ι Τα μυστικά του Κόλπου
Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2006
Οδός Κεμάλ, αριθμός 0
Σήμερα Τετάρτη, η "Ελευθεροτυπία" φιλοξενεί, μέσα σ' ένα ρεπορτάζ για τα δημοτικά, δηλώσεις του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος προτείνει τη μετονομασία της οδού Αγίου Παύλου σε Κεμάλ Αττατούρκ, όπως ήταν παλιότερα. Ο Βλάσης Αγτζίδης έχει αντίλογο - τον κατέγραψε και τον έστειλε στα "μτΚ".

*

Ένα σχόλιο, εν είδει επιστολής, για το νεοελληνικό μας χάος

O εθνικόφρων Kεμάλ και ο θεσσαλονικιός Μπουτάρης!!!

Αγαπητέ κ. Μπουτάρη,

Σας γράφω χωρίς να είμαι «Έλλην εθνικόφρων» και επί πλέον ούτε σταγόνα «εθνικόφρονος» αίματος έχει στιγματίσει την πορεία της οικογένειάς μου. Και αφού σας κατέθεσα έτσι «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων», μπορώ να σας πω ελεύθερα την άποψή μου για τις θέσεις σας για τον Μουσταφά Κεμάλ Πασά, τον Ατατούρκ (δηλαδή τον γεννήτορα των Τούρκων) και για το τι πιστεύω ότι σημαίνει η δική σας ματιά επί της Ιστορίας.

Θεσσαλονίκη: Η πόλη του τουρκικού σωβινισμού

Ο Μουσταφά Κεμάλ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1881. Μητέρα του ήταν η Τουρκομακεδόνισσα Ζουμπεϊντέ Χανούμ και πατέρας του ο Αλβανός Αλή Ριζά. Υπήρξε αξιωματικός καριέρας και μέλος εθνικιστικών ομάδων. Η κορυφαία οργάνωση με την επωνυμία "Ένωση και Πρόοδος" προκάλεσε το πραξικόπημα του 1908, με το οποίο οι στρατιωτικοί -γνωστοί ως Νεότουρκοι- έλαβαν την εξουσία. Ο τουρκικός εθνικισμός είχε ως κέντρο της δράσης του την οθωμανική Θεσσαλονίκη. Εκεί αποφάσισε την επίλυση του εθνικού προβλήματος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τη φυσική εξόντωση των γηγενών χριστιανικών εθνοτήτων. Οι Νεότουρκοι εθνικιστές, έχοντας ως όνειρο τη δημιουργία μιας απέραντης τουρκομουσουλμανικής αυτοκρατορίας από τις παρυφές της Κίνας έως τη Μεσόγειο, εισήλθαν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Γερμανών.

Η ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δημιούργησε ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την ρύθμιση του εθνικού ζητήματος με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης των εθνοτήτων. Έτσι, ως πιθανότερη εξέλιξη φαινόταν η αντικατάσταση της πολυεθνικής μουσουλμανικής Αυτοκρατορίας, από έθνη-κράτη. Η Συνθήκη των Σεβρών, ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό τους πόθους των υπόδουλων εθνών. Η Τουρκία, ως εθνικό κράτος πλέον, θα κατείχε το μεγαλύτερο μέρος της Μικράς Ασίας, η Ιωνία και η Αν. Θράκη θα ενώνονταν με την Ελλάδα, η Αρμενία και το Κουρδιστάν θα αποκτούσαν την ανεξαρτησία τους. Οι Έλληνες, οι οποίοι ήταν περί το ένα τέταρτο του συνολικού οθωμανικού πληθυσμού, βρέθηκαν να ελέγχουν το ένα έκτο του οθωμανικού εδάφους, ενώ εξαιρέθηκε το έδαφος του Πόντου.

Η προοπτική αυτή, που διασφάλιζε εν μέρει τους πληθυσμούς από την πλήρη εξόντωση δεν υλοποιήθηκε τελικά. Η ελλαδική παρουσία στην Ιωνία την περίοδο 1919-1922, ουδόλως ανέτρεψε τα όσα είχαν δρομολογηθεί από το 1908. Ο τουρκικός εθνικισμός, με την ηγεσία του Κεμάλ Ατατούρκ, έδωσε την ύστατη μάχη του, βοηθούμενος από τους μπολσεβίκους, τους Ιταλούς, τους Γάλλους, το μουσουλμανικό κόσμο και τον ελληνικό Διχασμό.

Κεμάλ και γενοκτονίες των Χριστιανών

Στις 19 Μαϊου 1919, ο Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και άρχισε την οργάνωση του τουρκικού εθνικιστικού στρατού. Αυτονομήθηκε από την επίσημη οθωμανική κυβέρνηση και οργάνωσε τις παλιές εθνικιστικές συμμορίες, οι οποίες βαρύνονταν με την εξόντωση των Ελλήνων, των Ασσυροχαλδαίων και των Αρμενίων κατά την περίοδο του πολέμου. Στόχος του ήταν η ανατροπή των μεταπολεμικών πολιτικών διευθετήσεων. Ήταν ακριβώς το αντίστοιχο πολιτικό φαινόμενο του Χίτλερ, ο οποίος επίσης προσπάθησε πετυχημένα –λίγο αργότερα- να ανατρέψει τις μεταπολεμικές πολιτικές διευθετήσεις.

Πρώτο του στρατιωτικό μέλημα ήταν η εξόντωση του ποντιακού ελληνισμού, ώστε να εκκαθαρίσει τα μετόπισθεν. Η ύπαρξη ελληνικού αντάρτικου στις βόρειες περιοχές της Μικράς Ασίας, αποτελούσε, όπως φαίνεται, μεγάλο κίνδυνο για τις προσπάθειες του Μουσταφά Κεμάλ. Δύο σώματα του εθνικιστικού τουρκικού στρατού στάλθηκαν κατά των Ποντίων ανταρτών. Παράλληλα αξιοποιήθηκαν περιθωριακές έκνομες ομάδες, όπως αυτή του Τοπάλ Οσμάν, ώστε να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της γενοκτονίας. Επίσης επανενεργοποιήθηκαν τα έκτακτα "Δικαστήρια Ανεξαρτησίας", τα οποία είχαν δράσει κατά τη διάρκεια του πολέμου. Εκατοντάδες Έλληνες καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν απ' αυτά με την κατηγορία της αυτονομιστικής δράσης.

Το τέλος του 1921 σφραγίστηκε από φοβερές ωμότητες στο μικρασιατικό Πόντο. Ο Βρετανός αρμοστής στην Κωνσταντινούπολη Sir Horace Rumbold πληροφορεί τον υπουργό εξωτερικών Curzon ότι: "Οι Τούρκοι φαίνεται ότι δρουν βάσει προμελετημένου σχεδίου για την εξόντωση των μειονοτήτων... Ολοι οι άνδρες ηλικίας άνω των 15 ετών της περιφερείας Τραπεζούντος και της ενδοχώρας εκτοπίστηκαν στα εργατικά τάγματα του Ερζερούμ, Καρς και Σαρήκαμις."

Βασισμένος σε μια σειρά επισήμων αναφορών ο Βρετανός πρωθυπουργός Λόιντ Τζορτζ προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων (House of Commons. The Parliamentary Debates, Fifth Series, τομ. 157): "...(στον Πόντο) δεκάδες χιλιάδες (Ελλήνων) ανδρών, γυναικών και παιδιών απελαύνονταν και πέθαιναν. Ήταν καθαρή ηθελημένη εξολόθρευση. "Εξολόθρευση" δεν είναι δικιά μου λέξη. Είναι η λέξη που χρησιμοποιεί η Αμερικανική Αποστολή".

Σοβιετικές μαρτυρίες

Ακόμα και οι σοβιετικοί απεσταλμένοι, οι οποίοι έχουν πλήρη γνώση των τουρκικών ωμοτήτων κατά των Ελλήνων, δεν μπορούν να κρύψουν τον αποτροπιασμό τους για τα φρικτά εγκλήματα των συμμάχων τους. Ο Αράλοβ, σοβιετικός πρέσβης στη Αγκυρα, όπως αναφέρει στα απομνημονεύματά του που κυκλοφόρησαν το 1960 στη Μόσχα με τον τίτλο Vospominaniya Sovietskovo Diplomata 1922-1923, ενημερώνεται στη Σαμψούντα από τον αρχιστράτηγο Φρούνζε. Ο Φρούνζε του είπε ότι είχε δει πλήθος Ελληνες που είχαν σφαγιαστεί "βάρβαρα σκοτωμένους Ελληνες -γέρους, παιδιά, γυναίκες". Προειδοποίησε επίσης τον Αράλοβ για το τι πρόκειται να συναντήσει: "...πτώματα σφαγιασμένων Ελλήνων τους οποίους είχαν απαγάγει από τα σπίτια τους και είχαν σκοτώσει πάνω στους δρόμους".

Η σφαγή των Ελλήνων που κατοικούσαν σε περιοχές της δυτικής Μικράς Ασίας, που δεν βρισκόταν στον έλεγχο του ελληνικού στρατού, ήταν μέρος της τακτικής των Κεμαλικών. Σε τηλεγράφημα -που βρέθηκε στα γαλλικά στρατιωτικά αρχεία που φυλάσσονται στον πύργο του Vencennes στο Παρίσι από τον ερευνητή Χ. Τσιρκινίδη- της Επιτροπής Κατοίκων των πόλεων Αϊδινίου, Ντενιζλί κ.ά. προς τον Γάλλο πρωθυπουργό διαβάζουμε τα εξής: "…στις 22 Ιουνίου 1920, Κεμαλικοί ενεργώντας στην περιοχή Ναζλή σε συνεργασία με εγκληματίες που ήρθαν από τα Σώκια, προφασιζόμενοι προέλαση του ελληνικού στρατού λεηλάτησαν σπίτια χριστιανών αποκομίζοντας λεία. Κάψανε την πόλη με εκρηκτικά εξαιρώντας τη μουσουλμανική συνοικία και τέλειωσαν την αποστολή τους με σφαγές και βασανιστήρια… Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο αριθμός των αγρίως σφαγιασθέντων και νεκρών κάτω από τα ερείπια ξεπερνά τα 500 άτομα. Το υπόλοιπο πλέον των 3.000, εκ των οποίων οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, εντελώς απογυμνωμένοι οδηγήθηκαν δια της βίας σε αξιοθρήνητη κατάσταση προς το εσωτερικό… Αδύνατοι γέροι, μη μπορώντας να ακολουθήσουν το καραβάνι σκοτώθηκαν αγρίως καθ' οδόν. Τα πτώματά τους παραμένουν άταφα… Η τύχη των κατοίκων του Σαράκιοϊ είναι τελείως άγνωστη. Στο Ντενιζλί, 20.000 Έλληνες συγκεντρωθέντες υπέστησαν την ίδια τύχη. Ο άρρην πληθυσμός χωρίς εξαίρεση οδηγήθηκε επί της ερήμου νήσου της λίμνης Εγκιρντίρ. Οι Τούρκοι επεδόθησαν σε λεηλασία, όργια κατά γυναικών και παιδιών. Οι αρχηγοί των Κεμαλικών μαλώνουν για τη διανομή της λείας…. Εξοχώτατε, στο όνομα του ανθρωπισμού παρακαλούμε λάβατε μέτρα για την οριστική απαλλαγή μας από την ανυπόφορη τυραννία, που είναι χωρίς προηγούμενο στις δέλτους της ιστορίας".

Η σφαγή της Σμύρνης

Η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε το Σεπτέμβριο του 1922 στη Σμύρνη, την ιωνική πρωτεύουσα, κάτω από τα απαθή βλέμματα των συμμάχων μας και ενώ ο ελληνικός στρατός είχε αποχωρήσει, εγκαταλείποντας τους Έλληνες της Ιωνίας στο έλεος των κεμαλικών στρατευμάτων. Όπως γράφει ο Ουϊνστον Τσόρτσιλ: "Ο Κεμάλ γιόρτασε το θρίαμβό του με τη μεταβολή της Σμύρνης σε τέφρα και την τεράστια σφαγή του εκεί χριστιανικού πληθυσμού."

Η προσπάθεια του τουρκικού εθνικισμού για μετατροπή του πολυεθνικού οθωμανικού χώρου σε εθνικό τουρκικό πέτυχε απόλυτα. Ο Μουσταφά Κεμάλ εξέφρασε αυτήν ακριβώς την ομογενοποίηση. Γι' αυτό εξάλλου τιμήθηκε με την προσαγόρευσή του σε Ατατούρκ, δηλαδή γεννήτορα των Τούρκων. Η εξόντωση των Χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που αποφάσισαν οι Νεότουρκοι στη Θεσσαλονίκη το 1911, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία από τον Μουσταφά Κεμάλ.

Τα αποτελέσματα όμως ήταν τραγικά για τον ελληνισμό της καθ΄ ημάς Ανατολής. Από τον πληθυσμό των 2.601.312 που ήταν οι Έλληνες στη Μικρά Ασία (Πόντο, Ιωνία και Καππαδοκία) και στην Ανατολική Θράκη πριν το 1914, επέζησαν 1.221.849 -οι οποίοι καταμετρήθηκαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα το 1928- καθώς και όσοι εξαιρέθηκαν της ανταλλαγής των πληθυσμών στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο ή διέφυγαν κατευθείαν σε χώρες του εξωτερικού. Το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη -η οποία υπήρξε η μήτρα του τουρκικού εθνικισμού- έμελε να κατοικηθεί από τα θύματά του, αναδεικνύει την ειρωνεία που χαρακτηρίζει πολλές φορές την ιστορία.

Εν κατακλείδι

κ. Μπουτάρη,

βασική αρχή για το χαρακτηρισμό μιας πόλης ή μιας περιοχής είναι οι άνθρωποί της. Και οι άνθρωποι που κατοικούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη είναι Ίωνες, Πόντιοι, Ανατολικοθρακιώτες και Καππαδόκες –μαζί φυσικά με αρκετούς Βαλκάνιους Έλληνες. Δηλαδή είναι τα θύματα ενός κορυφαίου φασίστα και ρατσιστή που τόσο πολύ φαίνεται να εκτιμάτε. Και τα θύματα αυτά έχουν πλέον λόγο και δεν ανέχονται τον εγκωμιασμό των θυτών τους.

Όσον αφορά την επίσημη Ελλάδα, αυτή δεν πολυασχολήθηκε με τον κεμαλισμό. Τον αποδέχτηκε ως απαραίτητο ιδεολογικό πλαίσιο και ως φυσιολογική μορφή διακυβέρνησης της Τουρκίας. Ένα από τα νεοελληνικά παράδοξα είναι ότι η αντιμετώπισή του ήταν θετική από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Με την ίδια ευκολία που οι παλαιοελλαδικές ηγεσίες μετά το ‘22 αποφάσιζαν να εξοντώσουν τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας στην καθ’ ημάς Ανατολή, προτιμούσαν να μετατραπούν οι Πομάκοι σε Τούρκοι από το να γίνουν κομμουνιστές, πραγματοποιούσαν το πραξικόπημα στην Κύπρο ξεπουλώντας τα δικαιώματα του ελληνισμού, με την ίδια λοιπόν ευκολία ονοματοδοτούσαν παλιότερα προς τιμήν των υπευθύνων της Γενοκτονίας.

Ήδη από τη δεκαετία του '80 άρχισαν να ακούγονται ευρύτερα οι κριτικές φωνές. Ήταν αποτέλεσμα ενός δημοκρατικού κινήματος για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης που εξέφρασε τις μικρασιατικές (ποντιακές και ιωνικές) οργανώσεις και τους απογόνους των προσφύγων του '22. Το κίνημα αυτό πέτυχε την επίσημη ανακήρυξη από τη Βουλή των Ελλήνων δύο σημαντικών ημερομηνιών ως "Ημέρες Εθνικής Μνήμης": Τη 19η Μαϊου -ημέρα που ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα- ως ημέρα αφιερωμένη στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τη 14η Σεπτεμβρίου -ημέρα που οι Κεμαλικοί πυρπόλησαν τη Σμύρνη- ως ημέρα αφιερωμένη στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Όπως λοιπόν βλέπετε, σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Προτάσεις, όπως αυτές που είδαμε να διατυπώνονται περί μετονομασίας της οδού Αποστόλου Παύλου σε Κεμάλ Ατατούρκ, ανήκουν σ’ ένα αυταρχικό και αντιδραστικό παρελθόν. Φαντάσου να πρότεινε κάποιος να μετονομαστεί σε κάποια εβραϊκή πόλη μια οδός σε «Αδόλφου Χίτλερ». Όσο και αν δεν το συνειδητοποιείτε η πρότασή σας για την πλειονότητα του λαού της Θεσσαλονίκης είναι αντίστοιχη. Τώρα, εάν θεωρείτε ότι εκπροσωπείτε μια μερίδα της πόλης, που αποδέχεται και συνεργάζεται με τον τουρκικό εθνικισμό, καλώς να πορευτείτε! Όμως να ξέρετε ότι ζούμε σε εποχές όπου και η δημοκρατία έχει κατακτηθεί και η κοινωνία των πολιτών εν μέρει λειτουργεί. Κατά συνέπεια θα συναντάτε τον αντίλογο σε κάθε σας βήμα με τον ίδιο τρόπο που οι λαοί που υπέστησαν γενοκτονία (Εβραίοι, Αρμένιοι, Ασδσυροχαλδαίοι, Παλαιστίνιοι, ιθαγενείς της Αμερικής και της Αυστραλίας, μουσουλμάνοι του Καυκάσου) αντιμετωπίζουν τους θεωρητικούς απολογητές των θυτών τους.
 
Έγραψε ο Πάνος - Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2006 |


78 Comments:


 • At 5:47 μ.μ., Blogger Πάνος

  Και ο περίφημος Δράμαλης (που τον κλάδεψε ο Κολοκοτρώνης στα Δερβενάκια) ήταν από τη Δράμα - να του ονομάσουν μια πλατεία προς τιμή του.

  Αλλά και ο Αλή πασάς, που δόξασε τα Γιάννενα, επιτρέπεται να μην έχει ούτ' ένα δρομάκι στ' όνομά του;

  Και είναι σωστό να έχει τέτοιο μνημείο ο καπετάν Χάψας στα Βασιλικά (προσπάθησε, με λίγες δεκάδες συντρόφους ...αγνώστου εθνικότητας, να κρατήσει τα σουλτανικά στρατεύματα που προέλευναν προς την επαναστατημένη Χαλκιδική και σκοτώθηκαν όλοι στη μάχη) - και να μην έχει ο ...συνάδελφος Οθωμανός, που νίκησε κιόλας;

  *

  Για να επιστρέψουμε στον Κεμάλ, αυτός είχε έναν καρδιακό φίλο, τον Τοπάλ Οσμάν - που έβαλε ένα χεράκι για να τον βοηθήσει στις υποθέσεις του με τους "πόντιους αδερφούς μας". Όταν βγει με το καλό δήμαρχος ο κυρ- Γιάννης, ας μετονομάσει το Λευκό Πύργο σε "Πύργο του Τοπάλ". Στο κάτω κάτω, οθωμανικό κτίσμα είναι...

  *

  Αχ, η πολιτική ορθότητα από την πολιτική μπαρούφα απέχει τόσο λίγο...

   
 • At 5:54 μ.μ., Blogger Ergotelina

  Κεμαλ σκετο.....

  ή μαλλον "Κεμαλ,αυτος ο κοσμος
  θα αλλαξει" αριθμος 2.........

   
 • At 6:02 μ.μ., Blogger ιχνηλάτης

  Τι σ'έπιασε πάλι κι ανεβάζεις δυο δυο τα ποστ κάθε μέρα ; !

  Αφού το ξέρεις ότι είμαι οπαδός του κατενάτσιο και όχι του γρήγορου ποδοσφαίρου :)

  ΥΓ
  Τις ευχές τις άφησα στο προηγούμενο.

   
 • At 6:07 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Τζα!...

  Να ενημερώσω την μπλογκόσφαιρα για την ύπαρξη της ιστοσελίδας http://edopolytexneio.org/

  ...Δηιάνειρα

   
 • At 6:08 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Ε καλά τώρα,γνωστός νεοταξικός και παγκοσμιοποιητής ο Μπουτάρης,γνωστός φασίστας.
  Ενώ ο Ψωμιάδης εξαίρετος αγωνιστής και πατριώτης.
  Και η κα Πατουλίδου σημαντική πολιτική προσωπικότητα.
  Καλώς ανησυχείτε Έλληνες διότι αν εκλεγεί μπορεί να παραδώσει την Θεσαλονίκη στους Τούρκους, γι αυτό αγρυπνήτε.

   
 • At 6:29 μ.μ., Blogger Πάνος

  Εργοτελίνα,
  άλλος Κεμάλ αυτός.

  *

  Δηιάνειρα,
  θα τη δούμε τη σελίδα. Διακοπές από την κατάληψη, πότε με το καλό; :-)

  *

  Ιχνηλάτη, ανέβασα ΕΝΑ ποστ, το πρωί. Στο μεταξύ κυκλοφόρησε η "Ε" είδε ο Βλάσης τις δηλώσεις Μπουτάρη, τα πήρε στο κρανίο, έγραψε ένα κείμενο και το έστειλε, ζεστό ζεστό. Να το αφήσω να ...κρυώσει; Άλλωστε, η άμεση απάντηση/ παρέμβαση δεν είναι ένα από τα καλύτερα σημεία των μπλόγκ; Έστω κι αν τα διαβάζουν λίγοι - ενώ την "Ε" πολλές χιλιάδες...

  (προς το παρόν...)

  *

  ανώνυμε,
  αν κατάλαβες αυτό, δεν κατάλαβες τίποτα απολύτως. Ο πατριωτισμός εξευτελίζεται ΚΑΙ από τους Ψωμιάδηδες ΚΑΙ από τους αντι-Ψωμιάδηδες. Ξαναδιάβασε το κείμενο του Αγτζίδη χωρίς παρωπίδες και στερεότυπα - και τα ξαναλέμε.

   
 • At 6:29 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  ουπς!λάθος...

  http://www.edopolytexneio.org/ είναι η σωστή διεύθυνση.

  Δηιάνειρα!

   
 • At 7:20 μ.μ., Blogger Argos

  Δεν είμαι ειδικός επι θεμάτων Αττατούρκ αλλά θα συμφωνήσω ότι προτάσεις που έχουν σαν σκοπό να δείξουν ότι εμείς δεν είμαστε σαν τους άλλους, αγνοώντας τις καταστάσεις, δεν βοηθάνε.
  Το μόνο σίγουρο είναι ότι όντως ο Αττατουρκ ήταν από Θεσσαλονίκη και όντως είναι ο "μεγαλύτερος" Τούρκος. Αυτά δεν είναι αρκετά. Αν ήθελε να τιμήσει ένα άλλο διάσημο παιδί που γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και ήταν τουρκικής καταγωγής, θα μπορούσε να προτείνει τον Ναζίμ Χικμετ.

  Στην wikipedia, Hikmet

   
 • At 7:21 μ.μ., Blogger Γεώργιος Χοιροβοσκός

  Προτείνω να ονομαστεί κάποιος
  δρόμος της Θεσσαλονίκης... οδός
  "Ζωζώ Νταλμάς" ή "Τερέζας Δαμαλά".

  Όπως επίσης και η Βενιζέλου να ξαναπάρει το άρχικό της όνομα (Σαμπρή πασά)και η Αγίου Δημητρίου (Μιδάτ πασά )το ίδιο.

  Δεν συμφωνείς βρέ μπίρομ
  Πανούλη;-)με τους παλιοκλιμπίκηδες.
  Μπόκ σογιού!

   
 • At 7:44 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Σιχαίνομαι τη λέξη διακοπές!ασυναίσθητα σκέφτομαι διακοπές ρεύματος,νερού...τέτοια!

  ...καλοκαίρι,η γαλάζια προκυμαία θα με φέρει,κι εκείνος δεν θα'χει πλεον χέρι!κι όμως τ'αστέρια θα κοιτάζει και χαρακτήρα δε θ'αλλάζει...

  Δηιάνειρα!

   
 • At 10:29 μ.μ., Anonymous Panic Room

  Κύριε Γιάννη Μπουτάρη, τι πίνεις και δεν μας δίνεις;

   
 • At 10:47 μ.μ., Blogger Σχολιαστής

  Δεν είναι ο κ. Μπουτάρης ο χειρότερος Ελληνας. Καθε άνθρωπος έχει και τις κακές στιγμές του.

   
 • At 11:09 μ.μ., Blogger Πάνος

  Σύμφωνοι, Σχολιαστή. Να μιλάει λοιπόν όποτε του κάνει κέφι: δυό φορές την εβδομάδα είναι καλά - έτσι θα αποφεύγει να αμολάει κοτσάνες.

   
 • At 11:47 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  >At 10:29 μμ, Panic Room

  >Κύριε Γιάννη Μπουτάρη, τι πίνεις
  >και δεν μας δίνεις;

  Kav(l)a Boutari!
  :D

   
 • At 12:57 π.μ., Blogger exiled

  Μία διόρθωση: Τον Λευκό Πύργο τον έκτισαν οι Ενετοί, στα λίγα χρόνια που είχαν την Θεσσαλονίκη. Κατά τα άλλα, στην Ελλάδα έχω βαρεθεί τα ονόματα αγίων στις οδούς. Όπως και στρατηγών, αν με νοείτε... Όχι άλλους στρατηγούς, πληζ!

   
 • At 5:15 π.μ., Anonymous uneducated

  Κάποιος να του πει να μην κάνει πλάκα με τόσο λεπτά ζητήματα.

   
 • At 8:15 π.μ., Blogger kukuzelis

  Μα ποιος Κεμάλ; Ποια μετονομασία; Εγώ διάβασα:

  "μην γίνει κάνα λάθος και με βγάλετε δήμαρχο, μεγάλο άνθρωπο. Εντάξει έναν εγωισμό τον έχουμε και κατεβαίνουμε αλλά πού να τρέχω τώρα;".
  *

   
 • At 9:03 π.μ., Blogger Πάνος

  exilled,
  με έστειλες πρωί πρωί στη Βικιπαίδεια. Εκεί λένε πως ουσιαστικά δεν ξέρουμε την ακριβή χρονολογία ανέγερσης. Παίζουν δύο: 1423-1430 (αν πριν, τότε Ενετοί, αν μετά, τότε Οθωμανοί: κατέλαβαν την πόλη στα 1430!) και 1536.

   
 • At 10:25 π.μ., Blogger Σχολιαστής

  Τις μεγαλύτερες χαρούλες με τον Κεμάλ τις είχε κάνει ο Βενιζέλος. Να βάλουμε και το Βενιζέλο στη σούβλα; Ας μας πεί ο κ. Βλάσης Αγτζίδης τη γνώμη του για το Βενιζέλο, το μεγαλύτερο "φίλο" του Ατατούρκ.

  Είναι εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία απονέμονται χαρακτηρισμοί σε ανθρώπους. Να θυμίσω ότι την περίοδο 90-93 (επι Μητσοτάκη) ο Θεοδωράκης είχε γίνει υπουργός επικρατείας, και αγκαλιαζόταν ουκ ολίγες φορές με τους Κεμαλικούς που κυβερνούσαν την Τουρκία. Nα τον βγάλουμε και αυτόν στη σέντρα και να ρωτάμε "τι πίνεις" ή να τον αποκαλούμε απαξιωτικά "κυρ Μίκη";

   
 • At 10:31 π.μ., Blogger Πάνος

  Σχολιαστή,
  φοβάμαι οτι μπερδεύεις τη βούρτσα με το ...άλλο. Είναι άλλο πράγμα η προσπάθεια (και η πολιτική) για σχέσεις καλής γειτονίας και ομαλότητας με τους Τούρκους και άλλο η εξάλειψη (ή και η προσβολή) της ιστορικής μνήμης! Στοιχειώδες...

   
 • At 12:07 μ.μ., Anonymous Βλάσης

  Οκ! Sxολιαστή,

  κάτσε να περάσουν λίγες μέρες και σου στέλνω και αυτά που σ' ενδιαφέρουν για τον Βενιζέλο (τον Ελευθέριο εννοείται)και για το πώς και το γιατί πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Πασά για Νόμπελ Ειρήνης.

   
 • At 12:10 μ.μ., Anonymous pontiac

  Φαίνεται ότι ο Ατρατούρκ για τους Έλληνες είναι μεγάλη μορφή. Θετική μορφή! Στο way.gr βρήκα ένα ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο
  "Ατέλειωτη γιορτή στη Θεσσαλονίκη",
  όπου μεταξύ άλλων γράφονται:

  "Λίγο πιο πέρα από τον Άγιο Δημήτριο, τον προστάτη και πολιούχο της πόλης, είναι το σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Σήμερα στεγάζεται το Τουρκικό προξενείο. Εδώ γεννήθηκε ο Ατατούρκ και όπως διηγούνταν με υπερηφάνεια η Ζωζώ Νταλμάς (η προπολεμική Βουγιουκλάκη ας πούμε) κοιμήθηκε μαζί του, αφού προηγουμένως της έστρωσε κόκκινο χαλί κι αυτή του χόρεψε γυμνή πάνω στο τραπέζι. Όπως δε αποκάλυψε ο Φρέντυ Γερμανός στην τηλεοπτική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου κι άλλη μια Ελληνίδα είχε την τιμή να κάνει έρωτα με τον Κεμάλ, η Τερέζα Δαμαλά."

  Οπότε μάλλον,
  η πρόταση του Μπουτάρη αφορούσε την τιμή της πόλης!!!!!

   
 • At 12:12 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  O συγγραφέας δεν έπρεπε να γράψει "ατέλειωτη γιορτή", αλλά
  "ατέλειωτη παρτούζα"

   
 • At 1:20 μ.μ., Anonymous pontiac

  -Eννοείτε ότι για τις μετονομασίες οδών συμφωνώ απολύτως με τον Γεώργιο τον Χοιροβοσκό και τον Πάνο.
  Όμως, βάλτε και καμιά πλατεία στη διαδικασία.

  -Απίθανη η πρόταση να μετονομαστεί ο Λευκός Πύργος σε Πύργο του Τοπάλ. Ενώ η πρώτη ονομασία είναι τυπική, ψυχρή και άχρωμη, η προτεινόμενη δημιουργεί ατμόσφαιρα, επιτρέπει τη φαντασία να περιπλανηθεί στο βίαιο παρελθόν, να ονειρευτεί έρωτες, βία και ίντριγκες. Και φυσικά έχει μια ποιητική δομή που η πόλη την έχει ανάγκη.
  Επίσης, ας μην είμαστε ιστορικά τόσο αυστηροί. Ας αυθαιρετούμε και λίγο!
  Καλύτερα "Πύργος του Τοπάλ" από το "Πύργος του Dandolo".

  -"Θείε", που είσαι; Μας αποκάλυψες την προοπτική και εξαφανίστηκες; Και εκτός απ' αυτό, δώσε μας για μια από τις τελευταίες φορές, κάποιες πληροφορίες για τον Σπύρου. Ποιός τον έστειλε στη Σιβηρία, με ποιά κατηγορία και πότε;;;

   
 • At 2:09 μ.μ., Blogger Greg

  Και να αδελφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα, ήσυχα κι' απλά...

   
 • At 3:42 μ.μ., Anonymous ο θειος

  Pontiac
  Προτιμω να μην συμετασχω στην συζητηση αφου μονο για εκτονωση προσφερεται.
  Τι να πω για τον Μπουταρη περα απο το οτι τον εκτιμω βαθυτατα.
  Αν η αστικη ταξη της χωρας αποτελειτο απο Μπουταρηδες αυτη η χωρα θαταν διαφορετικη.
  Γιαυτο και η Θεσαλονικη δεν δικαιουται ναχει το Μπουταρη δημαρχο.
  Ο Ψωμιαδης της πρεπει και στην καλυτερη περιπτωση η Πατουλιδου.
  Αυτοι εκφραζουν αυθεντικα την "περηφανη λαϊκη ψυχη", το εθνικο θυμικο. Και το αναπαραγουν.
  Περιοριζομαι να πω μονο οτι η απλοποιηση της σκεψης οδηγει στη θεολογικοποιηση της, σε Μανιχαϊστικες λογικες.
  Οποιος εμφορειται απο αυτες τις ιδεες πολυ σωστα "πυροβολει" τον Μπουταρη και τις αποψεις του.

  Ο Σπυρου ηταν κι αυτος "αιρετικος" της αριστερας και ειχε την τυχη που εχει που ειχαν ολοι οι ερετικοι που βρεθηκαν μεσα σ΄ενα θρησκευτικο περιβαλον το οποιο απο τη φυση του ειναι ασυμβατο με τη εννοια δημοκρατια.
  Εριφθη στην πυρα.
  Και μην φανταστεις οτι ηταν καμια ιδιετερη περιπτωση, κομουνιστης ηταν οπως και η Χρυσα Χατζηβασιλειου και αλλοι.
  Ομως οσο πιο βαθυ ειναι το θεολογικο πηγαδι (και της αριστερας ηταν απυθμενο) τοσο μεγαλυτερη η δαιμονοποιηση και οι συνεπειες της (μην ξεχναμε οτι οι διαβολοι ειναι πρωην/εξεγερμενοι αγγελοι).

  Α να μην το ξεχασω...και ο εθνικισμος θρησκεια ειναι.

   
 • At 4:05 μ.μ., Anonymous ο αυτος

  Τον Σπυρου τον εφαγε το μαυρο φιδι τοτε με τις ομορφιες της Τασκενδης τους Κολιγιαννικους και Ζαχαριαδικους, τοτε που ο Βλαντάς..."τους κοπάναγε".
  Ενω η Ρουλα η Κουκουλου που απαρνηθηκε τον αντρα της, τον ερωτα της, ηταν μεχρι τα βαθεια της γεραματα στο Πολυτμπιρο.
  Ποιες κατηγοριες και παπαρια?
  Μια ηταν η κατηγορια: -"εναντια στη γραμη του κοματος".
  Μια και η διαδικασια: -"παρτε τον!"
  *
  (γιαυτο) και ο Θεος ενας ειναι (οχι παιζουμε).

   
 • At 4:34 μ.μ., Blogger Krotkaya

  Ξάδερφε, άμα βγει ο Λαμπρούκος να του πεις να την ονομάσει οδο Πάνου Ζέρβα. Και να μου κρατήσει την Εγνατία που μ'αρέσει, οκ?

  Λείπω καιρό από την Ελλάδα, αλλά νομίζω πως το χουν χάσει τελειώς οι πατριώτες....

   
 • At 5:53 μ.μ., Blogger Σχολιαστής

  Πάνο, κάνει ζέστη και δε θα επιμείνω. Με καλύπτει η απάντηση του θείου Ισίδωρου. "Τι να πω για τον Μπουταρη περα απο το οτι τον εκτιμω βαθυτατα.
  Αν η αστικη ταξη της χωρας αποτελειτο απο Μπουταρηδες αυτη η χωρα θαταν διαφορετικη."

  Βλάση, τα κείμενά σου τα διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον. Περιμένω αυτό για το Βενιζέλο

   
 • At 6:21 μ.μ., Blogger giftaki

  Ελάτε και από εδώ μια βόλτα πατριώτες...
  http://paokia.blogspot.com/

   
 • At 8:02 μ.μ., Blogger Πάνος

  Θείε Ισίδωρε, απαντώντας στον Pontiac λες:
  Προτιμω να μην συμετασχω στην συζητηση αφου μονο για εκτονωση προσφερεται

  θα μου επιτρέψεις να παρατηρήσω οτι η θέση σου αυτή είναι υποτιμητική (όχι για μένα, αλλά) για τους άλλους σχολιαστές.

  Δικαιούσαι να τη διατυπώνεις (φυσικά) - και να την εφαρμόζεις. Εσύ όμως, αφού λες οτι δεν είμαστε του επιπέδου σου, καθότι εδωμέσα δουλεύει ...ομαδική εκτόνωση, δεν παραλείπεις καθόλου να πάρεις μέρος.

  Με το συνηθισμένο τρόπο, δηλαδή: τις αφ' υψηλού αποφάνσεις - δείγμα μιας ειδικής θεολογικής σκέψης (την οποία "θεολογική σκέψη" την κράζεις, σε κάθε ευκαιρία - και καλά κάνεις!)

  Και, για να μιλήσουμε συγκεκριμένα:

  Τι να πω για τον Μπουταρη περα απο το οτι τον εκτιμω βαθυτατα.
  Αν η αστικη ταξη της χωρας αποτελειτο απο Μπουταρηδες αυτη η χωρα θαταν διαφορετικη.
  Γιαυτο και η Θεσαλονικη δεν δικαιουται ναχει το Μπουταρη δημαρχο.
  Ο Ψωμιαδης της πρεπει και στην καλυτερη περιπτωση η Πατουλιδου.
  Αυτοι εκφραζουν αυθεντικα την "περηφανη λαϊκη ψυχη", το εθνικο θυμικο. Και το αναπαραγουν.


  Θείε, ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ είναι ένα ΤΥΠΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ θεολογικής σκέψης - και μάλιστα ιδιαίτερα φανατισμένης! Λυπάμαι που το γράφω, δε νομίζω οτι χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση, αλλά αν χρειαστεί, ευχαρίστως...

  Επόμενη αφ' υψηλού απόφανση:

  Περιοριζομαι να πω μονο οτι η απλοποιηση της σκεψης οδηγει στη θεολογικοποιηση της, σε Μανιχαϊστικες λογικες.
  Οποιος εμφορειται απο αυτες τις ιδεες πολυ σωστα "πυροβολει" τον Μπουταρη και τις αποψεις του.


  Πραγματική απλοποίηση της σκέψης είναι η ταύτιση του αριστερού πατριωτικού λόγου με το λόγο των Ψωμιάδηδων. Και αν, τις πρώτες φορές, η σύγχυση μπορεί να γίνει κατανοητή (γιατί ο αριστερός πατριωτικός λόγος δύσκολα ακούγεται σήμερα) ΕΙΔΙΚΑ ΕΣΥ, ο οποίος παρακολουθείς τα "μτΚ", δε μπορείς να επικαλεστείς οτι δεν έχεις συνατήσει τέτοιο πράγμα - αφού μόλις πριν λίγα ποστ ανέβασα το "αριστερά και πατριωτισμός".

  Έχεις κάθε δικαίωμα να διαφωνείς - αλοίμονο! Αλλά, θα ήταν καλύτερο αν αντί για μεγαλόστομες και αφ' υψηλού γενικολογίες κατέγραφες συγκεκριμένα επιχειρήματα, ώστε να γίνει ουσιαστικός διάλογος. ΑΥΤΟΝ το διάλογο, τον επιζητώ και με ενδιαφέρει. Το πέρασμα δίκην αεροπλάνου που κάνει αεροψεκασμούς σκληρής θεολογικής σκέψης, καταγγέλοντας τη ...θεολογική σκέψη, κάπου δε λέει...

  Με αγάπη, ο ανεψιός σου Πάνος.

   
 • At 8:27 μ.μ., Blogger Captain Strou

  πιστευω οτι ειναι τιμητικο για την θεσσαλονικη που ο μεγαλυτερος των τουρκων γεννηθηκε εκει, και αν ονομαστει ενας δρομος προς τιμης του, θα κανει περισσοτερο γνωστο το γεγονος αυτο τιμωντας την πολη

   
 • At 9:36 μ.μ., Blogger Greg

  Δυστυχώς η "αστική τάξη" της Ελλάδας, νεόπλουτη συνήθως αλλά και μή, εμφορείται από την Μπουτάρικη "λογική"! Που καταδικάζει τον Κάρατζιτς, που μισεί τον Μπιν Λάντεν και θαυμάζει τον Κεμάλ! Που θα αυξήσει έτσι και τον Τουρισμό!

  Τί να πώ πια! Μωραίνει Κύριος όν βούλεται απωλέσαι...

  Γιατί η τάξη των 2/3 της φτώχιας και της δουλειάς, της πατρίδας και των αξιών, "έχει αρχίσει τσίκι-τσίκι να καθαρίζει το φυστίκι σαν πολίτισα κυρά"!

   
 • At 1:42 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Ωραία πάμε! Υπέροχα! Τελικά ο Καρατζαφέρης τα κατάφερε! Υπάρχουν προδότες σε αυτή την πόλη και θέλουν να δώσουν την Θεσσαλονίκη στους Τούρκους.Ο Καρατζαφέρης έφερε το θέμα στην επικαιρότητα, (γιατί ...υπονοείται ότι βγήκε ο Μπουτάρης και έκανε προεκλογικό αγώνα να επανα-οναμαστεί ο συγκεκριμένος δρόμος έτσι...το 1997 ειπώθηκε και γίνεται ΤΟ θέμα τώρα) και μάλλον την επόμενη βδομάδα θα βγεί πάλι και θα πεί ότι ο Μπουτάρης είναι αλκοολικός (για τους νοικοκυραίους), είναι καπιτάλας (για τους "αριστερούς") και βιομήχανος (για τα φτωχαδάκια). Πάνο, το τυρί το είδες τη φάκα γιατί δεν την πρόσεξες. Για πιά επιχειρήματα μιλάς φίλε μου? Εσύ τι εννοείς με τον πατριωτισμό, την αγάπη για τους Έλληνες (και γώ τέτοιος είμαι)τα ξέρω πολύ καλά! Μην αναλώνεσαι να εξηγείς την υγιή αγάπη σου για την Πατρίδα. Αυτό είναι το τυρί! Οι Τουρκαλάδες που θα μας πάρουν την Θεσσαλονίκη και τους βοηθούν οι προδότες οι τουρκόσποροι φταίνε! Αυτή είναι η φάκα! Στα Βουρλά (της Μικράς Ασίας...) έχει ανοίξει μνημείο στο σπίτι του Σεφέρη. Χρόνια το προσπαθούσαν κάτι άνθρωποι σαν τον Μπουτάρη. Έγινε το έλα να δείς από τους γκρίζους. Ελληνική σημαία στην Τουρκιά! (εκτός προξενείου). Θα πάρουν την Τουρκία οι Έλληνες! Υπάρχει ζήτημα αλληλοσυνενόησης με την ΣΥΓΧΡΟΝΗ Τουρκία? Η Ιστορία δεν είναι λόγος αντεκδίκησης, μνησικακίας και πολεμοκάπηλων κραυγών. Οι ήρωες μας τέλειωσαν. Οι ήρωες είναι το αίμα χιλιάδων ανώνυμων ανθρώπων που η Ιστορία, τους βρυκολακιάζει απειλώντας νεκρανάσταση του μαζικού θεσμοποιημένου φόνου. Δεν μασάμε! Όχι στους "διαγωνισμούς" του καλύτερου Έλληνα! Πρόσεχε φίλε μου Πάνο! Τα ζητήματα είναι ζόρικα. Το μόνο που προσάπτω στον Μπουτάρη είναι το γεγονός ότι απάντησε σε αυτή τη βρυκολακιασμένη κολόγρια του ΛΑΟΣ. Ούτε θα με πείραζε η συγκεκριμένη οδός να ονομαστεί όπως λεγόταν πρίν. Μήπως δεν υπάρχουν τετοια ονόματα μακελάριδων σε άλλους δρόμους της Ελλάδας? Και αν δεν υπήρχανε θα γύριζαν πίσω οι σφαγμένοι? Τι μένει από τη "συζήτηση"? Πάνε τα προβλήματα της γκρίζας μας πόλης! Ο Μπουτάρης ο Τουρκόσπορος μας μάρανε! Εύγε! Θείε το ήξερα ότι είσαι άνθρωπος βαθειάς ποιότητας, και να, το απέδειξες και πάλι.. έστω και λακωνικά (για τον Πάνο ως ψεκαστικό και αφ' υψηλού... άδικος ο σχολιασμός του!)
  Φίλτατος

   
 • At 2:24 π.μ., Anonymous ο θειος

  Ανηψιε
  Θεωρω την υπεροψια χαρακτηριστικο των ηλιθιων. Εχοντας αυτή την αντιληψη το τελευταιο που θα εκανα ηταν να υποτιμησω οποιονδηποτε.
  Αν από το γραφτο μου προεκυψε αυτή η εντυπωση ζητω συγνωμη.
  Όμως δεν είναι αυτή η ουσια.
  Απλα εκτιμω ότι οι θεσεις πανω σ΄αυτά τα ζητηματα είναι αρκετα παγιωμενες και οι αποψεις μοιαζουν με μικρες θρησκειες.
  Το να πεισει ο ενας τον αλλον είναι μια ιδιετερα εργωδης διακασια που απαιτει ατερμονες προσπαθειες και προυποθετει εκτενη και εμπεριστατωμενα επιχειρηματα και φυσικα προθυμα αυτια και απροκαταληπτα μυαλα (τετοια σιγουρα υπαρχουν αν και αποτελουν μια…μελαγχολικη μειοψηφια).
  Οποιος εχει λιγη παραπανω ορεξη και κουραγιο το κανει και μπραβο του, απλως εγω ειμαι λιγο ντεφορμε για κατι τετοιο. Από κει και περα καμια φορα τσιμπαω κι εγω το τυρι και εκθετω τις τον μακρυ και τον κοντο μου…(αντι)θεολογικο λογο.
  Τα τελευταια χρονια παντως, μετα την αναρρηση στο θρονο του παναγιοτατου αρχιεπισκοπου +Χριστοδουλου και την υπερχειλιση του κεντρικου αποχετευτικου μας συστηματος, με ελκουν τα χωραφια της πρωτογενους θεολογιας (στην κοινωνικη λειτουργικη τους και όχι σε θεωρητικο/πνευματικο επιπεδο, αυτό είναι ανικητο) και όχι τα γιαλατζη θεολογικα πεδία.
  Βεβαια οταν στη θεση του Καρατζαφερη θα βρεθει κανενας πιο σοβαρος κυριος και ο Ψωμιαδης θα υπεβει τα ορια της τοπικης αυτοδιοικησης φανταζομαι ότι θα βγω κι εγω στο μεϊντανι.
  Προς το παρον καιγεται, ας πουμε το σπιτι του γειτονα, η εστια της φωτιας είναι εκει πανω και κοιταχτε να την σβησετε. Γιαυτο νομιζω ότι χρειαζεται ιδιετερη προσοχη στις λεπτες αποχρωσεις των εννοιων πατριωτισμος, αριστερα, θρησκεια κλπ.
  Για τον Μπουταρη απλως θα επαναλαβω τη θεση μου: τον εκτιμω βαθυτατα ως εκπροσωπο της αστικης ταξης. Προκειται για ατομο με αστικη ηθικη, κατι που λειπει τοσο από την ταξη του οσο και από τη χωρα γενικως. Δε φαινεται?
  Από κει και περα τι να πω σ΄οποιον αισθανεται ότι απειλειται η πατριωτικη του υποσταση από αυτόν, να μην αισθανεται ετσι?
  Το «σωστα τον πυροβολει» δεν είναι ειρωνικο, απλα υποδηλωνει ότι αντιλαμβανομαι την αιτιολογια της στασης του, διοτι όπως συχνα διαπιστωνουμε ότι πολλες συμπεριφορες είναι συχνα αναιτιολογητες.
  Παντως σε καμια περιπτωση δεν προκειται για αφ΄υψηλου θεωρηση ουτε για αεροψεκασμο, τα πραγματα είναι πιο απλα και όπως σου τα εξηγησα πιο πανω και γιαυτο δεν χρειαζεται να τα δραματοποιουμε.

  Γιαυτο ριξε τωρα ένα ποστ θεολογικου περιεχομενου να το χορεψω, να στανιαρουμε λιγο!
  Ο θειος σου Ισιδωρος

   
 • At 3:22 π.μ., Anonymous ο θειος

  Ξανα-μανά τα ιδια.
  Παιξε παιξε το κοπελι
  κανει τη γρια και θελει.
  Τελικα τοφαγα κι εγω το τυρι.

  Κατ΄αρχην φιλτατε ΦΙΛΤΑΤΕ καλο ειναι να κρατησουμε ενα επιπεδο στη συζητηση.
  Εγω δε σ΄εβρισα, δε σ΄ ειπα...ποιοτικο(!)και μαλιστα βαθυ.
  Απλως ενας ταπεινος βαθυπλουτος ειμαι!
  Αν προκειται να πλακωθουμε στις βρυσιές να παω να παρω μια μεγαλη βρυση που εχω στη ντατσα μου και να σ΄αρχισω απο το κεφαλι.
  Γιαυτο προσεχε τα λογια σου.
  Ο ανηψιος μου ο Πανος απλως ειναι νεος και βραζουνε τα αιματα, ενω του θειου εχουνε...πηξει.

  Ανηψιε για τον Αλη Πασα δε θα με χαλαγε καθολου ναχε ενας δρομος τ΄ονομα του.
  Ειναι μερος της ιστοριας. Τι μας φοβιζει η ιστορια?
  Την ιστορια την φοβοντουσαν οι χριστιανοι γιαυτο γκρεμιζαν τα μνημεια κι εκαιγαν τις βιβλιοθηκες.
  Οι μισες πολεις, οι δρομοι, οι πλατειες εχουν ονοματα αγιων και βασιλιαδων γιατι υποτιθεται οτι ειναι μερος της ιστοριας ενος τοπου.
  Τι να κανουμε, ν΄αλλαξουμε την ιστορια?

  Κανονικα θαπρεπε αντι να καθεσαι ν΄ασχολεισαι με το αεροδρομιο να ξεκινησεις μια καμπανια να ψησεις τον Ψωμιαδη να δωσει σ΄ενα δρομο τ΄ονομα μου: "ΟΔΟΣ ΘΕΙΟΥ ΙΣΙΔΩΡΟΥ" κι εγω θ΄αφησω κληροδοτημα στη νομαρχια τη Ντατσα μου για ν΄αποσυρεται να σκεφτεται και μια ροτοντα που εχω στην τραπεζαρια (για ναχει η Σαλονικη δυο ροτοντες και η Αθηνα καμια).
  Λοιπον τωρα που το σκεφτηκα θα συνταξω τη διαθηκη μου, την ποσταρεις?

  *

  Αυτα που εγραφα πιο πανω.
  Τωρα τι να του πω του φιλου μας του Γκρεγκ για τον Καρατζιτς και τον Μπιν Λαντεν, οτι εχει λαθος αποψεις?
  Πανο σε παρακαλω για προσπαθησε να του το πεις εσυ, θελω να το δω αυτο! και μετα πες με...αεροψεκαστηρα!

   
 • At 7:56 π.μ., Blogger Πάνος

  Πω, πω, χαμός έγινε τη νύχτα...

  Τώρα πάμε για δουλειά - τα λέμε αργότερα.

   
 • At 10:23 π.μ., Anonymous pontiac

  Πραγματικός οργασμός!!!

  Βρε θείε, καλά σου τα λέει ο Πάνος. Είναι δυνατόν μια προσπάθεια για να μάθουμε και μια άλλη ερμηνεία της ιστορίας -που η άγνοιά της δίνει επιχειρήματα σ' όλα αυτά τα απίστευτα ακροδεξιά στοιχεία- να αντιμετωπίζεται με τόση απαξίωση; Εάν ναι, δώστα όλα από τώρα στον Καρατζαφέρη να τελειώνουμε.
  Το πρόβλημα είναι ποιοί με την απίστευτη άγνοια που τους δέρνει και την ακατανόητη αφέλεια (θέλω να ελπίζω ότι είναι αφέλεια) του επιτρέπουν να "παίζει παιχνίδι" σ' ένα χώρο που θα έπρεπε να τον βλέπει μόνο με τα κιάλια.

  Γιατί βρε θείε όλα αυτά τα βλέπεις σαν μια εκτόνωση και όχι σα μια αγωνία και μια αντίσταση; Γιατί να μη μάθουμε και την απαγορευμένη ιστορία; Είδες ποτέ να διδάσκεται στην καθεστωτική παιδεία μας το απλό ιστορικό γεγονός ότι ο Κεμάλ Ατατουρκ υπήρξε ένας τούρκος εθνικιστής, που εκκαθάρισε εθνικά την περιοχή που κατάκτησε και ανήκει στην ομάδα των ολοκληρωτικών δικτατόρων του μεσοπολέμου, όπως ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι και ο Φράνκο (τα γράφει πολύ ωραία ο Ψυρρούκης).

  -Anonymous. Ο Μπουτάρης δεν είναι τουρκόσπορος. Είναι ένας τυπικός Βαλκάνιος, όπως ο (πατέρας) Κοσμόπουλος, ο Φεσσόπουλος (που κατ' εντολή του μέγα στρατάρχη Παπάγου επέβαλε την μετονομασία της μειονότητας από μουσουλμανική σε τουρκική), ο Παπαδόπουλος (που ονειρευόταν μια ελληνοτουρκική ομοσπονδία και απέσυρε τη μεραρχία από την Κϋπρο) και τόσοι άλλοι καθώς πρέπει πολιτικοί μας, στρατιωτικοί μας και ότι άλλο θέλεις.
  Αν ήταν "τουρκόσπορος" θα ήξερε τουλάχιστον από τις αφηγήσεις του πατέρα του τι σήμαινε "Κεμάλ Ατατούρκ".

  Δεν πιστεύω αυτό που διαβάζω. Ότι δηλαδή μπερδεύεις τον Σεφέρη με τον Ατατούρκ ή το Ναζίμ Χικμέτ με τον δικό μας Γεώργιο Παπαδόπουλο.
  Με σόκαρες (μπρρρρρ)!


  Captain strou. Βέβαια είναι τιμητικό για την πόλη, που ο μεγαλύτερος Τούρκος γεννήθηκε σ' αυτήν. Την ίδια τιμή είχε κάποτε και η Τερέζα Δαμαλά (διάβασε πιο πάνω).
  Ίσως όμως να μην έχεις άδικο! Μια τέτοια μετονομασία μπορεί να ενίσχυε τον πολιτικό (όπως λέμε θρησκευτικό) τουρισμό της πόλης και όλοι οι Γκρίζοι Λύκοι να επισκέπτονταν τη δική τους Ιερουσαλήμ: τη Θεσσαλονίκη. Μη ξεχνάς ότι ο πρώτος και κορυφαίος των Γκρίζων Λύκων υπήρξε ο "συμπατριώτης" μας ο Μουσταφά Κεμάλ Πασά, ο Ατατούρκ.
  Είδες φίλε μου, όλη η Ελλάδα (με τα περίχωρα της καθ' ημάς Ανατολής), είναι μια παρέα και ένα τεράστιο κρεβάτι!
  Προτείνω επίσης, ολοκληρώνοντας τη σκέψη σου, να εισηγηθούμε πρωτοποριακά στις πόλεις που γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Μουσολίνι, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο άλλος ο δικός μας, ο ανεκδιήγητος δολοφόνος της Κύπρου, ο Ιωαννίδης, να τους ονοματοδοτήσους οι δικοί τους δήμοι. Βέβαια υπάρχει ένα πρόβλημα στις παραπάνω περιπτώσεις. Οι δήμοι αυτοί δεν κατοικούνται από τα θύματά τους, οπότε η μοναδικότητα της Θεσσαλονίκης δεν θα μπορέσει να αμφισβητηθεί από κανένα!!!

  Σχολιαστή. Φυσικά δεν είναι ο Μπουτάρης ο χειρότερος Έλληνας. Ο Καρατζαφέρης είναι χειροτερότερος. Και που να σου λέω για τα άλλα φρούτα της ακροδέξιας. Όμως πολύ φοβάμαι ότι τα φρούτα αυτά τα φροντίζουν πολύ προσεκτικά όλοι όσοι νίπτουν τας χείρας τους, αντιμετωπίζουν αφ' υψηλού με αντιεθνικιστική -τάχα μου- συγκατάβαση τα γραφόμενα και έχουν εκχωρήσει πάρα πολύ σοβαρά ιστορικά θέματα, κοινωνικά προβλήματα και εθνικά ζητήματα (ή "ζητήματα") στην άθλια αυτή φάρα.

   
 • At 10:31 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Πω πω, ολόκληρο άρθρο έγραψα!

   
 • At 10:35 π.μ., Blogger Σχολιαστής

  Γειά σου θείε Ισίδωρε, ωραία τα λές.

  Aγαπητέ Pontiac, ας καταχεριάζουμε τον Καρατζαφέρη και ας αντιμετωπίσουμε τον Μπουτάρη με κόσμιο τρόπο. Αλλιώς πρόκειται για ένα τσουβάλιασμα που το βρίσκω απαράδεκτο. Και είναι το καλύτερο βουτυράκι στο ψωμί του Καρατζαφέρη.

   
 • At 11:06 π.μ., Anonymous Pontiac

  Όσο διαβάζω προσεκτικά τα διάφορα σχόλια γουστάρω περισσότερο, γιατί εκεί μέσα βρίσκεις ένα σωρό ερεθίσματα, ιδέες κ.λπ. που σου επιτρέπουν να εκτονωθείς απεριόριστα.

  Έτσι λοιπόν διάβασα σ΄ένα σχόλιο του "θείου Ισίδωρου" για τον Μπουτάρη:

  "Προκειται για ατομο με αστικη ηθικη...."

  Δες τε με ποιούς περίεργους τρόπους μπορεί κάποιος να προσεγγίσει την έννοια αυτή. Ο "θείος" μάλλον εννοεί: είναι τίμιος πολιτικός, δεν κλέβει όπως οι άλλοι της τάξης του, δεν δημιουργεί καρτέλ, δεν εκμεταλλεύεται πλήρως τους πελάτες του, κάνει φιλανθρωπίες, έχει ηθικές αρχές, δεν έχει χάος στο μυαλό του και μπορεί να συμμαζέψει την πόλη.

  Όμως για την Αριστερά, και ειδικά για την Επαναστατική, ο όρος "αστική ηθική" σημαίνει: ανήθικος που ξελογιάζει τις αθώες προλετάριες, κλέφτης που καρπώνεται την υπεραξία του εργάτη, αδίστακτος καπιταλιστής που μεγιστοποιεί με κάθε τρόπο τα κέρδη του, κοσμοπολίτης που ξεπουλά για τα κέρδη την πατρίδα του και πολλά άλλα.

  Η κατηγορία "ένοχος αστικής ηθικής" θα οδηγήσει στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους, από τον Λουδοβίκο το 14ο μέχρι τους Ρομανόφ και από τους αναρχικούς και τροτσκιστές της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι τους καμποτζιανούς αντικαθεστωτικούς που τίμησε δεόντως ο σύντροφος Πολ Ποτ.
  Δεν γνωρίζω εάν την κατηγορία αυτή τη χρησιμοποίησε και ο Ατατούρκ για όσο καιρό έκανε τα γλυκά ματάκια στον Λένιν για να του παίρνει τα λεφτουδάκια και τα πολυβολάκια για να εξοντώνει τους απαίσιους χριστιανούς επαναστάτες (Αρμένιους και πολλούς δικούς μας).

  "Θείε". ποιό είναι το ηθικό δίδαγμα;

   
 • At 11:10 π.μ., Blogger Greg

  Το θέμα είναι λήξαν!

  Φταίει ο Χριστόδουλος. Είναι σαφές!

   
 • At 11:22 π.μ., Anonymous Pontiac

  Sorry

  τον Λουδοβίκο τον 16ο καρατόμησε ο σύντροφος Ροβεσπιέρος.

  Sχολιαστή. Η κοσμιότητα θα έπρεπε να μας χαρaκτηρίζει συνολικά. Δεν πιστεύω ότι εδώ ο Μπουτάρης δεν αντιμετωπίστηκε κόσμια. Καταρχάς το πηγαίο χιούμορ, έστω και δεικτικό, δεν αναιρεί την κοσμιότητα. Εξάλλου, τώρα, στη σελίδα αυτή το τιμώμενο πρόσωπο είναι ο Μπουτάρης.
  Θάρθει και η σειρά του Kara Tzafer (ή Cara Gafer)!

  Το ζήτημα είναι ότι την ιστορική Ύβριν τη στιγμή αυτή, το στοματάκι του Μπουτάρη την εκστόμισε! Αυτά που σ' ενοχλούν μάλλον είναι ta όσα διαδραματίζονται στο πλαίο της Καθάρσεως. Νοείς; Φυσικά δεν πιστεύω ότι η Κάθαρσις είναι τόσο απλή διαδικασία!

   
 • At 11:36 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Αγαπητέ pontiac, γράφεις:
  "Δεν πιστεύω αυτό που διαβάζω. Ότι δηλαδή μπερδεύεις τον Σεφέρη με τον Ατατούρκ ή το Ναζίμ Χικμέτ με τον δικό μας Γεώργιο Παπαδόπουλο.
  Με σόκαρες (μπρρρρρ)!"
  Δεν κατάλαβες?? ή δεν θες να καταλάβεις?? Ας εξηγηθώ πάλι λοιπόν: Και εδώ και στην Τουρκία υπάρχει ένα ειλικρινές κίνημα ανθρώπων που θέλουν να ξεπεράσουν δημιουργικά τις αντεκδικήσεις, το εθνικιστικό μίσος και το πολεμικό κλίμα αιώνων. Βάζοντας σε δεύτερη μοίρα Τουρκικά και Ελληνικά -απεχθέστατα- μαζικά εγκλήματα. Όχι λήθη αλλά ψύχραιμη αντιμετώπιση και κυρίως μη επανάληψη ιστορικών τραγωδιών που σημάδεψαν την "συλλογική μνήμη" και των δύο λαών. Ένα παράδειγμα: Ο Νικηταράς στο σχολείο ήταν ήρωας-Τουρκοφάγος, πιθανόν στην Τουρκία το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι μακελάρης-αιμοσταγής δολοφόνος. Που είναι η αλήθεια? Το ερώτημα από μόνο του εγγυμονεί κινδύνους στο σήμερα. Υπάρχει αλήθεια στο ερώτημα ? Η μόνη αλήθεια είναι η αντιπολεμική στάση ΣΗΜΕΡΑ και το ξεπέρασμα της αντεκδίκησης. Διαφορετικά η Ιστορία ανακηρύσεται σε εργαλείο πολέμου. Η ανακύρηξη του σπιτιού του Σεφέρη ως μνημείου, με την ανάρτηση της Ελληνικής σημαίας στο μνημείο πλέον (Τούρκοι ανέβασαν την Ελληνική σημαία....) είναι μέσα σε αυτό το νέο ελπιδοφόρο κλίμα που δημιουργείται αργά και βασανιστικά από εδώ (Ελλάδα) και από εκεί (Τουρκία). Που βλέπεις το τσουβάλισμα στην ίδια κατηγορία του Σεφέρη, του Κεμάλ και του Χικμέτ... απορίας άξιον. Ή κάνω λάθος??
  Έχεις δίκιο Θείε, συγνώμη για τη βρισιά, επιφυλάσσομαι στο μέλλον να μην το επαναλάβω!
  Φίλτατος

   
 • At 12:20 μ.μ., Blogger Greg

  Και εδώ και στην Τουρκία υπάρχει ένα ειλικρινές κίνημα ανθρώπων που θέλουν να ξεπεράσουν δημιουργικά τις αντεκδικήσεις, το εθνικιστικό μίσος και το πολεμικό κλίμα αιώνων. Βάζοντας σε δεύτερη μοίρα Τουρκικά και Ελληνικά -απεχθέστατα- μαζικά εγκλήματα.

  Συγκλονιστικό!

  Διότι το κίνημα είναι "ειλικρινές" (και ας μην αντιδιαστέλεται με το ποιό είναι το "ψευδές"), δεν αρνείται το μίσος, εκτός κι' αν είναι εθνικιστικό, βάζει δε σε δεύτερη μοίρα τα Τουρκικά εγκλήματα μαζί με τα Ελληνικά!!! για να μην αισθάνονται την μοναξιά της πρώτης θέσης...

  Θα μπορούσε να ήταν και κούνημα...

   
 • At 12:50 μ.μ., Anonymous Pontiac

  Φίλτατε,

  ο καθένας καταλαβαίνει αυτό που μπορεί!

  Ο αγνωστικισμός και η ισοπέδωση δεν υπήρξαν ποτέ ο καλύτερος τρόπος ξεπεράσμετος κληρονομημένων αντιθέσεων. Εάν δεν αναλύσουμε με ακρίβεια το σύνολο των παραμέτρων που συνθέτουν το ελληνοτουρκικό παζλ θα ματαιοπονούμε μεταξύ πασιφισμού και απωθημένων.

  Και τώρα κάποιες ερωτήσεις για να περιπλανηθούμε διανοητικώς σε περίεργες ατραπούς:
  Οι αλβανόφωνοι και ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι που έσφαξε ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος στο Μωριά, ήταν εθνικά Τούρκοι με βάση τη σύγχρονη αντίληψη πραγμάτων; Να σημειωθεί ότι δεν υπήρχαν τουρκόφωνοι Τούρκοι στο Μωριά. Πολιτισμικά ήταν ίδιοι με τους Ρωμιούς ραγιάδες, μόνο που είχαν το πάνω χέρι στην εξουσία και στην οικονομία...
  Μη νομίζεις ότι σου κάνω την ερώτηση αυτή από αφέλεια ή ανοησία (μπορεί και νάμαι φυσικά και ανόητος και αφελής, αυτά εξάλλου είναι πανανθρώπινες κατακτήσεις!) Σου κάνω την ερώτηση για να σου δείξω το ιστορικό βάρος που ο σύγχρονος εθνικισμός το μετέτρεψε σε εθνική, ελληνοτουρκική, αντιπαράθεση. Απάντησέ μου επίσης εάν ο εθνικισμός του καταπιεσμένου είναι εξίσου κατακριτέος με τον εθνικισμό της εξουσίας. Δηλαδή, τι Παλαιστίνιος τι Ισραηλινός, τι Βρετανός αποικιοκράτης τι εξεγερμένος Ινδός ή Αιγύπτιος, τι Τσετσένος τι Ρώσος, τι Κούρδος τι Τούρκος, τι Ιρακινός τι Αμερικανός. Και για τα δικά μας, τι Πόντιος αντάρτης (πριν το '22) ή Σμυρνιός διανοούμενος και τι Νεότουρκος ή κεμαλικός εθνικιστής;

  Μ' αρέσει η συζήτηση που άνοιξες, γιατί ίσως καλές προθέσεις να έχουν περισσότεροι απ΄αυτούς που νομίζεις. Ίσως επίσης, με τη συζήτηση, ένθεν κακείθεν, να δουν πλευρές του φαινομένου που κανείς δεν υποψιάζεται.

  Και μια τελευταία, προς το παρόν, ερώτηση. Πώς μπορεί να αδελφοποιηθεί μια πόλη (η Θεσσαλονίκη εν προκειμένω με δεξιό δήμαρχο), που κατοικείται από τα θύματα του τουρκικού εθνικισμού με μια πόλη (την Izmir εν προκειμένω, που κάποτε ήταν η δική μας Σμύρνη) που μόλις 84 χρόνια πριν στην παραλία της -και ενώ είχε τελειώσει ο πόλεμος- έγινε μια προγραμματισμένη τρομακτική σφαγή, και, λίγο αργότερα, στο τέλος για να καλυφτούν τα εγκλήματα η νέα εξουσία -που δημιούργησε την τουρκική Izmir (και μεις τη Νέα Σμύρνη στην Ατιική και αλλού)- πυρπόλησε τις συνοικίες των γκιαούρηδων.
  Πώς λοιπόν θα αδελφοποιήσεις τις δύο πόλεις χωρίς να έχει υπάρξει αυτό οι αρχαίοι τραγωδοί το ονόμαζαν Κάθαρση. Φυσικά, και μια απλή συγνώμη είναι κάθαρση.

  Νομίζεις ότι το να το παίζουμε χαζοχαρούμενοι στις δύο πλευρές του Αιγαίου -λες και ιστορικά είμαστε κάτι σαν τους Λουξεμβούργιους και τους Σικελούς- εμπεδώνει αληθινή φιλία;

  Μη νομίζεις φυσικά ότι διαδικασίες αληθινής φιλίες δεν υπάρχουν. Υπάρχουν και είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από τα νεοελληνικά καραγκιοζλίκια. Αν σ' ενδιαφέρει να μάθεις γι΄αυτά και για την αληθινή στερέωση της φιλίας, ρώτα.

   
 • At 2:11 μ.μ., Blogger Πάνος

  Πρώτα, εφ' όλης της ύλης:

  Έχει πλάκα, οι μεν «οι εξ αριστερών ορθόδοξοι Έλληνες» να σε θεωρούν νεοτάξ – και οι ομόλογοί τους, δηλαδή όσοι ξεβράστηκαν από τη μαοϊκή, χοτζική, γκεβαρική, καρασταλινική αριστερά στις άγονες (στείρες) όχθες μιας παγκοσμιοποιημένης (οικουμενικής…) «αριστερής» αντίληψης, να κάνουν το ίδιο – στον ίδιο διανοητικό πυρήνα (τον ιουδαιοχριστιανικό μανιχαϊσμό του δίπολου καλό- κακό) προσκολλημένοι σαν τα στρείδια!

  Έχει πλάκα, εσύ να εξηγείς ότι το καθοριστικό είναι η ανθρώπινη ουσία (= ποιος είμαι, από ποιόν πολιτισμό προέρχομαι – και ποιες εκφάνσεις του επέλεξα ως πρότυπο, ποια παράδοση έχω, ποια γλώσσα μιλάω, σε ποιόν τόπο ζω, ποιες ορίζουσες της ζωής και των σχέσεων έφτασαν ως εμένα κλπ) και οι άλλοι να σου χρεώνουν …ψωμιαδισμό / αμερικανακισμό κλπ, χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να στοχαστούν πάνω σε αυτά που τους λες.

  Οι αυθεντικοί θεούσοι έπαψαν προ πολλού να επισκέπτονται τα «μτΚ» - έχουμε όμως αρκετούς γιαλαντζί θεούσους μιας ισοπεδωτικής (διεθνιστικής; οικουμενικής;) θεολογίας, η οποία (πιθανόν από κομπλεξάρα για το …ένδοξο παρελθόν) δε θέλει ν’ ακούει τη λέξη «πατρίδα» (δικαίωμά της) και επιπλέον επιμένει να συγχέει τις έννοιες της φιλοπατρίας και του εθνικισμού.

  Αν και έχω πλήρη συναίσθηση της αλήθειας που λέει ότι στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα, θα προσπαθήσω να τα (ξανα)πω – μπας και συνεννοηθούμε, που δεν το βλέπω.

  Το λοιπόν, πατριωτισμός είναι να αγαπάς την πατρίδα σου. Εθνικισμός είναι να μισείς τις πατρίδες των άλλων. Όποιος είδε μίσος για τις πατρίδες των άλλων στα κείμενα του Αγτζίδη, του pontiac ή τα δικά μου – χρειάζεται επειγόντως οφθαλμίατρο, γιατί δε μπορεί να διαβάζει καθαρά!

  Πατριώτης ή αριστερός; Δεν υπάρχει αντίφαση: ο πατριωτισμός εκφράζει αυτό που είσαι, η «αριστεροσύνη» δεν είναι παρά ένα εργαλείο κοινωνικής ανάλυσης και παρέμβασης. Όποιος νομίζει ότι η αριστερά (σταλινική, οικολογική, εναλλακτική) είναι κάτι περισσότερο απ’ αυτό (που είναι πολύ σημαντικό) να το ξανασκεφτεί – πρόκειται για μεγάλο κόλλημα, θεολογικής φύσης.

  Και ο πατριωτισμός, όπως και η αριστεροσύνη, έχει διαφορά από άνθρωπο σε άνθρωπο – και μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες παρεξηγήσεις. Όποιος, για παράδειγμα, δηλώνει πατριώτης επειδή η πατρίδα του είναι καλύτερη από τις πατρίδες των άλλων – είναι εθνικιστής (και ανόητος). Κι όποιος εξισώνει στην πολιτική του προτίμηση τη δική του πατρίδα με άλλες είναι κομπλεξάρας, πρώην αριστερός (και εξίσου ανόητος)

  Τα θέματα αυτά είναι λυμένα από τον καιρό του Ομήρου: εις οιονός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης, λέει ο Έκτορας. Ο μεγάλος παππούς μας επειδή γνωρίζει τι θα πει φιλοπατρία – βάζει τα λόγια αυτά στον μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο αντίπαλο της δικής του πατρίδας, δικαιώνοντας τον αγώνα του εχθρού του, αφού γίνεται για την προάσπιση της πατρίδας.

  Ο Όμηρος μας διδάσκει να αγαπάμε την πατρίδα μας όχι επειδή είναι καλύτερη από τις άλλες, με πιο εξελιγμένο πολιτισμό, με πιο προωθημένο κοινωνικό σύστημα κλπ – όλα αυτά είναι μπούρδες. Αγαπάμε την πατρίδα μας για τον ένα και μοναδικό λόγο – ότι είναι δική μας. Όπως αγαπάμε τη μάνα μας και τα παιδιά μας, δεν είναι τα πιο αξιόλογα και αξιαγάπητα πρόσωπα του κόσμου, αλλά είναι δικά μας.

  Όπως δεν είναι νοητό να υπερασπίζεσαι μια ξένη μάνα στη διένεξή της με τη δικιά σου (τότε είσαι …κωλόπαιδο!) έτσι δεν είναι νοητό να βάζεις σε ίση μοίρα τη δική σου και μιαν άλλη πατρίδα, όταν αυτές βρίσκονται σε σύγκρουση συμφερόντων. Εκτός από κομπλεξάρα, είναι και αυτοευνουχισμός!

   
 • At 2:47 μ.μ., Anonymous Pontiac

  Φτου γαμώτο... νομίζω ότι θα χάσω ωραία πράγματα. Δυστυχώς φίλοι θα λείψω για 10 μέρες. Και θα μου λείψετε και σεις!

  Συνεχίστε,
  έτσι κι' αλλοιώς η γη θα γίνει κόκκινη...

   
 • At 3:10 μ.μ., Blogger Σχολιαστής

  H συμπεριφορά ορισμένων θυμίζει ένα σκίτσο του Αλτάν που έλεγε "πρέπει αυτούς τους βίαιους να τους κόψουμε κομματάκια".

  Παρατράβηξε το αστείο με τους χαρακτηρισμούς, και η προσπάθεια να καταφέρουμε μια λεκτική κλωτσιά στο καλάμι του "αντιπάλου". Ο διάλογος και ο σχολιασμός μέσα απο τα blog προυποθέτει καλή πίστη. Οταν γράφουμε φράσεις της μορφής "Φαίνεται ότι ο Ατατούρκ για τους Έλληνες είναι μεγάλη μορφή. Θετική μορφή!", ή βουτάμε το πατριωτόμετρο και μετράμε πόσο πατριώτης είναι ο Μπουτάρης ή κάνουμε διαλέξεις του στυλ "τι είναι η πατρίδα μου, μην είν' οι κάμποι", ο Σχολιαστής, δεν έχει όρεξη πλέον να σχολιάσει.

  Ξαναλέω, ο κ. Μπουτάρης, είπε μια κουταμάρα το 1997, την οποία εκμεταλεύτηκε ο Καρατζαφερης για να κάνει παιγνίδι. Ο ίδιος που βρήκε τους υποψηφίους του ΚΚΕ και του ΣΥΝ άψογους.

  Καλό καλοκαίρι.

   
 • At 3:29 μ.μ., Anonymous Pontiac

  Αγαπητέ Σχολιαστή,

  κακώς αγριεύτηκες. Όσον αφορά την ταπεινότητά μου, η έκφραση:

  "Φαίνεται ότι ο Ατατούρκ για τους Έλληνες είναι μεγάλη μορφή. Θετική μορφή!"

  γράφτηκε για τον τρόπο με τον οποίο το συγκεκριμένο κείμενο που παρατίθεται, παρουσίαζε την "τιμητική" συνεύρεση της Ζωζώς Νταλμάς και της Τερέζας Δαμαλά με τον Ατατούρκ.

  Ας δεχόμαστε το χιούμορ και τον αντισυμβατικό λόγο!!!

   
 • At 3:46 μ.μ., Blogger Πάνος

  • Στις 8:27 μμ, ο Captain Strou είπε:
  «πιστευω οτι ειναι τιμητικο για την θεσσαλονικη που ο μεγαλυτερος των τουρκων γεννηθηκε εκει, και αν ονομαστει ενας δρομος προς τιμης του, θα κανει περισσοτερο γνωστο το γεγονος αυτο τιμωντας την πολη»

  Όχι, κάπτεν. Όπως δεν είναι τιμητικό να ονομαστεί ένας δρόμος της Βιέννης Hittlerstrasse.

  *

  • Στις 9:36 μμ, ο Greg είπε:
  «Δυστυχώς η "αστική τάξη" της Ελλάδας, νεόπλουτη συνήθως αλλά και μή, εμφορείται από την Μπουτάρικη "λογική"! Που καταδικάζει τον Κάρατζιτς, που μισεί τον Μπιν Λάντεν και θαυμάζει τον Κεμάλ! Που θα αυξήσει έτσι και τον Τουρισμό!»

  Greg, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά: ένας εκπρόσωπος της αστικής τάξης (Λυκουρέζος) είναι δικηγόρος του Κάρατζιτς (ο οποίος έκανε εθνοκάθαρση – μην το ξεχνάμε!) Άλλοι εκπρόσωποι της αστικής τάξης (Ανδριανόπουλος, Μίχας) κατάγγελναν τους Σέρβους, όταν σύμπαντες οι Έλληνες, άκριτα (δηλαδή, βλακωδώς) τους υπερασπιζόντουσαν. Σύμπαντες – δηλαδή και οι εργαζόμενοι και οι τεμπέληδες και οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Όχι πως έπρεπε να ακολουθήσουμε την υποκρισία των δυτικών (Σερβία = το μοναδικό κακό), αλλά (θα) έπρεπε να έχουμε συναίσθηση τι ακριβώς υποστηρίζαμε.
  (Άλλο η καταγγελία των παρανοϊκών/ εγκληματικών νατοϊκών βομβαρδισμών – μην τα μπερδέψουμε!)

  Και το ωραίο είναι ότι ο Παναγιώτης Κονδύλης, που μελέτησε εμβριθώς το ζήτημα, υποστηρίζει πως ουσιαστικά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ελληνική αστική τάξη… (βλ. σχετικό ποστ στα «μτΚ» http://tamystikatoukolpou.blogspot.com/2006/02/blog-post_06.html

  *

  • Στις 1:42 πμ, ο Anonymous (Φίλτατος) είπε:
  «Ωραία πάμε! Υπέροχα! Τελικά ο Καρατζαφέρης τα κατάφερε! Υπάρχουν προδότες σε αυτή την πόλη και θέλουν να δώσουν την Θεσσαλονίκη στους Τούρκους»

  Φίλτατε, ξεκινάς διαπράττοντας, μέσα στη φόρα σου, το ειδεχθές αμάρτημα του …Καρατζαφερισμού που καταγγέλλεις! Σχολιάζοντας το κείμενο του Αγτζίδη –πιθανόν και τα σχόλια που ακολούθησαν- καταλήγεις σε συμπεράσματα επιεικώς απαράδεκτα! Ποιος άλλος (εκτός από σένα) χρησιμοποίησε τη λέξη «προδότης;». Επιπλέον, δεν υπάρχει η παραμικρή λογική /πολιτική συνάφεια ανάμεσα στον Καρατζαφέρη και σε αυτούς τους οποίους (υποτίθεται ότι) κατάφερε – προφανώς επειδή είναι ανόητοι! Μωρέ μπράβο!

  *

  «Ο Καρατζαφέρης έφερε το θέμα στην επικαιρότητα, (γιατί ...υπονοείται ότι βγήκε ο Μπουτάρης και έκανε προεκλογικό αγώνα να επανα-οναμαστεί ο συγκεκριμένος δρόμος έτσι...το 1997 ειπώθηκε και γίνεται ΤΟ θέμα τώρα) και μάλλον την επόμενη βδομάδα θα βγεί πάλι και θα πεί ότι ο Μπουτάρης είναι αλκοολικός (για τους νοικοκυραίους), είναι καπιτάλας (για τους "αριστερούς") και βιομήχανος (για τα φτωχαδάκια)»

  Συγγνώμη, αλλά τρεις λαλούν και δυο χορεύουν… Ο Καρατζαφέρης ΔΕΝ υπονόησε αυτό που λες (περί μετονομασίας) – τα υπόλοιπα δεν τα σχολιάζω.

  *

  «Πάνο, το τυρί το είδες τη φάκα γιατί δεν την πρόσεξες. Για πιά επιχειρήματα μιλάς φίλε μου? Εσύ τι εννοείς με τον πατριωτισμό, την αγάπη για τους Έλληνες (και γώ τέτοιος είμαι)τα ξέρω πολύ καλά! Μην αναλώνεσαι να εξηγείς την υγιή αγάπη σου για την Πατρίδα. Αυτό είναι το τυρί! Οι Τουρκαλάδες που θα μας πάρουν την Θεσσαλονίκη και τους βοηθούν οι προδότες οι τουρκόσποροι φταίνε! Αυτή είναι η φάκα!»

  Αυτή είναι μια φάκα (όντως υφιστάμενη) που έχεις φτιάξει εσύ, Φίλτατε, στο μυαλό σου, για λογαριασμό μου. Καμιά σχέση με τις δικές μου θέσεις – στο λέω και γραπτώς, μια και δεν του έδωσες σημασία όταν στο είπα προφορικά, χθες που πίναμε μπύρες.

  *

  «Στα Βουρλά (της Μικράς Ασίας...) έχει ανοίξει μνημείο στο σπίτι του Σεφέρη. Χρόνια το προσπαθούσαν κάτι άνθρωποι σαν τον Μπουτάρη. Έγινε το έλα να δείς από τους γκρίζους. Ελληνική σημαία στην Τουρκιά! (εκτός προξενείου). Θα πάρουν την Τουρκία οι Έλληνες! Υπάρχει ζήτημα αλληλοσυνενόησης με την ΣΥΓΧΡΟΝΗ Τουρκία? Η Ιστορία δεν είναι λόγος αντεκδίκησης, μνησικακίας και πολεμοκάπηλων κραυγών. Οι ήρωες μας τέλειωσαν. Οι ήρωες είναι το αίμα χιλιάδων ανώνυμων ανθρώπων που η Ιστορία, τους βρυκολακιάζει απειλώντας νεκρανάσταση του μαζικού θεσμοποιημένου φόνου. Δεν μασάμε! Όχι στους "διαγωνισμούς" του καλύτερου Έλληνα! Πρόσεχε φίλε μου Πάνο! Τα ζητήματα είναι ζόρικα. Το μόνο που προσάπτω στον Μπουτάρη είναι το γεγονός ότι απάντησε σε αυτή τη βρυκολακιασμένη κολόγρια του ΛΑΟΣ. Ούτε θα με πείραζε η συγκεκριμένη οδός να ονομαστεί όπως λεγόταν πρίν. Μήπως δεν υπάρχουν τετοια ονόματα μακελάριδων σε άλλους δρόμους της Ελλάδας? Και αν δεν υπήρχανε θα γύριζαν πίσω οι σφαγμένοι? Τι μένει από τη "συζήτηση"? Πάνε τα προβλήματα της γκρίζας μας πόλης! Ο Μπουτάρης ο Τουρκόσπορος μας μάρανε! Εύγε!»

  Ιδού κι ένα τυπικό υπόδειγμα γραπτού παραληρήματος… Αν και περιέχει ισχυρές προτροπές (Πρόσεχε φίλε μου Πάνο!) και απαξιωτικά επιφωνήματα (Εύγε!) αδυνατώ να το σχολιάσω διότι είναι απολύτως παράλογα/ αστήριχτα / αυθαίρετα /αντιφατικά όσα αναφέρονται!

  *

  «Θείε το ήξερα ότι είσαι άνθρωπος βαθειάς ποιότητας, και να, το απέδειξες και πάλι.. έστω και λακωνικά (για τον Πάνο ως ψεκαστικό και αφ' υψηλού... άδικος ο σχολιασμός του!)»

  Φίλτατε, μη μπαίνεις στα ενδοοικογενειακά μας… και μη βιάζεσαι να χαρακτηρίσεις το θείο, γιατί όταν αποκτήσει εποπτεία των θεσεών σου – έχεις να …λαμβάνεις- και θα απορείς! (σου το λέω, επειδή τον ξέρω και σε ξέρω…)

  *

  • Στις 2:24 πμ, ο θειος είπε:
  «Για τον Μπουταρη απλως θα επαναλαβω τη θεση μου: τον εκτιμω βαθυτατα ως εκπροσωπο της αστικης ταξης. Προκειται για ατομο με αστικη ηθικη, κατι που λειπει τοσο από την ταξη του οσο και από τη χωρα γενικως. Δε φαινεται?
  Από κει και περα τι να πω σ΄οποιον αισθανεται ότι απειλειται η πατριωτικη του υποσταση από αυτόν, να μην αισθανεται ετσι?»

  1. Υπάρχει πραγματική αστική τάξη στην Ελλάδα, ώστε να υπάρχει και «αστική ηθική;»
  2. Παραβρέθηκα σε μία συγκέντρωση της κίνησης Μπουτάρη – για να προωθήσω κι εκεί το γνωστό θέμα. Αν θέλεις, να σου γράψω σε μέηλ κάποια πράγματα που άκουσα από τον ίδιο, για να βγάλεις σωστότερα συμπεράσματα περί «αστικής ηθικής».
  3. Δε σημαίνει ότι οι άλλοι είναι καλύτεροι, αλλά είναι πολιτικό ΛΑΘΟΣ να υποστηρίζει κανείς Μπουτάρη για …ηθικούς λόγους! Αυτό το επιχείρημα ειλικρινά δεν περίμενα να το ακούσω από το θείο Ισίδωρο…
  4. Πάλι τα ίδια… γιατί όποιος κάνει κριτική σε κάποιον «αισθάνεται να απειλείται η πατριωτική του υπόσταση;» Δεν υπάρχει περίπτωση απλά να διαφωνεί / να έχει άλλη άποψη; Γιατί αυτή η επίμονη προσπάθεια απαξίωσης του άλλου, όταν τυχαίνει να ακούμε μια άποψη που δε μας χαϊδεύει τ’ αυτιά; Και για να το προσωποποιήσω – είναι αστείο να ακούγεται ότι ο Αγτζίδης (ή ο Πάνος) νοιώθει να απειλείται η πατριωτική του υπόσταση από τον Μπουτάρη. Δε φαίνεται;

  *

  • Στις 3:22 πμ, ο θειος είπε:
  «Λοιπον τωρα που το σκεφτηκα θα συνταξω τη διαθηκη μου, την ποσταρεις?»

  Και ρωτάς;

  *

  »Τι να του πω του φιλου μας του Γκρεγκ για τον Καρατζιτς και τον Μπιν Λαντεν, οτι εχει λαθος αποψεις?
  Πανο σε παρακαλω για προσπαθησε να του το πεις εσυ, θελω να το δω αυτο! και μετα πες με...αεροψεκαστηρα!»

  Γιατί θείε, δύσκολο είναι; Να πεις κάτι είναι εύκολο. Να το ακούσει (σωστά) ο άλλος είναι το θέμα…

  * * *

  Pontiac,
  Με κάλυψες σε πολλά – δε χρειάζεται να τα επαναλάβω! Καλό καλοκαίρι - ακολουθούμε σε λίγες μέρες!

  *

  • At 11:36 πμ, Anonymous (Φίλτατος) είπε:
  «Που βλέπεις το τσουβάλισμα στην ίδια κατηγορία του Σεφέρη, του Κεμάλ και του Χικμέτ... απορίας άξιον. Ή κάνω λάθος??»

  Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος, φίλτατε Φίλτατε… Και πολιτικό και ιστορικό και …αισθητικό!

   
 • At 7:31 μ.μ., Blogger Greg

  Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   
 • At 7:38 μ.μ., Blogger Greg

  Το ξέρω ότι το θέμα μας είναι άλλο και κεί συμφωνούμε, αλλά αφού καταλήξαμε να τα λέμε όλα (θα είναι πιθανόν το 52 σχόλιο αυτό!) δυό-τρείς παρατηρήσεις!

  Το "αστική τάξη" το έβαλα εντός εισαγωγικών και νόμιζα ότι ενίσχυα τι θέλω να πώ, συνοδεύοντάς το από το "νεόπλουτη συνήθως". Δεν διαφωνώ με τον Κονδύλη, στην ανάλυσή του που προτείνεις, ούτε κατά κεραία.

  Ο Κάρατζιτς φέρθηκε σαν σφαγέας. Εθνοκάθαρση δεν έκανε. Και οι Βόσνιοι για απόπειρα τον κατηγορούν. Και η πρόθεση από την εκτέλεση και επίτευξη απέχει πολύ. Προσωπικά εγώ έχω απευθύνει ερώτημα στο παρελθόν, που νομίζω ότι δείχνει ποιά είναι η άποψή μου. Να το πείς του θειού σου!

  Ο Μπιν Λάντεν με τον οποίο με χωρίζουν περισσότερα απ' ότι με χωρίζουν με τον Μπούς (σχεδόν υπερβάλλω...) εθνοκάθαρση δεν έκανε! Ούτε ο Μπούς δεν το λέει αυτό! Ο μόνος που έκανε εθνοκάθαρση στις μέρες είναι ο Χριστόδουλος για να μην ξεχνιόμαστε... (Το τελευταίο τό 'πα για να μπερδέψω τον Σηφουνάκη!)

  Τώρα, με το ότι ο Λυκουρέζος συνηγορούσε υπερ του Κάρατζιτς, δεν νομίζω ότι εκκαθάρη η νεόπλουτη, ενδοτική, αφασιακή, τάξη της χώρας μας, που (όχι περιέργως για μένα) "κοσμεί" με δυσανάλογα ποσοστά τον ΣΥΝ!

  Για το αν οι συμπατριώτες μας υποστήριζαν άκριτα τους Σέρβους, νομίζω ότι έχεις λάθος. Οι εξελίξεις δείχνουν, ότι οι Σέρβοι (για τους οποίους μή βιασθείτε να μου προσάψετε ότι πιστεύω στους "αιώνιους" δεσμούς φιλίας μας...) είχαν δίκιο στους φόβους τους. Από την άλλη, οι Ανδριανόπουλοι κλπ υποστήριζαν άκριτα την Νατοϊκή άποψη... Αν έκανε καμια κωλοτούμπα η Αμερική στους στόχους της από την μια μέρα στην άλλη, νά 'σαι σίγουρος, ότι ο εν λόγω θα εύρισκε και επιχειρήματα γι' αυτό...

   
 • At 9:28 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Οι 10 σκέψεις για τον πατριώτη και τον πολίτη
  Είναι γενικό λάθος να φαντάζεται κανένας ότι εκείνος που διαμαρτύρεται δυνατότερα, ενδιαφέρεται περισσότερο για την ευημερία του κοινού.
  Ε. Μπιούρκ

  Η αγάπη για την πατρίδα δημιουργεί ήρωες, ο πατριωτισμός γεννάει τον εθνικισμό, ο εθνικισμός ντύνει τη γη με τη μαυρίλα του πένθους.
  Αγνώστου*

  Πατριώτης: άνθρωπος που αγαπάει τη χώρα του, αλλά δεν χωνεύει τους πολίτες της.
  Ε. Έζαρ*

  Με τα πόδια του ο άνθρωπος πρέπει να ενωθεί με τη γη της πατρίδας του, αλλά με τα μάτια του πρέπει να αγναντεύει όλον τον κόσμο.
  Ντ. Σανταγιάνα*

  Ο αληθινός πολίτης δεν αντιλαμβάνεται την εθνικότητά του, όπως ο υγιής άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται την σπονδυλική του στήλη.
  Μπ. Σω*

  Το αίσθημα της Πατρίδας πρέπει να είναι λιγομίλητο και συγκρατημένο, χωρίς έντοτες χειρονομίες και χωρίς το ξεπέταγμα μπροστά απ' όλους. Το αίσθημα της Πατρίδας είναι μια Μεγάλη Ζεστή Σιωπή.
  Β. Ρόζανοφ*

  Η φιλανθρωπία και ο πατριωτισμός: τα βασικά προσόντα του ανθρώπου ο οποίος που θέλει κάτι να πουλήσει.
  Χ. Μένκεν*

  Πατριωτισμός: το τελευταίο καταφύγιο του "καλλιτέχνη".
  Ου. Πλόμερ*

  Άλλο πολίτες υπεύθυνοι και συνειδητοί κι άλλο υπήκοοι, χειροκροτητές και οπαδοί.
  Ε. Ρόζος

  Η πατρίδα, κύριε, θέλει βαθύ, βαθύτατο όργωμα, όχι ψαλτική!
  Η. Αποστολίδης

   
 • At 11:22 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Αγαπητέ φίλε Πάνο, από το πρωί μέχρι τώρα που σου γράφω είμαι με το στομάχι χάλια και μέχρι πριν λίγο η θλίψη με είχε κυριεύσει. Ίσως γιατί -με στεναχώρια ομολογώ- ένα παλαιότερο σχόλιο του θείου –που είχε προκαλέσει και δικό μου σχολιασμό περί «ουδετερότητας»- κρέμεται πάνω από το κεφάλι μου κοροϊδευτικά, περιγελώντας με. Μετά από 5 ουίσκόνερα, νοιώθω «καλύτερα»και μπορώ να αναμετρηθώ με τις συγκινησιακές φορτίσεις του ενδεχόμενου της απώλειας ενός φίλου. Όχι δα ! Περισσότερη σημασία έχει το τι κάνουμε στη ζωή μας, πως συμπεριφερόμαστε και λιγότερο το τι λέμε.

  Δεν θα ασχοληθώ περισσότερο με αυτή την Ιστορία –είναι η τελευταία φορά- και εννοώ με αυτό τον τρόπο. Αν αναλώνουμε τον περισσότερο χρόνο του διαλόγου να εξηγούμε τι «θέλει να πεί ο Ποιητής» και εγώ το εννοούσα έτσι και όχι αλλιώς… τότε δεν ξέρω. Δεν είναι τουλάχιστον ελκυστικό. Θέλω όμως –πριν πάψω να επεμβαίνω άλλο στην κουβέντα- να σου πω τούτα:
  Στη συζήτηση στο άλλο ποστ, περί «αριστεράς και πατριωτισμού» (στην ουσία περί της ίδιας συζήτησης πρόκειται με διαφορετική εστίαση…)
  Είχε γράψει ο Θείος:
  «Απεχω!
  Γιατι θα γινουμε μαλια-κουβαρια.
  Ετσι διαλυονται οι οικογενειες !»

  Παρεμπιπτόντως το σχόλιο σου,
  «Φίλτατε, μη μπαίνεις στα ενδοοικογενειακά μας… και μη βιάζεσαι να χαρακτηρίσεις το θείο, γιατί όταν αποκτήσει εποπτεία των θεσεών σου – έχεις να …λαμβάνεις- και θα απορείς! (σου το λέω, επειδή τον ξέρω και σε ξέρω…)»
  με χώνει στην κατηγορία του φτηνού συνδικαλιστή που προσπαθεί να προσεταιριστεί ότι του φαίνεται κοντά στην άποψή του, χρησιμοποιώντας το σαν ένα επιπλέον, δικό του, επιχείρημα. «Να, το λέει και ο τάδε!» Συνδικαλισμό –τουλάχιστον τέτοιου είδους- έχω πάψει από χρόνια να κάνω γιατί απλά τον βρίσκω ανήθικο. Δεν «χωρίζω ζευγάρια» ούτε εκμεταλλεύομαι τις αντιθέσεις στο "στρατόπεδο του αντιπάλου" με τόσο φτηνό τρόπο. Δεν νομίζω ότι πιστεύεις κάτι τέτοιο για μένα. Θα μου το είχες πεί κατάμουτρα άλλωστε. Απλώς μερικές φορές κατρακυλάς στη «ρητορεία» και την «ατάκα». Γιατί αν μπλέκομαι στα οικογενειακά σας…. δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζω (μη μου το γυρίσεις «ούτε ένα αστείο δεν καταλαβαίνεις» κ.λ.π).

  «Το λοιπόν, πατριωτισμός είναι να αγαπάς την πατρίδα σου. Εθνικισμός είναι να μισείς τις πατρίδες των άλλων. Όποιος είδε μίσος για τις πατρίδες των άλλων στα κείμενα του Αγτζίδη, του pontiac ή τα δικά μου – χρειάζεται επειγόντως οφθαλμίατρο, γιατί δε μπορεί να διαβάζει καθαρά!»
  Και όταν όπως καλά ξέρεις «η αγάπη γίνεται εύκολα μίσος και αντεκδίκηση», τότε τι γίνεται! Περιμένω από τον Β. Αγτζίδη -σαν Ιστορικός- να χειριστεί με την ίδια ευρυμάθεια και τους εγκληματίες πολέμου που έχουν Ελληνική ιθαγένεια. Αυτά δεν έχουμε ακούσει! Όχι γιατί έχουν περισσότερη αξία οι σφαγμένοι Τούρκοι, αλλά ακριβώς για το ότι Τούρκοι και Έλληνες σφαγμένοι είναι η ίδια τραγωδία. Και αυτή τραγωδία πρέπει να σταματήσει! Το οφείλουμε στην ανθρωπιά μας.
  Πάνω σε αυτό σου έχω γράψει τη γνώμη μου «….Σ’ αυτή την περίοδο -που αρχίζει από την γέννηση και συνεχίζεται σ’ όλη την διάρκεια μέχρι την ενηλικίωση- τα ανώριμα μέλη της Κοινότητας «εν-τυπώνουν» (Imprinting) το σύνολο των Θρησκευτικο-Ιδεολογικών αντιλήψεων της Κοινότητας στην οποία μεγάλωσαν (Bateson 1971). Οι «εν-τυπώσεις» δημιουργούνται αποκλειστικά στα πλαίσια της Κοινότητας, είναι μονόπλευρες γιατί δεν προϋποθέτουν προηγούμενη εμπειρία και κριτική στάση των ατόμων, και το κυριότερο, δεν μπορούν να συμπεριλάβουν τη πολυπλοκότητα όλων των ανθρώπων –ως άτομα- και όλων των Πολιτισμών –ως τοπικές εκφράσεις της ανθρώπινης ευφυΐας-. Έτσι, κάθε άτομο ταυτοποιείται, αρχικά, μέσα από ένα περιορισμένο πλαίσιο δυνατοτήτων: Το κατά βάση τυχαίο γεγονός, ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα σε μια συγκεκριμένη Κοινωνική ομάδα. Η πολυπλοκότητα των δεσμών αλληλεξάρτησης στις διαπροσωπικές σχέσεις των ατόμων, και ο αμοιβαίος αλτρουισμός στο εσωτερικό της Κοινότητας, δημιουργεί άτομα που είναι ικανά να αγαπήσουν τους «ομοίους τους» και να μισήσουν τους «ξένους», μέχρι την πλήρη αυτοθυσία και το θάνατο.» (Όλο το άρθρο στη διεύθυνση: http://www.biology4u.gr/aggresive.htm)
  Αν θες να συνεχίσεις να αισθάνεσαι ότι σε βάζω στη ίδια μοίρα με το Καρατζαφέρη, τον Βορίδη και οποιοδήποτε άλλον «επαγγελματία πατριώτη» είναι δικαίωμα σου, δεν θα στο στερήσω. Κάνεις λάθος όμως και σε παρακαλώ δέξου αυτή την ιδέα έτσι, για διερεύνηση. Ο Εθνικισμός και ο Πατριωτισμός δεν είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα. Υπάρχει μια περιοχή –γκρίζα και ματωμένη- επικάλυψης, που ή συνεχώς θα διευρύνεται (μέχρι την πλήρη ταύτιση) ή θα αρχίσει να συρρικνώνεται (πλήρης διαχωρισμός υπάρχει μόνο στη έννοια: Κάθε τόπος είναι πατρίδα μου) και μαζί με αυτό κρίνεται και ο Καρατζαφέρης, και η αριστερά, και ο νεορθόδοξος εθνικισμός και ότι άλλο θές. Απέναντι σε αυτό δέξου ότι «κάθε αγάπη για την Πατρίδα» θέλει πραγματικά υπέρμετρη προσπάθεια για να μην την καταπιεί η εθνικιστική αρρώστια. Στο είπα και χθες, περισσότερο με συγκινεί η αναρχο-οικολογική προσέγγιση παρά οτιδήποτε άλλο. Ειδικά οι φράσεις: «Πατρίδα μου είναι όλη η γη» ακόμη και αν θες το πρωτομαρξιστικό «οι προλετάριοι δεν έχουν Πατρίδα».

  «Τα θέματα αυτά είναι λυμένα από τον καιρό του Ομήρου: εις οιονός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης, λέει ο Έκτορας. Ο μεγάλος παππούς μας επειδή γνωρίζει τι θα πει φιλοπατρία – βάζει τα λόγια αυτά στον μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο αντίπαλο της δικής του πατρίδας, δικαιώνοντας τον αγώνα του εχθρού του, αφού γίνεται για την προάσπιση της πατρίδας.»

  Τα θέματα δεν είναι καθόλου λυμένα όπως ισχυρίζεσαι. Μακάρι νάταν! Απλώς πρόκειται για την δική σου ερμηνεία. Η ερμηνεία η δική μου (κατά την ταπεινή μου γνώμη …γιατί δεν είμαι ειδικός, αλλά πήξαμε από ειδικούς..) είναι ότι πρόκειται για ένα κραυγαλέο κατηγορώ για την αδικία του πολέμου –κάθε πολέμου- και αυτό όχι μόνο το επιτρέπει αλλά και το παράγει ενεργητικά η Δημοκρατία. Ένας «Έλληνας» ενάντια στη δική του φάρα, γιατί είναι άδικη και εγκληματική απέναντι στους Τρώες. Αυτό είναι το θαύμα! Γιατί διαφορετικά ο «παππούς μας ο Όμηρος» τι κάνει? Πολεμικό ανακοινωθέν μουντιαλικής τρέλλας? Τρώες-Έλληνες 1-1? Αυτό φαίνεται να το πιστεύεις! Γιατί παρακάτω λές:
  «Όπως δεν είναι νοητό να υπερασπίζεσαι μια ξένη μάνα στη διένεξή της με τη δικιά σου (τότε είσαι …κωλόπαιδο!) έτσι δεν είναι νοητό να βάζεις σε ίση μοίρα τη δική σου και μιαν άλλη πατρίδα, όταν αυτές βρίσκονται σε σύγκρουση συμφερόντων. Εκτός από κομπλεξάρα, είναι και αυτοευνουχισμός!»

  Ε όχι φίλε! Τη μάννα μου θα την υπερασπιστώ μόνο όταν έχει δίκιο! Είμαι κωλόπαιδο? Όταν π.χ έχει σκοτώσει ένα άλλο παιδί? Θα την υπερασπιστώ και πάλι? ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΩ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΑ ΕΓΩ, ΛΕΩ ΤΙ ΘΑ’ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΩ. Αλλά αυτό προϋποθέτει ένα άλλο πολιτισμό, μια άλλη συγκρότηση την οποία δεν είμαι σίγουρος ότι κατέχω. Είμαι σίγουρος ότι προσπαθώ όμως. Είναι αυτός ο πολιτισμός που έγραφα παλαιότερα ότι άρχισε να διαφαίνεται ως Νέος (για πρώτη φορά στην ανθρωπότητα) Πολιτισμός ήδη από την δεκαετία του ’60 και έχει υπερκαλύψει την αριστερά, με την έννοια ότι απορρόφησε ότι καλό έδωσε και απέβαλε ότι κακό σαν ιδέα και πράξη υλοποίησε τον προηγούμενο αιώνα.

  «Αυτή είναι μια φάκα (όντως υφιστάμενη) που έχεις φτιάξει εσύ, Φίλτατε, στο μυαλό σου, για λογαριασμό μου. Καμιά σχέση με τις δικές μου θέσεις – στο λέω και γραπτώς, μια και δεν του έδωσες σημασία όταν στο είπα προφορικά, χθες που πίναμε μπύρες.»

  Εδώ με στεναχώρησες αφόρητα και με έστειλες στα ουισκόνερα (είναι το 6ο … αντέχω ως πρώην μπάρμαν –χρόνια πριν- ακόμη 1 ή 2). Σε τιμώ και σε θαυμάζω για την καλλιέργειά σου και την παιδικότητα που εμφανίζεις –αν και όχι συχνά-. Σε θεωρώ φίλο μου και σε κρίνω από τη συνολικότερη συμπεριφορά σου στο μεταξύ μας πάρε δώσε. Αυτά «τα περί πατρίδας» με ανησυχούν λιγάκι για το μόνο ενδεχόμενο να ορθωθούν «αξεπέραστα» και «ανεπαίσθητα» τείχη. Όσο όμως κρατάμε ζωντανή την καθημερινή μας επικοινωνία, καλλιεργούμε όλο και πιο πολύ την ευαισθησία και την ανθρωπιά μας καθημερινά, αυτό το ενδεχόμενο θα απομακρύνεται. Νάσαι καλά, γιατί από το πρωί με έβαλες στο λούκι να "ψάχνομαι" όπως παλιά. Τέλος.
  Δες δύο ιντερνετικές αναφορές (διαφορετικού περιεχόμενου). Έχω και άλλες αλλά άσε, αρκετά καταχράστηκα το χώρο σου.
  Φίλτατος
  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=49286

  http://www.hri.org/E/1997/97-11-08.dir/keimena/greece/greece1.htm
  Φίλτατος

   
 • At 5:53 π.μ., Anonymous ο θειος Ισιδωρος

  Φιλτατε ΦΙΛΤΑΤΕ, εισαι πραγματικα φιλτατος αλλα σε πηρε το παραπονο.
  Παλια, όταν ημαστανε παιδια και παιζαμε, όταν γρατζουνιζαμε το γονατο μας κλαιγαμε και μισουσαμε τον συμπαιχτη μας.
  Παντα κουβαλαμε το παιδι μεσα μας, αλλα τωρα που μεγαλωσαμε εχουμε κι ευθυνη για την επιμελεια του (τη διαχειρηση του παιδιου μεσα μας).
  Είναι ζητημα συναισθηματικης ωριμοτητας και συναισθηματικης ευφυϊας σε τελευταια αναλυση.
  Προ καιρου, αν πηρες χαμπαρι, καποια κυρια ευλογιστρια του Πανου του βροντηξε την πορτα στη μουρη αγενεστατα. Αυτά ηταν τα ορια της.
  Δεν τον ειδα να τον παιρνει το παραπονο.
  Σε θελω πιο…παιχτη!
  Καλος παιχτης είναι αυτος με τα διευρυμενα ορια και παιχνιδι είναι εξερευνηση των οριων μας. Και το φαουλ είναι μες το παιχνιδι είναι. Και το σληρο μαρκαρισμα επισης.
  Ο ανηψιος μου στα΄χωσε, ενταξυ, και τι εγινε?
  Και μενα μου τα χωσε (αεροψεκαστης, υπεροπτης κλπ) που ειμαι και γερος ανθρωπος, και όταν ημουνα στο γκουλακ ο Πανος ηταν μωρο κι…επαιζε τοπι.
  Στο «πατριωτισμος και αριστερα» που ειπα «νατα μας» το πηρε με χιουμορ, τωρα…στραβωσε λιγο και τοβαλε στο μικροσκοπιο.
  Γιατι στεναχωρηθηκες, επειδη εχεις διαφορετικη αποψη από αυτόν?
  Πιες τε καμια μπυρα παραπανω κι ενταξυ!  Ρε ανιψιε
  Τωρα αυτό με τη μάνα που το σκεφτηκες, στη Ντατσα που σε φιλοξενησα για ένα βραδυ?
  Υποθετω ότι μαλλον άλλιως ηθελες να το πεις και το διατυπωσες λαθος.
  Ξανασκεψου το λιγο και αν επιμεινεις σ΄αυτό, θα επανελθω.
  Το ιδιο ισχυει και για την πατριδα.
  Αν το χωριο μου είναι τα Δουνεϊκα…….(αυτό πρεπει ν΄αποσυρθω στη Ντατσα μου για να σκεφτω αν θα το αγαπαω)
  Αν πατριδα μου πχ ηταν η Ναζιστικη Γερμανια εγω θα πολεμαγα ΕΝΑΝΤΙΟΝ της μαζυ με τους Αγγλους, τους Γαλλους, τους Ρωσους και…τους Φιλισταιους.
  Εκτος αν νομιζουμε ότι η φιλοπατρια είναι αρετη που ισχυει μονο και ειδικα για τους Ελληνες και για κανεναν αλλον.
  Αυτό που περιγραφεις εσυ ως Φιλοπατρια δεν είναι φανταζομαι αυτό.
  Προφανως προκειται για την περιγραφη ενός συγκινησιακου ιδωματος.
  Τοπους, προσωπα και παραστασεις με τα οποια εχουμε συναισθηματικη εμπλοκη.
  Μα αυτά φυσικα τα αγαπαμε. Χρειαζεται δηλωνουμε πατριωτες για να τα΄αγαπαμε?
  Τοχει περιγραψει κι ο Φρϋδ: «Πατριδα είναι η παιδικη ηληκια του ανθρωπου» (εστω και παρατεταμενη).
  Σ΄αυτό συμφωνουμε και δεν χρειαζεται να το τονισουμε ουτε να το …αποδειξουμε.
  Η Πατριδα δεν είναι Η υπερτατη αξια, είναι…συναισθημα.
  Οι υπερτατες αξιες δεν μπορει παρα να είναι πανανθρωπινες και δεν είναι συναισθηματα, συνιστουν αρχες του ανθρωπινου πολιτισμου!
  Το ν΄αγαπαω τη μανα μου, το χωριο μου, τον τοπο μου δεν είναι καμια αξια.
  Συναισθηματικη αναγκη είναι και προϋποθεση ενός καλοσχηματισμενου «εγω»!
  Αν ερθουνε να μου τα…πειραξουνε εν αδικω θα τους γαμησω το μουνι της μητερας τους, αν όμως με τρωει ο κωλος μου κι ερθουνε να μου τον…ξυσουνε, την άλλη φορα θα βαλω μυαλο να μην με τρωει και να μην ψαχνομαι !
  Εκτος αν εννοεις ότι αγαπας τη χωρα σου λογω του αρχαιου Ελληνικου πολιτισμου.
  Μα κι αυτος είναι πανανθρωπινη κληρονομια δεν είναι αποκλειστικο προνομιο οποιουδηποτε μαλακα τυχαινει να είναι Ελληνας.
  Αν αγαπαω την πατριδα μου αλλα η πατριδα μου βαλει τη μαλακια στο χρηματηστηριο δεν προκειται ν΄αγαπησω τη μαλακια και ν΄αγορασω μετοχες.

  Τωρα δεν μπορεις να μου την…πεις για αεροψεκασμο, επιγειος ητανε γι αυτό….πλυνε τα πριν τα καταναλωσεις και μην στεναχωρεις τον φιλτατο το μου φιλο γιατι στο τελος θα τον κανεις αλκολικο.

   
 • At 5:59 π.μ., Anonymous ο θειος

  Κι αν τον κανεις αλκολικο τοτε ειναι που θα τακιμιασει για τα καλα με τον Μπουταρη!

   
 • At 6:01 π.μ., Anonymous ο αυτος

  Κι αν τακιμιασει με τον Μπουταρη θα τακιμιασει και με τους Κεμαλικους γκριζους λυκους.

   
 • At 6:04 π.μ., Anonymous ο θειος

  Και προσεξε γιατι εισαι και Ποντιοπληκτος κι αποτελεις ομαδα υψηλου κινδυνου μολις μπουνε οι Τουρκοι στη Θεσαλονικη!

  *

  Βλεπεις, ενος κακου μυρια επονται!

   
 • At 3:42 μ.μ., Blogger Πάνος

  Φίλτατε και θείε Ισίδωρε,
  είπαμε πολλά...

  Μια διευκρίνηση μόνο - καθαρά προσωπική: υπέρτατη αξία είναι μία (1) όλη κι όλη, η αξιοβίωτη ζωή. Για όλους όσοι τη διεκδικούν.

  Συστατικό στοιχείο της αξιοβίωτης ζωής είναι και ο αυτοσεβασμός - τον οποίο χάνεις οριστικά και αμετάκλητα άπαξ και πουλήσεις τη μάνα σου, ΙΔΙΩΣ για ιδεολογικούς/ ηθικούς λόγους (δηλαδή, για έπεα πτερόεντα). Θυμηθείτε τι τραλαλά έπαθε ο Ορέστης, μετά που σκότωσε (έχοντας όλα τα δίκια με το μέρος του) την (καραπουτανάρα) Κλυταιμνήστρα...

  Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την πατρίδα καθενός. Αν την πολιτική αποκρυστάλλωση της συλλογικής βούλησης τη ματαίωναν τα πελώρια ενοχικά σύνδρομα για το Νικηταρά και τις ωμότητες των Κρητικών στην Μικρασία, θα το είχαμε κλείσει προ πολλού το μαγαζί - χωρίς να έχει οφεληθεί σε τίποτα ούτε η Αλήθεια, ούτε ο Πολιτισμός, ούτε η οικολογία. Για τον απλούστατο λόγο οτι (όπως και η φύση) η πολιτική γεωγραφία απεχθάνεται το κενό και το συμπληρώνει αμέσως. Προχωράμε λοιπόν, με φρόνηση ώστε να μην επαναλάβουμε τις μαλακίες του παρελθόντος, αλλά και με στοιχειώδη αυτοπεποίθηση.

  *

  Και κάτι ειδικά για τον Φίλτατο:

  Κατά την ανταλλαγή απόψεων μπορεί να ειπωθεί κάτι με ένταση / με οξύτητα. Πρωτοφανές;

  *

  Εννοείται επίσης πως καθένας διατηρεί την αυτονομία της σκέψης του - και οι άλλοι το σέβονται αυτό. Το ζητούμενο είναι η σύμπνοια στην παρέμβαση επί συγκεκριμένων θεμάτων, όχι η ιδεολογική ομογενοποίηση. Προσωπικά διαφωνώ πχ ριζικά με πολλά από τον πυρήνα της σκέψης του Φίλτατου, αλλά αυτό δε με εμποδίζει (στεναχωρεί) καθόλου! Στοιχειώδες!

   
 • At 6:30 μ.μ., Blogger Σχολιαστής

  Ουφ, τέλειωσε η μπουταρολογία. Αν βγήκε ένα συμπέρασμα, είναι ότι υπάρχει η τάση να πιανόμαστε απο μια κουβέντα και να κάνουμε τον άλλο 10 οκάδες. Φαίνεται έχουμε προπονηθεί απο τη συμετοχή μας σε μια αριστερά που κάθε τι που της αντιστεκόταν, το αφόριζε.

  Για να σεβόμαστε την ανθρώπινη ουσία που λέει και ο Πάνος, πρέπει να σεβόμαστε τους άλλους. Εδω ξέρεις κάποιον χρόνια και διαπιστώνεις ότι δεν τον έχεις ψυχολογήσει καλά, όχι να βγάζεις συμπεράσματα απο μια κουβέντα. Αυτό μου θύμισε τα δελτία των 8 και τους τραγκαουνάκηδες.

  Ελπίζω αυτή η κουβέντα να τελειώνει χωρίς παράπλευρες απώλειες. Φίλτατε μη μασάς.

  Θείο, κάτι μου λέει ότι αν κάποιος σου πήραζε τη μάννα (ακόμα κι αν έφταιγε), θα του έστριβες το λαρύγκι.

   
 • At 7:52 μ.μ., Blogger Πάνος

  Σχολιαστή,
  η μπουταρολογία ΔΕΝ τελείωσε - όχι από εμάς εδώ, αλλά στην μεγάλη πιάτσα των εκλογών.

  Αλλά, γιατί θέλεις τον Μπ. να είναι "μη μου άπτου" - εκτός κριτικής; Επειδή είναι "καλός;" Μα αυτό πρέπει να το αποδεικνύει ΣΥΝΕΧΩΣ - το φως της δημοσιότητας (και της πολιτικής αντιπαράθεσης) είναι πολύ σκληρό, για να αρκούν οι καλές προθέσεις...

  Εδώ, κοτζάμ Κλίντον - που ήταν και μάστορας - παραλίγο να χάσει τ' αυγά και τα πασχάλια εξαιτίας εκείνου του παλιο-λεκέ...

   
 • At 1:44 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Δεν προσβλέπω σε απάντηση από τους Τουρκοφάγους, από τον Βλάση τον Αγτζίδη όμως περιμένω ένα σχόλιο γαι το παρακάτω:

  "Από Greek American News Agency
  Σαβ, 24 Ιούν 2006
  Του Αλεξανδρου Μασσαβετα/ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ενδεικτική των σημαντικών αλλαγών που έχουν συντελεσθεί στην τουρκική κοινωνία τα τελευταία χρόνια είναι η πραγματοποίηση στην Κωνσταντινούπολη, με κάθε επισημότητα και με ενθουσιώδη συμμετοχή της φιλελεύθερης τουρκικής διανόησης, συνεδρίου των απανταχού Κωνσταντινουπολιτών, Ιμβρίων και Τενεδίων. Το συνέδριο αρχίζει στις 30 Ιουνίου και λήγει στις 2 Ιουλίου στο συνεδριακό κέντρο του Χίλτον της Κωνσταντινούπολης.

  Υπό τον τίτλο «Συνάντηση στην Πόλη: Το Παρόν και το Μέλλον», το συνέδριο είναι το πρώτο των Ομογενών που πραγματοποιείται στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αποσκοπεί να φέρει σε επαφή την εδώ Ομογένεια με τους φορείς των Κωνσταντινουπολιτών, Ιμβρίων και Τενεδίων του εξωτερικού, με απώτερο στόχο την υλοποίηση πρωτοβουλιών για το μέλλον της κοινότητας. Oπως τονίζουν παράγοντες του συνεδρίου, κοινή θέληση της οργανωτικής επιτροπής και των ομιλητών είναι η εξέταση της Ρωμαίικης κοινότητας της Πόλης και των δύο νησιών ως σύνολο ζώντων ανθρώπων. Προσθέτουν ότι επιβάλλεται μια επιστημονική θεώρηση της πρόσφατης τραυματικής ιστορίας της κοινότητας, πέρα από τους συναισθηματισμούς και τα στερεότυπα που αναπαράγουν η ελληνική εξωτερική και η τουρκική μειονοτική πολιτική. Διότι πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένες αυτές θεωρήσεις απέτρεψαν την εξεύρεση λύσεων στα φλέγοντα προβλήματα της κοινότητας. Οι διοργανωτές δέχονται πως η Ρωμιοσύνη της Πόλης και των δύο νησιών διέρχεται την πιο κρίσιμη καμπή της. Την κρισιμότητα της παρούσας κατάστασης και την ανάγκη γρήγορης εξεύρεσης λύσεων είχε τονίσει, ως εκπρόσωπος των Ρωμιών, και ο δημοσιογράφος Μιχάλης Βασιλειάδης, στην εισήγησή του στο συνέδριο της Οργάνωσης Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (TESEV) στο ξενοδοχείο Marmara της Πόλης τον Δεκέμβριο.

  Το παρόν συνέδριο είναι αποτέλεσμα μελέτης Ελλήνων και Τούρκων ακαδημαϊκών επί ένα έτος. Στηρίζεται σε τέσσερις άξονες -δημογραφία, παιδεία, κοινοτική οργάνωση και μειονοτικά ιδρύματα- και κατά τη διάρκειά του θα ανακοινωθούν τα πορίσματα μελετών, που διεξήχθησαν για λογαριασμό του συνεδρίου.

  Η πρωτοβουλία για την πραγματοποίησή του ανήκει στο Σύνδεσμο Αποφοίτων του Ζωγραφείου Λυκείου, του γνωστού σχολείου του Πέραν, που εξακολουθεί, 113 χρόνια μετά την ίδρυσή του, να παρέχει υπηρεσίες στην πληθυσμιακά φθίνουσα Ρωμαίικη κοινότητα. Το συνέδριο πραγματοποιείται με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και του Δημάρχου της Μητροπολιτικής Δημαρχίας Κωνσταντινουπόλεως Καντίρ Τόπμπας. Συμμετέχουν οργανώσεις αποφοίτων όλων των ελληνικών σχολείων της Πόλης, οι αθλητικοί σύλλογοι της Ομογένειας, καθώς και ενώσεις και σύλλογοι Κωνσταντινουπολιτών, Ιμβρίων και Τενεδίων από την Πόλη, την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Σημαντικότερη όμως θεωρείται η συμμετοχή γνωστών εκπροσώπων της προοδευτικής τουρκικής διανόησης, που έχει αγκαλιάσει τη Ρωμαίικη κοινότητα και τα προβλήματά της. Ο γνωστός υπέρμαχος των δικαιωμάτων των μειονοτήτων καθηγητής Μπασκίν Οράν θα μιλήσει για τα ευαγή ιδρύματα των μη-Μουσουλμάνων, ο Ελτσίν Ματζάρ για την άρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας να αποδεχθεί την κληρονομιά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η Ντιλέκ Γκιουβέν για το πογκρόμ της 6-7ης Σεπτεμβρίου 1955. Ο δημοσιογράφος Ριντβάν Ακάρ, συγγραφέας του βιβλίου «Οι τελευταίοι εξόριστοι της Πόλης» για τις απελάσεις των Ελλήνων υπηκόων το 1964, θα εκφωνήσει ομιλία με τίτλο «Oμηροι της εξωτερικής πολιτικής: οι απελάσεις του 1964». Σε στρογγυλή τράπεζα θα συμμετάσχουν και οι γνωστοί για τη στήριξη που παρέχουν στις εθνικές και πολιτιστικές μειονότητες της χώρας ακαδημαϊκοί Μουράτ Μπελγκέ, Χαλίλ Μπερκτάι και Μετέ Τουντσάι."
  Και τα λέμε....

   
 • At 6:41 μ.μ., Blogger Greg

  Στοιχηματίζω ότι το "κατάλληλο σχόλιο" για το παραπάνω συνέδριο, θα το δώσουν σίγουρα οι γκριζόλυκοι που κυβερνούν. Αρκεί να περιμένουμε και να δείξουν φιλότιμο οι διαφημιστές της Τουρκικής δημοκρατικότητας στο να μας ενημερώσουν...

  ΥΓ. Το ότι υπαρχουν 10 "φωτισμένοι" στην Τουρκία ούτε ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος δεν θα το αμφισβητούσε!

   
 • At 9:01 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Αφού μόλις πέταξες τη μπάλα στη εξέδρα... μας κλάνεις και στη μούρη έτσι? Έχει κάτι σωληνάκια που φαντάζομαι θα ξέρεις που μπαίνουν. Αν πάρεις ένα τέτοιο και βάλεις ένα χωνί και το χωνί στη μούρη σου, θα απολαύσεις καλύτερα τις νίκες σου. Μας έκανες τα μούτρα κρ'εας. Φτάνει μεγάλε νίκησες!!!!
  Φόρτσα Εκουαδόρ ... το επόμενο μουντιάλ (Νάμαστε καλά πρώτα!)

   
 • At 1:33 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Οι πεφίφημες συγκεντρώσεις των γκρίζων λύκων συνήθως από πόσα άτομα αποτελούνται;

   
 • At 2:53 μ.μ., Blogger Greg

  Ο Τουρκολάγνος Ελληνικός "εξυγχρονισμός" το ξαναλέω κι' απο δώ, έχει "μετρημένα ψωμιά". Κυρίως λόγω της ιστορικής του ανεδαφικότητας, αλλά και της προεφηβικής ηλιθιότητας (πως θάταν άλλωστε διαφορετικά) των "πιστών" του. Λέω "πιστών", μια και δεν στέκουν κάτω απο οποιαδήποτε "λογική" τα κελεύσματά του.

  Κι' επειδή τους βλέπω να χειροτερεύουν και να τείνουν προς νηπιαγωγείο μεριά...

  "δεν σ' έχω φίλο"

  ανώνυμε!:-D

   
 • At 5:46 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  "Ο Τουρκολάγνος Ελληνικός Εξυγχρονισμός" είναι ένα φάντασμα που κατοικεί μέσα στο δικό σου μυάλο και δίνει νόημα και περιεχόμενο στην ζωή σου.
  Καλά ξεμπερδέματα μαζύ του ή καλή συντροφία.

   
 • At 11:50 μ.μ., Blogger Greg

  Μπουτάρη, εσύ είσαι;

   
 • At 2:13 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Όχι. Το φάντασμά του!

   
 • At 1:05 μ.μ., Anonymous Βλάσης

  Σχολιαστή,

  θέλεις κάτι για τον Βενιζέλο;;;

   
 • At 1:18 μ.μ., Anonymous Pontiac

  Πω, πω!!!

  δέκα μέρες έλειψα και έγινε χαμός.

  Εμπρός της γης οι κολασμένοι, όπως είπε και ο σύντροφος Κροπότκιν Φίλτατε.

  Αλλά αυτά από την επόμενη Blog-ο-περίοδο.

  Εμείς μάλλον κολασμένο καλοκαίρι θα περάσουμε.

   
 • At 11:50 π.μ., Anonymous Βλάσης

  Για τον Anonymous.

  Φυσικά αυτές οι πρωτοβουλίες, όπως και η όλη δράση του Πατριαρχείου προάγουν με θετικό τρόπο την επικοινωνία των λαών στην Ελλάδα και την Τουρκία. Και όχι μόνον αυτές!

  Το πρόβλημα υπάρχει στην Ελλάδα με την ιδεολογικοποίηση της ελληνοτουρκικής συμφιλίωσης. Με την άσκησή της σε επίπεδο διαπραγμάτευσης των εξουσιών. Με προϋποθέσεις αρνητικές, όπως η εξόντωση της ιστορικής μνήμης των λαών. Με δυό λόγια, το μεγαλύτερο μέρος αυτού που μπορεί κάποιος να αποκαλέσει "καθεστωτικό μπλοκ" -είτε στο χώρο της οικονομίας, είτε στο χώρο της ιδεολογίας (συμπεριλαμβανομένης και της Αριστεράς), είτε στο χώρο της πολιτικής- διακρίνεται από μια συντηρητική προσήλωση στον παραδοσιακό ελλαδικό φιλοκεμαλισμό.

  Η αληθινή προαγωγή της ελληνοτουρκικής φιλίας θα γίνει από αληθινές οντότητες: Από αυτούς που οι πατρίδες τους βρίσκονται ένθεν κακείθεν του Αιγαίου. Όπως,
  -Έλληνες πρόσφυγες του ΄22 και Βαλκάνιοι μουσουλμάνοι ανταλλάξιμοι,
  -ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι της Τουρκίας (Πόντιοι, Κρητικοί, Μακεδόνες, Ηπειρώτες, Κύπριοι) και αντικεμαλικοί Τούρκοι, Πομάκοι και Τσιγγάνοι της Δυτικής Θράκης, καθώς και Έλληνες που γνωρίζουν την τουρκική γλώσσα (Τσαλκαλήδες, Καραμανλήδες, Σαμψούντιοι, Κιλίκιοι, Πισίδες κ.ά.)
  -αντικεμαλικοί Τούρκοι αριστεροί και αντικεμαλικοί Έλληνες δημοκράτες,

   
 • At 12:05 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Βλάση δεν απαντάς στο επίμονο ερώτημα που σου τέθηκε -και όχι μόνο μια φορά-. Διέπραξαν εγκλήματα οι Έλληνες εις Βάρος των Τούρκων? Και γιατί δεν μιλάς για αυτά σαν άνθρωπος που απεχθάνεσαι τους μαζικούς φόνους κ.λ.π. Και για να σε προλάβω (εσένα και κάτι άλλους...που καταφανώς δεν είστε ίδιοι) αυτό όχι για συμψηφισμό, αλλά για "αντικειμενικότητα", για αποιδεολογικοποίηση της Ιστορίας. Εκτός και αν η Ιστορία είναι εξ' ολοκλήρου μια "φαντασιακή" κατασκευή έξω από τον επιστημονικό τρόπο σκέψης. Και για να αναφέρω ένα παράδειγμα, το πιό ανώδυνο. Ποιός κέρδισε με την γκετοποίηση των Πομάκων στην Θράκη ? (Η μπάρα "έφυγε" μόλις το '98)

   
 • At 1:31 μ.μ., Anonymous Βλάσης

  匿名说... βρες ένα ψευδώνυμο. Είναι καλύτερα.

  Όσον αφορά το ερώτημά σου και η ένταση με το οποίο το θέτεις, με εκπλήσσει. Καταρχάς το θεωρώ κάτι σαν δήλωση κοινωνικών φρονημάτων!!

  Αλλά, ας είναι.
  Θεωρώ αυτονόητο ότι τα ελληνικά εγκλήματα εις βάρος του άμαχου μουσουλμανικού πληθυσμού είναι εξίσσου καταδικαστέα. Όπως και όλα τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν εν καιρώ πολέμου από τους εμπόλεμους οπουδήποτε.

  Νομίζω -και ίσως να κάνω λάθος- ότι στα κείμενά μου υπάρχει μια αντίληψη που δεν δικαιολογεί τον εθνικισμό και τα έργα του. Ίσα ίσα, τα γεγονότα στη Μικρά Ασία τα τοποθετώ όχι στο πλαίσιο της σύγκρουσης δύο αποτρόπαιων εθνικισμών, αλλά ως κίνηση των καταπιεσμένων λαών να αποτινάξουν την εθνικιστική νεοτουρκική (ή κεμαλική) κυριαρχία. Προσπαθώ εξάλλου να διακρίνω τον εθνικισμό του καταπιεστή από τον εθνικισμό του καταπιεσμένου.
  Πιστεύω ότι δεν ταυτίζω τον γνήσιο αλυτρωτισμό των Ιώνων, των Ποντίων και των Ανατολικοθρακών με την κρατική Μεγάλη Ιδέα. Και θεωρώ σαφέστατα ότι η ταύτιση αυτή έχει επιδιωχθεί από όσους ελλαδικούς συνεργάστηκαν με τον τουρκικό εθνικισμό για την υλοποίηση των στόχων του.

  Τώρα στο προκείμενο.

  Τα ελληνικά εγκλήματα στη Μικρά Ασία είναι βασικά δύο κατηγοριών:
  α)αντεκδικήσεις κυρίως στην Ιωνία και στην Ανατολική Θράκη των ντόπιων Ελλήνων που επέστρεψαν (όσοι επέστρεψαν) από τα τρομακτικά Ταγματα Εργασίας (τα Αμελέ Ταμπουρού)όπου τους είχαν "φυλακίσει" οι Νεότουρκοι κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και κυρίως
  β) τα μεγάλης έκτασης εγκλήματα που διέπραξαν άτακτοι στρατιώτες του διαλυμένου ελληνικού στρατού μετά την ήττα τον Αύγουστο του '22, καθώς επέστρεφαν στην ιωνική παραλία για να αποχωρήσουν από τη Μικρά Ασία και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

  Υπάρχει μια ποιοτική και ποσοτική διαφορά σε σχέση με τα εγκλήματα του τουρκικού εθνικισμού. Ο τελευταίος (σε συνέδριο του "Ένωσις και Πρόοδος" στην οθωμανική Θεσσαλονίκη) αποφάσισε την εξόντωση του συνόλου των χριστιανικών ομάδων επίσημα τον Οκτώβριο του 1911. Υπάρχει δηλαδή πρώιμη κατεύθυνση και δεδηλωμένη
  απόφαση της εξουσίας, κάτι που δεν υπάρχει από ελληνικής πλευράς.

  Και επι πλέον, το σύνολο των θυμάτων αυτής της απόφασης είναι εφιαλτικό (800.000 το ελάχιστο Έλληνες με βάση την εκτίμηση Κιτρομηλίδη-Αλεξανδρή, και εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιους και Ασσυροχαλδαίους).

   
 • At 1:51 μ.μ., Anonymous Βλάσης

  匿名说... να δω τι άλλο θα μου βρεις!!!

  Μάλλον περίμενες ότι για το Πατριαρχείο η άποψή μου θα ήταν αρνητική. Νομίζω ότι ταυτίζεις τον κριτικό λόγο με την ακροδεξιά και αυτό είναι ότι το χειρότερο μπορεί κάποιος να κάνει.

  Μακάρι να μην είναι έτσι.
  Σκέψου ότι οι πασιφιστικές απόψεις και η άκριτη τουρκοφιλία (όχι προς το λαό αλλά προς την εξουσία) υπήρξαν η κύρια πολιτική παράδοση της εξουσίας και της ακροδεξιάς, με αποκορύφωμα τις δύο χούντες (του Μεταξά και των Απριλιανών). Τώρα -για όσους φυσικά έχουν μια πληρέστερη εποπτεία της πολιτικής συμπεριφοράς στη μετά το '22 Ελλάδα- το αξιοπερίεργο είναι το πόσο εύκολα, άκοπα και χωρίς κόστος αντιστρέφονται οι ρόλοι!

  Τα θύματα αντιμετωπίζονται ως θύτες, οι δολοφόνοι ως αγγελάκια, οι εθνικιστές (οι Τούρκοι κυρίως)ως λαϊκοί αγωνιστές και οι πουτάνες ως αγίες.

  Πούσαι Φρόιντ να μας δεις!!!

   
 • At 9:46 π.μ., Anonymous Bλάσης

  匿名说...=Anonymous

   
 • At 9:50 π.μ., Anonymous Βλάσης

  "匿名说" (σε κάποια ουραλοαλταϊκά ιδεογράμματα) ή "Anonymous" (στο λατινικό αλφάβητο),

  γιατί βολεύεσαι με την ανωνυμία σου;

  Εφόσον πιστεύεις σ' αυτά που γράφεις, δώσε τα αληθινά στοιχεία σου! Δεν είναι λίγο ανισότιμο (και εν πολλοίς άδικο) εσύ, ένας ανώνυμος, να γράφεις ότι θες και όπως το θες μέσα από την ασφάλεια της ανωνυμίας σου, ενώ εγώ -επειδή δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις σκέψεις μου- να είμαι υποχρεωμένος να σου απαντήσω επωνύμως;