ι Τα μυστικά του Κόλπου
Κυριακή, Σεπτεμβρίου 03, 2006
O Διονύσης Μαραθιάς για τα βιβλία των ιστολόγων

Από τον Διονύση Μαραθιά ήρθε πριν λίγο ένα μέηλ, το οποίο και ανεβάζω στα "μτΚ"

*

Πάνο καλησπέρα

Επειδή τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύς λόγος για τα βιβλία των bloggers που εξέδωσα, (ποιότητα χαρτιού, εκτύπωσης, επιμέλειας, διορθώσεων, διανομής κτλ.) νομίζω ότι οφείλω μια απάντηση.

Το 90% των βιβλίων που εκδίδονται στην Ελλάδα, τυπώνονται σε χαρτί Σαμουά στο εσωτερικό και Βέλβετ πλαστικοποιημένο στο εξώφυλλο. Δηλαδή ακριβώς αυτά που χρησιμοποίησα και εγώ.

Ο τυπογράφος που τα τύπωσε τυπώνει παράλληλα βιβλία των εκδόσεων Κέδρος, Πατάκη, Κάκτος, και πολλών άλλων. Να συμπεράνω λοιπόν ότι όλοι μαζί εκδίδουμε άθλια βιβλία; Αν ναι, δεν είδα κανέναν από τους επικριτές μου να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τα βιβλία άλλων εκδοτών. Άρα;…

Ένας άλλος τομέας που συγκεντρώνει επιθετικά σχόλια είναι αυτός της επιμέλειας και των διορθώσεων.

Δηλώνω εξ αρχής ότι η άποψή μου ήταν τα κείμενα των μπλογκς να τυπωθούν ως έχουν, δηλαδή με τα λάθη τους, τις αστοχίες τους, τις αδυναμίες τους.

Και αυτό διότι ο στόχος μου ήταν η αποτύπωση του πολύ ενδιαφέροντος φαινομένου που εξελίσσεται στο διαδίκτυο με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του.

Και φυσικά όχι η εξωράισή του…

Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς τι θα διαβάσει ο αναγνώστης που, παρακινημένος από το βιβλίο, θα επισκεφθεί το αντίστοιχο μπλογκ;

Πρόσφατα έτυχε να διαβάσω το βιβλίο του Η. Γ. Ματσαγγούρα (Αναπλ. Καθηγητής Διδακτικής Πανεπιστημίου Αθηνών) σε επιμέλεια του Παύλου Χαραμή (Φιλόλογος) Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΝΩΣΗ, εκδόσεις Γρηγόρη, ειδικευμένου εδώ και πολλά χρόνια στις φιλολογικές εκδόσεις. Ε λοιπόν δεν ήταν λίγα τα λάθη που βρήκα. Τι θα κάνουμε τώρα θα τους μαστιγώσουμε στην πλατεία Συντάγματος;

Ή η τιμωρία αφορά μόνο στον εκδότη που τόλμησε να εκδώσει τα μπλογκς σε βιβλία;

Όσον αφορά στην διανομή και στη διαφήμιση.

ΔΙΑΝΟΜΗ
Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 800 εκδότες εγγεγραμμένους στους αντίστοιχους συλλόγους εκ των οποίων ενεργοί θεωρούνται οι 400, από αυτούς 20 περίπου έχουν κάνει την «υπέρβαση» και θεωρούνται μεγάλοι εκδότες εκμεταλλευόμενοι κυνικά την παραπαιδεία που ανθεί στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια ή τελευταία αυτήν την αηδία που ονομάζεται «νεοελληνική λογοτεχνία».

Όλοι οι παραπάνω διαγκωνίζονται να βρουν χώρο έκθεσης των βιβλίων τους σε περίπου 2500 βιβλιοπωλεία εκ των οποίων 150 θα μπορούσε να τα ονομάσει κανείς αμιγή βιβλιοπωλεία, ενώ τα υπόλοιπα είναι τα γνωστά βιβλιοχαρτοπωλεία που όλοι λίγο πολύ γνωρίζετε.

Με δεδομένο ότι πλέον η ελληνική βιβλιοπαραγωγή φτάνει τους 8.000 νέους τίτλους το χρόνο και ότι αυτά τα βιβλιοχαρτοπωλεία λόγω χώρου και γνώσης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν πάνω από 1000 τίτλους, κυρίως σχολικά βοηθήματα και μπεστ σέλλερς, αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει διανομή στην χώρα μας.

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και το χαμηλό επίπεδο των βιβλιοϋπαλλήλων,
με την εξαίρεση ελαχίστων, τότε, ναι, έχουμε πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ναι, η διαφήμιση μπορεί να βοηθήσει τις πωλήσεις ενός βιβλίου, αλλά μόνο να βοηθήσει, δεν μπορεί να επιβάλλει την αναγνώριση του συγγραφέα ή την αναγνωστική παιδεία του κοινού (Για τα παραπάνω ας αναζητήσουμε ευθύνες στους φορείς που την έχουν, Σχολείο, οικογένεια, ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, Πολιτεία).

Δεν πρέπει να ξεχνάτε όμως ότι η διαφημιστική δαπάνη βαρύνει την τιμή του βιβλίου και κατά συνέπεια τον αναγνώστη…

Επειδή δεν είμαι και δεν υπήρξα ούτε «εγκάθετος» ούτε «μεγαλοεκδότης», αλλά σκληρά εργαζόμενος στο χώρο του βιβλίου τα τελευταία 30 χρόνια, και επειδή θέλω να πιστεύω ότι έχω να κάνω με καλόπιστους και δημιουργικούς ανθρώπους στην μπλογκόσφαιρα, θα ήθελα να δω κάποια στιγμή να αναπτύσσεται και ένας προβληματισμός για το πώς θα διευρυνθεί το αναγνωστικό κοινό αυτού του νέου μέσου που λέγεται μπλογκ. Άλλωστε ούτε τα μπλογκ τελειώνουν εδώ ούτε φυσικά και τα βιβλία.

Διονύσης Μαραθιάς

Και κάτι τελευταίο που έχει προκαλέσει «αναφυλαξία» σε κάποιους και είναι κρίμα…

Ο μπλόγκερ που δεν του προτάθηκε, προσέξτε, δεν κόπηκε, δεν είναι ο μαύρος γάτος αλλά κάποιος άλλος, του οποίου η δουλειά μου άρεσε, αλλά όταν υποδέχτηκε τα δύο πρώτα βιβλία (Κουρούνα Πιτσιρίκο) με ένα χυδαίο ποστάκι έπαψε να με ενδιαφέρει.
 
Έγραψε ο Πάνος - Κυριακή, Σεπτεμβρίου 03, 2006 |


20 Comments:


 • At 10:33 μ.μ., Blogger Composition Doll

  Καλά, βρε Πανούλη, η εικόνα που έβαλες τι σχέση έχει με το ποστ?? Η είναι κάτι σημειολογικό που δεν αντιλαμβάνομαι η γυναίκα???
  :ppppp

   
 • At 10:38 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος

  Πρέπει εδώ να πω μια και αναφέρθηκε το όνομά μου ότι ποτέ δεν υποστήριξα ότι *εγώ* ήμουν ντε και καλά ο εν λόγω "μη προταθείς'. Δεν θύμωσα επί προσωπικού. Θύμωσα για το απαράδεκτο ύφος του πιτσιρικά στην αναμετάδοση του θέματος, σ'εκείνο το επαίσχυντο άρθρο του που θα μείνει στην ιστορία του ελληνικού blogging ("κανείς φυσικά δεν θέλει να συνεργαστεί με άτομα που γράφουν κακοήθειες".... κτλ κτλ)

   
 • At 10:54 μ.μ., Blogger A.F.Marx

  Πάνο,το λογικό θα ήταν ο εκδότης να ενημερώνει το κοινό για τον συγγραφέα που εξέδωσε. Εδώ βλέπουμε το αντίστροφο : τον συγγραφέα να ενημερώνει το κοινό για τον εκδότη του.
  Σημεία των καιρών...
  Μού φαίνεται ότι ο πιτσιρίκος τελικά (ναυαρχίδα του στόλου Μαραθιά) κόβει και ράβει στο Μαραθέικο. Κόβει συγγραφείς προς έκδοση, κόβει σχόλια από το μαραθο-blog,κόβει φλέβες για δημοσιότητα κλπ...

   
 • At 11:00 μ.μ., Anonymous magica

  Ας απαντήσω κι εγώ μια και έχω σχολιάσει τα βιβλία δημιουργώντας άρθρο στο blogSpace.gr

  1)Προσωπικά συγχαίρω την πρωτοβουλία του και μακάρι να πάνε όλα καλά

  2)Τα έκρινα αισθητικά, όχι ως προς την ποιότητα του χαρτιού, αλλά εξαιτίας της κάκιστης επιμέλειας εξωφυλλου

  3)Παρ'όλα αυτά θέλησα να "διαφημίσω" τα βιβλία των Blogger μέσα απο το forum

   
 • At 11:14 μ.μ., Blogger Πάνος

  Παίδες (και κόρες) απαντώ σε ό,τι με αφορά - κατ' αρχήν.

  *

  CD, αυτό το σκίτσο του Μαραθιά είχα πρόχειρο. Έκτοτε, έχει ξυρίσει το μουστάκι

  *

  Μάρξ, δεν περιμένω από σένα ΤΕΤΟΙΑ επιχειρήματα. Εδώ ο εκδότης δεν ενημερώνει το κοινό, γενικώς, απαντά σε ορισμένους μπλογκεράδες που τον έπιασαν από τη μούρη. Τι πιο λογικό να γίνει αυτό μέσα από ένα μπλογκ; Για φαντάσου πως θα τον κοιτάζανε αν πήγαινε αυτό το κείμενο ως δελτίο τύπου στις εφημερίδες... Στις πιτσιρικιάδες σου, αδυνατώ να σε παρακολουθήσω - θυμίζεις πια φανατισμένο καλβινιστή καλόγερο που καταδιώκει τον οξαποδώ... (αν και η απόδοση -επί του θέματος - έχει πέσει τελευταία)

  *

  magica, δεν είχα δει το άρθρο σου - που να τα προλάβει κανείς όλα. Θένξ!

   
 • At 11:15 μ.μ., Blogger Rodia

  Πάνο, ελπίζω το ποστ να έχει την έγκριση του κ. Μαραθιά, επειδή αντιτίθεμαι σφόδρα στη δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων(ιδιωτικής αλληλογραφίας) e-mails.

  ..κατά τα άλλα.. ουδέν σχόλιον..

  :-)

   
 • At 11:18 μ.μ., Blogger Πάνος

  Ροδιά, μην ανησυχείς. Είναι δυνατόν να συμβεί στα "μτΚ" κάτι τέτοιο; Και, αν θέλεις, ΚΑΝΕ πιο ...αναλυτικό σχόλιο. Η γνώμη σου (με) ενδιαφέρει!

   
 • At 11:34 μ.μ., Blogger A.F.Marx

  Πάνο κι εγώ υπενθυμίζω ότι οι εκδόσεις Μαραθιά έχουν το δικό τους blog.
  Άρα το σωστό θα ήταν οι διευκρινίσεις να μπουν πρώτα εκεί και μετά να μπουν link από τα blog τα δικά σας προς το Μαραθο-μπλόγκ.

  (Η πιτσιρικίαση, δεν είναι μεταδοτική... Μη φοβάσαι. Επίκτητη είναι. Την αποκτά όποιος καθήσει και μελετήσει λίγο τα έργα και τις ημέρες της ναυαρχίδος"

   
 • At 11:37 μ.μ., Blogger Ergotelina

  Παντως στου Πιτσιρίκου ειχα διαβασει

  "Η κυκλοφορία των βιβλίων με δικαιώνει καθώς τα τέσσερα είναι από γυναίκες και μόνο τα δυο από άντρες – οι γυναίκες θα ήταν πέντε  αλλά μια πολύ ταλαντούχα κυρία δεν το θέλησε"..............................

  ΠΟΙΑ ΑΓΝΟΗΣΕ ΤΟ ΜΑΡΑΘΙΑ;;;;;

  :?

   
 • At 11:42 μ.μ., Blogger Πάνος

  Μάρξ, πολύ γραφειοκράτης βγαίνεις βρε παιδί μου...

  *

  Ergo te lina, λες να ήταν η κ. Λίνα Πανταλέων(ντος);

  (ΑΣΤΕΙΟ ήταν αυτό, έτσι;)

   
 • At 12:05 π.μ., Blogger elpida

  Είδα εκδότη και βιβλία και ήρθα. Ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω και πολλά.Αν κατάλαβα καλά, κυκλοφόρησαν τα βιβλία με ορθογραφικά λάθη; Αυτό είναι κάτι που διορθώνεται στις επόμενες εκδόσεις.Ίσως ο ενθουσιασμός και η βιασύνη να ήταν το λάθος. Πάντως εγώ τον παραδέχομαι για την έξυπνη ιδέα του και που αν και μικρός εκδότης, κατάφερε όλοι να μιλούν γι΄αυτόν. Εγώ θα του πρότεινα να συνεχίσει και να εκδόσει και ένα βιβλίο ενημερωτικό για άσχετους σαν κι εμένα με μετάφραση και οδηγίες γύρω απ΄το μπλογκ.Θα φροντήσω να διαβάσω τα βιβλία του για να έχω άποψη όπως κι εσείς.Συγνώμη που μίλησα χωρίς να ξέρω περισσότερα.
  Φιλικώτατα προς όλους!

   
 • At 12:08 π.μ., Blogger pascal

  Το ότι διευκρίνησε αρκετά πράγματα είναι καλό. Το γεγονός βέβαια ότι κρίνεται αν θα εκδοθεί κάτι από το αν ο blogger τηρεί έναν "κώδικα ηθικής" ή όχι δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσιάζει κιόλας.
  Ωραίο θα ήταν να ξέραμε και ποιος είναι αυτός που έχασε την opportunity.

   
 • At 12:22 π.μ., Blogger aggelos-x-aggelos

  Βρε παιδιά, βάλτε και κάνα link όταν αναφέρεστε σε επώλινκους (κατά το επώνυμους). Πάρτε ένα παράδειγμα

   
 • At 12:29 π.μ., Anonymous magica

  χμμμμμμμ εγώ Link έχω, αλλά δεν έχω φωτογραφίες από τα εξώφυλλα, αν θέλετε να μπουν στο ανάλογο άρθρο στο BlogSpace μπορείτε να μου τα στείλετε στο email μου

   
 • At 7:38 π.μ., Blogger Πάνος

  Επειδή πάει να δημιουργηθεί παρεξήγηση, διευκρινίζω: ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ! Πολύ απλά, ο Διονύσης Μαραθιάς ήθελε να πει δυο πράγματα στη μπλογκόσφαιρα - τα είπε μέσα από τα "μτΚ".

   
 • At 7:56 π.μ., Blogger Πάνος

  magica,

  όλα τα εξώφυλλα υπάρχουν στο λινκ του Άγγελου - Εξάγγελου, ακόμα και το δικό του, το μελλοντικό!

  *

  Άγγελε Εξάγελλε, χαίρε!

  *

  Ελπίδα, θενξ για το σχόλιο

  *

  pascal,

  χαίρομαι που ξακαθαρίστηκαν κάποια πράγματα. Όσο για τον περίφημο που δεν του προτάθηκε (και όχι κόπηκε, όπως ακριβολογεί ο ΔΜ), για σκέψου: Έχει επιλέξει τους πιστσιρίκο και κουρούνα και ο εν λόγω βγαίνει και φτύνει (όπως είχε κάθε δικαίωμα). Δεν έχει δικαίωμα και ο εκδότης να μην του προτείνει μια (υπό σκέψη) συνεργασία, έστω για να προστατέψει τους δυό / έστω γιατί του γύρισαν τα άντερα με αυτά που διάβασε;

  Πάντως ήταν μεγάλο λάθος του πιτσιρίκου, που το δημοσιοποίησε αυτό και δημιουργήθηκε τόσος ντόρος.

  Χαίρομαι γιατί διευκρινίστηκε οριστικά οτι ο εν λόγω ΔΕΝ ΗΤΑΝ ο μαύρος γάτος - εγώ ούτε το διανοήθηκα για τον συγκεκριμένο μπλόγκερ: έχει το στυλ του, γράφει και κάποοια "ιδιότροπα", αλλά ακόμα και στα πλέον ...δυναμικά του, παραμένει ένα σκανταλιάρικο παιδί, που λέει και μια κουβέντα παραπάνω. ΑΛΛΟΣ είναι - έγραψε ΚΑΙ για τους δυο υποτιμητικά, άρα οι υποψήφιοι να είναι αυτός ο ΑΛΛΟΣ (που γράφει και καλά) δεν είναι πολλοί...

  Έχει όμως καμιά σημασία;

  *

  Και τώρα, όπως έλεγε η ΑΡΧΑΙΑ Ελπίδα,

  ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΑΑΑΑ...

  (καλά, καλά...)

  Καλή βδομάδα!

   
 • At 1:51 μ.μ., Anonymous magica

  Πάνο γνωρίζω τρόπο να πάρω τα εξώφυλλα, το θέμα είναι να έχω όμως την άδεια να το κάνω
  :)

   
 • At 2:30 μ.μ., Blogger pascal

  Φυσικά και έχει το κάθε δικαίωμα να κάνει ο Δ. Μαραθιάς ό,τι θέλει. Να προτείνει, να μην προτείνει, να τυπώσει σε ό,τι χαρτί θέλει, να διαφημίσει, να μην διαφημίσει.
  Εμείς μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε αλλά η επιχείρηση είναι δικιά του.
  Βαριέμαι να ψάξω τώρα ποιος ήταν και ποιος δεν ήταν. Ούτε πάει το μυαλό μου πουθενά.

  (Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποιότητες χαρτιού. Αυτό είναι γνωστό. Δυστυχώς, η ποιότητα του χαρτιού στα βιβλία των bloggers κυμαίνεται εμφανώς κάτω του μέσου όρου).

  Κάθε κριτική που κάνω απορρέει από το γεγονός ότι πράγματι τυπώθηκαν και κείμενα τα οποία αξίζουν- και μάλιστα πολύ. Κρίμα είναι να αποθαρρύνεται ο αγοραστής με βάση την εμφάνιση του βιβλίου.
  Όσο για τα ορθογραφικά λάθη που έμειναν ως έχουν, κατανοώ ότι είναι επιλογή του εκδότη αλλά διαφωνώ ως προς την αποτελεσματικότητα της όλης ιδέας.

   
 • At 1:48 π.μ., Blogger dimitris-r

  Αργά ή γρήγορα κάποιος θα την έκανε τη δουλειά.
  Πρόλαβαν οι εκδόσεις "Μαραθιά".
  Αν το έκανε άλλος μπορεί και να το 'κανε καλύτερο. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να το 'κανε χειρότερο.

  Ωστόσο, οποιοσδήποτε πιστεύει ότι μπορεί να εκδόσει τα ποστ του, δεν έχει παρά να τα συμμαζέψει και να απευθυνθεί στον εκδοτικό οίκο που τον ενδιαφέρει. Εκεί θα δει ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και η Αγορά σε κατάσταση ...με το σουγιά στον σβέρκο.
  Στα γραφόμενα του κ. Μαραθιά να προσθέσω ότι δεν είναι μόνο η διαφήμιση που "Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βαρύνει την τιμή του βιβλίου και κατά συνέπεια τον αναγνώστη…", είναι και η όλη επιμέλεια της έκδοσης. Προφανώς υπάρχει μια λογική φτηνής έκδοσης, φαντάζομαι και σε καλή τιμή. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι ένα εγχείρημα κι αν αποτύχει δεν αφορά μόνο τους συγγραφείς οι οποίοι στον χώρο των μπλογκερς είναι αναγνωρισμένοι για να μην πω καταξιωμένοι, αφορά πρωτίστως τον εκδοτικό οίκο και τις επιλογές του.

  Στο θέμα της επιμέλειας των κειμένων, πιστεύω ότι δεν είναι σωστό να μένουν κείμενα τα οποία συνήθως γράφονται υπό συνθήκες όχι πάντα τις καλύτερες, με την τρέχουσα ιντερνετική ορθογραφία και ασυνταξία. Τα ελληνικά μας και να μην είναι καλά φροντίζουμε να τα κάνουμε καλύτερα.
  Παρεκτός και είναι θέμα προσωπικής γραφής και στυλ δεν συμφωνώ λοιπόν καθόλου με την απλή ανατύπωση ποσταρισμένων κειμένων.

  Αγαπητέ Πάνο, ίσως δεν έπρεπε να παρέμβω αφού δεν έχω πιάσει στα χέρια μου κανένα από τα βιβλία που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Μαραθιά.
  Ας καταγραφεί όμως η άποψή μου σαν σχόλιο ενός ανθρώπου που αγαπάει το βιβλίο, τα καλά κείμενα και τις καλές εκδόσεις.

   
 • At 11:11 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Χωρίς να έχω πιάσει ούτε κι εγώ τα συκεκριμένα βιβλία στα χέρια μου θέλω να επισημάνω δύο πράγματα:

  α. Αντιφάσκει κατά κάποιον τρόπο ο κύριος Μαραθιάς λέγοντας πως τα βιβλία του τυπώθηκαν εκεί που τυπώνονται τα βιβλία "των καλύτερων εκδοτικών οίκων" (...;) ενώ σε άλλο σημείο κάποιους από τους "καλύτερους εκδοτικούς οίκους" τους αδειάζει λέγοντας πως πήραν το μερίδιο της αγοράς που έχοντας εκμεταλλευθεί το παρασχολικό κύκλωμα.

  Διαφωνώ και στα δύο σημεία με τον κύριο Μαραθιά. Οι εκδοτικοί οίκοι που αναφέρει προσέχουν ένα μικρό ποσοστό της λίστας για να μην χάσουν κάποιους συγγραφείς (κάνεις ό,τι μπορείς για να κρατήσεις τον Θέμελη ή την Σωτηροπούλου) αλλά η υπόλοιπη λίστα είναι φτιαγμένη ΣΤΟ πόδι και ΜΕ το πόδι. Δεν φταίνε απαραιτήτως οι ίδιοι. Καθόλου θα έλεγα. Έτσι είναι η αγορά - Αυτό κάνουν για να βγούν.

  Όσο για το πώς διείσδυσαν καποιοι από αυτούς τους οίκους στην αγορά μέσα από το παραεκπαιδευτικό βιβλίο. Σε χώρα με ελεύθερη αγορά ζούμε... γιατί δεν παραπονιέστε για το Έβερεστ ή για τον Γρηγόρη που διείσδυσαν στην αγορά με παρόμοιο τρόπο; Με το παρα-φαγητό! Τη δουλειά τους κάνουν όλοι. Υπάρχει ζήτηση, αυξάνεται και η προσφορά.


  β. Μια που μιλάμε για αγορά τώρα, θα μου επιτρέψετε αγαπητέ Εκδότα να μην εκλάβω ως τόλμη την κίνησή σας να εκδώσετε δύο μάλλον πολυδιαβαζόμενους μπλόγκερς. Τόλμη έχει ο Γαβριηλίδης, η Άγρα, είχε στα πρώτα της βήματα η Άμμος (η τόλμη στον εκδοτικό χώρο κρίνεται από το συνδυασμό ποιότητας και απόδοσης... οριακής απόδοσης εννοώ.) Τα υπόλοιπα είναι Business with capital B. Όπως ο Θανάσης, Γρηγόρης ή το Έβερεστ. Προσωπικά τρώω στον πρώτο τουλάχιστον αν βρεθώ εκεί δίπλα... αν και είμαι πιο του υγειεινού φαγητού. Όπως είμαι βέβαιη πως κάποιοι αγοράσουν και τα βιβλία που εκδίδετε αν και συνήθως αγοράζουν ποιοτική λογοτεχνία.

  Ελπίζω και σας εύχομαι να είναι πολλοί!