ι Τα μυστικά του Κόλπου
Τρίτη, Αυγούστου 29, 2006
Η φωτιά της Χαλκιδικής και πάλι
Για το ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας έγραψα πριν λίγες μέρες. Στα ιστολόγια γράφτηκαν πολλά - ας δούμε κάτι ακόμα, που έφτασε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Διευκρινίζω οτι τα παιδιά της "Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χαλκιδικής" δεν τα γνωρίζω, όπως και ότι κάποιες από τις θέσεις τους (πχ για την τουριστική ανάπτυξη) δε με βρίσκουν κατ' αρχήν σύμφωνο. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για ένα αξιόλογο κείμενο, ας το διαδώσουμε όπως μπορούμε.

*

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
27.8.2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ !

Το ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας δεν είναι έκπληξη για κανένα σκεπτόμενο Χαλκιδικώτη. Μεταμόρφωσε σε φαιό τοπίο το πράσινο θαύμα της Κασσάνδρας. Όπως δεν θα είναι έκπληξη ένα παρόμοιο ολοκαύτωμα στη Σιθωνία.

Δεν είναι ούτε φυσικά ούτε τραγικά ατυχήματα. Είναι προμελετημένα εγκλήματα που όλοι περιμένουμε να συμβούν. Εγκλήματα, που αποκαλύπτουν γυμνό τον Βασιλιά Τουρισμό και κύμβαλα θριαμβολογούντα για την αναρρίχηση του σε διψήφιο αριθμό το 2006, τους διαγκωνιζόμενους για την πατρότητα του επιτεύγματος (Κυβέρνηση, Βουλευτές της Χαλκιδικής, Νομαρχία και Δήμους).

Οι ξενοδόχοι και οι λοιποί επικαρπωτές της Χαλκιδικής, “διεμοιράσαντο τα πλούσια ιμάτιά” της στη λαμπρή τουριστική γιορτή του 2006 και δημιούργησαν προοπτικές για την αποδοτικότερη για αυτούς τουριστική πανδαισία του 2007.

Λίγες δεκάδες χιλιάδες ευρώ που εξοικονομήθηκαν με θυσίες από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα διατεθούν …μετά τον Αύγουστο στα Δασαρχεία του Νομού για την αντιπυρική προστασία των δασών. Σε καθένα από τα Δασαρχεία της Χαλκιδικής, οι τρεις δασολόγοι που απέμειναν από τους δεκα τρεις που γυρνούσαν στα δάση πριν από το 1990, μετρούν μέρες για να βγουν στη σύνταξη. Και τα ελικόπτερα φρουρούν τα σύνορα από τους προαιώνιους εχθρούς της Ελλάδας, ενώ αυτοί βρίσκονται εντός των συνόρων.

Οσο για το πολυπόθητο νεράκι που αν σήμερα το στερούνται λίγα μόνο χωριά και αύριο δεν θα υπάρχει για το μεγαλύτερο μέρος της Χαλκιδικής , κανείς δεν ξέρει και κανείς δεν μιλάει ότι αυτή τη στιγμή από το εγκαταλειμμένο μεταλλείο της T.V.X. μόνο, χύνονται στη θάλασσα δεκαπέντε εκατομμύρια τόνοι νερού το χρόνο, ακατάλληλου για οποιαδήποτε χρήση. Πού να βρεθεί λοιπόν νερό για πύργους τροφοδοσίας των δασοπυροσβεστικών, που νερό για τις πισίνες, για τα γκαζόν, τα γήπεδα του golf και τα μεγαλεπήβολα σχέδια των επιδόξων επικαρπωτών.

Και αυτά είναι μόνο η αρχή και μόνο ένα μέρος από την εφιαλτική πραγματικότητα του σήμερα και του αύριο.

Η εξολόθρευση των εύφλεκτων δασών των κωνωφόρων της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας αφέθηκε από τους πολιτικούς μας στη φωτιά. Για τα υγρά δάση φυλλοβόλων της ΒΑ Χαλκιδικής, όπου η φωτιά είναι αναποτελεσματική, η ευφυής πολιτική βούληση θα τα παραχώσει με 200 εκατ. τόνους τοξικών αποβλήτων.
Τα υπόλοιπα δάση της Χαλκιδικής, όσα δεν είναι στις λίστες της φωτιάς και των τοξικών αποβλήτων, έχουν παραδοθεί στους μεγαλοεπενδυτές της Κασσάνδρας και όχι μόνο.
Αν τελικά περισσέψουν μερικά, θα βρεθούν μικροεπενδυτές να τα αφανίσουν, με την ανοχή ή την αρωγή των αρμοδίων υπηρεσιών.

Και η σοφία του νομοθέτη καλπάζει !
Η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος δεν θα αφήσει όρθιο δέντρο, δεντράκι ή θάμνο. Θα αποτελέσει τον Συνταγματικό ενταφιασμό των δασών και των δασικών εκτάσεων της Χαλκιδικής.

Κανένας πολιτικός δεν θα έχει το πολιτικό θάρρος του επιμερισμού των ευθυνών που του αναλογούν. Η ελαχιστοποίηση του πολιτικού κόστους είναι ο στόχος των αυριανών δηλώσεων και ενεργειών τους.

Η Χαλκιδική για τους επικαρπωτές της μετράει ως περιουσιακό στοιχείο και κέρδος.

Στις προτάσεις μας προτεραιότητα έχουν:

• Η κήρυξη ολόκληρης της καμένης περιοχής ως αναδασωτέας,
• Η γενναία χρηματοδότηση για μέτρα προστασίας δασών (ζωνών πυρασφάλειας, δασικών δρόμων, παρατηρητηρίων…κλπ)
• Πρόσληψη ικανού αριθμού δασοφυλάκων, δασεργατών και δασοπυροσβεστών,
• Οργάνωση δικτύου εθελοντών και εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων φορέων, στελεχών και πολιτών με ασκήσεις ετοιμότητας για αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Η “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ” θα αγωνισθεί μαζί με τους ενεργούς πολίτες του Νομού και θα συνεργαστεί με κάθε καλοπροαίρετο φορέα που συμμερίζεται τις αρχές της, για την διαφύλαξη των περισσευμάτων του φυσικού κάλους της Χαλκιδικής.

Για επικοινωνία Αντώνης Κωνσταντινίδης, κιν. 6973838727
 
Έγραψε ο Πάνος - Τρίτη, Αυγούστου 29, 2006 |


10 Comments:


 • At 6:33 μ.μ., Blogger Oneiros

  ..και φυσικά, οι Χαλκιδικιώτες πρέπει πριν απ' όλα να περισώσουν τους καμένους κορμούς από τους υλοτόμους που τους λιμπίζονται (κι οι οποίοι ενδέχεται να ευθύνονται, τουλάχιστον μερικά, για την πυρκαγιά, αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα υλοτομούσαν παράνομα σε περιοχή κοντά στη Σκιώνη εκείνες τις μέρες), ώστε να τους χρησιμοποιήσουν για φυσικά αναχώματα απέναντι στις αναπόφευκτες πλημμύρες που θα έρθουν με τα πρωτοβρόχια.

  Από που ν' αρχίσεις και που να τελειώσεις' οι δυό πυρκαγιές του καλοκαιριού (στην Κασσάνδρα και τους Ταγαράδες), εκτός του ότι μας μαύρισαν την ψυχή και το πρόσωπο, ανέδειξαν και την ολοκληρωτική αποτυχία των αρμόδιων φορέων αλλά και των τοπικών κοινωνιών στην αντιμετώπιση χρονίζοντων προβλημάτων.

   
 • At 6:51 μ.μ., Blogger Πάνος

  Τι κακό είν' αυτό... αυτή τη στιγμή καίγεται η Κομίτσα (μια από της ωραιότερες παραλίες /τοποθεσίες του πλανήτη) στα σύνορα Ουρανοπύπ[ολης - Όρους, ο Αράπης (μέσα στο Όρος), το Κασσανδρινό... Τελειωμό δεν έχει αυτή η συμφορά για τη Χαλκιδική...

   
 • At 8:29 μ.μ., Blogger OldSkipper

  Δεν ξερω αν ξερω αρκετα πραγματα, ωστε να εκφερω γνωμη.
  Η ανακοινωση της πρωτοβουλιας μου φαινεται πολυ νεφελωδης.

  Καταδικαζει αοριστα τους ιδιωτες επιχειρηματιες. Δεν εξηγει ομως γιατι φταινε ειδικα αυτοι και οχι οι βοσκοι π.χ. που στελνουν τα γιδια τους να βοσκησουν στα καμμενα.

  Οι προτασεις ειναι εν μερει σωστες. Αυτο με την κυρηξη της περιοχης σαν αναδασωτεας ειναι τελειως λαθος - το εχουν πει ηδη οι ειδικοι.

  Οι υπολοιπες προτασεις ειναι λιγο σαν ευχολογιο. Προτεινονται μετρα που απαιτουν κρατικη δραστηριοποιηση. Αυτη - κακως - δεν υπαρχει τα τελευται 40 χρονια. Αρα τι ζηταει η προκυρηξη;

  Το μονο που βρισκω σωστο ειναι η δημιουργια εθελοντων, ωστε να υπαρχει καλυτερη φυλαξη. Οι εθελοντες θα πρεπει να περασουν καποιο μικρο σεμιναριο στην πυροσβεστικη, ωστε να ξερουν _τι_ βλεπουν και ποτε.

   
 • At 8:35 μ.μ., Anonymous JOY

  Πραγματικά ως Ελληνίδα του Εξωτερικού αισθάνομαι τρομερή θλίψη και πικρία για όλα αυτά. Θλίψη για την χλωρίδα και την πανίδα και ΑΠΕΧΘΕΙΑ για τους αρμόδιους αυτής της χώρας που λέγεται Ελλάδα. Παρεπιπτόντως αληθεύει οτι το Αεροδρόμιο Μακεδονία θα μεταφερθεί στον Αγιο Μάμα?

   
 • At 9:20 μ.μ., Blogger Πάνος

  oldskipper,

  ποιός ειδικός είναι κατά της κήρυξης της καμμένης περιοχής ως αναδασωτέα;

  *

  joy,

  το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ θα επεκταθεί μέσα στο Θερμαϊκό - και θα τον μετατρέψει σε χαβούζα. Μοναδική ελπίδα αποτροπής του εγκλήματος αυτού είναι η ΕΕ και (δευτερευόντως) το ΣΕ - η απόφαση το Δεκέμβριο - αν δεν ξαναπάρει αναβολή. Πολιτικά, το παιχνίδι χάθηκε, λόγω της παχυλής αδιαφορίας των Θεσσαλονικέων - παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες που έκαναν κάποιοι "ρομαντικοί".

   
 • At 9:23 μ.μ., Blogger ιχνηλάτης

  Συμφωνώ με τον oldskipper ότι η ανακοίνωση είναι αόριστη.
  Ποτέ δεν κατάλαβα ακριβώς ποιοί είναι αυτοί οι γνωστοί-άγνωστοι εμπρηστές-οικοπεδοφάγοι. Ούτε πως καρπόνονται τις καμένες εκτάσεις. Ούτε γιατί είναι τόσο ισχυρά τα κίνητρα τους ( να κτίσουν στη στάχτη ;! να βόσκουν τα πρόβατα ;! )

  Όποιος γνωρίζει περισσότερα για το πως λειτουργεί το σύστημα θα ήθελα πολύ να μάθω.

   
 • At 10:57 μ.μ., Blogger Σχολιαστής

  Χρειάζεται να επιδοτηθούν οι κτηνοτρόφοι, για να μη φάνε τα κατσίκια τα πάντα.

  Επίσης να απαγορευτεί στους επιτήδιους να κάνουν αναδασώσεις της κονόμας. Το δάσος θέλει περιφρούρηση και θα ξαναφυτρώσει.

  Δεν έχει νόημα για πιο αναλυτικές προτάσεις. Μήπως θα υλοποιηθούν. Εδω δεν είδατε που το υπουργείο Γεωργίας και τροφίμων, επέτρεψε την κυκλοφορία του Γκοντζίλα των 8 ετών.
  Μεγάλα γαιδούρια.

   
 • At 11:52 μ.μ., Anonymous ο θειος Ισιδωρος

  Το δασος τοκαψε η Κοκκινο σκουφιτσα (Ιταλιστι: Καπουτσέτο ρόσο) για να εκδικηθει τον κακο Λύκο (Ιταλιστι: Λούπο κατίβο) επειδη την απατησε με τη γιαγια της.

  Καλα γιατι δε μας λεει η οικο-λογικη οργανωση ποιοι το κανανε αντι να τους περναει ολους ανεξαιρετως ...δια στοματος ρομφαιας ?
  Επικαρπωτες, μεγαλοεπενδυτες, μικροεπενδυτες, πυργοι πυροσβεσης, γκολφ και πισινες

  Υπαρχει πιο "προμελετημενο και οργανωμενο εγκλημα" απο την μπουρδελοκατασταση και την ανοργανωσια, τα μικροσυμφεροντα και την ασχετοσυνη ?

  Οταν αυτος ειναι ο "δομημενος" λογος της οικολογιας - της υποτιθεμενης συνειδητοποιημενης (γυρω απο αυτα τα ζητηματα) μεριδας της κοινωνιας, τοτε τι περιμενεις απο το μπουρδελοκρατος και τα...θεσπισμενα οργανα του?

   
 • At 3:00 π.μ., Blogger Oneiros

  Οι επιστήμονες λένε ότι τεχνητή αναδάσωση χωρίς να ληφθεί υπ' όψη η φυσική τάση του δάσους να αναγεννηθεί έχει χειρότερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα από τη φωτιά. Αν έχω καταλάβει καλά, όμως, ο χαρακτηρισμός "αναδασωτέος" αφορά στη χρήση μιάς περιοχής και όχι στη μέθοδο. Η κυβέρνηση κήρυξε αναδασωτέες όλες τις περιοχές που ήταν δάσος πριν τη φωτιά' το αν όμως θα αποτραπούν οι "μετατροπές" ή αν η αναδάσωση γίνει τελικά με επιστημονικό τρόπο μένει να φανεί. Πάντως, στη σημερινή εποχή είναι πολύ εύκολο να προστατευτούν οι δασικές εκτάσεις από τις καταπατήσεις με χρήση δορυφορικής γεωεπισκόπησης (ένας ταλαντούχος προγραμματιστής θα μπορούσε να βγάζει εβδομαδιαία diffs των περιοχών με χρήση του Google Maps API, πχ.), με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα καταρτιστεί κάποια στιγμή το περίφημο Δασολόγιο.
  Εμένα αυτό που μ' ενοχλεί κυρίως είναι ότι η συζήτηση εκτροχιάστηκε σε πολιτικό επίπεδο σε θέμα και μόνο κονδυλίων και επίπτωσης στον τουρισμό, ενώ βασικά η προστασία των δασών είναι ζήτημα κοινωνικής παιδείας και πολιτικής βούλησης και αυτό που πλήττεται από τους εμπρησμούς είναι πιό πολύ η ποιότητα ζωής όλων μας. Αλλά θα το πάρουμε χαμπάρι κάποια στιγμή, που θα πάει.

   
 • At 11:50 π.μ., Blogger OldSkipper

  Πανο, δεν παρεθεσα λινκ, γιαtι το θεωρουσα αυτονοητο. Ενα απο τα λινκ ειναι αυτο.
  Ο ανθρωπος τα γραφει αυτα απο το 1983 - κανεις δεν τον ακουει.
  Ψαξτε στο Βημα για αρθρα του ιδιου.

  Ισως με τον ορο "αναδασωση" να εννουμε διαφορετικα πραγματα. Η κλασσικη, πολυ-εφαρμοσμενη αναδασωση ειναι λαθος. Αν "αναδασωση" θεωρειται, να αφησουμε την περιοχη στην ησυχια της, τοτε ειναι οκ για μενα.