ι Τα μυστικά του Κόλπου
Τρίτη, Μαΐου 23, 2006
Τι λέμε, πως το λέμε, πότε το λέμε...


Βρήκα σήμερα (23 Μαΐου) στο σούπερ μάρκετ τη «ΦΩΝΗ», τη μηνιαία εφημερίδα του δήμου Θερμαϊκού, με τον ωραίο τίτλο – κάλεσμα ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 15 ΜΑΪΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΆΛΑΣΣΑ. Ενωμένοι στον αγώνα για την προστασία του Θερμαϊκού. Αυτό θα πει …έγκαιρη ενημέρωση!

*

Η μεταχρονολογημένη δημοσίευση μπορεί να δείχνει ότι απλώς η «ΦΩΝΗ» δεν κάνει καλά τη δουλειά της, μπορεί δηλαδή να πρόκειται για κάτι συνηθισμένο ή τυχαίο, όπως τυχαίο μπορεί να ήταν το γεγονός ότι η «παλλαϊκή συγκέντρωση» πραγματοποιήθηκε με ελάχιστη (έως μηδενική) προβολή της - και ήταν κατά κοινή ομολογία «καπελωμένη» - αυτό δε μπορεί να ήταν τυχαίο.. Δε με ενδιαφέρουν τόσο αυτά, όσο το «μήνυμα» του δημάρχου μας, κάτω από τη φωτογραφία του:

…Δεν είμαστε αντίθετοι στην επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων. Ζητούμε εγγυήσεις για τη διατήρηση της μοναδικής ομορφιάς του τόπου αυτού που επενδύσαμε εμείς και οι επόμενες γενεές.

Όχι, δήμαρχε! Είμαστε αντίθετοι στην επέκταση του διαδρόμου, χωρίς περιστροφές! Ποιές εγγυήσεις θα μας παράσχουν – και ποιοί; Είναι δυνατόν να είμαστε τόσο αφελείς ώστε να ζητάμε «εγγυήσεις» όταν η πολιτική επιλογή για την επέκταση καλύπτεται με τον πιο «επίσημο» τρόπο, τόσο από την αρχική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (του ΑΠΘ) όσο και από την πρόσφατη (του ΕΜΠ); Εσείς προσωπικά γνωρίζετε πολύ καλά πως η επέκταση θα σημάνει τη μετατροπή του Θερμαϊκού σε χαβούζα. Γιατί δεν το λέτε καθαρά;

Η απόφαση – ψήφισμα της «λαϊκής συνέλευσης» αναφέρει:

1. Να ζητήσουμε την άμεση παύση των εργασιών εκτέλεσης της επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεων 10/28.

2. Να απαιτήσουμε την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση για την σκοπιμότητα υλοποίησης του έργου αυτού με το συγκεκριμένο τρόπο αλλά και γενικότερα για την αναγκαιότητα της πραγματοποίησής του όλου εγχειρήματος με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τα σύγχρονα δεδομένα των αεροπορικών μεταφορών αλλά και τα στοιχεία που σχετίζονται με την οικιστική ανάπτυξη της περιοχής.

3. Να συνεχίσουμε να διεκδικούμε με κάθε τρόπο τη διασφάλιση της ποιότητας του περιβάλλοντος του Δήμου μας αλλά και όλου του Θερμαϊκού κόλπου.


Είναι προφανές ότι η «λογική» του δημάρχου πέρασε (ελαφρώς βελτιωμένη) και στο «ψήφισμα», το οποίο καθορίζει τις ενέργειες της επταμελούς «εκτελεστικής επιτροπής» (με πρόεδρο το δήμαρχο, φυσικά), η οποία θα αναζήσει «περαιτέρω πρωτοβουλίες».

Για μένα το πρόβλημα δεν είναι η διασφάλιση εγγυήσεων, αλλά η ευθεία και χωρίς περιστροφές απαίτηση για ματαίωση του έργου. Ο Θερμαϊκός είναι ένας κλειστός κόλπος, με ένα ευαίσθητο οικοσύστημα. Καμιά μείζων παρέμβαση στις λειτουργίες της φύσης (πχ θαλάσσια ρεύματα) που εξασφαλίζουν την επιβίωσή του δεν είναι αποδεκτή – είτε συνοδεύεται από εγγυήσεις, είτε όχι!

*

Σε εσωτερική σελίδα της ΦΩΝΗΣ διαβάζουμε:

Από την πλευρά του, ο Δήμος Θερμαϊκού, σε συνάντηση του Δημάρχου Αντώνη ματζάρη με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, στις 18.8.2005 αντιπρότεινε την επέκταση του διαδρόμου 10/28 στην αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή στην ξηρά…

ΑΥΤΟ, τώρα το μαθαίνουμε εμείς οι δημότες!

Με ποιά νομιμοποίηση ο δήμαρχος έκανε αυτή την πρόταση; Υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ή πρόκειται για δημαρχικό αυτοσχεδιασμό;

Και αυτή η πρόταση είναι κακή. Αποτρέπει μεν το μείζον έγκλημα (την καταστροφή του Θερμαϊκού), δίνει όμως λάθος μήνυμα για τη θέση του νέου αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης.

*

Ζητούνται, επιτέλους, καθαρά λόγια, καθαρή σκέψη και άμεση κινητοποίηση της κοινής γνώμης όλων των παραλιακών δήμων του νομού Θεσσαλονίκης... Αλλιώς, η επέκταση θα γίνει όπως έχει σχεδιαστεί – και θα είμαστε όλοι μαζί άξιοι της τύχης μας!

*

(Στη σκαναρισμένη "ΦΩΝΗ" βλέπετε κι εκείνο το «πεντακάθαρες οι ακτές και η θάλασσα», που βγάζει μάτι – και προκαλεί αυθόρμητο γέλιο σε όποιον περπατά στην ακρογιαλιά! Αλλά, τι να πρωτοσχολιάσει κανείς…)
 
Έγραψε ο Πάνος - Τρίτη, Μαΐου 23, 2006 |


5 Comments:


 • At 2:56 μ.μ., Blogger I.P.Potis

  Πάνο γεια,

  δε σε έχω ξεχάσει, απλά πέρασα ένα μήνα εφιάλτη στη δουλειά. Πες μου, αν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι.

   
 • At 5:41 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Πάνο γειά,

  δε σε έχω ξεχάσει,απλά περνώ έναν εφιάλτη...

  Δηιάνειρα

   
 • At 6:33 μ.μ., Blogger Πάνος

  I.P. Potis,
  καλώς τον και πάλι. Σε λίγες μέρες θα προσπαθήσουμε οι μπλογκεράδες της Θεσσαλονίκης μια πιο μελετημένη παρέμβαση (όχι μόνο για τον 10-28) οπότε θα μπορέσεις να βοηθήσεις - και πολύ μάλιστα.

  Στο μεταξύ, λόγω ειδικότητας, μπορείς να φτιάξεις κάτι ειδικά για το Θερμαϊκό, σε σχέση με το έργο και τις περιβαλλοντικές μελέτες του; Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι το ερώτημα "μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για τις εξελίξεις, βασιζόμενοι σε μοντέλα προσομοίωσης του Θερμαϊκού;" (ακολουθούν άλλα καμιά δεκαριά...)

  *

  Δηιάνειρα,

  νάχα χρόνια σου, αχ`και να τάχα
  νάχα τα χρόνια σου, αυτά μονάχα...


  Είναι ένα τραγουδάκι που μάλλον δεν το ξέρεις, γιατί κυκλοφόρησε ΠΡΙΝ γεννηθείς. Ψυχραιμία!

   
 • At 9:27 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Φαίνεται έχασα επεισόδια...Τα της αποφύσεως και τα της συνελεύσεως.
  Καλή δύναμη φίλε...

   
 • At 12:39 π.μ., Blogger Πάνος

  Ευχαριστώ, φίλε "ανώνυμε". Για τα της συνελεύσεως υπάρχει ρεπορτάζ σε πρόσφατα ποστ των "μτΚ" - όπως και για τα της αποφύσεως.