ι Τα μυστικά του Κόλπου
Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2006
Τίποτα σημαντικό, μονάχα άνθρωποι απελπισμένοι.


Όλη την προηγούμενη βδομάδα έβρεχε με το τσουβάλι, συνεχώς. Τους έβλεπα περνώντας, να στέκονται στην άκρη του δρόμου, πλάι σ’ ένα μαύρο πανώ που η βροχή και η βιασύνη δε με άφηναν να το διαβάσω. Αναρωτιόμουν, ποια ανάγκη μπορεί να βγάλει και να κρατάει τους ανθρώπους στο δρόμο, μέσα στα νερά.

Σήμερα το μεσημέρι σταμάτησα – ήξερα ήδη ότι πρόκειται για κτηνοτρόφους της περιοχής. Με υποδέχτηκαν εγκάρδια. Ήταν καμιά δεκαριά στη βάρδια, νέοι οι περισσότεροι. Στο τραπεζάκι ένα κομμάτι τυρί, ψωμί, μια μαλαματίνα και τσιγάρα. Με φίλεψαν και πιάσαμε κουβέντα. Τους ρώτησα γιατί είναι στο δρόμο και μου απάντησαν ότι το γάλα τους μένει απούλητο. Γιατί;

Γιατί οι γαλακτοβιομηχανίες θέλουν να τους το παίρνουν «εν λευκώ», δηλαδή χωρίς συμφωνημένη τιμή. Τους δίνουν μια προκαταβολή, για να τους «δέσουν» - και ο λογαριασμός στο τέλος, λέει, ανάλογα με την αγορά. Κάτι που πρακτικά σημαίνει σημαντικά χαμηλότερη τιμή από αυτή που έπαιρναν πέρυσι.Οι κτηνοτρόφοι αρνούνται, γιατί ξέρουν ότι έτσι δεν πρόκειται να επιβιώσουν. Και βγαίνουν στους δρόμους («ξεκινάνε και αλλού», μου είπαν) για να διαμαρτυρηθούν. Έχουν τυπώσει και μια ανακοίνωση, που αντιγράφω:

«Οι κτηνοτρόφοι της Γαλάτιστας Χαλκιδικής προσκαλούν όλους τους συναδέλφους τους απ’ όλο το Νομό να παραβρεθούν την Δευτέρα 02/10/2006 στον Κόμβο της Γαλάτιστας για να διαμαρτυρηθούν για τις αδιάθετες ποσότητες γάλακτος που έχουν επιφέρει οι χαμηλές τιμές»

Στα προφορικά, τα λένε πιο καθαρά:

- Έχεις πάει σε κηδεία, φιλαράκι; Ε, κηδεία είμαστε!
- Τη Δευτέρα θα είναι το τελειωτικό – θα μαζευτούμε όλοι εδώ στον κόμβο, κι ό,τι βρέξει ας κατεβάσει!Οι γαλακτοπαραγωγοί έχουν προβλήματα… Όπως θα έλεγε και η κ. Κουτσίκου, ζούμε σε μια φιλελεύθερη κοινωνία και οικονομία. Ποιος τους είπε να επιλέξουν να γίνουν κτηνοτρόφοι; Ή σταφιδοπαραγωγοί – να πουλάνε την αποξηραμένη σταφίδα 30 λεπτά το κιλό; Ή μηλάδες, να δίνουν τα μήλα τους 20 λεπτά το κιλό και τα σούπερ μάρκετ να τα προσφέρουν 1,20 ευρώ και βάλε… Και ο Αλογοσκούφης να εισπράττει ΦΠΑ 11+ λεπτά, ως μέρισμα στο νταβατζιλίκι, ενώ ο παραγωγός να «καθαρίζει» τελικά τα αποτέτοια του…

Αυτά επιβάλλει η «ελεύθερη αγορά» - αλλά πρέπει να είναι κανείς εντελώς ηλίθιος για να αποκαλεί «ελεύθερη αγορά» αυτές τις κατά συρροήν ληστείες…

Όσο για το γάλα – μάλλον ο καυγάς που προηγήθηκε πριν λίγες βδομάδες ήταν για το πάπλωμα: για το πώς δηλαδή, με πρόσχημα την μείωση της τιμής για τον καταναλωτή (βλ. γάλα 10 ημερών), οι βιομηχανίες θα παίρνουν από τους παραγωγούς φτηνότερη πρώτη ύλη. Κι αν οι δικοί μας αναγκαστούν να παρατήσουν τα κοπάδια τους, κανένα πρόβλημα: οι δέκα μέρες ζωής επαρκούν για να φτάνει το γάλα απέξω, από εκεί που οι βιομηχανίες θα το αγοράζουν στη μισή τιμή…
 
Έγραψε ο Πάνος - Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2006 |


10 Comments:


 • At 4:28 μ.μ., Anonymous ο θειος Ισιδωρος

  Πρόμπλεμ !!!

   
 • At 4:40 μ.μ., Blogger Πάνος

  Τι εννοείς, ω θείε Ισίδωρε;

   
 • At 4:43 μ.μ., Blogger N.Ago

  Πρότασης: Ας καβαλήσουν έναν Άλογο(σκούφη) και να πουλήσουν το ΜΕΒ-γάλα τους στην ΦΑΓΕ!
  Ο Παναγοκουμπάρος, είναι ακόμα μέσα;
  Πάντως, είναι όντως πρόβλημα!
  Αλλά, του Σουφλιά, του έχει πέσει το ακουστικό ρε γαμώ τη μου!

   
 • At 5:07 μ.μ., Anonymous ο θειος Ισιδωρος

  Αυτο που εννοεις κι εσυ.
  Τι αλλο να εννοησω?

   
 • At 5:11 μ.μ., Blogger Πάνος

  n.ago,

  καλώς όρισες!

  *

  θείε,

  ΟΚ.

   
 • At 7:03 μ.μ., Blogger Σχολιαστής

  Στο τέλος θα πίνουμε μόνο γάλα σε σκόνη απο τις μικρές ολανδέζες.

   
 • At 7:34 μ.μ., Blogger nik-athenian

  Για όσους δεν το γνωρίζουν, σε μερικούς μήνες αναμένεται να επιτρέπεται η εισαγωγή νωπoύ γάλακτος και από την Βουλγαρία. Εκεί να δείτε κατρακύλα στις τιμές παραγωγού.
  Έκείνη είναι και η στιγμή που αναμένεται ότι θα μπουν στην λιανική αγορά και ξένες εταιρίες στο χώρο του νωπού γάλακτος.
  Αν μάλιστα έχει δοθεί ως τότε και η έγκριση για γάλα με παστερίωση 10 ημερών, το πλήγμα δεν θα αφορά μόνο τους παραγωγούς -αφού θα μπορεί πια να έρχεται γάλα και από χώρες εκτός Ευρώπης,- αλλά και τους τωρινούς κυρίαρχους της αγοράς. Λέγε με καρτέλ.
  Τους παραγωγούς πάντως κλάφτους διπλά.
  Θα έχετε επίσης παρατηρήσει ότι όλο και νέες μικρές φίρμες ανεβαίνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετς στο νωπό γάλα.
  Αυτές δεν προσδοκούν βέβαια ότι θα μπορέσουν να σταθούν στον ανταγωνισμό που φαίνεται να έρχεται, αλλά προσδοκούν να μπορέσουν να πουληθούν ως εταιρίες στους μεγάλους παίκτες είτε νέους είτε παλιούς και να τα πάρουν από αυτή την πώληση.

   
 • At 8:36 μ.μ., Blogger Γιώργας

  Εδώ έχουμε να κάνουμε με δύο Ελλάδες: Την Ελλάδα που παράγει, και αυτήν που ζεί παρασιτικά σε βάρος των άλλων.
  Μόνο που τα παράσιτα έχουν διογκωθεί τοσο πολύ που σε λίγο αυτοί που παράγουν προιόν θα τα τινάξουν (Εχεις πάει σε κηδεία ρε φίλε;). Η δυστυχία για αυτούς τους έρμους είναι πως αυτοί δέν έχουν στα χέρια τους ούτε διακόπτες του ρεύματος για να τους κατεβάσουν, ούτε σχολεία για να τους βάλουν λουκέτο, ούτε κανένα άλλο μέσο για να αναστατώσουν την κοινωνία. Ουτε καν πανίσχυρες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Το πολύ που μπορούν να κάνουν είναι να μήν διαθέσουν το γάλα τους απεργώντας.
  Κι' ενώ αυτοί θα καταστραφούν, κανενός το αυτί δέν θα ιδρώσει. Που και πού θα βρεθεί και κάποιος ευαίσθητος μπλόγκερ που θα συγκινηθεί βλέποντας τους κάθονται εκεί μέσα στο κρύο και τη βροχή.
  Κι' ενώ τα γράφω ολα αυτά νασου κι' ο Παπανδρέου στην τηλεόραση μιλώντας στο μέγα πλήθος με το μέγα πάθος:
  - ΑΝΥΣΗΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

  ... δέ μας χέζεις ρε Νταλάρα

   
 • At 9:30 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο

  Καλά, πώς γίνεται αυτό;

  Εννοείς οτι υπάρχουν μονοπώλια σε μια ελεύθερη οικονομία;

  Ή οτι δεν έχουμε απ'το σωστό καπιταλισμό;

  Μήπως φταίει οτι οι παραγωγοί δεν πουλάνε το γάλα τους από το ίντερνετ; (το ακούσαμε κι αυτό...)

  Μήπως φταίει ο έλληνας που είναι από τη φύση του εκμεταλευτής (και δεν κάνει για σωστό καπιταλισμό - το ακούσαμε κι αυτό!)

  Μήπως φταίμε όλοι που δεν πάμε στις στάνες να πάρουμε κατευθείαν το γάλα χωρίς μεσάζοντες; (ναι, ναι, κι αυτό το ακούσαμε...)

  ΥΓ: Η γαλλική Danone, ελέγχει περίπου και το γάλα των μανάδων στη Βουλγαρία...

   
 • At 10:13 π.μ., Blogger Σχολιαστής

  Μαύρε πρόβατε, στην Ελλάδα υπάρχει μια τάση καταστροφής των μικροπαραγωγών. Απο μια χώρα που θα μπορούσε να είναι αυτάρκης σε τρόφιμα "εξελισσόμαστε" σε μια χώρα που παράγει τ' αρχίδια της.

  Για παράδειγμα το σταφίλι Καμπερνέ που το 'χεις και στο blog σου, πρίν το ευρώ απέφερε στους παραγωγούς μέχρι 220 δραχμές το κιλό (έως 64 λεπτά). Το περασμένο καλοκαίρι οι παραγωγοί πούλησαν με 32 λεπτά ή 109 δρχ. (λιγότερο απο τα μισά του 1999) και σε διαμαρτυρίες τους άκουσαν και την απειλή "του χρόνου θα αγοράσουμε 60 δρχ.). Και βέβαια τα υπόλοιπα αμπελίσια σταφύλια τα παίρνουν 12 με 15 λεπτά.

  Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα εφαρμόζεται το ανέκδοτο του Χότζα, που είχε μάθει το γαιδαρό του να μην τρώει, αλλά κάπoια στιγμή προς μεγάλη του κατάπληξη ο γάιδαρος ψόφησε.