ι Τα μυστικά του Κόλπου
Κυριακή, Σεπτεμβρίου 10, 2006
Ένας ξάδερφος για το βιβλίο

Γράφει ο Ιχνηλάτης.

- Παιδιά, ο μπαμπάς κάτι διαβάζει και όλο χαμογελάει!

Δεν χαμογελώ συχνά διαβάζοντας βιβλία. Μάλλον χαμογελώ σπάνια. Εξού και το ξάφνιασμα της κόρης μου. Η εφηβική της περιέργεια την έφερε κοντά μου στον καναπέ.

- Α, «Τα Μυστικά του Κόλπου»! Τι υπόθεση έχει; Θρίλερ ή σεξ;!

Το χαμόγελο μου μετατράπηκε σε δυνατό γέλιο.

- Έχει απ’όλα, αγάπη μου!
- Θα μου το δώσεις μετά να το διαβάσω;!
- Όχι! Θα στο φυλάξω για όταν μεγαλώσεις!


Μόλις ξεφύλλισα το βιβλίο. Ομολογώ ότι γράφω υπό καθεστώς μικρού ενθουσιασμού. Εδώ, η ψυχρή και «αντικειμενική» κριτική δεν έχουν θέση. Εδώ χωράει μόνο η χαρά.

Στο πρόσφατο παραλήρημα της στην Ελευθεροτυπία, η κα Λίνα Πανταλέων αναρωτιόταν τι νόημα έχει να εκδίδονται σε μορφή βιβλίου κείμενα που γράφονται στα ιστολόγια, και σε ποιο κοινό απευθύνονται.

Απαξιώ να μπω έστω στη λογική της αυτή και να αντιπαραθέσω θέσεις και επιχειρήματα.

Ενας άλλος συνάδελφος της (που ξεχνάω το όνομα του και βαριέμαι να το ψάξω), στην ίδια εφημερίδα, είχε χαρακτηρίσει την μπλογκόσφαιρα «χωματερή ιδεών»..

Ας μας πει τότε γιατί τόσοι και τόσοι καταξιωμένοι δημοσιογράφοι, επώνυμοι συγγραφείς και αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες, επιλέγουν, είτε ανώνυμα είτε επώνυμα, να ασχοληθούν με το φαινόμενο και να εκθέτουν τις ιδέες τους σε αυτή τη «χωματερή»..

Για να είμαι δίκαιος όμως με τους δημοσιογράφους και τους επαγγελματίες κριτικούς, οφείλω να αναφέρω και τη θετική τοποθέτηση απέναντι στο φαινόμενο από ανθρώπους σοβαρούς και καταξιωμένους, όπως ο Δημοσθένης Κούρτοβικ. Και τη θετική επίσης προβολή του φαινομένου από άλλους δημοσιογράφους και διανοούμενους που δεν διακατέχονται ούτε από κομπλεξική θεώρηση των φαινομένων, ούτε από ανασφάλεια απέναντι σε μια μικρή στρατιά από ερασιτέχνες συγγραφείς που ξετυλίγουν τα μικρά και μεγάλα ταλέντα τους στην ελληνική μπλογκόσφαιρα.

Τα Μυστικά του Κόλπου, σε μορφή βιβλίου, είναι μια καλή και καλαίσθητη έκδοση. Δεν είδα τα υπόλοιπα πέντε βιβλία, θαρρώ όμως ότι είναι αντίστοιχου επιπέδου. Μπορεί να μην απευθύνονται στο ευρύ κοινό, αφού το φαινόμενο είναι πρόσφατο και οι συγγραφείς άγνωστοι. Είναι όμως μια αξιέπαινη πρωτοβουλία από κάθε άποψη. Μια πρωτοπόρα ιδέα.

Η πρόσφατη παρέμβαση του κ Μαραθιά, μέσω του μπλογκ του Πάνου, για να δώσει ορισμένες απαντήσεις και εξηγήσεις σε ό,τι αφορά την τεχνική πλευρά, δείχνει ότι ο άνθρωπος παρακολουθεί την πορεία του προϊόντος που παράγει, ότι ενδιαφέρεται για τη γνώμη των πελατών, ότι δεν είναι άνθρωπος της αρπαχτής.

Παρατηρήσεις, τεχνικές και άλλες, υπάρχουν. Οφείλει κανείς όμως να έχει υπόψη του ότι πρόκειται για ένα εκδοτικό εγχείρημα χωρίς προηγούμενο, και άρα οι όποιες ατέλειες δικαιολογούνται, και μπορούν να διορθωθούν στο μέλλον.

Η σημαντικότερη δική μου αφορά τη σταχυολόγηση των σχολίων, που όντως αποτελούν αναπόσπαστο συστατικό στοιχείο των ιστολογίων. Στα Μυστικά του Κόλπου η σταχυολόγηση αυτή σε ορισμένες περιπτώσεις έγινε με τρόπο που διακόπτει τη ροή της συζήτησης, και δεν επιτρέπει στον αναγνώστη να αντιληφθεί το πλήρες νόημα του κάθε σχολίου.

Επίσης, πολλά σχόλια περιέχουν αναφορές σε ονόματα γνωστών σε όλους εμάς μπλογκερς, πλην αγνώστων για τον αναγνώστη που δεν έχει μπει ποτέ στην μπλογκόσφαιρα. Αλλά αυτό είναι μια εγγενής διάσταση που δύσκολα αντιμετωπίζεται στην εκδοτική μορφή.

Και μια τρίτη παρατήρηση που αφορά ένα σοβαρό τεχνικό λάθος, που μπορούσε να αποφευχθεί εύκολα : Σε πολλά σχόλια πολλοί μπλογκερς απαντούν σε άλλους μπλογκερς παραθέτοντας στην αρχή του σχολίου τους μια φράση από το σχόλιο του άλλου μπλογκερ στον οποίο απαντούν. Οι φράσεις αυτές έπρεπε οπωσδήποτε να είναι τυπωμένες με κυρτά γράμματα (italics) ώστε να γίνει κατανοητό ότι είναι quotation από άλλο σχόλιο.

Κατά τα άλλα τα Μυστικά του Κόλπου είναι ένα πραγματικά απολαυστικό ανάγνωσμα, ακριβώς όπως και στην διαδικτυακή τους μορφή. Πολλά κείμενα του Πάνου ξεχωρίζουν, και του το έχω πει κατά καιρούς στα σχόλια μου, σε ανύποπτο χρόνο. Δηλαδή πολύ πριν υποψιαστεί κανείς μας οτι μια μέρα θα εκδίδονταν σε βιβλίο.

Η μελέτη του για τα ποιήματα του Καβάφη για τον Ιουλιανό είναι πρωτότυπη και εξαιρετική. Θεωρώ ότι αποτελεί την κορυφαία ενότητα του βιβλίου. Και όχι μόνο επειδή έχω αδυναμία στον Καβάφη.

Θεωρώ επίσης εξαιρετικά επιτυχής την επιλογή να μπει ως πρώτη ενότητα το περίφημο «Σαράντα-κάτι»! Μια αποκαλυπτική συζήτηση για τη γενιά που «την πήδηξε η Ιστορία» όπως – κακώς! – ισχυρίζεται ο Πάνος.

Το εξώφυλλο ωραίο, αν και θα ήθελα πιο μεγάλη την υπέροχη φωτογραφία. Το οπισθόφυλλο ακόμα καλύτερο! Δεν αποκαλύπτω τι έχει για να πάτε να αγοράσετε το βιβλίο : )

Τέλος, να εκφράσω τη χαρά μου για την όλη εμπειρία. Στη βιβλιοθήκη μου βρίσκεται πλέον και ένα διαφορετικό βιβλίο, με ιδιαίτερη προσωπική αξία. Ενα βιβλίο ενός άγνωστου-γνωστού διαδικτυακού μου φίλου.

ΥΓ 1
( Σκέφτομαι ότι η διαδικτυακή μου φιλία με τον Πάνο ξεκίνησε πριν ένα περίπου χρόνο με ένα καβγά στο μπλογκ του Μιχάλη Μητσού και χαμογελάω πάλι :)

YΓ 2
Καλός είσαι στη φωτογραφία με γένια... πέντε ημερών : )
Αυτή να στέλνεις στις φοιτήτριες που σου ζητάνε συνεντεύξεις !

* * *

Η πρώτη παρουσίαση έγινε από τον Athanassios. Eλπίζω οτι την επόμενη θα τη γράψει κάποιος εκτός της διαδικτυακής εξαδελφότητος του θείου Ισίδωρου!

 
Έγραψε ο Πάνος - Κυριακή, Σεπτεμβρίου 10, 2006 |


7 Comments:


 • At 8:25 μ.μ., Blogger Πάνος

  Ιχνηλάτη, ευχαριστώ. Χαίρομαι ειλικρινά, γιατί, μετά από τη διαδικτυακή μας γνωριμία, ξέρω πολύ καλά ότι όσα γράφεις, τα εννοείς κιόλας!

  (Με άλλα λόγια, ούτε κι εγώ δε θα μπορούσα να γράψω τόσο καλά για το βιβλίο!)

  *

  Την επιλογή των σχολίων την έκανα ο ίδιος. Πολύ θα ήθελα να ξέρω σε ποιά κομμάτια δημιουργείται "χάσμα", ώστε αν τύχει και προκύψει δεύτερη έκδοση να δούμε τι μπορεί να γίνει.

  Η παρατήρηση για το quotation πολύ σωστή. Επειδή τα σχόλια που επιλέχτηκαν μπήκαν "ως είχαν" είναι ερευνητέο αν έβαλε κάπου τη ουρά του και ο δαίμων του τυπογραφείου.

   
 • At 12:22 μ.μ., Blogger Mirandolina

  Συγχαρητήρια, Πάνο. Είδα το βιβλίο προχτες, στη βιτρίνα του Ιανού της Αθήνας, όχι χωρίς μια κάποια συγκίνηση. Πάντα τέτοια!

   
 • At 12:59 μ.μ., Anonymous ο θειος σου πεδιμου

  Καλωσταδεχτηκες.

   
 • At 4:31 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός

  Χαίρομαι που αναγνωρίζεται επιτέλους η καταλυτική μου συμβολή στην προσέγγιση δύο μεγαλο-μπλόγκερ (όπως λέμε "μεγαλο-δημοσιογράφων"). Πάνο, δεν πρέπει να οργανώσουμε μια συνάντηση σαν εκείνη της Θεσσαλονίκης;

   
 • At 5:35 μ.μ., Blogger Πάνος

  Μιραντολίνα,

  ευχαριστώ για τις ευχές. Με ξαφνιάζει που ο ΙΑΝΟΣ της Αθήνας έχει τα "μτΚ" στη βιτρίνα - ο ΙΑΝΟΣ της Θεσσαλονίκης μας έχει όλους (τους "6" εννοώ) θαμμένους στο χαμηλό ράφι του τμήματος "χιούμορ" (χεχε...)

  Ευχαριστώ επίσης γιατί δέχτηκες τόσο ευγενικά να συμπεριλάβω και δικά σου σχόλια - αν έλειπαν θα έλειπε "κάτι"...

  *

  θείο, καλό απόγευμα.

  *

  Μιχάλη,

  χαίρομαι που χαίρεσαι - να δω πότε θα εμφανιστεί ο Ιχνηλάτης με σάρκα και οστά! Στο εγγύς μέλλον θα κατέβω Αθήνα, για να είμαι κι εγώ στην "παρουσίαση" των βιβλίων (όπου θα εμφανιστεί και ο Πιτσιρίκος - εκτός απροόπτου) - οπότε κάποιες συναντήσεις θα γίνουν.

   
 • At 10:00 μ.μ., Blogger ιχνηλάτης

  χαχαχαχάααα

  Μιχάλη, τους μεγαλο-μπλογκερ τους επιτρέπουν την είσοδο σε κείνες τις πριβέ πισίνες που δεν σε βάζαν εσένα ;)))

   
 • At 10:52 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Πάνο,

  όταν "κατέβεις" στηνΑθήνα, ενημέρωσέ μας

  Βλάσης