ι Τα μυστικά του Κόλπου
Σάββατο, Ιουνίου 10, 2006
Κουτσομούρες και διάφορα άλλα

Υπάλληλος της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης...*

Σύγκριση βιολογικών χαρακτηριστικών της κουτσομούρας (MULLUS BARBATUS) στις εκφορτώσεις μηχανότρατας του Σαρωνικού Κόλπου και του Ν.Α. Ιονίου Πελάγους. Όχι, δεν άνοιξε μπλογκ κάποιος μερακλής ψαράς (μακάρι, δηλαδή…) Ξεφυλλίζω το βιβλίο περιλήψεων του 8ου Πανελλήνιου Συμποσίου Ωκεανογραφίας και Αλιείας, που έγινε πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, ανάμεσα σε εργασίες γενικότερου ενδιαφέροντος, με τίτλους όπως

Ηλικία και ανάπτυξη της γόπας Boops Boops (LINNAEUS, 1758) στο Ιόνιο Πέλαγος

ή

Οργανική τσιπούρα (Sparus Aurata): στοιχεία διατροφής και ανάπτυξη σε σχέση με τη συμβατική εκτροφή

…συναντά κανείς πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, για την κατάσταση του Θερμαϊκού Κόλπου. Για παράδειγμα, στην εργασία της Γιαγνίση και συν, με τίτλο ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2000-2005, διαβάζουμε ότι:

Στην πλειονότητα των δειγμάτων, οι τιμές των μικροβιολογικών δεικτών ήταν εντός των υποχρεωτικών τιμών που προβλέπει η κοινοτική οδηγία (…) για την ποιότητα των νερών κολύμβησης. Περιστασιακά, όμως, στο 2005, στο 60% των σταθμών επιφανείας η τιμή των κοπρανωδών στρεπτόκοκκων υπερέβη τις ανώτερες τιμές της οδηγίας.

Αυτό σε καθημερινά ελληνικά σημαίνει ότι οι χιλιάδες κολυμβητές της Ανατολικής Ακτής ήρθαν το περασμένο καλοκαίρι σε άμεση συνάφεια με αυτούς τους κοπρανώδεις στρεπτόκοκκους, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Σκεφτόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά με τον Βιολογικό Καθαρισμό και συναντάμε άλλη εργασία (Ραφτοπούλου και συν), με τίτλο «ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΥΤΤΑΡΙΚΩΝ ΒΙΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΡΥΠΑΝΣΗΣ» ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΚΟΛΠΟ, όπου μαθαίνουμε ότι

…σε μια σειρά εξαμηνιαίων δειγματοληψιών στο Θερμαϊκό Κόλπο κατά τα έτη 2000-2005, δείχνει αυξημένα τα επίπεδα ρύπανσης στον Κόλπο αυτό σε σχέση με τον Στρυμονικό Κόλπο (…) ενώ παρατηρείται επιπλέον μια «ομογενοποίηση» των επιπέδων ρύπανσης μεταξύ των δειγματοληπτικών σταθμών του Θερμαϊκού Κόλπου. Τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά, διότι έρχονται σε αντίθεση με αυτά των προηγούμενων ετών (περίοδος 1996-1998) τα οποία έδειχναν σαφή διαφοροποίηση των επιπέδων ρύπανσης ανάμεσα στις ανατολικές και δυτικές ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου.

Σε απλά ελληνικά και πάλι, αυτά σημαίνουν ότι ΠΑΡΑ τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, τα πράγματα χειροτέρεψαν για τον Θερμαϊκό.

Ο Βιολογικός Καθαρισμός δουλεύει - ναι ή όχι; Ο Ψωμιάδης λέει (πριν λίγες μέρες) σε κομματικό ακροατήριο πως κατά το 1/3 ΔΕΝ λειτουργεί. Επίσης πως διάφοροι επιτήδειοι ρίχνουν λύματα στον Κόλπο τα βράδια, τα Σάββατα και τις Κυριακές, τότε που οι Υπηρεσίες της ηρωικής μας Νομαρχίας ξεκουράζονται. Έτσι εξηγούνται τα αποτελέσματα μιας ακόμα ανακοίνωσης στο Συνέδριο:

…όλα τα δείγματα (mytilus galloprovencialis) που ελέχθηκαν βρέθηκαν μολυσμένα με οκαδαϊκό οξύ σε συγκεντρώσεις 0.10-0.20 μg/g (Tsoukatou et al)

*

Μπανάκι και σαγανάκι σε Περαία, Νέους Επιβάτες, Αγία Τριάδα; Για σκεφτείτε το καλύτερα… Να σοβαρευτούμε πρώτα, να λειτουργήσει ο Βιολογικός, να ξεβρωμίσει ο Θερμαϊκός, να αποτρέψουμε το έγκλημα (επέκταση αεροδρομίου) που θα τον αποτελειώσει μια για πάντα – και μετά βλέπουμε…

*...κάνει υπερωρίες μπας και πετύχει κανέναν από αυτούς τους ουτιδανούς που ρυπαίνουν τον Θερμαϊκό τα Σαββατοκύριακα, για να του κόψει τα απαυτά, σύμφωνα με τις οδηγίες του Νομάρχου μας κ. Ψωμιάδη, του Ρυποκτόνου και Αδενοκόφτη.

 
Έγραψε ο Πάνος - Σάββατο, Ιουνίου 10, 2006 |


1 Comments:


  • At 11:14 μ.μ., Blogger Oneiros

    ..δεν ξέρω, δουλεύει;
    Πρόσφατα είχα δει κάποια άρθρα που ανέφεραν ότι λόγω έλλειψης συντήρησης, αλλά και της κακής χρήσης που γίνεται, ο ΒΚΘ έχει πρακτικά καταστεί αναποτελεσματικός και επικίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις τους (δυστυχώς, δε μπόρεσα να βρω links για τα άρθρα).