ι Τα μυστικά του Κόλπου
Κυριακή, Ιουνίου 04, 2006
Η Λάρνακα μας δείχνει τι θα συμβεί στην Περαία και την Καλαμαριά...
Όσοι έχετε αμφιβολλίες για το τι πρόκειται να συμβεί στις ακτές του Θερμαϊκού με την κατασκευή της επέκτασης του διαδρόμου 10-28, παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά το άρθρο του Φίλη Καϊτατζή στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, για να δείτε τι σημαίνει "διάβρωση" και "έργα προστασίας των ακτών", όπως έγιναν στη Λάρνακα της Κύπρου. Η προτροπή ισχύει ιδιαίτερα για τους "ειδικούς" και τους πανεπιστημιακούς, οι οποίοι ενώ γνωρίζουν εξακολουθούν να κάνουν το ...παγώνι!

*

Το link έφτασε στα "μτΚ" από έναν φίλο "Πολίτη για το Θερμαϊκό"
 
Έγραψε ο Πάνος - Κυριακή, Ιουνίου 04, 2006 |


1 Comments:


 • At 5:00 μ.μ., Blogger Πάνος

  Επιλογές από το άρθρο ης "Ε"

  *

  Προ μιας πενταετίας περίπου 7.600 χιλιόμετρα ευρωπαϊκής ακτογραμμής ήταν ενταγμένα σε προγράμματα αντιμετώπισης της παράκτιας διάβρωσης.

  Οι χρήσεις αποκατάστασης ήταν τσιμεντένιες κατασκευές και βράχοι για να σχηματιστούν κυματοθραύστες, λιμενοβραχίονες ή επιχωματώσεις και ήπιες μηχανικές μέθοδοι για τη συντήρηση άμμου. Αυτή η προσπάθεια όμως, ενώ λύνει τοπικά το πρόβλημα, επιδεινώνει ή δημιουργεί άλλα σε άλλες περιοχές - ακόμα και σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων.


  Αυτό ακριβώς που προσπαθούμε να δείξουμε πως θα (ξανα) συμβεί στο Θερμαϊκό! Θα ΞΑΝΑσυμβεί, γιατί ήδη έχει παρατηρηθεί σε κάμποσες περιπτώσεις κατασκευών μέσα στον Κόλπο, με κορυφαίο το παράδειγμα της σκάλας των Νέων Επιβατών.

  *

  Για το λόγο αυτό «η οποιαδήποτε απόφαση για το αν χρειάζονται έργα, τι είδους έργα είναι αυτά, πώς και πού χωροθετούνται, πώς κατασκευάζονται κ.λπ. πρέπει να λαμβάνεται μέσα στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης», επισημαίνει η Ξένια Ι. Λοϊζίδου, πολιτικός μηχανικός, σε θέμα της σχετικά με «τα παράκτια τεχνικά έργα και την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης».

  H "ολοκληρωμένη" προσέγγιση στην περίπτωσή μας ήταν μια "μελέτη" τόσο πλήρης και ικανοποιητική, που το ΥΠΕΧΩΔΕ τρέχει ΤΩΡΑ να παραγγείλει καινούριες, για να περάσει το έργο το σκόπελο του ΣτΕ...

  *

  Το παράδειγμα με τους παράλληλους κυματοθραύστες στη Λάρνακα είναι διδακτικό:

  Λίγους μήνες μετά την κατασκευή τους συσσωρεύτηκε μεγάλη ποσότητα άμμου ανάμεσα στα έργα και στην ακτή. (Εκεί όπου ακριβώς προοριζόταν για χρήση από τους λουόμενους). Το νερό δεν ξεπερνά σε βάθος τα 30 εκατοστά όποτε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε για κολύμπι ούτε για άλλο είδος θαλάσσιας αναψυχής.

  Η προσπάθεια των ιδιωτών να σκάβουν κάθε χρόνο την περιοχή αφαιρώντας μεγάλες ποσότητες άμμου δεν έχει επιλύσει το πρόβλημα. Στο μεταξύ, οι γειτονικές ακτές έχασαν την άμμο που συγκεντρώθηκε μετά την κατασκευή των κυματοθραυστών. Το χειρότερο ήταν η διάβρωση που ήρθε ως συνέπεια της νέας πραγματικότητας απειλώντας τα παραλιακά κτίσματα, κυρίως τα ξενοδοχεία. Αποφασίστηκε λοιπόν να κατασκευαστούν άλλοι τέσσερις κυματοθραύστες όπως και έγινε.

  Ετσι το πρόβλημα μεταφέρθηκε πιο πέρα, κι έγιναν άλλοι τέσσερις, και μετά άλλοι, και ούτω καθεξής. Από την κατασκευή των πρώτων δύο (πέρασαν δέκα χρόνια) φτιάχτηκαν 12 παράλληλοι κυματοθραύστες αλλά η περιοχή δεν έχει καταφέρει να «ανακτήσει ακόμα και σήμερα τη χαμένη ισορροπία της».


  Αν αντί για "Λάρνακα" βάλετε "ανατολική ακτή του Θερμαϊκού" θα έχετε μια αρκετά καλή εικόνα του τι θα συμβεί και σε μας. Μόνο που η κατάσταση θα είναι ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ, γιατί, κατ' αρχήν, η θαλάσσια περιοχή μπροστά από την Καλαμαριά θα μετατραπεί σε χαβούζα... και έπεται συνέχεια. Όσο για τις διαβρώσεις και τον κίνδυνο καταβύθισης της παραλίας, των οικιών κλπ τα αναφέρει στην έκθεσή του (δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα) ο καθηγητής του ΕΜΠ Κουμαντάκης, με κάθε λεπτομέρεια!

  *

  Οι προσπάθειες πλέον παγκοσμίως, όπως τονίζει το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, εστιάζονται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στις παράκτιες περιοχές με φιλικές μεθόδους ενταγμένες στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών.

  Αμήν και πότε!

  *

  Μια πιο προχωρημένη προσέγγιση για το θέμα της διάβρωσης είναι η «εγκατάλειψη γης».

  Αυτή η τακτική έχει «υποκινηθεί» από το πρόγραμμα EUROSION της Κομισιόν, που έδωσε ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στην προστασία από τη διάβρωση στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης παράκτιας διαχείρισης:

  Για 4η εβδομάδα η «Ε», το «Γεωτρόπιο», το Δίκτυο Μεσόγειος SOS και η UNEP/MAP συνεχίζουν την εκστρατεία για καθαρές ακτές στην Ελλάδα
  «Μια τέτοια προσέγγιση έχει υλοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο (Εσεξ και Σάσεξ) και στη Γαλλία (Crier sur Mer). Εδώ, το κόστος της παραδοσιακής τεχνικής προστασίας θα είχε κατά πολύ ξεπεράσει την αξία των περιουσιακών στοιχείων, μακροχρόνια (σύμφωνα με τη διάρκεια ζωής των περιουσιακών αυτών στοιχείων) κάνοντας την επανατοποθέτησή τους πιο λογική επιλογή από οικονομική σκοπιά. Επιπλέον, η πρακτική αυτή μπορεί να αποτελεί πιο σωστή περιβαλλοντική επιλογή καθώς η διάβρωση πετρωμάτων δεν μπορεί να σταματήσει, μ' αποτέλεσμα να συνεχίζεται η απόσπαση υλικού».


  Χρήσιμη πληροφορία: η ΕΕ έχει πρόγραμμα για την προστασία των ακτών από τη διάβρωση που ακολουθεί τις παραθαλάσσιες κατασκευές!

  *

  Ανακεφαλαιώνοντας υπογραμμίζουμε πως «κάθε έργο που κατασκευάζεται στην παράκτια ζώνη αποτελεί εμπόδιο στη φυσική εκτόνωση των παράκτιων μηχανισμών επί της ακτής κσι μεταβάλλει την παράκτια κίνηση των ιζημάτων», παρατηρεί η κ. Λοϊζίδου. Παράλληλα διαταράσσεται «η ισόρροπη κατανομή των ιζημάτων». Ετσι έχουμε ανεπιθύμητα έντονες προσχώσεις στα υπό προστασία τμήματα της ακτής και έντονες έως (και) καταστροφικές διαβρώσεις στις γειτονικές ακτές.

  Κυρία Λοϊζίδου, (και) για τον Θερμαϊκό μιλάτε...

  *

  Η ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών, αν κι έχει αναγνωριστεί ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος διαχείρισης για την ενσωμάτωση της προστασίας και βιώσιμης χρήσης της θαλάσσιας και παράκτιας βιοποικιλότητας στη διαδικασία του σχεδιασμού, ακόμα δεν εφαρμόζεται ευρέως.

  Τα αντικρουόμενα συμφέροντα κυριαρχούν, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, με τα γνωστά αποτελέσματα.


  Εδώ είναι ο κόμπος! Και η προκληση για τους πολίτες που νοιάζονται (στοιχειωδώς...) για τον τόπο τους!