαμε από το στόμα της και κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες «ειδήσεις»:
- η πηγή απόληψης των μπάζων θα είναι ένα λατομείο στο Λιτόχωρο και η μεταφορά τους θα γίνει με φορτηγίδες, δια θαλάσσης (χαρά που θα κάνουν οι Λιτοχωριανοί, με τα φορτηγά που θα κουβαλάνε τα σκύρα ως τη θάλασσα…)
- ουδείς γνωρίζει ακόμα που θα απορρίπτονται τα βυθοκορήματα, δηλαδή η λάσπη που πρέπει να αφαιρεθεί από το βυθό ώστε το έργο να «πατήσει» σε στερεό πυθμένα. Η σκέψη (sic!) είναι να απορρίπτονται μέσα στο Θερμαϊκό, λίγο παρακεί – και προς το παρόν εξετάζεται αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, καθώς το προς απόρριψη υλικό δεν είναι καθόλου «αθώο».
- Η μελέτη που έγινε στο ΕΜΠ θα δοθεί στη δημοσιότητα σε λίγες μέρες. Με κάθε επιφύλαξη μεταφέρω όσα ανατριχιαστικά ειπώθηκαν, με βάση την προφορική ενημέρωση που έγινε στο ΥΠΕΧΩΔΕ: 3 χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής και 1 μετά την ολοκλήρωση των περιμετρικών (του προβόλου μέσα στη θάλασσα) θα δούμε την οριστικοποίηση του έργου και τότε θα εκτιμήσουμε αν όλα είναι εντάξει ή αν (θα) απαιτούνται πρόσθετα μέτρα, τα οποία κατονομάζονται: κυματοθραύστες παράλληλοι με την ακτή και σε απόσταση από αυτήν, είτε υφάλως είτε σε χαμηλή στάθμη… Αν είναι έτσι, πρόκειται για επανάληψη της παλαιάς «μελέτης», που λέει με λίγα λόγια το απίστευτο: το φτιάχνουμε αμελέτητο και μετά «μελετάμε» τα προβλήματα που θα προκύψουν!

Ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ κ. Φάμελος παρουσίασε την γνωμοδότηση του ΤΕΕ (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), κάτι που είχαν κάνει από τον περασμένο Νοέμβριο τα «μυστικά του Κόλπου»

Ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Κρεστενίτης άσκησε κριτική στις μελέτες περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων του έργου, στο πνεύμα της γνωμοδότησης του κ. Κουμεντάκη, που επίσης έχει παρουσιαστεί από τα «μυστικά του Κόλπου»

Οι πολιτικοί

Δε θα ασχοληθώ καθόλου με τους δεκάρικους που εκφωνήθηκαν. Θα επισημάνω μονάχα τη θετική παρουσία της Χρύσας Αράπογλου (του ΠΑΣΟΚ) και του Θόδωρου Καράογλου (της ΝΔ). Αυτοί είναι και οι μοναδικοί βουλευτές που «δικαιούνται δια να ομιλούν», αφού το θέμα της επέκτασης το «παλεύουν» εδώ και πολύ καιρό – σε συνθήκες πολιτικής μοναξιάς, μέσα στα ίδια τα κόμματά τους! Οι υπόλοιποι, όλων των κομμάτων (συμπεριλαμβάνεται ο ΣΥΝ και το ΚΚΕ) εμφανίστηκαν τώρα, όταν, μετά τα δημοσιεύματα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ έσπασε το κλίμα της σιωπής των αμνών. Μένει να αποδείξουν πως σοβαρολογούν, εκεί που πρέπει - και πως δεν περιορίζονται σε ανούσιες διακηρύξεις (εκ του ασφαλούς).

Ο εκπρόσωπος της Νομαρχίας, ήταν καθόλα αντάξιος του Νομάρχη: αφού μας μετέφερε «τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς» του κ. Ψωμιάδη, μίλησε επί ώρα χωρίς να λέει απολύτως τίποτα! Στο τέλος, αφού ρωτήθηκε πιεστικά «ποια είναι η θέση της Νομαρχίας» είπε το αμίμητο: «ό,τι πει ο λαός!» (και ο «λαός» γέλασε με την ψυχή του…)

Οι τοπικοί παράγοντες

* Η χθεσινή εκδήλωση ήταν απλώς για την τιμή των όπλων του κ. Μαντζάρη, ο οποίος χειρίστηκε το θέμα όπως μπορούσε καλύτερα – αλλά δεν το χειρίστηκε σωστά: άφησε απέξω ως τώρα (βρισκόμαστε ήδη στο και πέντε) το μοναδικό παράγοντα που θα έδινε «πολιτική βαρύτητα» στην αντίδραση κατά του έργου – δηλαδή την κοινή γνώμη. Δεν αμφισβητώ ότι μπορεί να είχε και να έχει τις καλύτερες προθέσεις, αλλά αν το έργο πραγματοποιηθεί, η ιστορία θα τον καταγράψει ανάμεσα στους (ακούσιους) νεκροθάφτες του Θερμαϊκού.

* Ακριβώς τις ίδιες ευθύνες (με τις πράξεις και τις παραλείψεις της) έχει η αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον κ. Καπλάνη, ο οποίος άσκησε δριμύτατη κριτική στον δήμαρχο, δεν είπε όμως κουβέντα για το ποια πρωτοβουλία πήρε αυτός ο ίδιος για την ανάδειξη του θέματος, όσο ήταν καιρός.

* Ακριβώς τις ίδιες ευθύνες έχουν και οι δημοτικές παρατάξεις του ΚΚΕ και ο (συνεργαζόμενος με τον δήμαρχο) Συνασπισμός: τώρα (δηλαδή πολύ αργά) φαίνεται πως ξύπνησαν – αν και το «ξύπνημά τους» παραμένει αυστηρά σε επίπεδο φλυαρίας.

* Όσο παρέμεινα στην εκδήλωση (σχεδόν ως το τέλος) δεν άκουσα τον υποψήφιο δήμαρχο (αναμένει το χρίσμα από τη ΝΔ) κ. Αλεξανδρή να τοποθετείται.


Μια εκτίμηση για το που βρισκόμαστε

Αν εξαρτάται λοιπόν από εμάς, τους κατοίκους της περιοχής και της Θεσσαλονίκης, το παιχνίδι είναι οριστικά χαμένο, αφού με βάση τα σημερινά δεδομένα καμιά μαζική (δηλαδή αποτελεσματική) αντίδραση στο έργο δεν προβλέπεται. Απομένει να περιμένουμε τη μοιραία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (στις 2 Ιουνίου) – ευχόμενοι το σώμα αυτό να αποφασίσει υπέρ του Θερμαϊκού και κατά του έργου.

Προσωπικά, παραμένω αισιόδοξος στην πράξη. Θα είμαι πλάι σε κάθε κίνηση για την αποτροπή του εγκλήματος εις βάρος του περιβάλλοντος και των ανθρώπων, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Αλλά, όποιος ενδιαφέρεται, ας κάνει ό,τι μπορεί ΤΩΡΑ: Ας βρεθούμε, εμείς οι πολίτες, ας βοηθήσουμε στις (όποιες) κινήσεις θα γίνουν τις επόμενες βδομάδες, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε το θέμα πρόβλημα όλης της Θεσσαλονίκης, ας πιέσουμε όπως μπορούμε πολιτικούς, δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς κλπ να πάρουν θέση. Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια… Αν δεν οικοδομηθεί ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ένα μεγάλο κίνημα αντίστασης στο μπάζωμα, οι Θεσσαλονικείς θα αποδειχθούν (για μια ακόμα φορά) αντάξιοι της μοίρας τους.

(Και μην ακούσω κανέναν «αγαθό» να λέει ξανά τα γνωστά χαζοχαρούμενα ότι για το δικό μας πολιτικό χάλι φταίει τάχα «το κράτος των Αθηνών» - στο οποίο είναι πρωθυπουργός ένας βουλευτής της Θεσσαλονίκης…)

*

Για ένα είμαι βέβαιος: οι ιστολόγοι θα βοηθήσουν (και πάλι) όσο μπορούν…

*

Είναι πολύ πιθανόν το ποστ αυτό να ανανεωθεί / συμπληρωθεί
 
Έγραψε ο Πάνος - Τρίτη, Μαΐου 16, 2006 |


26 Comments:


 • At 5:33 μ.μ., Blogger Krotkaya

  Toν βρήκες το χρόνο, ξάδερφεε, μπράβο σου. Μια από τα ίδια λοιπόν. Εγώ Αθηναία είμαι και διαμένω και εκτός Ελλάδος, αλλά νομίζω πως το καλύτερο που θα είχατε να κάνετε είναι προς το παρόν και ως τις δυο Ιουνίου να ασκήσετε πιέσεις με κάθε μεσο (πόσο κοστίζει ενα πανώ και 5 ντομάτες στα μουτρα του Νομάρχη; -του νυν, όχι του Λαμπρούκου). Δεν μπορώ να σκεφτώ τρόπους, αλλά τόσοι Σαλονικιοί μπλογκερς είστε... Οργανωθείτε όλοι μαζί. Το ελάχιστο είναι μια διαμαρτυρία, ένα κάτι ρε παιδί μου, να ακουστεί το πραγμα, να ενημερωθούν οι Λιτοχωρίτες για το τι τους περιμένει, να μάθουν κι οι Αθηναίοι (που έχουν πλήρη μεσάνυχτα, το πιστοποιώ κι εγώ...), ένα "μπάχαλο" (με την καλή έννοια) να ΄το κάνετε. Γιατί αλλιώς, μετά τις 2 Ιουνίου, μόνο αν παρετε τα όπλα θα δείτε φως...

   
 • At 5:55 μ.μ., Blogger Πάνος

  krot,
  και μετά τις δύο Ιουνίου, αν το ΣτΕ πάει στραβά, θα υπάρχει (για λίγο) η δυνατότητα ματαίωσης μέσω της ΕΕ (η οποία καλείται να χρηματοδοτήσει κατά 50% το έργο). Αλλά, η καλύτερη λύση είναι η πολιτική - δηλαδή η πίεση της κοινής γνώμης προς τα κέντρα εξουσίας.

  Χαρακτηριστικά χθες στη συγκέντρωση, ένας δημοσιογράφος είπε από το βήμα πως ο Σουφλιάς είχε (εκείνη την ώρα) απευθείας ενημέρωση από άλλον δημοσιογράφο, τον οποίο ρωτούσε για να μάθει "πως πάει το κλίμα". Και μόνο απ' αυτό καταλαβαίνει κανείς πως τους πολιτικούς τους νοιάζει και τους παρανοιάζει η κοινή γνώμη. Το βασικότερο πρόβλημα είναι οτι η Μπουγατσαδούπολη κοιμάται μακαρίως - και δε λέει να ξυπνήσει... (οι εκατό-διακόσιοι της Περαίας και των πέριξ δε φτάνουν ούτε για ζήτω...)

  *

  Πανώ έχουν μπει -δύο- από την "Ένωση Πολιτών", η οποία ΘΑ έκανε και εκδήλωση πριν 15 μέρες, δεν την έκανε - αλλά οι άνθρωποί της μου έλεγαν χθες οτι θα την κάνει, το επόμενο διάστημα. Ομοίως προβλέπεται εκδήλωση της περιβαλλοντικής ομάδας "Κρουσίδα Γη". Δατς όλ - προς το παρόν!

  *

  Το λατομείο του Λιτοχώρου ανήκει στο ΔΗΜΟ Λιτοχώρου. Είναι προφανές οτι δεν είναι δουλειά των μπλογκεράδων να πάνε να πιάσουν το δήμαρχο και να του εξηγούν, αλλά τίποτε δεν αποκλείεται...

  *

  Οι μπλόγκερς δεν "οργανώνονται" - μπορούν όμως, όσοι θέλουν, να βοηθήσουν "ανεβάζοντας" το θέμα όσο μπορούν.

   
 • At 6:48 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Πάνο, απο τη στιγμή που μπήκαν οι μπουλντόζες, χέστα. Εκτός αν το Σ.Ε. φανεί αντάξιο αποφάσεων τύπου Αχελώου.

  Μεγάλες κουφάλες είναι οι Αθηναικές εφημερίδες, που με μια δημοσιογραφία του κώλου, έθαψαν το θέμα. Για παράδειγμα η "Ε" είχε όλη την πληροφορία αλλά την "έγραψε" κανονικά. Οταν ένα μέλος του κλαμπ έχει πάρει το έργο, εφαρμόζεται η σιωπή των α(χα)μνών.

  Σε άλλες περιπτώσεις όπως στην περίπτωση της επένδυσης στην πατρίδα μας τη Μεσσηνία, έπεσε πολύ κράξιμο όχι μόνο απο τον κόσμο αλλά και απο τις εφημερίδες, με θετικά αποτελέσματα.

  Συμφωνώ με την Krotkaya, δυο ντομάτες (απ' αυτές του Λαγκαδά με τα προιόντα βαφείου), μπορεί να έδιναν στο θέμα δημοσιότητα. Για να μην πώ και ένα βρωμόξυλο σε κάποιον υπεύθυνο.

  Υπάρχει βέβαια και μια παράμετρος που έχουμε παραβλέψει. Οι πολιτικοί εχουν πει τόσες φορές υπέρ της επέκτασης που ίσως και να φοβούνται ότι οι Θεσσαλονικείς θα το θεωρήσουν ως υπεκφυγή και θα τους πάρουν με τ' αυγά, αν ξαφνικά αλλάξουν απόφαση.

  Συμπερασματικά, τρία μεγάλα έργα (Μετρό, υποθαλάσσια, επέκταση). Μόνο το μετρό θα βοηθήσει την πόλη. Η υποθαλάσσια θα υποβαθμίσει την παραλία και η επέκταση θα δημιουργήσει μεγάλη οικολογική καταστροφή.

  Μεγάλη πετυχεσιά απο τους αρμόδιους, αληθεια.

  Σχολιαστής

   
 • At 6:52 μ.μ., Blogger FUFUTOS

  Τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα.
  Χρειάζεται δημοσιότητα.
  Κάποιο εντυπωσιακό happening όπως προτείνει η Krotkaya μπορεί να συμβάλλει επικοινωνιακά.
  Αν οι βουλευτές που αναφέρεις πιστεύουν την υπόθεση πρέπει να ενθαρρυνθούν να την προωθήσουν. Οι συγκεκριμένοι έχουν καλές σχέσεις και με την ΕΤ3 (αν βέβαια δεν υπάρχει κάποιο ...μπλοκάρισμα).

  Σχετικά με το ιστολόγιό μου έχω περιορισμένες τεχνικές γνώσεις (για τα banners κλπ). Πρόθυμος να βοηθήσω και εκτός μπλογκόσφαιρας.

   
 • At 7:03 μ.μ., Blogger Πάνος

  Κι άλλο ρεπορτάζ από τη συνέλευση, ΕΔΩ!

   
 • At 7:08 μ.μ., Blogger Πάνος

  "Ρεζουμέ: ΟΜΟΦΩΝΟ Ψήφισμα κατά της εκτέλεσης του έργου.
  Εκλογή επιτροπής αγώνα υπό τον Δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Μαντζάρη για προγραμμοατισμό και κλιμάκωση του λαϊκού αγώνα"

  *

  Παραθέτω την κατάληξη του ποστ του ΗΜΙΑΙΜΟΥ, ο οποίος απεδείχθη πιο ανθεκτικός από μένα και έμεινε ως τις έσχατες συνέπειες, γιατί συμπληρώνει το "κενό" του δικού μου ποστ, για το τί ακριβώς έγινε στο τέλος.

   
 • At 7:43 μ.μ., Anonymous ο θειος Ισιδωρος

  Ανηψιε τοχουμε καταλαβει ολοι οτι παιζουνε την κολοκυθια.
  Δεν ξερω το θεμα ακριβως σ΄ολες τις διαστασεις του αλλα φανταζωμαι τι "ομορφια" ετοιμαζουνε.
  Η μονη λυση ειναι να δημιουργηθει καποια οργανωμενη αντιδραση με ταυτοχρονη ομως τεκμηριωμενη υποστηριξη απο το ΑΠΘ οπως προτεινε και καποιος σχολιαστης.

  και....."Παλης ξεκινημα νεοι αγωνες
  οδηγοι της ελπιδας οι πρωτοι νεκροι..........."

   
 • At 8:10 μ.μ., Blogger Πάνος

  "τεκμηριωμένη υποστήριξη από το ΑΠΘ;"


  χοχοχοχοχοχοχοχοχοχοχοχ... οχ!

  Θείο Ισίδωρε, σε ήξερα για εξαιρετικό χιουμορίστα, αλλά με αυτό - με έστειλες!

  Μα αν υπήρχε ΕΣΤΩ ΕΝΑΣ πανεπιστημιακός με guts στο ΑΠΘ (για να μη γράψω ΑΡΧΙΔΙΑ), οι σαβούρες που παρουσιάστηκαν ως "μελέτες" θα είχαν πάει προ πολλού στο σκουπιδοντενεκέ και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του!

  Ακόμα και τώρα (που γίνεται λίγο της μόδας να είσαι ΚΑΤΑ της επέκτασης του αεροδρομίου) είδες κανέναν καθηγηταρά να βγει και να μιλήσει σαν άνθρωπος - δηλαδή να πει χωρίς σου-μου-του- και βυζαντινές περικοκλάδες ΠΙΣΩ, ΡΕ ΑΧΡΗΣΤΟΙ, ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΕΣΑΤΕ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ!

  Δεν είδες - και ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ!

  Και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: εγώ προσωπικά έχω στείλει μέηλ με ό,τι υλικό είχα στη διάθεσή μου το περασμένο φθινόπωρο ΣΕ ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους πανεπιστημαικούς των τεχνικών σχολών του ΑΠΘ (Βλ. ποστ "όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα")

  Δε συγκινήθηκε κανείς, ούτε μπήκε κανείς στον κόπο να απαντήσει, εκτός από έναν που ΜΕ ΕΒΡΙΣΕ ως άσχετο (βλ. ποστ "πανεπιστημιακός λόγος")

  Αν το ΑΠΘ δεν ήταν το απόλυτο μπουρδέλο, τότε και η Θεσσαλονίκη δεν θα είχε τα χάλια που έχει σήμερα, ούτε τα ασυγκρίτως χειρότερα που θα αποκτήσει ...λίαν προσεχώς!

   
 • At 9:24 μ.μ., Blogger Πάνος

  Πρόσθετη ενημέρωση, από το site www.peraia.gr:

  Το σχέδιο ψηφίσματος που συντάχθηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Λαϊκής Συνέλευσης ζητάει την άμεση παύση των εργασιών εκτέλεσης του διαδρόμου και την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση για την αναγκαιότητα του έργου στην περιοχή, ενώ τονίζεται ότι η διεκδίκηση των στόχων αυτών θα συνεχιστεί με κάθε τρόπο ώστε να επιτευχθούν.
  Την 7μελή Επιτροπή Αγώνα απαρτίζουν οι:
  - Δήμαρχος Θερμαϊκού, Αντώνης Ματζάρης
  - δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης του Δήμου Θερμαϊκού και εκπρόσωπος (Πρόεδρος) Καταστηματαρχών Επισιτιστικών Επαγγελμάτων, κ. Σάββας Αποστολίδης
  - εκπρόσωπος (Πρόεδρος) της Ένωσης Πολιτών Δήμου Θερμαϊκού, κ. Λεωνίδας Συρόπουλος
  - εκπρόσωπος του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Κρουσίδα Γη», κ. Σοφία Βασιλείαδου
  - εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Θερμαϊκού, κ. Βασίλης Αθανασιάδης
  - εκπρόσωπος του Πολιτιστικού και Οικολογικού Συλλόγου Περαίας (ΠΟΣΠ), κ. Μαρία Κατσαρέα-Χατζηματθαίου
  - εκπρόσωπος της Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Δήμου Θερμαϊκού, κ. Απόστολος Γιάνναρος.


  *

  Μια πρώτη παρατήρηση είναι πως από την "επιτροπή αγώνα" απουσιάζει η δημοτική κίνηση του κ. Καπλάνη. Δε γνωρίζω όλα τα πρόσωπα, αλλά μάλλον απουσιάζει και κάποιος εκπρόσωπος της πλευράς Αλεξανδρή.

  Με άλλα λόγια, οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ (που εκφράζουν πολιτικά σχεδόν τους μισούς κατοίκους) δεν συμμετέχουν. Αυτό καταρχήν είναι πολύ κακό - και θα ήθελα να ξέρω το γιατί: δεν ήθελαν ή δεν τους ήθελαν;

  Κάθε διευκρίνιση & πρόσθετη πληροφορία, δεκτή.

   
 • At 10:16 μ.μ., Blogger Krotkaya

  Εγώ επιμένω για τις ντομάτες -ή τούρτες ή κόκκινη μπογιά που είναι και πιο της μόδας.
  Ειδικά μετα την τελευταια ενημέρωση. Και δεν κάνω πλάκα, μιλάω σοβαρά.
  Πάνο, μου φαίνεσαι όχι πολύ αισιόδοξος, εκτός αν παρεξήγησα και αυτό δνε είναι καλό. Κια μόνο για τον κόπο που έχεις κάνει δηλ. κι εσύ κι ο Ημίαιμος και τόσοι άλλοι!

  Και ναι, άμα κανείς άλλος δεν το κάνει, ας πάνε οι μπλόγκερς να ενημερώσουν τον Δήμαρχο του Λιτόχωρου, ας πάνε οι μπλόγκερς να οργανώσουν χάπενινγκς και διαμαρτυρίες. Πέρα από το να ανεβάζουν ποστ, το οποίο δεν υποτιμώ καθόλου, γιατί αν δεν το έκαναν εγώ και πολλοί άλλοι δεν θα είχαμε ιδέα, κι η δημοσιοποίηση χρειάζεται, μπορούν να κάνουν κι άλλα πράγματα. Οχι καλύτερα, διαφορετικά, που να έχουν πιο μαζική απεύθυνση, γιατί δυστυχώς δεν έχει όλος ο κόσμος πρόσβαση στο διαδίκτυο.
  Μίλησες για μια ένωση πολιτών ή κίνηση πολιτών, δεν θυμάμαι. Δεν είναι κι οι μπλόγκερς ευαισθητοποιημένοι πολίτες; Είναι. Κια μάλιστα όπως φαίνεται πιο ευαισθητοποιημένοι από άλλους.

  Πάντως, άμα κανονίσετε να ρίξετε ντομάτες, γιαούρτια και τούρτες στον Ψωμιάδη, ειδοποιείστε. Θα πάρω το πρώτο αεροπλάνο να κατέβω να ρίξω κι εγώ!

   
 • At 10:25 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Πάνο, ήρθες στα λόγια μου για τους καθηγητές του ΑΠΘ. Δεν είναι όλοι το ίδιο, αλλά οι περισσότεροι είναι για τα μπάζα.

  Θείο Ισίδωρε, στο ΑΠΘ, έχουν καταντήσει, όταν βλέπεις καθηγητή να πρέπει να πιάνεις τ' αρχίδια σου, σα να βλέπεις παπά. Για να στρώσει το πράμα, επαναλαμβάνω τη μόνη επαναστατική πρόταση: Aφου δε μπορούμε να τους απολύσουμε να τους πληρώνουμε τους μισθούς με μόνο όρο να μην πατάνε σε απόσταση ενός χιλιομέτρου απο το ΑΠΘ. Οι λίγοι καλοί θα αποτελέσουν μαγιά για να ξαναχτιστεί το πανεπιστήμιο.
  Η μεγαλύτερη ζημιά που έκανε το ΠΑΣΟΚ είναι ότι ενώ κυβερνούσε 20 χρόνια, στο χώρο αυτό επικράτησαν οι φελοί.

  Σχολιαστής

   
 • At 10:43 μ.μ., Blogger Πάνος

  krot,
  τι καλά που θα ήταν αν το πρόβλημα λυνόταν με μια τούρτα...

  - δεν παρεξήγησες, ΔΕΝ είμαι καθόλου αισιόδοξος: το έργο, για όσους δεν το συνειδητοποίησαν ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ, εδώ και καιρό. Αυτό δε σημαίνει οτι θα τα παρατήσω, όσο υπάρχει και η ελάχιστη πιθανότητα.

  - για πρώτη φορά στη ζωή μου, βγήκα και ζήτησα κάτι, από πολιτικούς, δημοσιογράφους και πανεπιστημιακούς: να βοηθήσουν για να αποτραπεί η επέκταση. Ακόμα δεν αισθάνομαι καλά όταν ζητάω κάτι ή υποδεικνύω στους άλλους τι (θα) πρέπει να κάνουν, έστω κι αν αυτό δεν με αφορά προσωπικά. Γεγονός είναι πως με ελάχιστες εξαιρέσεις (περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ, μενονωμένα πρόσωπα στην Περαία και τη Θεσσαλονίκη) δεν ίδρωσε το αυτί κανενός.

  - οι μπλόγκερς βοήθησαν (και τους είμαι ευγνώμων) αλλά με αυτά που λες φαίνεται οτι μπερδεύεις τα ιστολόγια με μια πολιτική / συνδικαλιστική οργάνωση. Δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο...

  - τα "μτΚ" δε μπορούν να βάλουν πανώ στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί όμως η "επιτροπή αγώνα", αλλά να δεις πως δεν πρόκειται να το κάνει. Ούτε αφίσα θα βγάλει, ούτε συναυλίες θα διοργανώσει, ούτε συμβολικές ενέργειες διαμαρτυρίας θα υλοποιήσει, ούτε θα διεθνοποιήσει (στην ΕΕ, τουλάχιστον) το θέμα, ούτε θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα (δικαστήρια), ούτε θα συγκρουστεί αποφασιστικά με την εντόπια πολιτική εξουσία, ούτε θα πιέσει ασφυκτικά τους πολιτικούς σε όλα τα επίπεδα.

  - ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ. Μακάρι να με διαψεύσουν, θα είμαι ο πρώτος που θα το χαρώ...

   
 • At 11:13 μ.μ., Blogger Krotkaya

  Ξάδερφε, καθόλου δεν μπερδεύω. Τα διαχωρίζω μια χαρά. Λέω απλώς πως μια παρέα -αν θες- ή μια ομάδα μπλόγκερς μπορεί να συστήσει πυρήνα που θα δώσει ιδέες και ενδεχομένως θα τις υλοποιησει κιολας ως ακριβώς αυτό που είναι: μια ομάδα ενεργών και ευαισθητοποιημένων πολιτών. Ούτε κόμμα, ούτε οργάνωση, ούτε παράταξη, ούτε τίποτα τέτοιο...
  ένας πολίτης ή μια ομάδα πολιτών έχει δικαίωμα να γράψει πχ μια επιστολή στο Δήμαρχο Λιτοχώρου. Κι αν δεν κάνω λάθος, κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να αναρτήσει ένα πανώ έξω από το δημαρχείο και να διαμαρτυρηθεί. Χρειάζεται καταστατικό γι αυτο;

  Τέλος, σε ό, τι αφορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κάθε ευρωπαίος πολίτης έχει δικαίωμα να προσφύγει σε αυτό. Κι εσύ κι εγώ, ως μονάδες, άμα θεωρούμε πως το κράτος κάνει λάθος και κυρίως σκοπεύει να διαχειριστεί με λάθος τρόπο ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ, έχει όχι δικαίωμα, αλλά υποχρέωση να το κάνει.
  Ένα άλλο πράγμα που μπορεί να κάνει, ο καθε πολίτης, σε περιπτωση που το πράγμα εγκριθεί από την ΕΕ, είναι να προσφύγει στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή (τον φίλο μας τον κ. Διαμαντούρο)και να καταγγείλει την ΕΕ για κακοδιαχείριση. Ο Διαμεσολαβητής δεν είναι θεσμικό όργανο, αλλά αν αποφανθεί κατά της ΕΕ, αυτή σχεδόν υποχρεώνεται να τα μαζέψει, και αν μη τι άλλο γίνεται ρεζίλι (αυτό δεν μας βοηθάει και πολύ, αλλά είναι μια ηθική δικαίωση). Για περισσότερες πληροφορίες, παραπέμπω στη Συνθήκη του Μάαστριχτ (ναι, ναι!), εκτός κι αν θες να κατεβάσω τα κιτάπια μου και να σου πω πιο πολλά.

  Οκ, το έργο ξεκίνησε (το είδα με τα μάτια μου αυτό το Πάσχα που ήμουν στη Θεσσαλονίκη, και το βλέπετε κιε σείς κάθε μέρα). Και, οκ, τα πραγματα έχουν σφίξει και δεν είναι αισιόδοξα. Και χαίρομαι που λες πως δεν θα τα παρατήσεις όσο υπάρχει και η παραμικρή ελπίδα. Κι εγώ προσθέτω πως υπάρχει, κι ίσως να είναι λιγάκι μεγαλύτερη...

  Αντε, καλό βράδυ!

   
 • At 11:28 μ.μ., Blogger Πάνος

  Λέω απλώς πως μια παρέα -αν θες- ή μια ομάδα μπλόγκερς μπορεί να...

  Είμαστε σύμφωνοι: Μια παρέα ή μια ομάδα μπλόγκερς μπορεί να κάνει τα πάντα. Πολύ απλά, αυτή η ομάδα ΔΕΝ υπάρχει...

  *

  Όλα τα υπόλοιπα που λες στο σχόλιό σου, για τις προσφυγές σε διάφορα όργανα της ΕΕ υπάρχουν στα "υπόψιν". Ίσως ήταν λάθος που δεν προωθήθηκαν ως τώρα από μεμονωμένους πολίτες.

   
 • At 12:01 π.μ., Blogger Krotkaya

  ΔΕΝ υπάρχει; εκπλήττομαι... ειλικρινα, όμως, ούτε ειρωνεύομαι, ούτε τίποτα...
  κι όλοι εδώ που τα κουβεντιάζουμε, τι είμαστε; φαντάσματα;

   
 • At 12:31 π.μ., Blogger Πάνος

  krot,
  δεν επιμένω. Σκέψου μονάχα οτι τις όποιες δράσεις (πλην της ενημέρωσης) δεν μπορούν να τις υλοποιήσουν τα ψευδώνυμα και τα προσωπεία της μπλογκόσφαιρας, αλλά ΕΠΩΝΥΜΟΙ πολίτες, που πρέπει να συμπέσουν σε χρόνο, τόπο και διάθεση. Ε, τέτοια ομάδα ΠΟΛΙΤΩΝ (που να είναι και ιστολόγοι) προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει για το αεροδρόμιο - ίσως δημιουργηθεί στο μέλλον, όταν ο Θερμαϊκός έχει γίνει πια χαβούζα. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ όμως, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα - ευτυχώς που υφίστανται κάποιες πρωτοβουλίες ΕΚΤΟΣ μπλογκόσφαιρας!

   
 • At 1:11 π.μ., Anonymous Δημήτρης

  Έλεος κ. Ζέρβα, πραγματικά έλεος!!!

   
 • At 1:22 π.μ., Blogger Πάνος

  Δημήτρη,
  όταν απευθύνεις τέτοιου είδους (και ύφους) εκκλήσεις- παρατηρήσεις, καλό είναι να βάζεις και το επίθετό σου δίπλα στο όνομά σου.

   
 • At 2:09 π.μ., Anonymous ο θειος Ισιδωρος

  Καλα ορε ανηψιε μια μαλακια ειπα κι εγω για τους κυριους καθηγητες, μη βαράς (και να σκεφτεις οτι προχθες σ΄ενα αλλο σου ποστ τους τα΄χωνα χοντρα).
  Παντως χωρις πλακα, αν υπαρχει εστω και η παραμικρη πιθανοτητα να βρεθει καποιος καθηγηταρας να βοηθησει, εξαντλησε την, θαναι πολυ σημαντικο.
  Καταλαβαινω παντως οτι μαλον το παλευεις σχεδον μονος.

  Δε μου λες, η ξαδερφη σου φιντανακι μας βγηκε, ετσι?
  Αποφασισμενη για "επανασταση εδω και τωρα" τη βλεπω, μου φαινεται δεν τ΄αποφευγουμε τα ΙΟΥΛΙΑΝΑ 2006, ετοιμασου για νεο ποστ.

  Ανηψουλα παντα ετσι πολεμιστρια ησουνα ή σε....χτυπισε το Timperlant?
  Kαλη ανταμωση στα γουναράδικα!!!


  Δημητρακη οταν λες ελεος τι προτιμας, ηλιέλεος, σπορερέλεος ή μουρουνέλεος?
  Σκετο ή λαδορίγανη?

   
 • At 11:22 π.μ., Blogger Πάνος

  θείε Ισίδωρε,

  ΤΩΡΑ ΠΙΑ, οι ενδιαφερόμενοι είναι αρκετοί.

  Ατυχώς δεν είναι και αρκετά ΓΑΤΕΣ για να αποφύγουν τα ΚΑΠΕΛΑ που τους φοράνε (με χαρακτηριστική άνεση) οι παλιές καραβάνες... (και είναι βέβαιο οτι ταυτόχρονα ΧΑΝΕΤΑΙ και ο βασικός στόχος, ενώ υπηρετείται ένας άλλος, παράπλευρος - για κάποιους κορυφαίος, αλλά για μένα ασήμαντος και αδιάφορος...)

  Κι όσοι το καταλαβαίνουν, περιορίζονται να γκρινιάζουν ...μεταξύ τους, μήπως και στεναχωρεθούν και τους κακοχαρακτηρίσουν κάποιοι (αν μπορούσε να σπάσει το off the record...) και τελικά το φοράνε κι αυτοί το καπελάκι!

  Θα μου πεις - και συ που τα λες στα ίσια, τι κατάλαβες - στεναχωρείς τους ανθρώπους και δημιουργείς αντιπάθειες.

  Σωστό. Απλώς δεν περιμένω / επιδιώκω απολύτως τίποτα για πάρτη μου, είμαι πραγματικά και απολύτως ανεξάρτητος από οποιαδήποτε πηγή σκοπιμότητας (κόμματα, προσωπικές φιλοδοξίες κλπ) - και μάλλον αυτό είναι που κάνει την όποια διαφορά, η οποία παρεξηγείται από τους ΑΜΕΣΑ ενδιαφερόμενους - και τους προκαλεί μέχρι και αγανάκτηση...

  *

  Μην πειράζεις την ξαδέρφη!

   
 • At 11:23 π.μ., Blogger Krotkaya

  LOL!
  Δεν είμαι και τόσο επαναστάτρια μπαρμπούλη μου, όσο νομίζεις... Απλώς μερικά πράγματα είναι ψιλοεπείγοντα και όσα βγαίνουν λιγάκι στο φως της δημοσιότητας και τα μαθαίνουμε (γιατί άλλα δεν τα μαθαίνουμε καν, εγώ τώρα έμαθα ας πούμε για την λίμνη της Κορώνειας, δνε το ήξερα), καλό είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν...

   
 • At 4:48 μ.μ., Anonymous δημήτρης

  Έχετε δίκιο κ. Ζέρβα, χρειάζεται ονοματεπώνυμο αν και πίστευα ότι θα καταλαβαίνατε ποιος είμαι. Λέγομαι Ματζάρης Δημήτρης.
  Για να λυθεί η όποια παρεξήγηση ως προς το ύφος της προηγούμενης δημοσίευσής μου απλά να αναφέρω ότι το "έλεος" περιείχε απόγνωση και όχι θυμό. Απόγνωση που βλέπω έναν άνθρωπο ενημερωμένο και με άποψη να ανακυκλώνεται σε μια ατέρμονη κριτική απέναντι σε ΟΛΟΥΣ τους θεσμικούς παράγοντες ανεξαρτήτως. Όλοι στο τσουβάλι και βαράτε αλύπητα τους αλήτες...
  Το ύφος της δημοσίευσής σας πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο από το ζητούμενο. Σκοπός της λαϊκής συνέλευσης ήταν να ενημερωθεί και να ενωθεί ο κόσμος της περιοχής και με μια φωνή να βγει προς τα έξω ένα ισχυρό μέτωπο. Τί ακριβώς προσπαθείτε να πετύχετε μειώνοντας την αξία της; Λέτε ότι καπελώθηκε η εκδήλωση και θα συμφωνήσω ότι οι τοποθετήσεις κάποιων πολιτικών ήταν απλά για να μπούν στα πρακτικά της συνέλευσης, ουδεμία δράση δεν έχουν επιδείξει ως σήμερα. Λέτε ότι έπρεπε να τοποθετηθούν οι πολίτες αλλά το ζητάτε χωρίς να έχουν ενημερωθεί πλήρως για το θέμα. Δεν έπρεπε να μιλήσει ο κ. Φάμελος; Ο κ. Νικόπουλος; Οι λοιποί επιστήμονες; Το ξέρετε καλά αφού ήσασταν εκεί ότι οι τοποθετήσεις των πολιτικών παραγόντων χρονικά ήταν περιορισμένες σε σχέση με αυτές των άμεσα εμπλεκομένων στο πάνελ. Κι εσείς, που τόσο αγώνα κάνετε μέσα από το blog σας, δε φύγατε κατα τη διάρκεια των "δεκάρικων" αλλά κατα τη διάρκεια της έκφρασης των απόψεων των πολιτών.
  Κρίνετε και κατακρίνετε τους πάντες και τα πάντα χωρίς να προτείνετε κάτι. Χτες στην αίθουσα ήσασταν απο τους πλέον ενημερωμένους και τον λόγο δε τον πήρατε. Γιατί περιμένετε από άλλους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά; Γιατί πρέπει μονίμως να κάθεστε στη γωνία και να δείχνετε με το δάκτυλο τα κακώς κείμενα και δε μπαίνετε στη μέση να τα διορθώσετε όπως απ' ότι καταλαβαίνω ΜΟΝΟ εσείς ξέρετε; Στηρίξτε επιτέλους τις προσπάθειες που γίνονται ακόμα κι αν διαφωνείτε. Ειδάλλως ξεκινήστε εσείς την προσπάθεια που πιστεύετε ότι είναι η βέλτιστη για να σας ακολουθήσουμε. Ένα είναι το σίγουρο, όσο βλέπουν διχόνοια ανάμεσά μας, εργολάβοι και υπουργοί τρίβουν τα χέρια τους. Η προσπάθεια πρέπει να έιναι ΜΙΑ και μαζική. Αν υπάρχουν παραφωνίες δε πάμε πουθενά. Στηρίξτε αυτήν την επιτροπή αγώνα, έχετε μεγαλύτερη δύναμη απ' ότι φαντάζεστε. Και ναι, γιατί όχι, προσπαθείστε να ενώσετε τους bloggers. Αφού μπορέσατε να βρεθείτε για ουζάκι, μου λέτε ότι δε μπορείτε να βρεθείτε για έναν τέτοιο σκοπό;Ο καθένας από εμάς έχει κύκλο που μπορεί να επηρρεάσει.
  Ευθύνες μπορούν να αποδωθούν παντού, από τον υπουργό και τον πατέρα μου μέχρι και τον τελευταίο πολίτη. Το θέμα δεν είναι άσπρο μαύρο ούτε μια λαϊκή επανάσταση και ξεσηκωμός είναι σε κάθε περίπτωση ο ορθός δρόμος, συνήθως είναι η τελευταία λύση όταν έρθουν σε αδιέξοδο οι άλλες προσπάθειες. Τα πάντα πρέπει να γίνονται με προγραμματισμό και ίσως κάποιες φορές μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μια που βαδίζει η υπεράσπιση σε τεντωμένο σκοινί.

  Κλείνοντας να πώ ότι πραγματικά χάρηκα την τοποθέτηση του Ημίαιμου τόσο στην λαϊκή συνέλευση όσο και στο Blog του. Χτύπησε διάνα.

   
 • At 6:36 μ.μ., Blogger Πάνος

  Δημήτρη,
  διάβασα προσεχτικά όσα γράφεις - θα σου απαντήσω το συντομότερο, ελπίζω εντός της ημέρας, πιθανόν με καινούριο ποστ.

   
 • At 10:43 μ.μ., Blogger Πάνος

  Έχετε δίκιο κ. Ζέρβα, χρειάζεται ονοματεπώνυμο αν και πίστευα ότι θα καταλαβαίνατε ποιος είμαι. Λέγομαι Ματζάρης Δημήτρης

  Δημήτρη, εγώ ήξερα πολύ καλά ποιός είσαι (με βάση παλαιότερες συζητήσεις μας) - όχι όμως και οι επισκέπτες του μπλογκ. Εκτιμώ ιδιαίτερα οτι έγραψες με το επώνυμό σου - και πάμε επί της ουσίας.

  Για να λυθεί η όποια παρεξήγηση ως προς το ύφος της προηγούμενης δημοσίευσής μου απλά να αναφέρω ότι το "έλεος" περιείχε απόγνωση και όχι θυμό. Απόγνωση που βλέπω έναν άνθρωπο ενημερωμένο και με άποψη να ανακυκλώνεται σε μια ατέρμονη κριτική απέναντι σε ΟΛΟΥΣ τους θεσμικούς παράγοντες ανεξαρτήτως. Όλοι στο τσουβάλι και βαράτε αλύπητα τους αλήτες...

  Κάνεις μεγάλο λάθος. Στο κείμενό μου υπάρχουν θετικά σχόλια για ΔΥΟ πολιτικούς παράγοντες (Αράπογλου και Καράογλου) - άρα δεν μπαίνουν ΟΛΟΙ στο ίδιο τσουβάλι.

  Το ύφος της δημοσίευσής σας πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο από το ζητούμενο. Σκοπός της λαϊκής συνέλευσης ήταν να ενημερωθεί και να ενωθεί ο κόσμος της περιοχής και με μια φωνή να βγει προς τα έξω ένα ισχυρό μέτωπο

  Το αποτέλασμα ήταν όμως οτι ο κόσμος ΔΕΝ ΕΝΩΘΗΚΕ. Υπάρχει καλύτερη απόδειξη από τη σύνθεση της "Επιτροπής Αγώνα;". Ή μήπως θεωρείς οτι το πρόβλημα της ενότητας λύνεται με τη συμμετοχή της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ και ενός στελέχους του Συνασπισμού; Γιατί απουσιάζουν οι εκπρόσωποι της ΝΔ στο Δήμο Θερμαϊκού; (περίπου ο μισός πληθυσμός). Αν ο δήμαρχος επέμενε (ή δέχτηκε) να προϊσταται ο ίδιος (έτσι κι αλλιώς πολιτικά αμφιλεγόμενο) πως μπορεί να μιλά για διάθεση ενότητας;

  Τί ακριβώς προσπαθείτε να πετύχετε μειώνοντας την αξία της;

  Καταγράφω την εκτίμησή μου. Γιατί πρέπει σώνει και καλά να προσπαθώ να πετύχω κάτι (εννοείται κακό);

  Λέτε ότι καπελώθηκε η εκδήλωση και θα συμφωνήσω ότι οι τοποθετήσεις κάποιων πολιτικών ήταν απλά για να μπούν στα πρακτικά της συνέλευσης, ουδεμία δράση δεν έχουν επιδείξει ως σήμερα

  ΑΥΤΟΙ όμως, απαγγέλοντας δεκάρικους ΕΔΙΩΞΑΝ τον κόσμο. Με πόσους ξεκίνησε η διαδικασία και με πόσους τελείωσε; Δεν είναι αυτό ευθύνη των διοργανωτών και του συντονιστή;

  Λέτε ότι έπρεπε να τοποθετηθούν οι πολίτες αλλά το ζητάτε χωρίς να έχουν ενημερωθεί πλήρως για το θέμα. Δεν έπρεπε να μιλήσει ο κ. Φάμελος; Ο κ. Νικόπουλος; Οι λοιποί επιστήμονες;

  Πάλι κάνεις λάθος. Οι πολίτες που ήταν εκεί, σε γενικές γραμμές ήταν ενημερωμένοι. Όσοι δεν ήταν, σε διαβεβαιώ οτι δεν κατάλαβαν γρυ από όσα είπαν οι Φάμελος /Νικόπουλος / Κρεστενίτης. Το πρόβλημα δεν ήταν τόσο στην ενημέρωση, όσο στο να καταλήξει η συγκέντρωση σε κάποιους συγκεκριμένους άξονες δράσης. Αυτό όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά ανέθεσε την ευθύνη σε μια επιτροπή αγώνα, με πρόεδρο το δήμαρχο, ΕΠΙ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑΣΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ. Πόσο πιο απλά να το πω; Ο δήμαρχος ΦΕΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗς ΥΠΟΘΕΣΗΣ, ως τώρα - κυρίως με τις παραλήψεις του, για τις οποίες έχω μιλήσει (και γράψει) δεκάδες φορές.

  Το ξέρετε καλά αφού ήσασταν εκεί ότι οι τοποθετήσεις των πολιτικών παραγόντων χρονικά ήταν περιορισμένες σε σχέση με αυτές των άμεσα εμπλεκομένων στο πάνελ

  Για δες ξανά ποιούς θεωρείς "πολιτικούς παράγοντες" - δε θέλω να μείνω περισσότερο σ' αυτό.

  Κι εσείς, που τόσο αγώνα κάνετε μέσα από το blog σας, δε φύγατε κατα τη διάρκεια των "δεκάρικων" αλλά κατα τη διάρκεια της έκφρασης των απόψεων των πολιτών

  Έφυγα μετά από 3 1/2 ώρες, όταν πείστηκα οτι δεν πρόκειται να προκύψει τίποτα σημαντικό από τη διαδικασία. Λες να έφευγα (μετά από τόσο αγώνα, όπως γράφεις) αν έβλεπα έστω και μικρή πιθανότητα θετικής εξέλιξης; Έχω κάποια εμπειρία και γώ - το που κατευθυνόταν η διαδικασία το είχα αντιληφθεί από την αρχή. Δυστυχώς, δεν ήταν στο χέρι μου να αλλάξω κάτι. Έμεινα λοιπόν όσο με βοήθησε η υπομονή μου.

  Κρίνετε και κατακρίνετε τους πάντες και τα πάντα χωρίς να προτείνετε κάτι. Χτες στην αίθουσα ήσασταν απο τους πλέον ενημερωμένους και τον λόγο δε τον πήρατε

  Δεν πήρα το λόγο γιατί εκτίμησα οτι αυτό έπρεπε να κάνω. Ούτε είχα λόγο να "στριμώξω" την παρέμβασή μου σε ελάχιστα λεπτά, μπροστά σε ένα ακροατήριο κουρασμένο και αποδεκατισμένο από την πολύωρη διαδικασία.

  Γιατί περιμένετε από άλλους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά; Γιατί πρέπει μονίμως να κάθεστε στη γωνία και να δείχνετε με το δάκτυλο τα κακώς κείμενα και δε μπαίνετε στη μέση να τα διορθώσετε όπως απ' ότι καταλαβαίνω ΜΟΝΟ εσείς ξέρετε;

  Σύντομα (μάλλον αύριο) θα αναγγελθεί η πρώτη συνάντηση πολιτών για το αεροδρόμιο - στην οποία θα χαρώ να σε δω. Αν έρθεις, θα διαπιστώσεις από πρώτο χέρι οτι έχεις λάθος ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ.

  Στηρίξτε επιτέλους τις προσπάθειες που γίνονται ακόμα κι αν διαφωνείτε.
  Ειδάλλως ξεκινήστε εσείς την προσπάθεια που πιστεύετε ότι είναι η βέλτιστη για να σας ακολουθήσουμε


  Το είπα ήδη - αλλά δε θέλω να ακολουθήσει εμένα κανείς. Προτιμώ πολίτες που ενώνονται σε μια κοινή δράση. Οι προτάσεις μου ίσως δεν είναι οι βέλτιστες, αλλά θα διαπιστώσεις οτι θα είναι πολύ καλύτερες από τις ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ της "καπελωμένης" συνέλευσης. Σου επιστρέφω, λοιπόν, το μπαλάκι: έχεις τα κότσια να είσαι μαζί μας - χωρίς καμιά αντιπαλότητα ή αντίθεση με τη "θεσμική" επιτροπή αγώνα;

  Ένα είναι το σίγουρο, όσο βλέπουν διχόνοια ανάμεσά μας, εργολάβοι και υπουργοί τρίβουν τα χέρια τους. Η προσπάθεια πρέπει να είναι ΜΙΑ και μαζική. Αν υπάρχουν παραφωνίες δε πάμε πουθενά

  Η διχόνοια, Δημήτρη, δε βρίσκεται προς τα εδώ που κοιτάς - βρίσκεται στη μεριά των κομμάτων που βλέπουν μπροστά τους τις εκλογές. Και μεγάλο κομμάτι της ευθύνης γι' αυτό πηγαίνει απευθείας στον δήμαρχο.

  Στηρίξτε αυτήν την επιτροπή αγώνα, έχετε μεγαλύτερη δύναμη απ' ότι φαντάζεστε

  Αυτή την επιτροπή αγώνα θα τη στηρίξω σε οποιαδήποτε θετική κίνηση κι αν κάνει - αυτό είναι δεδομένο. Αλλά δεν πιστεύω οτι μπορεί να έχει σοβαρά αποτελέσματα. Το αν υπάρχει ή όχι δυναμική στους πολίτρες που πιθανόν σκέφτονται με τρόπο παρόμοιο με τον δικό μου, θα το διαπιστώσουμε σε λίγες μέρες. Μπορεί ναι, μπορεί όχι.

  Και ναι, γιατί όχι, προσπαθείστε να ενώσετε τους bloggers. Αφού μπορέσατε να βρεθείτε για ουζάκι, μου λέτε ότι δε μπορείτε να βρεθείτε για έναν τέτοιο σκοπό;

  Δεν το σχολιάζω αυτό, μάλλον δεν έχεις καταλάβει τι ακριβώς είναι τα blogs και οι bloggers.

  Ευθύνες μπορούν να αποδωθούν παντού, από τον υπουργό και τον πατέρα μου μέχρι και τον τελευταίο πολίτη. Το θέμα δεν είναι άσπρο μαύρο ούτε μια λαϊκή επανάσταση και ξεσηκωμός είναι σε κάθε περίπτωση ο ορθός δρόμος, συνήθως είναι η τελευταία λύση όταν έρθουν σε αδιέξοδο οι άλλες προσπάθειες. Τα πάντα πρέπει να γίνονται με προγραμματισμό και ίσως κάποιες φορές μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μια που βαδίζει η υπεράσπιση σε τεντωμένο σκοινί

  Οι πρώτες φράσεις περιγράφουν αυτονόητα πράγματα. Η τελευταία όμως περιέχει την μεγάλη αλήθεια για την πολιτική Ματζάρη στο θέμα, που την κριτικάρω εδώ και μήνες: οι κινήσεις του παρασκηνίου και του δικαστικού μονόδρομου που επέλεξε, παραγνωρίζοντας και υποτιμώντας την πολιτική σημασία της λαϊκής κινητοποίησης, αυτές είναι που επέτρεψαν στο εργοτάξιο να εγκατασταθεί και να δουλεύει ήδη. Πολιτικά, ο δήμαρχος το έχασε το παιχνίδι, γιατί δεν χρησιμοποίησε το σημαντικότερο μέσο που διέθετε, την κινητοποίηση της κοινής γνώμης ΟΣΟ ΗΤΑΝ ΚΑΙΡΟΣ. Αν γίνει τώρα κάποιο θαύμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας - θα εμφανιστεί νικητής και τροπαιούχος, αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Αλλά, το θαύμα αυτό μην το πολυπεριμένεις...

  Κλείνοντας να πώ ότι πραγματικά χάρηκα την τοποθέτηση του Ημίαιμου τόσο στην λαϊκή συνέλευση όσο και στο Blog του. Χτύπησε διάνα

  Υποθέτω πως είναι όπως το λες.

   
 • At 2:34 π.μ., Anonymous Δημήτρης

  Κουβέντα με παραθέσεις λέξη λέξη δε γίνεται. Απλά κάποια σχόλια για τη δημοσίευσή σας και δε θα επανέλθω καθώς δεν έχω κανένα κουράγιο να επενδύσω σε μια συζήτηση με έναν άνθρωπο που μόνη σωστή άποψη θεωρεί τη δική του, έστω και αν ελάχιστους μήνες πριν σε κατ ιδίαν ενημέρωση έδειξε οτι καταλαβαίνει τους λόγους που ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΤΑ ΑΤΟΥ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΙΚΗΣ ΣΟΥ ΓΡΑΜΜΗΣ.
  Λετε οτι θα στηρίξετε αυτήν την προσπάθεια. Μια σειρά παρακάτω λέτε ότι δεν πιστεύετε σε αυτήν. Πως συμβιβάζονται αυτά τα δύο;
  Αντι να ασκειτε τις πιέσεις προς τις κατευθύνσεις που πρέπει, προσθέτετε ακόμα ένα βάρος στην πλάτη των ελάχιστων ανθρώπων που νοιάζονται γι' αυτόν τον τόπο.
  Στα μάτια μου ξέρετε υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Είτε πιστεύετε ότι ο δήμος εξυπηρετεί κάποια σκοτεινά συμφέροντα και έχει ταπεινά κίνητρα για τις μέχρι τώρα κινήσεις του, είτε ότι δεν έχουν την ικανότητα αυτοί οι άνθρωποι που χειρίζονται την υπόθεση να είναι αποτελεσματικοί. Την πρώτη περίπτωση την αποκλείετε γελώντας φαντάζομαι οπότε μάλλον τείνετε στην δεύτερη. Το ενδεχόμενο να είστε λάθος στην όλη στάση σας το σκεφτήκατε ποτέ; Το ενδεχόμενο να είναι σωστά αυτά που γίνονται; Και φυσικά δεν περιμένω ως απάντηση: "το αποτέλεσμα θα δείξει". Το κράτος και οι κρατούντες όταν θέλουν πράττουν εκτός κάθε λογικής και εγώ συμμερίζομαι την άποψή σας για την απόφαση του Σ.τ.Ε.
  Φυσικά να αναφερθώ και για την ενημέρωση των πολιτών όπου μου είπατε ότι ήταν άχρηστη καθώς οι περισσότεροι ήδη γνώριζαν πολλά. Αν είναι έτσι κ Ζέρβα και μισείτε τόσο πολύ τα καπελώματα γιατί δεν κάνατε τόσο καιρό κατι ΕΣΕΙΣ για να οργανώσετε αυτούς τους πολίτες; Αν δεν το θεωρείτε δουλειά σας όπως προαναφέρατε ότι "δε θέλετε να σας ακολουθήσει κανείς" και απλά θέλετε να μένετε στην καρέκλα του υπολογιστή σας στέλνοντας mail και γράφοντας σε blogs και αυτό το θεωρείτε αγώνα κατά της επέκτασης, λυπάμαι αλλά θα σας στεναχωρήσω. Λυπάμαι αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να κάνετε στην άκρη και να στηρίξετε τις όποιες προσπάθειες γίνονται από θεσμικά όργανα. Αυτή η μιζέρια και η κριτική επι παντός επιστητού και μάλιστα χωρίς κάποιες εποικοδομητικές προτάσεις νομίζω ότι κάνει κακό στην κοινή μας προσπάθεια. Πιστέψτε με, κι άλλοι πονάνε αυτόν τον τόπο και ίσως μάλιστα περισσότερο από εσάς όταν έχουν ζήσει εδώ 63 χρόνια.
  Να επισημάνω εδώ ότι οι απόψεις που εκφράζω δεν αντιπροσωπεύουν κανέναν άλλον παρα μόνο εμένα. Ο πατέρας μου με χαρά μαλλόν θα μιλήσει μαζί σας για οποιοδήποτε θέμα αλλά για μένα ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι... Δεν έχω την υπομονή του και δεν αντέχω άλλον να βλέπω να χτυπιέται από παντού ένας άνθρωπος που, διάολε, το μόνο που προσπαθεί τόσα χρόνια είναι να βάλει ένα λιθαράκι σε αυτό το κωλομέρος. Αυτό που πήρε είναι να θεωρείται persona non grata από "συντρόφους" εξαιτίας φυσικού αερίου, ραντάρ και διαδρόμου να τον έχει χάσει το σπίτι του τόσες ώρες που λείπει, να χλευάζεται για πολιτικές σκοπιμότητες επειδή αντιδρά και τώρα στην επέκταση και το χειρότερο απ' όλα, να απειλούν την οικογένειά του επι χρόνια και για κάθε "καυτό" θέμα που τόλμησε να αγγίξει. Για κοιτάξτε λίγο και σε γειτονικούς μας δήμους... Ποιός έχει συμβάλλει σε αυτήν την προσπάθεια; Στις προηγούμενες; Δε ξέρω για σας αλλά εγώ βλέπω πολλές "πάπιες" να κυκλοφορούν. Παίρνουν τις επιδοτήσεις τους και τουμπεκί. ΣΑ να μην έφτανε αυτό, σχολιάζουν και περιπαικτικά: "Τι θες και ασχολείσαι ρε μαλάκα Ματζάρη, μήπως θα βγάλεις άκρη;" Φυσικά ούτε κουβέντα γι αυτούς.
  Για όλα τα παραπάνω σας ξαναλέω... ΕΛΕΟΣ κ. Ζερβα. Λίγο πιο ανοιχτό μυαλό και καλοπροαίρεση θα μας φέρει όλους πιο κοντά.
  Θα τα πούμε και από κοντά στην συνέλευσή. Ο γραπτός λόγος δε μπορεί να μεταφέρει με ακρίβεια τα πάντα.

   
 • At 7:52 π.μ., Blogger Πάνος

  Δημήτρη,

  το διάβασα, πρωί πρωί - λίγο πριν φύγω για τη δουλειά.

  Καταλαβαίνω πως έχεις μια ιδιαίτερη ευαισθησία και ειλικρινά δεν παρεξηγούμαι όταν με ...παρεξηγείς.

  Πολύ σύντομα:

  Δεν υπάρχει καμιά διάθεση αντιπαράθεσης / αντιπαλότητας με τη "θεσμική επιτροπή".

  Γιατί η δική μας προσπάθεια να είναι πρόσθετο βάρος για το δήμαρχο; Ίσα ίσα, που θα μπορούσε να συμβεί το αντίθετο.

  Τις αντιρρήσεις μου για την ακολουθούμενη τακτική τις έχω αναλύσει προσωπικά στον πατέρα σου, εδώ και μήνες.

  ΤΩΡΑ και όχι πριν, γιατί τώρα εμφανίστηκαν κάποιοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται. Θυμάσαι οτι επί μήνες ασχολιόμαστε με το θέμα ΔΥΟ (μην ξεχνάμε και τον ΗΜΙΑΙΜΟ). Ε, αυτές οι δουλειές χρειάζονται παραπάνω κόσμο. Εγώ είμαι σχετικά νεοφερμένος στην περιοχή, δουλεύω αλλού, οι επαφές προέκυψαν μέσα από τα "μτΚ".

  Αυτό που δε μπορούσαμε να κάνουμε εμείς, μπορούσε ΘΑΥΜΑΣΙΑ και πολύ πιο εύκολα, να το έχει κάνει ο δήμαρχος. Δεν το έκανε όταν έπρεπε, με αποτέλεσμα οι μπουλντόζες να εγκατασταθούν ανενόχλητες.

  Προσωπικά λυπάμαι γιατί ο δήμαρχος είναι ένας άνθρωπος που και τον συμπαθώ και που (άποψή μου) ήταν ο μόνος που επί τόσα χρόνια είχε ξεκάθαρη άποψη για το αεροδρόμιο, απ' όλους τους θεσμικούς "τοπικούς" παράγοντες της ευρύτερης Θεσαλονίκης (και η Αράπογλου και -εσχάτως- ο Καράογλου. Δεν ακούστηκε άλλος κανείς!). Δυστυχώς, αυτή την άποψη την κράτησε για τον εαυτό του (θεωρώντας οτι έπρεπε να κρατήσει "πολιτικές" και "εσωτερικές" ισορροπίες), δεν την πάλεψε πολιτικά (έχω γράψει πολλές φορές οτι σε μια τέτοια περίπτωση θα με είχε στο πλάι του και θα "αγνοούδσα" όλα τα υπόλοιπα) και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

  Τέλος: αν υπάρξει μια δυναμική παρέμβαση των πολιτών, μόνο "καλό" μπορεί να προκύψει για το θέμα που μας απασχολεί. Περισσότερη ψυχραιμία!

  Τα υπόλοιπα ελπίζω να τα πούμε από κοντά.