ι Τα μυστικά του Κόλπου
Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2006
Άντε γεια...


Το καλοκαίρι του 2005 ανακάλυψα τα ιστολόγια και στις αρχές του Σεπτέμβρη εμφανίστηκαν στον κυβερνοχώρο τα μυστικά του Κόλπου. Δε μπορούσα να φανταστώ τότε πόσο θα επηρέαζε την καθημερινότητά μου αυτή η κίνηση. Ούτε πως, λίγους μήνες αργότερα, θα είχα γνωριστεί με ένα ολόκληρο χωριό - με τους περισσότερους διαδικτυακά, αλλά και με αρκετούς συν-ιστολόγους δια ζώσης.

Το χωριό (κωμόπολη, πλέον…) των Ελλήνων μπλογκεράδων (ιστολόγων) είναι μια πολύβουη, πολύχρωμη, άκρως ενδιαφέρουσα ιντερνετική Νεφελοκοκκυγυία. Θα βρεις μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπευτικά δείγματα από κάθε καρυδιάς καρύδι – με μοναδικό προαπαιτούμενο τη γνώση γραφής και ανάγνωσης. Φρικιά της τεχνολογίας, πολλοί ανήσυχοι δημοσιογράφοι, λίγοι συγγραφείς, φοιτητές, πανεπιστημιακοί, συνταξιούχοι (γνωρίζω τουλάχιστον τρεις!), πολυάσχολοι ιδεολόγοι νεοφιλελεύθεροι που προσπαθούν να πάρουν ανάσες από τον καπιταλισμό στην πράξη, χασομέρηδες μάγειρες και μαγειροπούλες, θρησκευόμενοι πάσης κλίμακος και βαρέματος, ερασιτέχνες φωτογράφοι, κινηματογραφόφιλοι, άνεργοι, μοναχικοί, τρελαμένοι από την πολυκοσμία, γραφικοί ελληναράδες και τα αντίθετά τους, λαϊκοί τύποι, ευαίσθητες ψυχές, συμβατικοί αλλά και μερικοί άκρως οξυδερκείς αναλυτές, εστέτ (μερικοί εντελώς μη μου άπτου) διανοούμενοι, φιλοσοφούντες και αμπελοφιλοσοφούντες, πολυάριθμοι επίμονοι ενδοσκόποι της ερωτικής τους κλίσης, ειδικευμένοι σχολιαστές της μπλογκόσφαιρας (ναι, έχουμε τους δικούς μας Ζάχους Χατζηφωτίου!) - και μερικοί παραμυθάδες.

Το χωριό σφύζει από ζωή. Η κίνηση είναι πυκνή, κόσμος πάει κι έρχεται, διαβάζει, θαυμάζει, ειρωνεύεται, ζηλεύει, επαινεί, καρφώνει, σχολιάζει με χιούμορ, με τσαντίλα, με απόλυτη σοβαρότητα – με ένα λόγο συμμετέχει.Στα θέματα των ιστολογίων η γραφή παραμένει το βασικό μέσο επικοινωνίας, αλλά όλο και περισσότερο εμπλουτίζεται, καθώς είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσει κανείς και άλλα μέσα: τον ήχο (πχ όταν ο αναγνώστης διαβάζει για ένα ζεϊμπέκικο – μπορεί να το ακούει κιόλας, την ίδια στιγμή!) την εικόνα (βίντεο, στη διάθεση του επισκέπτη) και φυσικά τη δυνατότητα παράθεσης συνδέσμων (διαδικτυακών παραπομπών) μέσα στο κείμενο, οι οποίοι είναι στη διάθεση του αναγνώστη με ένα κλικ!

Όλα αυτά δε γίνεται να μεταφερθούν σ’ ένα συμβατικό βιβλίο, όπως αυτό που διαβάζετε τώρα. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα, που μπορεί, σε κάποιο βαθμό, να μεταφερθεί: τα σχόλια των αναγνωστών. Οι αναγνώστες του ιστολογίου έχουν τη δυνατότητα αμέσως μόλις διαβάσουν κάτι, να το σχολιάσουν, συνήθως με το διαδικτυακό τους ψευδώνυμο, αρκετές φορές ως ανώνυμοι και, σπάνια, με το πραγματικό τους όνομα. Η ιδιαιτερότητα αυτή των ιστολογίων πυκνώνει ιδιαίτερα το χρόνο – δεν έχεις να περιμένεις να τυπωθεί και να κυκλοφορήσει η δουλειά σου για να ακούσεις τους αναγνώστες να μιλάνε γι’ αυτήν. Ακόμα, ο ρόλος της επαγγελματικής κριτικής παίρνει πλέον μια άλλη διάσταση: καλόδεχτοι, οι επαγγελματίες των εντύπων - αλλά έρχονται δεύτεροι!

Για να αναδειχθεί η σημασία του σχολιασμού στα ιστολόγια, επέλεξα να κόψω μερικά κομμάτια που επρόκειτο να συμπεριληφθούν, για να χωρέσουν περισσότερα σχόλια – και να μπορέσει έτσι ο αναγνώστης του βιβλίου, που δεν έχει σχέση με τα μπλογκ, να σχηματίσει μια πληρέστερη εικόνα για το τι συμβαίνει εκεί. Να παρακινηθεί κιόλας να επισκεφθεί στο διαδίκτυο το πιο ζωντανό, φρέσκο, ελπιδοφόρο κομμάτι της παραγωγής κειμένων στην ελληνική γλώσσα!

Καμιά φορά τα ποστ γράφουν εξ’ ολοκλήρου οι σχολιαστές: Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σαράντα –κάτι, όπου το αρχικό κείμενο είναι λίγες αράδες και τα σχόλια πολλές σελίδες (ένα μέρος δημοσιεύεται εδώ, στη σελ. )

Οι σχολιαστές στα μτΚ ως τώρα είναι αρκετές δεκάδες – κι έχουν σχολιάσει ή πάρει μέρος στις συζητήσεις σχεδόν σε κάθε θέμα που ανεβαίνει, καθώς ελάχιστα ποστ έχουν μείνει χωρίς σχόλια. Από όλους αυτούς, στο βιβλίο που έχετε στα χέρια σας θα συναντήσετε τους: lemon, alombar42, athanassios, ημίαιμος, the resident, ιχνηλάτης/ κοσμοπολίτης, ηλίας, λαμπρούκος, σχολιαστής, αθήναιος, fufutos, konstantinos, mirandolina, cpil, ελένη, Μιχάλης Μητσός, γεώργιος χοιροβοσκός, kostantina (ψιλικατζού), rodia, kaltsovrako, αlberich, greekgaylolita, kukuzelis, marina, main menu, antonis, eryx-t, δηιάνειρα, κleio, elisavet, cinematia, flip!, θείος ισίδωρος (ως θείος, αλλά και με πολλές άλλες «υπογραφές») gtheod, ερωτοχτυπημένο θύμα, talos, περαστικός, μαύρο πρόβατο, ερμής, γιώργας, polyvios eupatridis, nic-athenian, mikey, akindynos, krotkaya, δύων ανατέλλων, mr follios, sg, νίκος, οrlando, epikairos, looser blogger wannabe, filboid stugde, astojoggi, a.f.marx, suigenerisav, big fat opinion, βιβή, newManifesto, takeaquietlife, mendrin, mindstripper, sari_kiz, the passenger – και μερικούς ανώνυμους.

Όλους αυτούς, που η παράθεση των ψευδωνύμων τους θυμίζει έντονα …Διάπλαση των Παίδων ή τα παλαιά λευκώματα, τους ευχαριστώ θερμά. Μαζί ξεκινήσαμε ένα διαδικτυακό ταξίδι, το οποίο δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει ή που θα μας βγάλει. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για ένα ταξίδι με συγκινήσεις.
Το υλικό στα μτΚ κατατάσσεται σε θεματικές ενότητες. Από τις ομάδες κειμένων 10-28: ο διάδρομος της απωλείας, με αρθρογραφία για την επέκταση του διαδρόμου προσγειώσεων μέσα στο Θερμαϊκό και στην Περαία και τα πέριξ, δεν υπάρχει κανένα στο βιβλίο που κρατάτε – κάτι πολύ φυσικό, αφού από τα 300 περίπου ποστ χώρεσαν καμιά τριανταριά. Στα μτΚ γράφουν, εκτός από μένα, μερικοί φίλοι, όποτε τους κάνει κέφι. Από αυτούς θα γνωρίσετε το σκιτσογράφο Basilio, αλλά δεν θα δείτε κάτι από τους Athanassios, Ηλία, θείο Ισίδωρο, Σχολιαστή, Ιχνηλάτη – οι οποίοι, αν δεν έχουν αντίρρηση, θα …ανθολογηθούν στον δεύτερο ή τον τρίτο τόμο των μτΚ που προγραμματίζει ο Διονύσης Μαραθιάς, με το πολυπληθές εκδοτικό του επιτελείο. Ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης, που τίμησε τα μτΚ με μια σειρά άρθρα του – τον ευχαριστώ από εδώ, όπως και τους άλλους εταίρους του ιστολογίου.

Στο βιβλιαράκι που θα σας κρατήσει συντροφιά, πριν αρχίσει να σκονίζεται στη βιβλιοθήκη σας (ελπίζω να μην περάσει κατ’ ευθείαν σ’ αυτή τη φάση…) περιλαμβάνονται, εκτός από τα σκίτσα του Basilio, 13 κομμάτια από την ομάδα ήτανε 'νας παραμυθάς, 6 πολιτικά –σατιρικά κείμενα (πολιτική;) 2 από τα αδέσποτα και 5 από την ενότητα τις αγάπες δεν τις κρύβω.

*

Αν όσα διαβάσετε εδώ σας παρακινήσουν να επισκεφθείτε τα μτΚ στο φυσικό τους χώρο, το διαδίκτυο, θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε, εκτός από τα …270 θέματα που δεν περιλαμβάνονται εδώ, και άλλα δικά μου έργα, όπως το μυθιστόρημα το νησί της Καλυψώς, το θεατρικό η ακρογιαλιά και το αφήγημα Νίνα, που ανέβηκε πριν λίγες μέρες.

*

Είναι πολύ πιθανόν, σε λίγα χρόνια, οι ηλεκτρονικές εκδόσεις να έχουν αντικαταστήσει τις συμβατικές – και το επάγγελμα του εκδότη να έχει διαφοροποιηθεί αντίστοιχα. Προς το παρόν, επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον εκδότη των ιστολόγων Διονύση Μαραθιά για το ρίσκο που πήρε να εκδώσει έξι μπλογκ (εκτός από τα μτΚ: Πιτσιρίκος, Κουρούνα, Το Χημείο, Vista, A woman in this city) και να του ευχηθώ εγκαρδίως να μην τον …χρεοκοπήσουμε, κατ’ αρχήν – για να δούμε και τη συνέχεια!

* * *

Αυτό που διαβάσατε, είναι η Εισαγωγή στο βιβλιαράκι που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες. Κανονικά θα έπρεπε να συμπέσει το ποστ με την κυκλοφορία, αλλά εκείνες τις μέρες θα χάνομαι στις σμαραγδένιες θάλασσες του Ιονίου (ήδη είμαι εκεί, νοερώς…)

*

Τα μτΚ κατεβάζουν τα κεπέγκια για δυο μήνες περίπου – μη το κάνουμε κι εμείς σαν εκείνο τον επίμονο blogger... Η νέα ιστολογική σεζόν θα ξεκινήσει, αν είμαστε καλά, τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου.

*

Οι φωτογραφίες είναι από το χθεσινό σουρούπωμα, στη σκάλα της Περαίας, λίγο μετά τη δροσιστική μπόρα.

*

Εις το επανιδείν – να είστε όλοι γεροί και τυχεροί!

 
Έγραψε ο Πάνος - Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2006 |


36 Comments:


 • At 2:22 π.μ., Blogger azrael

  ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΝΟ!!!

   
 • At 2:42 π.μ., Anonymous Nikos Foufoutos

  H ekdosis blog einai megaln hlithiotita kai oxi katorthoma. An o kyrios Marathias eksedide BIBLIA kai oxi fwtografiseis blog tote tha aksizate ki oi 6 sygxarntnria.

   
 • At 11:09 π.μ., Blogger Krotkaya

  Οι φωτογραφίες πάρα πολύ όμορφες.
  Να περάσεις πολύ καλά στο γαλανό Ιόνιο και να'ξερες πόσο σε ζηλεύω! Οι δικές μου βουτιές αργούν ακόμα...

  Σε σχέση με τα του πιεστηρίου, εύχομαι να πάνε όλα καλά και να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις...

  Καλές διακοπές!

   
 • At 11:18 π.μ., Blogger A.F.Marx

  Καλές βουτιές και στο πέλαγος του Ιονίου αλλά και στο πέλαγος των εκδόσεων.
  Κι επειδή το "βουτιές" για το βιβλίο μπορεί να παρεξηγηθεί, εύχομαι "καλές απλωτές"

   
 • At 11:31 π.μ., Blogger Μαριέλε

  Πάνο,επειδή κι εγω φεύγω και γιά καλοκαιρι και από τα μπλογκς,να ψηφίσω (εγω μπλογκερ δεν ειμαι )τους αγαπημενους μου σχολιαστές,οχι μπλογκερ.Λοιπόν,στο δικο σου μπλογκ το βραβειο απονέμεται στον Θειο ΙΣΊΔΩΡΟ παμψηφει!!!!!!!
  Δεν το συζηταω καν!
  Υπάρχει ομως και ένας αλλος σχολιαστής που νομιζω σε σενα δεν εχει γραψει και ειναι ΑΠΟΛΑΥΣΗ!
  Ψαξε να τον βρεις!Λεγεται Τζονυ Τουρτούρας και υπογραφει με υπογραφή που δεν ειναι κατοχυρωμενη,ξερεις,χωρις στοιχεία!
  ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ειμαστε απλως ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΕΣ!!!!!!!!!!!!!

   
 • At 11:33 π.μ., Blogger Μαριέλε

  Να σού πώ ότι γραφεις πολύ ζεστά και αληθινά.
  Να περασεις καλά στις διακοπές σου!
  Καλή τύχη!

   
 • At 11:44 π.μ., Blogger mindstripper

  Άντε κι είδα τον τίτλο και τρόμαξα...
  Καλές βουτιές και καλή ξεκούραση αγαπητέ. Όλα να πάνε κατ' ευχήν.

  :-)

   
 • At 11:50 π.μ., Blogger Μαριέλε

  Βρε πάνο,ο τίτλος είναι λίγο ..βαρύς!Κι εγώ στεναχωρήθηκα.
  Δεν τόν αλλάζεις?
  Βάλε κάτι από ...μικρό Νικόλα!

   
 • At 11:53 π.μ., Anonymous xpsilikatzoy

  Καλό ταξίδι φιλαράκι, σε σένα και στο βιβλίο σου. Θερμά συγχαρητήρια και κοίτα να ξεκουράσεις το χέρι σου. Έχεις πολλά αυτόγραφα να υπογράψεις. ;)

   
 • At 12:17 μ.μ., Blogger Μαριέλε

  Επειδή δεν ωφελεί να ..ισοπεδώνει κανείς χωρίς να..χτίζει,προτείνω τίτλο:
  Οι διακοπές τού μικρού Πάνου.!

   
 • At 2:04 μ.μ., Blogger An-Lu

  Καλές διακοπές και απανωτές επανεκδόσεις!΄;-)

   
 • At 4:19 μ.μ., Anonymous ο θειος Ισιδωρος

  Θελω με τη σειρα μου να πω κι εγω δυο λογια.
  Μετα το βραβειο που μου απενειμε η αγαπητη Μαριελε, εκτος απο τη συγκινηση μου, πρεπει να πω οτι νοιωθω βαρεια την ευθυνη στους ωμους μου.
  Δεδομενου του οτι η φουτουριστικη κοινωνια θ΄αποτελει μια μεγαλη κερκιδα, το μελλον ανηκει στους σχολιαστες.
  Στο ορατο μελλον οι μπλογκεραδες θ΄αποτελουν παρελθον, οι αναγνωστες δεν θα υπαρχουν και οι Σχολιαστες θα εκφερουν τις αποψεις τους (μετρωντας τις και ποιος την εχει πιο μεγαλη) χωρις να υπαρχουν κειμενα τα οποια θα διαβαζουν και φυσικα χωρις να τους αφορουν οι γνωμες των αλλων.
  Προκειται για το ανωτατο σταδιο εξελιξης της ανθρωπινης επικοινωνιας ο Σχολιαστης θα ειναι το θριαμβευον υποκειμενο!
  Τελος θελω να ευχηθω στον αγαπητο μου ανηψιο Πανο καλες βουτιες τοσο καταγαλανα νερα του Ιονιου οσο και στα βαθεια νερα των εκδοσεων.
  Σε ολους σας καλο καλοκαιρι.

   
 • At 4:32 μ.μ., Blogger Xνούδι

  καλό καλοκαίρι Πάνο. ομορφα μακροβούτια και καλή επιτυχία στο βιβλίο σου.

  φιλώ σε :)

   
 • At 4:36 μ.μ., Blogger nik-athenian

  Θείο, για να παραφράσω λίγο τον woody allen, σε λίγο θα λέμε:
  "έχω ένα σχόλιο, για δώστε μου ένα post."
  Καλό καλοκαίρι Πάνο και να προσέχεις τους Φαίακες και τις Σειρήνες.

   
 • At 6:00 μ.μ., Blogger not me just us

  Καλά να περάσεις Πάνο. Καλές βουτιές, καλά νυχτέρια κάτω από τ αστέρια, καλά να γυρίσεις.

  Εύγε :-)

   
 • At 7:01 μ.μ., Blogger Σχολιαστής

  Τυχερέ. Η αφεντομουτσουνάρα μου θα μείνει σ' αυτή την πόλη όλο τον Ιούλιο. Οπως είχε πεί ο θείος Μαρξ (και όχι ο θείος Ισίδωρος) "Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι οι σκληρότεροι εκμεταλευτές του ευατού τους". Οχι στα βαθειά, παιδί μου.

   
 • At 7:27 μ.μ., Blogger pascal

  Καλά να περάσεις φίλτατε και εύχομαι το βιβλίο σου να σκίσει. Το αξίζεις.

   
 • At 9:23 μ.μ., Blogger Athanassios

  Φίλε, καλές διακοπές...

   
 • At 9:52 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός

  Πού πας, ρε Πάνο! Δύο μήνες, είμαστε σοβαροί;

   
 • At 10:16 μ.μ., Blogger alex

  όμορφες διακοπές!

   
 • At 10:51 μ.μ., Blogger ιχνηλάτης

  Φίλτατε !
  Εύχομαι best seller για το βιβλίο, best swimmer στις σμαραγδένιες θάλασσες, best drinker στα μπαράκια, και best blogger ( πάλι ) από Σεπτέμβρη !!!

  ( και best reggae dancer :)

   
 • At 10:56 μ.μ., Blogger ιχνηλάτης

  Ωχ, τζούφιο το λινκ !
  ( εμ, βέβαια, με τέτοιο δάσκαλο που έμπλεξα :))))))

  Δοκίμασε εδώ

   
 • At 11:00 μ.μ., Blogger ιχνηλάτης

  Εντάξει, τέρμα τα αστεία.

  Δοκίμασε ΕΔΩ

   
 • At 11:29 μ.μ., Blogger Πάνος

  Μία και καμμία μείνανε...

  *

  Για όσους σκανδαλίστηκαν, όχι ρε παιδιά - δεν είναι και οι δύο μήνες διακοπές - δεν είμαι εκπαιδευτικός! Διακοπές 1+1 15νθήμερο (τα πρώτα Ιουλίου και Αυγούστου) διακοπές από τα "μτΚ" πάνω κάτω δύο μήνες.

  *

  Για τις ευχές και τα καλά σας λόγια - ένα μεγάλο ευχαριστώ.

  *

  Η ζωή θα δείξει...

  (Χαρίλαος Φλωράκης)

  *

  Αυτό το έβαλα για να δελεάσω το μαύρο πρόβατο, στην περίπτωση που είναι ακόμα τσαντισμένος...

  *

  Ιχνηλάτη,
  θα το ακούσω - και θα επανέλθω με νέο σχόλιο.

   
 • At 11:32 μ.μ., Blogger Πάνος

  Ιχνηλάτη,
  τζίφος...

  *

  Σπέσιαλ θενξ στην krot, που πρόσεξε τις ερασιτεχνικές μου φωτογραφίες...

   
 • At 11:40 μ.μ., Blogger ιχνηλάτης

  Λοιπόν, τελευταία προσπάθεια.
  ( μη γελάτε οι υπόλοιποι :)

  πέτυχε ; !

   
 • At 11:40 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο

  Καλή ξεκούραση "παρά θυν αλός" - ελπίζω να σου δώσουν έμπνευση για φρέσκες καταπληκτικές ιστορίες, σαν κι αυτές που βρεθήκαν από το ίντερνετ στο χαρτί...

  Ceci dit, θα κοιτάω πού και πού μήπως ρίχνεις στα κλεφτά καμμιά ανταπόκριση από το κύμα...

  Νάσαι καλά

   
 • At 12:11 π.μ., Blogger Πάνος

  Λοιπόν, είχε πολύ καιρό να μου συμβεί: μπήκα να δω το τελευταίο ποστ και τσούκου τσούκου τις είδα όλες! Που; Μα στου Βασίλη (Επίκουρου) ΕΔΩ!

  *

  Ιχνηλάτη,
  θα επανέλθω ΑΝ το ακούσω...

   
 • At 12:20 π.μ., Blogger Πάνος

  Ιχνηλάτη,
  ΕΥΓΕ!

  Και για την επιλογή - και για το ότι τα ...κατάφερες (θηρίο!)

  *

  Άντε τώρα να μεταφέρεις στους αναγνώστες του συμβατικού βιβλίου το μεταφυσικό βάθος του

  "ΚΛΙΚ ΕΔΩ!"

  που ξέρουμε εσύ, εγώ και ο alombar42...

   
 • At 12:21 π.μ., Blogger άστεγος

  Καλό καλοκαίρι Πάνο και να μη σταματήσεις να ...εκδίδεσαι...

   
 • At 2:53 π.μ., Blogger Composition Doll

  Καλές διακοπές για σένα και το σόι, καλή επιτυχία στο μπούκι σου!!!

   
 • At 6:43 π.μ., Blogger Epicuros

  Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Καλές διακοπές...

   
 • At 1:12 μ.μ., Anonymous Βλάσης

  Συγχαρητήρια για τη σελίδα σου, για το βιβλίο σου και για τη ματιά επί των πραγμάτων.
  Τελικά είμαστε πολλοί... που μας αρέσει το μπλόκιν!!!


  Καλές διακοπές, καλή αντάμωση

   
 • At 10:18 μ.μ., Blogger roidis

  Αέρα στα πανιά σου Πάνο! εγώ μετρώ ακόμα 25+1.

  εύγε για όλα, με όλη μου την αγάπη.

   
 • At 9:03 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  ...ραντεβού στο φεστιβάλ χορού!ξέρεις εσύ...καλό καλοκαίρι!


  Δηιάνειρα

   
 • At 4:54 μ.μ., Blogger Ergotelina

  Καλες Παύσεις..που λεγανε παλια...

  παρεα με τον Λαμπρούλο..φανταζομαι...

  :)