ι Τα μυστικά του Κόλπου
Πέμπτη, Μαΐου 25, 2006
Εφημερίδες της πλάκας...
Μιλάμε για την "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", η οποία (επιτέλους!) εδέησε να αφιερώσει ελάχιστες λέξεις για το θέμα της επέκτασης του διαδρόμου μέσα στο Θερμαϊκό. Λίγες λεξούλες μόνο, το θέμα παραμένει κυριολεκτικά θαμμένο, παρόλο που η εφημερίδα αλλά και αρκετοί δημοσιογράφοι της με "οικολογικές και κοινωνικές" ευαισθησίες έχουν "ενοχληθεί" επανειλημμένα (από το περασμένο φθινόπωρο και μέχρι πρόσφατα) για το περιβαλλοντικό έγκλημα που ήδη υλοποιείται. Λέω "ενοχληθεί" και όχι "ενημερωθεί", γιατί σιγά μήπως και δεν ξέρουν... Αλλά, αν ο αντίπαλος δεν είναι προσωπικά ο Λαμπράκης (βλ. πάρκιν Μεγάρου Μουσικής) ή αν δεν πρόκειται για την ιδιαίτερη πατρίδα μεγαλοστελέχους της εφημερίδας (βλ. Δωδώνη), τότε στάχτη και μπούρμπερη... Στην καλή εκδοχή. Γιατί υπάρχει και η κακή...

Στο ίδιο φύλλο (Τετάρτη 24 Μαϊου) φιλοξενείται ένα τριπλό (3 άρθρα ΝΑ, με το συμπάθειο) θέμα για τον ...κύβο του Ρούμπικ! Αυτό θα πει δημοσιογραφία!
 
Έγραψε ο Πάνος - Πέμπτη, Μαΐου 25, 2006 |


15 Comments:


 • At 1:59 π.μ., Blogger Oneiros

  Καθόλου δεν εκπλήσσομαι' ψάχνοντας αναφορές του τύπου στα διάφορα θέματα της Θεσσαλονίκης για τα οποία γράφω στο blog, από την Ελευθεροτυπία βρίσκω μόνο τέτοια ρεταλάκια κάθε φορά. Κάτι τέτοιες στιγμές, η έκφραση "ο τύπος των Αθηνών" δεν ακούγεται καθόλου υπερβολική, και η πικρία δεν κρύβεται. Το θέμα είναι τι μπορεί να γίνει, και τι είναι πιό εύκολο να γίνει: να βελτιωθεί η πρόσβαση της περιφέρειας στα αθηναϊκά ΜΜΕ, ή να βελτιωθεί ο τοπικός μας τύπος (συν τοις άλλοις, μόνο μιά τοπική εφημερίδα διαθέτει διαδικτυακή έκδοση, κι αυτή κουτσουρεμένη.)

  Για το λόγο αυτό που αναφέρεις, κυρίως, έχω πάψει γενικά να αγοράζω αθηναϊκές εφημερίδες (αν και δε θα αρνηθώ ότι επισκέπτομαι τα site τους που και που). Απλά, αν δεν προτίθενται να ασχοληθούν σοβαρά με τα θέματα που μας αφορούν, δε με αφορούν.

   
 • At 9:35 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Πάνο, ας κάτω το δικηγόρο του διαβόλου. Αν και έχεις δίκιο για το θάψιμο του θέματος, συνολικά είναι η καλύτερη εφημερίδα.

  Ο Γ.Β. δεν κολλάει μόνο στη Δωδώνη. Εγραψε μαχητικά για το έργο στη Μεσσηνία και για πολλά άλλα (Αχελώος, Βωβός κλπ.). Υπάρχει περίπτωση το τοπικό τμήμα να έριξε γραμμή "έλα μωρέ μαλακίες και υπερβολές".

  Μήπως φταίει περισσότερο ο κόσμος που έχει κάτσει σαν κότα; Αν είχαν ξεσηκωθεί όπως οι συμπατριώτες μας, νομίζεις ότι οι εφημερίδες θα έπνιγαν το θέμα;

  Θα δεις ότι τώρα που θα πάρει φωτιά το θέμα, θα ασχοληθούν εκτενώς (ελπίζω).

  Σχολιαστής

   
 • At 1:51 μ.μ., Blogger alombar42

  Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι :)

   
 • At 2:19 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο

  Φίλτατοι ενδιαφερόμενοι,

  επιτρέψτε μου να πω οτι αυτός ο τρόπος σκέψης δεν πάει μακριά. Το γεγονός καθαυτό οτι μια εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας - ας είναι και Καραμανλο/πασοκοφυλλάδα - δημοσίευσε κάτι για το πρόβλημα, είναι πολύ θετικό.
  Γιατί εσείς, οι ευαισθητοποιημένοι, έχετε όλη την ευθύνη για το "σήκωμα" του θέματος.
  Ο κόσμος δεν ξέρει, δεν έχει προσέξει, δεν έχει καταλάβει τι παίζεται.
  Οι εφημερίδες θα έρχονται γενικά après coup, ή δεν έρχονται ποτέ.
  Όσο για τα κόμματα, κινηθείτε εσείς, κι έπειτα μετράτε τους "φίλους" σας.
  Δυστυχώς ατομικά δεν μπορώ να σας βοηθήσω (βρίσκομαι πολύ μακριά από τον τόπο σας και το πρόβλημα), αν και με έχετε πείσει για το βάσιμο των αντιρρήσεών σας στην επέκταση του διαδρόμου στη θάλασσα.
  Λίγες ιδέες λοιπόν:
  - Φτιάξτε ένα σάιτ όπου να βρίσκει κανείς όλο το ιστορικό της υπόθεσης, το πρόβλημα, το αίτημα, τι γράφεται/λέγεται για το θέμα και τις αντιδράσεις σας σ'αυτά.
  Καταλήχτε σε ένα κείμενο με διεκδικήσεις, βάλτε το σε αυτό το σάιτ, και μαζέψτε υπογραφές υποστήριξής τους.
  -Ενθαρρύνετε το διάλογο, με παρεμβάσεις που αναδεικνύουν πλευρές του προβλήματος. Απ'όσο έχω καταλάβει, οι βασικές αντιρρήσεις σας συγκροτούνται σε δύο κατηγορίες: 1) τις εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες της επέκτασης, στο οικοσύστημα του Θερμαϊκού (όπου βαραίνει το γεγονός της απουσίας μελέτης, οι ενδείξεις οτι όντως θα υπάρξει πρόβλημα και το ρίσκο, τα διορθωτικά μέτρα να το χειροτερέψουν, απλώς αυξάνοντας το κόστος του έργου) και 2) την ακαταλληλότητα της θέσης του αεροδρομίου (που κρύβει το αίτημα της μεταφοράς του δυτικά - αίτημα που πρέπει να τεκμηριωθεί αναπτύσσοντας τους περιορισμούς της υπάρχουσας θέσης και τις προοπτικές της προτεινόμενης θέσης.)
  - Φτιάξτε προπαγανδιστικό υλικό: ένα logo με σλόγκαν, που να μπορεί να τυπωθεί σε κονκάρδες, αυτοκόλλητα ή/και μικρά πανώ που μπορούν ν'αναρτηθούν σε σπίτια της περιοχής.
  - Προχωρήστε σε μια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού (στήστε ένα περίπτερο στο ίδιο το αεροδρόμιο με προσφορά υλικού - ορισμένα γκάτζετς μπορείτε και να τα πουλάτε για να ενισχυθεί η προσπάθεια).
  Υπολογίζω οτι για να γίνουν όλα αυτά θέλετε τουλάχιστο το ισοδύναμο 3 ατόμων σε πλήρη απασχόληση, πράγμα που σημαίνει οτι μια ομάδα 15 ατόμων μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς πρόβλημα, αν γίνεται σωστή κατανομή της δουλειάς, με μια εβδομαδιαία συνάντηση (με ούζα ;-)).
  Χρηματοδότηση/υλική προσφορά για την προσπάθεια: αν ο Δήμαρχος είναι ειλικρινής στην υποστήριξή του, νομίζω οτι πρέπει να ζητήσετε καταρχήν από κει. Συμπληρωματικά, μπορείτε να πουλήσετε γκάτζετς. Βέβαια τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αφιλοκερδή προσφορά σε ώρες εργασίας, είτε στην επικοινωνία, είτε στην τεχνική (στήσιμο σάιτς), είτε - το βασικότερο ίσως - στην εξπερτίζ (μηχανικοί, νομικοί, οικονομολόγοι).

  Μέσα από αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης και διεκδίκησης, θα μπορέσετε να κινητοποιήσετε τους περίοικους, αλλά και να ξεκαθαρίσετε το "ποιός είναι ποιός", ποιά συμφέροντα εξυπηρετούνται από την προβληματική επέκταση, ποιός τα στηρίζει, ποιός αδιαφορεί.

   
 • At 8:36 μ.μ., Blogger Ergotelina

  H Eλευθεροτυπια κατηγορει τα blogs
  για εσωστρεφεια και ομφαλοσκοπηση..

  Προβαλε ωστοσο,ως εξαιρεση το θεμα του
  Anemos για την Ερτ..

  μετα το blog εκλεισε
  (που σαι ρε Ανεμε
  σε εφαγαν οι Ποντιοι
  και ο Νακρατζάς;;...

  τι myrizei
  sto Θερμαϊκο
  και δεν τον πηραν ειδηση;;...

   
 • At 8:47 μ.μ., Blogger I.P.Potis

  Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   
 • At 10:31 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Να ενημερώσω ότι συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα η δημοσίευση των ερωτήσεων και απαντήσεων του Πάνου για το αεροδρόμιο. Αυτουργοί οι Α.Μ.Α.Ν. (Αδέσμευτοι Μηχανικοί και Ανεξάρτητοι Νέοι), οι οποίοι εξασφάλισαν μια ψήφο απο τον υπογράφοντα. Το τρίτο και τελευταίο μέρος την άλλη εβδομάδα.

  Θυμίζω ότι το περιοδικό του ΤΕΕ πηγαίνει σε χιλιάδες αποδέκτες.

  Σχολιαστής

   
 • At 1:22 π.μ., Blogger Πάνος

  oneiros,
  οι τοπικές (μας) εφημερίδες απλά ΔΕΝ έχουν το παραμικρό ενδιαφέρον - σχεδόν δεν διαβάζονται... οι αθηναϊκές πάλι είναι πολύ πιο πλούσιες, αλλά τόσο μα τόσο κραυγαλέα όργανα συμφερόντων... Τύπος, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν υπάρχει στην ένδοξη χώρα μας - τουλάχιστον όπως τον αντιλαμβανόμαστε κάποιοι παλιοί φανατικοί αναγνώστες... (τώρα πια, μετά από περίπου 30 χρόνια ανελλιπούς ανάγνωσης - από την πρώτη γυμνασίου - ΟΥΤΕ τα σάιτ τους κάνω κέφι να βλέπω, εκτός αν ψάχνω κάτι συγκεκριμένο...)

  *

  Σχολιαστή,
  οι παρατηρήσεις σου έχουν βάση.

  *

  alombar42,
  κι εσύ δίκιο έχεις (αλλά το έργο έχει ήδη ξεικινήσει - και μέχρι να γίνει μέλι η αγουρίδα, θα έχουμε φάει το αγ(γ)ούρι...)

  *

  μαύρο πρόβατο,
  1. προσπαθούμε
  2. το θέμα του σάιτ, το σκέφτομαι εδώ και καιρό, αλλά φοβάμαι πως θα πάει στράφι: μέχρι να αποκτήσει στοιχειώδη επισκεψιμότητα, θα ξοδευτεί όλος ο (λίγος) κρίσιμος χρόνος που απομένει. Αποφάσισα τελικά να τραβήξουν το κουπί τα "μτΚ", που διαθέτουν κάποια (έστω μικρή) παρουσία στον κυβερνοχώρο - τουλάχιστον ώσπου (και αν) στηθεί μια μόνιμη ομάδα, η οποία θα κάνει και τη σελίδα της.
  3. Το κείμενο κλπ είναι υπό κατασκευήν.
  4. Τα αυτοκόλλητα (και λοιπό υλικό) είναι επίσης υπό κατασκευήν.
  5. Ο Δήμαρχος υποσχέθηκε βοήθεια (για φυλλάδια που θα μοιραστούν).
  6. Οι υπολογισμοί σου (3 ή 15) εντυπωσιακά σωστοί. Προς το παρόν, υστερούμε κάπως σ' αυτόν τον τομέα.
  7. Όλα τα υπόλοιπα (και μερικά ακόμα, όπως επαφές με οικολογικές και δημοτικές κινήσεις της Θεσσαλονίκης) βρίσκονται σε εξέλιξη.
  8. Μπορείς να μας έρθεις δυό μήνες εδώ, ως άμμισθος σύμβουλος στρατηγικής; Θα λυνόντουσαν πολλά από τα προβλήματά μας, ίδίως αν αναλάμβανες και τον πρακτικό ακτιβισμό... (Θα εκτιμούσες και το τσίπουρο με ολίγο γλυκάνισο...)

  *

  Εργοτελίνα,
  το χρήμα ΔΕ μυρίζει...

  *

  i.p.potis,
  η μόνη "εργασία" που έχει κυκλοφορήσει, είναι εκείνη του καθ. Κουμαντάκη (την έχουν ολόκληρη τα "μτΚ")

  *

  Σχολιαστή,
  λυπάμαι που δεν είμαι μέλος του ΤΕΕ, να τους ψηφίσω κι εγώ!

   
 • At 1:24 π.μ., Blogger Πάνος

  Κι ένα θετικό: ο Γιάννης Μπουτάρης (υποψήφιος δήμαρχος στη Μπουγατσαδούπολη) έχει ψηλά στην ατζέντα του το θέμα του αεροδρομίου. Αναμένεται και από εκεί κάποια κίνηση.

   
 • At 1:04 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Καλημέρα σ΄όλους,
  έχεις απόλυτο δίκαιο για την Ελευθεροτυπία.
  Και για να παραφράσω κάτι πολύ.... παλιό.
  Εκτός απο τον ....... Τσόμσκι υπάρχει και ...... το αεροδρόμιο, το...,το...(βάλτε οτι θέλετε).
  Όσο για το άν είναι η καλύτερη εφημερίδα.......τί να πω; Μας έχει κατακλύσει σαν πολτός ο "μέσος όρος"
  θλίψη πραγματικά.
  Αλλά τί να πει κανένας και για τις μίζερες εφημερίδες της πόλης;

   
 • At 1:06 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Πραγματικά η Ελευθεροτυπία με έχει εκνευρίσει πάρα πολύ... Παρόλο που είναι η εφημερίδα που διαβάζω και την αγοράζω σχεδόν κάθε μέρα... Ο Βότσης που και που γράφει καλά λόγια για το Μπουτάρη... μήπως θα έπρεπε να γίνει και το "κονέ" μεταξύ τους αφού το έχει το θέμα ψηλά στην αντζέντα του;;;;
  Υ.Γ.: Γίνομαι μόνιμος κάτοικος Περαίας... Πώς μπορώ να βοηθήσω;;;;

   
 • At 2:53 μ.μ., Blogger Πάνος

  Φίλε και γείτονα,
  στείλε μέηλ στο panosz@otenet.gr και θα σε ενημερώνουμε για κάθε κίνηση- ενέργεια - συνάντηση της ομάδας "πολίτες για το Θερμαϊκό", στην οποία μπορείς να έρθεις (μακριά από κόμματα και καπέλα!)

  Ο Μπουτάρης χθες έδειξε να παίρνει το θέμα πολύ στα σοβαρά - θα δείξει, τις επόμενες μέρες.

   
 • At 2:57 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Φίλε "anonymous". H Ελληνική γλώσσα είνα σαφής και περιγραφικότατη. Πες ότι συγκεκριμένες εφημερίδες είναι καλύτερες απο την "Ε" να το καταλάβω, και να γίνω κα αναγνώστης.

  Και ναι εκτός απο τον Τσόμσκι, ασχολείται με χίλια δυο θέματα. Αυτό που γουστάρω είναι ότι δεν έχει πρόβλημα να δημοσιεύει αντικρουόμενες απόψεις.

  Κατα τ' άλλα να προτείνω να ασκήσουμε την πίεση του αναγνώστη. Ετοιμάζω ένα χεστήριο στην 'Ε" για την ελάχιστη αναφορά στα προβλήματα της πόλης.

  Σχολιαστής

   
 • At 4:15 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Αγαπητέ Σχολιαστή,

  (κατ΄αρχήν ζητώ συγνώμη για την κατάχρηση της φιλοξενίας και την απάντησή μου "επι προσωπικού")

  δυστυχώς είμαι "εξαρτημένος" αναγνώστης της "Ε".
  Αυτά και άλλα πολλά,τα λέω πρώτα στον εαυτό μου.
  Και η θλίψη είναι πρωτίστως δική μου.

   
 • At 7:04 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Aγαπητέ "anonymous". Καμιά προσωπική αιχμή.

  Τα σχόλια γράφτηκαν κυρίως για να εξισορροπήσουν τον ηθελημένα (απο αγανάκτηση) ακραίο τίτλο του φιλόξενου μπλογκάρχη. Γιατί η λογική να βγάζουμε "της πλάκας", "του ιμπεριαλισμού", "του διαβόλου", και πάει λέγοντας κάθε τι που παρ' όλες τις αδυναμίες του συμβάλει στην πολυφωνία και τον πλουραλισμό, με βρίσκει αντίθετο. Αυτό θα είχαμε την πολυτέλεια να το κάνουμε αν υπήρχαν αντίβαρα (δημοκρατικά και πολυφωνικά) ισχυρότερα απο αυτά που κατηγορούμε.

  Σχολιαστής