ι Τα μυστικά του Κόλπου
Σάββατο, Σεπτεμβρίου 16, 2006
14 Σεπτέμβρη του '22. Στη μνήμη των δολοφονημένων προλετάριων της ΣΜΥΡΝΗΣ
Γράφει ο Βλάσης ΑγτζίδηςΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ! Πριν από 84 χρόνια, τα εθνικιστικά στρατεύματα του Μουσταφά Κεμάλ γιόρτασαν τη νίκη τους με τη σφαγή των Ελλήνων και Αρμενίων της πόλης και την πυρπόλησή της.

Η μνήμη είναι χρήσιμη για να φανεί ότι η εθνική και η θρησκευτική βία δεν έχει όρια και χορταίνει μόνο με το αίμα του αντιπάλου.

* * *

Στη σύγκρουση του ελληνικού καπιταλισμού με την τουρκική εθνικιστική γραφειοκρατία, για το ποιός θα ήταν ο καλύτερος χωροφύλακας του δυτικού ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, νικητές βγήκαν οι Τούρκοι εθνικιστές.

Οι χαμένοι ήταν οι χριστιανικοί πληθυσμοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Έλληνες (μικρασιάτες, πόντιοι, ανατολικοθρακιώτες), Αρμένιοι και Ασσυροχαλδαίοι, καθώς και οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας (πλην δυτ. Θράκης). Οι χριστιανοί στην Οθ. Αυτοκρατορία ήταν 4 εκατομμύρια περίπου. Εξοντώθηκαν περίπου 1.5 εκατ. Αρμένιοι, περίπου 1 εκατομ. Έλληνες και χιλιάδες Ασσυροχαλδαίοι.

Την τελευταία περίοδο του πολέμου, όταν οι Τούρκοι εθνικιστές είχαν συμπράξει ανοιχτά με τους Δυτικούς ιμπεριαλιστές, οι μέχρι τότε σοβιετικοί σύμμαχοί τους, πρότειναν (άνοιξη '22) τη βοήθεια προς τους χριστιανούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ώστε να δημιουργηθεί Αυτόνομο Ιωνικό Κράτος στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας. Όμως η πουλημένη στους δυτικούς κυβέρνηση του Γούναρη, απέρριψε άμεσα τη σοβιετική πρόταση.
Γιατί είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ιωνία στους Τούρκους εθνικιστές! Συνέργησε έτσι στην ολοκλήρωση της γενοκτονίας που είχε ξεκινήσει από το 1914.

Η ελληνόφωνη κοινότητα της Σμύρνης είχε διαδραματίσει ιστορικά σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του ελληνικού διαφωτισμού. Χαρακτηριστική είναι η μελέτη του Φίλιππου Ηλιού με τίτλο "Κοινωνικοί αγώνες και διαφωτισμός. Η περίπτωση της Σμύρνης (1819)". Οι διανοούμενοι της Ιωνίας μαζί με τους διανοούμενους της διασποράς διαμόρφωσαν τα απελευθερωτικά αντιαπολυταρχικά κινήματα κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι ίδιοι οι τούρκοι αποκαλούσαν τη Σμύρνη Γκιαούρ Ιζμίρ (Σμύρνη των απίστων) και όταν βρήκαν την ευκαιρία της φέρθηκαν αναλόγως.


Τη στιγμή της ελληνικής ήττας στη Μικρά Ασία, στη Σμύρνη κατοικούσαν 150.000 Έλληνες και είχαν συρρεύσει εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα πρόσφυγες από την ενδοχώρα της Ιωνίας. Ο πληθυσμός αυτός εγκαταλείφθηκε συνειδητά από τις ελλαδικές αρχές κατοχής της πόλης για "να μην δημιουργηθεί προσφυγικό πρόβλημα στην Ελλάδα."


Στις 10 Σεπτεμβρίου με το νέο ημερολόγιο ο τουρκικός στρατός μπήκε στην πόλη. Για τέσσερις μέρες μετά την είσοδό του, ο χριστιανικός πληθυσμός (Αρμένιοι και Έλληνες) έζησαν στιγμές μεσαιωνικής φρίκης. Ίσως και εκατό χιλιάδες να δολοφονήθηκαν. Το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών εξέδωσε ένα δίτομο με φοβερές μαρτυρίες των προσφύγων.

Και όλη αυτή τη σφαγή των αμάχων την παρακολουθούσαν απαθείς οι "σύμμαχοι" από τα καράβια τους που ναυλοχούσαν στη Σμύρνη.

Η Διδώ Σωτηρίου γράφει: "Οι Σύμμαχοι στα καράβια τους στήνουν φωτογραφικές μηχανές για ν' αποθανατίσουν τον εξολοθρεμό. Οι μπάντες παίζουν πολεμικά εμβατήρια για να σκεπάσουν τις φωνές της οδύνης. Οι αξιωματικοί οργανώνουν πάρτι στα πλοία. Ο Γάλλος πρόξενος θα ζητήσει συγνώμη για μια του βραδυπορία σ' ένα πάρτι, γιατί η βάρκα του είχε σφηνώσει στα πτώματα."

Για να καλύψουν αυτή τη φρικτή εικόνα οι νικητές θα πυρπολήσουν στις 14 Σεπτεμβρίου τις ελληνικές και αρμενικές συνοικίες της πόλης.

Στην Ελλάδα θα καταφύγουν 1.5 εκατομμύριο πρόσφυγες. Θα αντιμετωπίσουν ένα απίστευτης εχθρότητας "ενδοεθνικό" απαρντχάϊντ, που θα κρατήσει περίπου μέχρι το '40. Οι πιο αντιπροσφυγικές πολιτικές ομάδες θα ανήκουν στη δεξιά και στην ακροδεξιά, με αποκορύφωμα τη δικτατορία του Μεταξά που θα απαγορεύσει ακόμα και τα ρεμπέτικα τραγούδια των προσφύγων.

Το κλίμα θα αρχίσει να αλλάζει στη δεκαετία του '40, όταν τα πολεμικά γεγονότα θα προκαλέσουν την όσμωση των δύο αντίπαλων πληθυσμών (ντόπιων και προσφύγων) και η γραμμή του μίσους θα μεταφερθεί μεταξύ αριστερών και δεξιών.

Οι πρόσφυγες θα αντιμετωπίσουν και την οικονομική εκμετάλλευση από το καθεστώς. Όχι μόνο γιατί ο ελληνικός καπιταλισμός θα εκμεταλλευτεί τα φτηνά εργατικά τους χέρια, αλλά και γιατί από την Ανταλλάξιμη Περιουσία τους θα τους παραχωρήσει μόλις το ένα δέκατο. Τα υπόλοιπα θα τα καρπωθούν οι ημέτεροι στα κόμματα εξουσίας και οι ντόπιοι. «Ανταλλάξιμη Περιουσία» ήταν η ακίνητη περιουσία που είχαν εγκαταλείψει οι 350.000 περίπου μουσουλμάνοι που εκδιώχθηκαν στην Τουρκία με τη Συνθήκη Ανταλλαγής των πληθυσμών που υπέγραψαν οι πρώην εμπόλεμες χώρες στη Λωζάννη. Με τη Συνθήκη αυτή το ελληνικό κράτος είχε παραχωρήσει στο τουρκικό τις περιουσίες των Ελλήνων της Ανατολής, οι οποίες ήταν δεκαπλάσιες των αντίστοιχων μουσουλμανικών που απέμειναν στην Ελλάδα.

Εκτός από την οικονομική εκμετάλλευση οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας αντιμετώπισαν και την ιδεολογική τους απόρριψη από την ελλαδική εξουσία.
 
Έγραψε ο Πάνος - Σάββατο, Σεπτεμβρίου 16, 2006 |


10 Comments:


 • At 12:52 π.μ., Blogger ΠΡΕΖΑ TV

  Σεβομαι τους νεκρους,αλλα και οι Ελληνες δεν ηταν και τοσο αθωοι.Επεκτατικο πολεμο αρχισαν να κανουν και πηραν τον π****..
  Ιστορια Κατευθυνσης Γ'Λυκειου.

   
 • At 1:27 π.μ., Blogger Πάνος

  Δε γνωρίζω με ποιό τρόπο βρέθηκα στη "λίστα αποδεκτών" του Γ. Νακρατζά, αλλά το μέηλ φέρενι τακτικά δικά του κείμενα. Μια και ο λόγος για τη Σμύρνη, θυμήθηκα πως σε ένα από αυτά γινόταν σχετική αναφορά και την αναζήτησα:

  Είναι γνωστό από τις ιστορικές πηγές ότι το 1333 η Σμύρνη ήταν μια πόλη ερειπίων, μετά δε το 1390, ημερομηνία πτώσης του τελευταίου βυζαντινού ερείσματος στη Μικρά Ασία, της Φιλαδέλφειας (Αλασεχίρ), ολόκληρη η περιοχή τόσο της Σμύρνης όσο και της ενδοχώρας της ερημώνεται κυριολεκτικά από χριστιανικούς πληθυσμούς.

  Το 1402 ο Χαν της Μογγολίας Ταμερλάνος κατάσφαξε ή εξανδραπόδισε το σύνολο των υπολειπόμενων χριστιανών κατοίκων της Σμύρνης και του εσωτερικού της, που είχαν καταφύγει εκεί για ασφάλεια, με σκοπό να τιμωρήσει τον σουλτάνο Βαγιαζίτ.

  Η Αναγνωστοπούλου στην πρόσφατη επιστημονική της εργασία μας πληροφορεί ότι το 1520 στο βιλαέτι του Αϊδινίου ο χριστιανικός πληθυσμός ανέρχονταν στο 0,9% του συνολικού πληθυσμού, αυξηθείς στο τέλος του ίδιου αιώνα στο 1,55%.

  Ακόμα και το 1717 η πόλη της Σμύρνης είχε 19 τζαμιά, 18 συναγωγές και μόνο 2 ορθόδοξες εκκλησίες.

  Μαζική μετανάστευση ορθόδοξων χριστιανών στο βιλαέτι του Αϊδινίου έλαβε χώρα μετά το 1839, οπότε δημοσιεύτηκε το φιρμάνι του Τανζιμάτ, ένα σουλτανικό διάτα-γμα, σύμφωνα με το οποίο τόσο οι μουσουλμάνοι όσο και χριστιανοί κολίγοι των τσιφλικιών απαλλάχθηκαν από την υποχρεωτική παραμονή τους στα κτήματα των φεουδαρχών.

  Οι ορθόδοξοι οικονομικοί πρόσφυγες του βιλαετίου του Αϊδινίου προέρχονταν από τον νησιωτικό ή τον βαλκανικό τομέα της αυτοκρατορίας εγκατασταθέντες εκεί προς αναζήτηση εργασίας. Για τους απογόνους των μεταναστών αυτών διεκδικούν σήμερα οι τρεις Έλληνες βουλευτές την τρισχιλιετή διαχρονικότητα της ύπαρξής τους στην περιοχή.


  *

  Θεωρώ τη ρήση του Σολωμού "εθνικό είναι μόνο το αληθές" ως απαράβατη αρχή. Στην αναζήτηση του "αληθούς" λοιπόν, δε νοείται αποκλεισμός καμιάς άποψης - όλες έχουν το ενδιαφέρον τους και όλες γίνονται αντικείμενο κριτικής.

   
 • At 1:34 π.μ., Blogger Πάνος

  πρέζα TV,

  το ποστ το έχει γράψει ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης - συνεπώς εκείνος είναι που θα πρέπει (κατ' αρχήν) να απαντά στα σχόλια.

  Δική μου άποψη είναι οτι καλώς έπαθε ό,τι έπαθε ο ελληνικός στρατός, από τη στιγμή που προχώρησε στο εσωτερικό της Μικρασίας, αλλά είναι άλλο θέμα αυτό και άλλο όσα υπέστησαν οι άμαχοι ελληνικοί πληθυσμοί.

  Βεβαίως, την πρώτη ευθύνη την είχε η Ελληνική Κυβέρνηση και ο ελ. στρατός, γιατί άφησαν τόσες εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους στο έλεος των ατάκτων του Κεμάλ. Ειδικά η εγκατάλειψη της Σμύρνης είναι μια από τις "κατάμαυρες" σελίδες της νεοελληνικής ιστορίας, πραγματική σελίδα ντροπής, Η ΟΠΟΙΑ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ!

   
 • At 9:16 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Ωραία τα λέει ο αρθρογράφος!

  Αφού το έχει ψάξει το θέμα, ας μας πεί και για τις ευθύνες του ΚΚΕ και των κομμουνιστών στην υπονόμευση του πολέμου στην Μικρά Ασία που οδήγησε στην σφαγή.

  Υπάρχει κείμενο στον Ριζοσπάστη της δεκατίας του '30 που αναφέρει ότι όχι μόνο χάρηκαν αλλά και επεδίωξαν την ήττα του ελληνικού στρατού! Θα ψάξω να το βρω.

   
 • At 10:04 π.μ., Blogger elpida

  Καλημέρα Πάνο! Ευχαριστώ που μου θύμησες την Ιστορία μας.
  "Αιωνία η μνήμη" σε όλους εκείνους που έφυγαν άδικα και καλή επιτυχία σε σένα και στην συγγραφή σου!

   
 • At 4:32 μ.μ., Blogger Greg

  Θεωρώ τη ρήση του Σολωμού "εθνικό είναι μόνο το αληθές" ως απαράβατη αρχή. Στην αναζήτηση του "αληθούς" λοιπόν, δε νοείται αποκλεισμός καμιάς άποψης - όλες έχουν το ενδιαφέρον τους και όλες γίνονται αντικείμενο κριτικής.
  ....................
  Ειδικά η εγκατάλειψη της Σμύρνης είναι μια από τις "κατάμαυρες" σελίδες της νεοελληνικής ιστορίας, πραγματική σελίδα ντροπής, Η ΟΠΟΙΑ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ!


  Αντί να σχολιάσω το άμεσο θέμα, θα περιοριστώ προς το παρόν (ορμώμενος από τις παραπάνω φράσεις σας) να θυμίσω ότι το ζήτημα αυτό έχει ουσιαστικά εξαφανισθεί από τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας. Κοντεύουν μάλιστα να παρουσιάσουν σαν οικοιοθελή εκδρομή την μετακίνηση της προσφυγιάς!

  Με το χέρι στην καρδιά πείτε μου. Το όποιο φαιδρό επιχείρημα απο τα χείλη των εκσυγχρονιστοσυνασπισμένων για την αντιεκπαιδευτική αυτή κίνηση, μπορεί να τους δώσει συγχωροχάρτι;

   
 • At 10:09 μ.μ., Blogger Πάνος

  Ανώνυμε,

  έχεις δίκιο!

  *

  Ελπίδα,

  χαίρε!

  *

  greg,

  νομίζω οτι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πολύ πριν εμφανιστούν στην πολιτική ζωή της χώρας μας οι εκσυγχρονοσυνασπισμένοι, γενιές και γενιές παραδοσιακών πολιτικών ΕΘΑΒΑΝ το θέμα - και μαζί τις ευθύνες των προκατόχων τους. Ο Αγτζίδης το τονίζει συνέχεια αυτό, και στο παρόν άρθρο και στα προηγούμενα δικά του που ανέβηκαν στα "μτΚ": η ελληνική πολιτική, στο σύνολό της, ήδη από το 1922 έβαλε το κεφάλι στην άμμο, σαν τη στρουθοκάμηλο, για το θέμα. Ακόμα χειρότερα, απόφυγε όπως ο διάβολος το λιβάνι τη ΣΥΖΗΤΗΣΗ, γιατί όχι μόνο εγκατέλειψε τους πρόσφυγες την κρίσιμη ώρα αλλά και γιατί τους εκμεταλλεύτηκε πολλαπλά στη συνέχεια (βλ. ποστ)

  Αυτό αφορά σχεδόν άπαντες: βασιλικούς, ακροδεξιούς, δεξιούς, κεντρώους και κομμουνιστές! Έπρεπε να φτάσουμε σχεδόν στον 21ο αιώνα για να αρχίσουμε να συζητάμε για το θέμα - κάτω και από τη συνεχή πίεση αρθρογράφων- ιστορικών, όπως ο Βλάσης.

  Με την "εκσυχρονιστική" (διάβαζε: μετανεωτερική, απολίτικη και αλοίθωρη) ανάγνωστη της ιστορίας, προσωπικά διαφωνώ ριζικά. Ειδικά για τη Μικρασιατική Καταστροφή, έχουμε πολλά να πούμε ακόμα. Όπως και για τον Εμφύλιο 1943-49, όπως και για το Κυπριακό.

  Η ειδοποιός διαφορά, σ' αυτήν εδώ τη μικρή γωνιά του διαδικτύου είναι ότι επιθυμούμε διακαώς την αλήθεια (όσο είναι δυνατόν να ανιχνευτεί) - και δε δίνουμε δεκάρα τσακιστή για οποιαδήποτε πολιτική ή ιδεολογική σκοπιμότητα. Προσπαθούμε, τουλάχιστον...

   
 • At 12:31 μ.μ., Blogger Greg

  Γι' αυτό και σας διαβάζουμε!

   
 • At 10:13 π.μ., Anonymous Blaise

  To αρχικό κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στο Indymedia Athens ανήμερα της πυρπόλησης της Σμύρνης.

  Ο συγγραφέας υπέγραφε ως "πρόσφυγας".

  Παρότι είχε μόνο χαρακτήρα τιμής και μνήμης για τα θύματα, προκάλεσε παρεμβάσεις που δείχνουν το πόσο οι μύθοι και η πλαστή εντύπωση έχει αντικαταστήσει την προσπάθεια αντικειμενικής ανάγνωσης της Ιστορίας. Επειδή σε τούτο 'δω το μπλογκ -ελέω Πάνου φυσικά- υπάρχει η αντίστοιχη με τη δικιά μου αγωνία και αναζήτηση, ανοίγουμε τέτοια θέματα που καίνε από τη μια και απωθούν από την άλλη.

  Έτσι, κείμενα που γράφω ή που αλιεύω κατά καιρούς και κρίνω ότι ενδιαφέρουν τους ανήσυχους της γενιάς μου, τα προτείνω στον Πάνο.

  Τώρα στο προκείμενο.
  Παρακάτω αναδημοσιεύω τη συζήτηση που έγινε στο Indy προσθέτωντας μόνο ένα σχόλιο στο φίλο που μιλά για "τις ευθύνες του ΚΚΕ και των κομμουνιστών", οι οποίες ποτέ δεν κρύφτηκαν. Μόνο που τη μεγάλη ευθύνη την έχουν οι διαχειριστές της εξουσίας. Και αυτοί στη συγκεκριμένοι περίπτωση ήταν οι βενιζελικοί και οι φιλομοναρχικοί. Για να μην έχει απορίες, ας διαβάσει το άρθρο μου "Πόντος και Αριστερά" που μόνιμα φιλοξενεί ο Πάνος παραπλεύρως.
  Και όσον αφορά το άτομό μου: στις επισημάνσεις του Νακρατζά αδυνατώ να απαντήσω γιατί συναισθηματικά τον έχω τοποθετήσει στη αντίπερα όχθη... μαζί με τους χρυσαυγίτες και τους τούρκους εθνικιστές. Κατά συνέπεια δεν θέλω να τον ξέρω, ούτε αυτόν ούτε την ομάδα. Είναι ίσως οι μηχανισμοί επιβίωσης! Το ίδιο που θάκανε και ο Σμυρνιός παππούς μου όταν θα έβλεπε κάποιο τσέτη ή τους αντιπρόσφυγες ρατσιστές στην Ελλάδα -διάβαζε Γεώργιο Βλάχο! Και ακριβώς το ίδιο θάκανα με κάποιον που θα υποστήριζε τελείως ανοιχτά ότι ο Τοπάλ Οσμάν ήταν ο επαναστάτης, εθνικοαπελευθερωτής που εξόντωσε τους αχάριστους, προδότες Πόντιους αντάρτες και τους πέταξε στη θάλασσα -μαζί με τις οικογένειές τους- απελευθερώντας την -αναντάμ παπαντάμ- Τουρκία των Τούρκων από τους Έλληνες, τους Αρμένιους και τους Ασσυροχαλδαίους ιμπεριαλιστές. Γιατί αυτό ακριβώς λέει!!! Ελπίζω κάποια στιγμή -με τη βοήθεια του ψυχαναλυτή μου- να αντιμετωπίσω το φαινόμενο Νακρατζά χωρίς τη φόρτιση που περιέγραψα.

  Ας μιλήσουμε όμως σοβαρότερα και ας επανέλθουμε στη συζήτηση που έγινε στο Indy...


  --------------------
  570098

  πρωτάκουστο
  από ιστορικό ντιριντάχτα 3:47πμ, Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2006
  ----
  > οι > οι μέχρι τότε σοβιετικοί σύμμαχοί τους, πρότειναν
  > (άνοιξη '22) τη βοήθεια προς τους χριστιανούς της
  > Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ώστε να δημιουργηθεί Αυτόνομο
  > Ιωνικό Κράτος στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας. Όμως
  > η πουλημένη στους δυτικούς κυβέρνηση του Γούναρη,
  > απέρριψε άμεσα τη σοβιετική πρόταση

  αυτό το διαβάζω για πρώτη φορά κι είναι σημαντικότατο αν είναι αληθινό.
  αατρέπει όλο το σκηνικό

  υπάρχουν κάποιες πηγές; σοβιετικοί σύμμαχοί τους, πρότειναν
  > (άνοιξη '22) τη βοήθεια προς τους χριστιανούς της
  >

  ---------------------
  570105

  KALA TA REMPETIKA ALLA NA MHN ME8AME KIOLAS!!!
  από REMPETHS 7:46πμ, Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2006
  ----
  FYSIKA KAI DEN EINAI ALH8EIA AFOY OI SOBIETIKOI HTAN AYTOI POY EKSOPLISAN TIS ORDES TOY KEMAL LI FYSIKA KAI DEN EINAI ALH8EIA AFOY OI SOBIETIKOI HTAN AYTOI POY EKSOPLISAN TIS ORDES TOY KEMAL LIGES MONO MERES PRIN THN OLIKH KATAREYSH TOY.H IDEA TOY ANEKSARTHTOY IWNIKOY KRATOYS HTAN EPIFANWN LOGIWN SMYRNAIWN BLEPONTAS TON ELLHNIKO STRATO NA YPOXWREI KAI THN APEILH TOY AFANISMOY TOY ELLHNISMOY THS IWNIAS NA ERXETE.KAI MHN ARXISOYN OI KKEDES TA PARAMY8IA PERI KAKWN AGGLOGALLWN GIATI KAI XWRIS AYTOYS(ALLWSTE MAS EIXAN EGKATALEIPSEI AP'TO 1920 AYTOI,ME THN EPISTROFH TOY BASILIA)O ELLHNIKOS STRATOS SYNEXISE GIA ALLA 2 XRONIA NIKHFORA.TO SKHNIKO ALLAKSE ARDHN META THN ANASTASH TWN KEMALISTWN AP'TOYS "MPOLSEBIKOYS" THS SOBIETIAS!ALLWSTE KAI LIGA XRONIA NWRITERA EIXAN DEIKSEI THN APEX8EIA TOYS SE ELLHNES KI ARMENIOYS EGKATALEIPONTAS TON PONTO ME SYNEPEIA TA GNWSTA EPAKOLOY8A THS GENOKTONIAS ARMENIWN KAI PONTIWN. GES MONO MERES PRIN THN OLIKH KATAREYSH TOY.H IDEA TOY
  570107


  ------------------------
  Υπάρχει
  από ... 8:33πμ, Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2006
  ----
  Αναφέρεται ο Κορδάτος στην αλλαγή πλεύσης της Σοβιετικής Ένωσης και στην απόρριψη των προτάσεών της από την κυβέρνηση Γούναρη. Εξάλλου, οι κεμαλικοί είχαν ήδη συμφωνήσει με τους δυτικούς και οι σοβιετικοί προσπαθούσαν να μετριάσουν τις επιπτώσεις.

  Η πολιτική των σοβιετικών υπάκουε, έτσι και αλλιώς, στους κανόνες που διέπουν την εξωτερική πολιτική. Πριν την πλήρη συμμαχία τους με το κεμαλικό κίνημα και την αντιπαράθεσή τους με τα κινήματα του Νότου, όπως το αρμενικό, είχαν έρθει σε επαφή με τους Πόντιους και είχαν υιοθετήσει τις επιδιώξεις τους. Θα βρω το έγγραφο από το ΑΥΕ και θα το δημοσιεύσω... ται ο Κορδάτος στην αλλαγή πλεύσης της Σοβιετικής Ένωσης και στην απόρριψη των προτάσεών της από την κυβέρνηση Γούναρη. Εξάλλου,


  ---------------------------
  570108

  για άλλους λόγους η πρόταση των Μικρασιατών και άλλη των σοβιετικών
  από ... 8:54πμ, Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2006
  ------
  Το κίνημα της Μικρασιατικής Άμυνας για συγκρότηση ντόπιου στρατού που θα υπεράσπιζε την Ιωνία, αφορούσε τους ντόπιους ελληνικούς πληθυσμούς. Οι Μικρασιάτες είχαν δει ότι από την Άνοιξη του '21, η Hellas με την κυβέρνηση του Δ. Γούναρη (που είχε ανέβει στην εξουσία με το σύνθημα: να επιστρέψουν τα παιδιά μας από το μέτωπο, και διάφορα άλλα αντι-μικρασιατικά) προσπαθούσε να βρει την ευκαιρία για απαγγίστρωση από τη Μικρά Ασία, χωρίς να φαίνεται ότι την εγκαταλείπει κυνικά και χωρίς να κατηγορηθεί για προδοσία.

  Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση οι Μικρασιάτες συγκρότησαν τη Μικρασιατική Άμυνα, η δράση της οποίας απαγορεύτηκε από τους ελλαδικούς εκπροσώπους στη Σμύρνη. Οι πρωτεργάτες της κίνησης eξορίστηκαν στα νησιά του αν. Αιγαίου. Έτσι, ο ιωνικός πληθυσμός παρέμεινε ανοργάνωτος και άοπλος. Γιαυτό, όταν τον εγκατέλειψαν στο έλεος των κεμαλικών στρατευμάτων, πλήρωσε τόσο μεγάλο φόρο αίματος. Γιαυτό και οι συνένοχοι του Κεμάλ στη γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής, στην αποδώ μεριά του Αιγαίου, επέβαλαν την απόλυτη σιωπή για τα ιστορικά εκείνα γεγονότα...
  ...και την πολιτική τους αυτή τη συνεχίζουν σήμερα κάποιοι άλλοι!

  Η πρόταση των σοβιετικών, εντάσσεται στην κυνική εξωτερική πολιτική που ασκεί κάθε χώρα, προσπαθώντας να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες μιας συγκεκριμένης διαδικασίας. Οι σοβιετικοί εν τέλει δεν κατάφεραν να αποφύγουν την περικύκλωση από τους δυτικούς, αυτό που προσπάθησαν να αποτρέψουν βοηθώντας τους εθνικιστές του Κεμάλ. Αντί της δημιουργίας -στα εδάφη της παλιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας-τουρκικού, ελληνικού, αρμενικού και κουρδικού τομέα, αυτονομίας ή κράτους (όπως όριζε η συνθήκη των Σεβρών), τελικά περικυκλωθηκαν από ένα σκληρό στρατοκρατικό κράτος, την εθνικιστική Τουρκία, η οποία υπήρξε ο βασικός χωροφύλακας του ΝΑΤΟ και του δυτικού ιμπεριαλισμού στο μαλακό υπογάστριο των σοβιετικών. νημα της Μικρασιατικής στο μαλακό υπογάστριο των σοβιετικών.


  -----------------------------
  571008

  cccp
  από anticccp 10:05πμ, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2006
  ----
  Ο λόγος για τον οποίον οι μπολσεβίκοι τάχθηκαν κατ' ουσίαν στο πλευρό του Κεμάλ, ήταν η απόφαση τοu Λένιν να στηρίξει με κάθε τρόπο τους εβραϊκής καταγωγής νεότουρκους. Η ενίσχυση του Κεμάλ με όπλα και πολεμικό υλικό δεν ήταν δυνατή από την Δύση γιατί τα παράλια της Μικράς Ασίας τα ήλεγχε η Ελλάδα και η ενίσχυση αυτή ήλθε από τον στρατό που διοικούσε ο κορυφαίος μπολσεβίκος εβραίος Τρότσκι-Μπρονστάιν. Σχετικά με το θέμα γράφει ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Φωτιάδης.


  "Την ίδια μέρα υπογράφτηκε και η συμφωνία για τη χορήγηση δωρεάν οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στον Μουσταφά Κεμάλ. Σε μια περίοδο που ο σοβιετικός λαός πέθαινε καθημερινά από την πείνα, ο Λένιν δεν δίστασε να δωρίσει 10 εκατομμύρια χρυσά ρούβλια και ανυπολόγιστης αξίας οπλισμό στο δικτάτορα Μουσταφά Κεμάλ, όχι για να πολεμήσει τους ιμπεριαλιστές, όπως υποκριτικά δήλωνε ο ίδιος και οι συνεργάτες του, αλλά για να εξασφαλίσει τα δικά του ζωτικά συμφέροντα στη μεγάλης στρατηγικής, οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας περιοχή.»


  Ας δούμε με την γλώσσα των αριθμών το πολεμικό υλικό που έδωσε η Σοβιετική Ένωση στον Κεμάλ το κρίσιμο έτος 1921 μέχρι τον Μάρτιο, πριν δηλαδή από την ελληνική επίθεση για κατάληψη της Αγκύρας. Τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 1921 παρελήφθησαν από τα στρατεύματα του Κεμάλ χίλιες βόμβες, 4.000 χειροβομβίδες και 4.000 εγκαιροφλεγείς σφαίρες. Τον Μάρτιο του 1921 οι σοβιετικοί έδωσαν στον Κεμάλ 33.000 τυφέκια, 58 εκατομμύρια φυσίγγια, 300 πολυβόλα, 54 κανόνια, 130.000 οβίδες και άλλες μεγάλες ποσότητες πολεμικού υλικού. Στις 23 Μαρτίου απέστειλε επίσης δωρεάν για τις ανάγκες του Κεμαλικού στρατού 30 δεξαμενές με πετρέλαιο, δυο δεξαμενές βενζίνης και 8 δεξαμενές κηροζίνης. Ο λόγος για τον οποίον οι μπολσεβίκοι τάχθηκαν κατ' ουσίαν στο πλευρό του Κεμάλ, ήταν η απόφαση τοu Λένιν να στηρίξει με κάθε τρόπο στρατού 30 δεξαμενές με πετρέλαιο, δυο δεξαμενές βενζίνης και 8 δεξαμενές κηροζίνης.


  -----------------------------
  571040

  ΣΟ, σβήστε τον φασίστα από πάνω
  από ... 1:41μμ, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2006
  ----
  "...το "...τους εβραϊκής καταγωγής νεότουρκους..." υς εβραϊκής καταγωγής νεότουρκους..."  -----------------------------
  571075

  πες μας και για τ' αλλα...
  από αλλος προσφυγας 4:54μμ, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2006
  ----
  καλα μας τα λες ρε προσφυγα για τους εθνικιστες του κεμαλ, για τους σοβιετικους και για τους συμμαχους...αλλα πες μας κατι και για το σαγγαριο, για την εκστρατια μεχρι την αγκυρα, για την ελλαδα των 2 ηπειρων και των 5 θαλασσων...
  και κατι ακομα: στο τιτλο γραφεις για τους προλεταριους ομως στη σμυρνη οι ελληνες ηταν οι αστοι κ οχι οι προλεταριοι...και μη μας πεις οτι για ολα εφταιγαν οι πουλημενοι πολιτικοι των αθηνων... αλα μας τα λες ρε προσφυγα για τους εθνικιστες του κεμαλ, για τους σοβιετικους και για τους συμμαχους...αλλα πες μας κατι και για το σαγγαριο, για


  --------------------------
  571173

  Το έγκλημα της ελληνικής κυβέρνησης ...
  από Χατζή Μπεκτάς 10:50μμ, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2006
  ----
  ...ήταν η ίδια η ιμπεριαλιστική εισβολή της στην οθωμανική αυτοκρατορία, και όχι η μη στήριξη της εισβολής αυτής.
  Και γι' αυτό ήταν πολύ ορθή η αντιπολεμική-διεθνιστική στάση του ΚΚΕ και του τότε γραμματέα του Παντελή Πουλιόπουλου να αντιταχθεί στην εισβολή αυτή και να την υπονομεύσει. η ίδια η ιμπεριαλιστική εισβολή της στην οθωμανική αυτοκρατορία, και όχι η μη στήριξη της εισβολής αυτής.
  Και γι' αυτό ήταν πολύ ορθή η αντιπολεμική-διεθνιστική στάση του ΚΚΕ και του τότε


  ----------------------------
  571301

  Για να τελειώνουμε...
  από πρόσφυγας 9:05πμ, Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2006
  ----
  παιδιά,

  το αρχικό κείμενο το έγραψα για τη μνήμη των ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ που έπεσαν θύμα της ρατσιστικής μανίας του τουρκικού εθνικισμού στη Σμύρνη, το Σεπτέμβρη του '22. Οι δικοί μου παππούδες, όπως και χιλιάδων άλλων προσφυγογενών νεοελλήνων, ήταν προλετάριοι και αγρότες. Αντιδραστικός μύθος είναι ότι οι Έλληνες στη Μικρά Ασία ήταν αστοί. Η ελληνική κοινωνία της Ιωνίας ήταν μια ολοκληρωμένη κοινωνία που είχε όλες τις τάξεις μέσα της και είχε πετύχει πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη που στην Ελλάδα ούτε καν μπορούσαν να τη διανοηθούν.

  Για τον "anticcp": Μην τυφλώνεσαι από ανοησίες. Και μην επικαλείσαι τις αναλύσεις του Φωτιάδη. Δεν χαίρει καμιάς εκτίμησης στο χώρο των νεοελλήνων ιστορικών, εξαιτίας της επιστημονικής του ανεπάρκειας. Να χρησιμοποιείς φυσικά το δημοσιευμένο αρχείο του, το οποίο έχει πολύτιμα στοιχεία.
  Οι νεότουρκοι δεν ήταν καθόλου Εβραίοι. Στόχος τους ήταν η επικράτηση της τουρκικής ράτσας που ήρθε από την Κεντρική Ασία. Ήταν τόσο τυφλωμένοι από το το ρατσιστικό τους πάθος, που ακόμα και την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον οθωμανικό πολιτισμό τα έβλεπαν ως διεφθαρμένες μορφές, μετεξέλιξη της ρωμιοσύνης. Ενδιαφέρον έχει η εθνολογική τους σύνθεση. Μεγάλο μέρος από τους πρωτεργάτες δεν ήταν τουρκικής καταγωγής: ο Ζιγιά Γκιοκάλπ ήταν Κούρδος από το Ντιγιάρμπακίρ, ο Τεκίν Αλπ, Εβραίος από τις Σέρρες, ο Βεχίμπ μπέης, Έλληνας.
  Μην κολλάς στη σοβιετική βοήθεια. Οι σοβιετικοί δεν υπήρξαν ποτέ σύμμαχοι των Ελλήνων σε επίπεδο διπλωματικό. Προσπάθησαν να αποφύγουν την περικύκλωση από τους δυτικούς και τα κατάφεραν. Μόνο την άνοιξη του ΄22, όταν πλέον οι εθνικιστές Τούρκοι είχαν συνάψει συμφωνίες με τους δυτικούς, οι σοβιετικοί κάνουν στροφή και σύμφωνα με τον Κορδάτο ζήτησαν τη συμμαχία με την Ελλάδα μα στόχο την αυτονόμηση της Ιωνίας. Κάτι που οι ανόητοι κυβερνήτες της Hellas εκείνη τη στιγμή απέρριψαν.
  Εάν βάζεις ζητήματα σε σχέση με τη βοήθεια προς τον Κεμάλ, καλύτερα να σημαδεύεις τους τότε δυτικούς συμμάχους, κυρίως Ιταλούς, Γάλλους και Αμερικανούς.


  Για τον "άλλο πρόσφυγα": Εάν προέρχεσαι από τους πρόσφυγες του '22, μάλλον δεν θα άκουσες καλά την ιστορία τους. Στ ξαναλέω: μέσα στην ιωνική κοινωνία υπήρχαν όλες οι τάξεις. Στις μέρες της σφαγής, στη Σμύρνη είχαν απομένει τα μεσαία αστικά στρώματα και κάτω. Οι μεγαλοαστοί την είχαν "κοπανίσει". Και όσον αφορά το περίφημο σύνθημα "Ελλάδα των 2 ηπείρων και των 5 θαλασσών" μην τρελαίνεσαι! Τελικά οι παλαιοελλαδίτες κατάφεραν να δημιουργήσουν την Τουρκία των 2 ηπείρων και των τεσσάρων θαλασσών.

  Εάν είσαι προσφυγικής καταγωγής, είναι λίγο παράξενο να πιστεύεις ότι η πατρίδα των γονιών σου ή των παππούδων σου ανήκε στο έθνος-κράτος που το '23 ονομάστηκε Τουρκία. Γιατί, ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως κάποτε η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, τα Χανιά, και η Αλεξανδρούπολη. Το που θα ανήκε τελικά -σε ποιό έθνος κράτος δηλαδή- ήταν θέμα καθαρά και μόνο πολιτικής και στρατιωτικής ισχύος.
  Με δυό λόγια, ούτε η Σμύρνη, ούτε η Τραπεζούντα υπήρξαν ποτέ τουρκικές πόλεις. Ήταν οθωμανικές. Τουρκικές έγιναν όταν τις κατέλαβαν οι εθνικιστές και εξόντωσαν τον ανεπιθύμητο πληθυσμό τους.


  Για τον "χατζή-μπεκτάς": Εάν πραγματικά κατανοείς τι σημαίνει το ψευδώνυμο που χρησιμοποιείς, θα ξέρεις πολύ καλά τι σημαίνει η μετάβαση από τη θρησκευτική ταυτότητα των πολυεθνοτικών και πολύγλωσσων μουσουλμάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην εθνική τουρκική του σύγχρονου τουρκικού έθνους-κράτους.

   
 • At 11:03 π.μ., Anonymous Ο παραπάνω

  "To αρχικό κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στο Indymedia Athens ανήμερα της πυρπόλησης της Σμύρνης"

  εννοείτε:

  "..ανήμερα της επετείου της πυρπόλησης..."

  Για να ακριβολογούμε!