ι Τα μυστικά του Κόλπου
Κυριακή, Οκτωβρίου 08, 2006
Μπορεί η Θεσσαλονίκη να γίνει …Κωνσταντινούπολη; (ανανεωμένο - προσοχή, μασονία!)

Μετά την οξυδερκή παρατήρηση του J95, η παρουσίαση του εμβλήματος της δημοτικής παράταξης ήταν απαραίτητη. Εδώ προκύπτει πρόβλημα εθνικόν και πολιτικόν! Είναι δυνατόν οι Έλληνες Ελλήνων Χριστιανοί (Ορθόδοξοι) να έχουν ως έμβλημά τους το πασίγνωστο μασονικό σύμβολο; Ποιές σκοτεινές δυνάμεις κρύβονται από πίσω; Οι μασόνοι χτυπάνε για δεύτερη φορά, μετά τη μεταπολίτευση: η πρώτη ήταν το γνωστό πεντακοσάρικο του Αρσένη. Πως; Ξεχάσατε κιόλας ΚΑΙ το πεντασάρικο ΚΑΙ τον Αρσένη;

Αν τα μάθουν αυτά οι αγνοί Θεσσαλονικείς ακροδεξιοί, μέσα στην απόγνωσή τους είναι ικανοί να ψηφίσουν Μπουτάρη και Κουράκη για δήμαρχο!


Δεν έχω σκάνερ στο χωριό, αλλά τη φάτσα του Καρατζαφέρη τη γνωρίζετε. Έτσι όπως βρέχει συνεχώς (απόλαυση!) δεν είναι για βόλτα, οπότε ας ρίξουμε μια ματιά στο εξασέλιδο προεκλογικό έντυπο του υποψηφίου δημάρχου.

Στην πρώτη σελίδα, το πρώτο σύνθημα που άκουσα σ’ αυτές τις εκλογές και με εντυπωσίασε, με τα πολλαπλά του σημαινόμενα:

Μπορεί η Θεσσαλονίκη να γίνει Βαρκελώνη, Μιλάνο, ακόμα και Κωνσταντινούπολη;

Μένει ο αναγνώστης κάγκελο! Και καλά η Βαρκελώνη, άντε να χωνέψουμε και το Μιλάνο (αν και δε χωνεύεται αυτή η κοτσάνα εύκολα...) Τι έχει δηλαδή η Κωνσταντινούπολη, να το ζηλέψεις; Καρατζαφέρειον μυστήριον… Εκτός αν εννοεί να κάνουμε κι εδώ ένα Φανάρι, στην Άνω Πόλη, να μας βρίσκεται.

Πρωτοσέλιδο επίσης το ευρηματικό έμβλημα της παράταξης: μέσα στο περίγραμμα του Λευκού Πύργου μια αεροφωτογραφία της πόλης στο φόντο και μπροστά δυο αντρικά χέρια που κάνουν χειραψία. Αλλά, χέρια από κιμπάρηδες: και οι δύο φοράνε σακάκι, και οι δύο φοράνε ρολόι – ο ένας στο αριστερό, ο άλλο στο δεξί.

Ακολουθούν οι βασικές προτάσεις του προγράμματος.

1. Αεροδρόμιο – σωστός

2. ΔΕΘ – σωστός

3. Εκπαιδευτικό πάρκο (στη θέση της ΔΕΘ) – κοτσάνα: Ο χώρος που λειτουργεί σήμερα η ΔΕΘ, με κατάλληλη αναμόρφωση, θα μετατραπεί σ’ εκπαιδευτικό πάρκο που θα φιλοξενήσει Σχολές όλων των βαθμίδων, από την νηπιακή παιδεία μέχρι ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ κέντρα. Χρειάζεται σχολιασμός;

4. Γήπεδα – τρία πουλάκια κάθονται: Η έλλειψη ΓΗΠΕΔΩΝ Ευρωπαϊκών Προδιαγραφών, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που στερούν την διάκριση στις ομάδες της Θεσσαλονίκης. Όπερ έδει δείξαι!

5. Σήραγγα Χορτιάτη – σωστός / παραλιακό πάρκο, δηλαδή μπάζωμα από το Λιμάνι ως το Μακεδονία Παλλάς – απαράδεχτη και επικίνδυνη κοτσάνα.

6. Διοικητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Υπουργείο, Νομαρχία, Δημαρχείο) στο λιμάνι – σωστός. Και η απαραίτητη κοτσάνα: Το ανεγειρόμενο σήμερα ΚΤΗΡΙΟ, για χρήση Δημαρχείου, θα μετατραπεί σε ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ και έδρα της προτεινόμενης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ κατά το Πρότυπο της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ και ενοποίηση του Υπαίθριου Χώρου με την Παραλιακή Πλετεία, με την υπογειοποίηση των διερχομένων Λεωφόρων (σ.σ. λέμε με Κακοτράβα!) Στο Περιβάλλον που θα διαμορφωθεί προτείνουμε, την ανέγερση Ανδριάντων του Αριστοτέλη, του Πρωταγόρα και, φυσικά, του Φιλίππου για να υπενθυμίζουν στον επισκέπτη την Ελληνικότητα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Τι λες ρε μεγάλε!

7. Δημοτικά Διαμερισματικά Οδοντιατρεία – Η κοτσάνα! Διαβάστε: Μεγάλος αριθμός Πολιτών δεν καλύπτεται από τον ασφαλιστικό του φορέα, για οδοντιατρικές υπηρεσίες. Ο Δήμος θα δημιουργήσει στα πέντε διαμερίσματα, Δημοτικά Οδοντιατρεία 24ώρου ΔΩΡΕΑΝ εξυπηρέτησης των δημοτών του. Το θέαμα μη προνομιούχων Πολιτών (σ.σ. τι μου θυμίζει αυτό;) χωρίς δόντια, λόγω οικονομικής αδυναμίας αποκαταστάσεώς τους, αποτελεί όνειδος για τους κοινωνικούς Ταγούς. Και ο μέγιστος Καρατζαφέρης δεν σκέφτεται το απλό, να καλύψει δηλαδή το κόστος με ένα βοήθημα στους έχοντες ανάγκη και μη έχοντες δόντια, σκέφτεται το πολύπλοκο και δαπανηρό. Κάπως έτσι βέβαια σκεφτόταν και το ΠΑΣΟΚ της σοσιαλιστικής περιόδου, για να μη ξεχνιόμαστε…

8. Δωρεάν αστική συγκοινωνία, αεροπορικά δρομολόγια – μαζεμένες κοτσάνες.

9. Λαχείο Πόλεως – κοτσάνα

10. (λείπει το 10. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες)

11. Μεταφορά του σιδηροδρομικού σταθμού – σωστός

12. Ανεργία – Απασχόληση. Απίθανες κοτσάνες, σε επικίνδυνο επίπεδο. Διαβάστε το ολόκληρο: α) Μείωση Δημοτικών Τελών, σε κάθε επιχείρηση που θα προσθέτει στο δυναμικό της Δημότες της Πόλεως. (Αναμένεται η εξασφάλιση 10.000 θέσεων εργασίας.) – και η αφαίρεση 10.000 θέσεων εργασίας από Τριανδρία, Εύοσμο, Σταυρούπολη κλπ, δηλαδή τους όμορους δήμους. Κάτι πίνει, αυτός που σκέφτηκε αυτή τη σατανική ιδέα… β) Κατ’ οίκον απασχόληση δημοτών στην ανάπτυξη παραγωγής ΜΑΣΚΟΤ και εμβλημάτων πόλεως, τα οποία ο Δήμος θα προωθήσει στο εσωτερικό αλλά και αγορές εξωτερικού (ιδίως όπου ζουν ομογενείς). Η υλοποίηση του προγράμματος μπορεί να εξυπηρετήσει, κατά περίπτωση, 25.000- 30.000 Δημότες.

Στο σημείο αυτό ο αναγνώστης χρειάζεται επειγόντως ένα ποτήρι νερό. Άντε, πιείτε και ελάτε πάλι, έχει κι άλλα!

*

Σταράτες κουβέντες

Για να γίνουν έργα μακράς πνοής (…) χρειάζονται εκτός από μεράκι και ΠΟΡΟΙ.

Κεφάλαια που μπορούν ν’ αντληθούν μόνον από τα προγράμματα των ΒΡΥΞΕΛΩΝ. Αρκεί ο αιτών να γνωρίζει ΠΡΟΣΩΠΑ και ΠΡΑΓΜΑΤΑ. Ο Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (…) και γνωρίζει και ΜΠΟΡΕΙ…
(sic!)

*

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ

Εξαμηνιαία Δημοψηφίσματα, για μείζονος σημασίας, τοπικά αλλά και Εθνικά θέματα ειδικών χειρισμών.
Σωστός ως προς τα τοπικά θέματα, επικίνδυνη μπαρούφα για τα εθνικά θέματα ειδικών χειρισμών!

*

Το φυλλάδιο περιέχει 12 προτάσεις (11 δηλαδή, γιατί λείπει η 10) και έξι σφήνες. Για να δούμε και τις σφήνες:

Μείωση 50% στα δημοτικά τέλη, σ’ επιχειρήσεις μ’ ελληνικές επιγραφές (50% + η μείωση για την πρόσληψη δημοτών = πάνε τα τέλη! Αυτός είναι κουβαρντάς!)
Αισθητική ανάπλαση της γειτονιάς με κίνητρα για ανακαίνιση και ανάπλαση κτηρίων (αυτό το λένε όλοι – και κίνητρα υπάρχουν, με κυριότερο τη διατήρηση / αύξηση της εμπορικής αξίας των κτηρίων)
Ανέγερση διορθόδοξου κέντρου, σε συνεννόηση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και Ιερά Σύνοδο Ελλάδος (Κι αυτό κοτσάνα, γιατί τέτοιο κέντρο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια – με θαυμάσιες εγκαταστάσεις στη Μονή Βλατάδων)
Δωρεάν εκμάθηση γλωσσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Δημοτικά καταστήματα. (Κι αυτό μπαρούφα. Στα δημοτικά σχολεία διδάσκονται ήδη αγγλικά + μια δεύτερη γλώσσα. Εκτός αν ο υποψήφιος δήμαρχος θέλει να μαθαίνουν οι δημότες του ΚΑΙ Σλοβένικα - Πορτογαλέζικα)
Κίνηση ΤΑΧΙ σε Λεωφορειολωρίδες σε ώρες αυξημένης κυκλοφορίας (Μα τι πίνει, τελοσπάντων; Τις ώρες αυξημένης κυκλοφορίας είναι που χρειάζονται οι λεωφορειολωρίδες!)
Ενίσχυση των Αθλητικών Σωματείων (…) προκειμένου να κάνουν το δυνατόν απρόσκοπτα πρωταθλητισμό. (Διότι, ως γνωστόν, όποιος έχει πολύ πιπέρι, βάζει και στα λάχανα).

*

ΑΥΤΟΣ είναι ο Καρατζαφέρης, που ζητά να τον κάνουν δήμαρχο οι Θεσσαλονικείς. Και να δείτε πως θα βρεθούν ΠΟΛΛΟΙ που θα τον ψηφίσουν!
 
Έγραψε ο Πάνος - Κυριακή, Οκτωβρίου 08, 2006 |


63 Comments:


 • At 2:23 μ.μ., Anonymous ο Θειος Ισιδωρος

  Μια χαρα τα λεει ο Αρχηγος!

  Ειναι σαφες τι εννοει οτι θα την κανει Κωνσταντινουπολη ...αφου τωρα ειναι Ισταμπουλ!
  Σ΄αυτα δεν παιζεται ο Γιωργαρος!  Προταση δικη μου: Να μεταφερθει το αεροδρομιο "Μακεδονια" στην Αθηνα για να μην επιβαρυνεται οικολογικα η συμπρωτευουσα, αλλα και οταν θα την παρουν οι ΤουρκοΕΑΜοβουλγαροΣκοπιανοι να μην τα βρουνε ...ολα ετοιμα!

   
 • At 3:31 μ.μ., Blogger Athanassios

  Πρόταση δικιά μου... Να τα πάρουν όλα οι εκλεκτοί γείτονες να ησυχάσει το κεφάλι μας (καλύτερα με δήμαρχο Σκοπιανό παρά με Πόντιο)!!

   
 • At 4:29 μ.μ., Blogger Αθήναιος

  Προταση δικη μου: Να μεταφερθει το αεροδρομιο "Μακεδονια" στην Αθηνα για να μην επιβαρυνεται οικολογικα η συμπρωτευουσα, αλλα και οταν θα την παρουν οι ΤουρκοΕΑΜοβουλγαροΣκοπιανοι να μην τα βρουνε ...ολα ετοιμα!

  χαχαχαχαχα!!! Θείος Ισίδωρος for mayor!!!!!

   
 • At 4:30 μ.μ., Anonymous Αθηναϊκό Κατεστημένο

  Χέρι-χέρι με το πουλί του Καρατζαφέρη

   
 • At 5:02 μ.μ., Blogger J95

  μπροστά δυο αντρικά χέρια που κάνουν χειραψία

  πώς τους ξεγλίστρησε αυτό το μασονικό σύμβολο;

   
 • At 5:08 μ.μ., Anonymous ο θειος Ισιδωρος

  Αθηναιε
  ευχαριστω και αποδεχομαι!

  Εγω δεν ειμαι σαν τον Πανο (σεμνος και ταπεινος), ειμαι ψωναρα και πεταω την σκουφια μου (του μαγειρα) για ...κατι τετοια!

  Για ριξε μας τωρα και μια συνταγη για ...Αθηναϊκη μπογατσα με τυρι ΜΕΒΓΑΛ να δουνε οι ...Πανουτζήδες τι ηθελε ειπειν κουζινα Ελληνικη!!!

   
 • At 6:55 μ.μ., Blogger Πάνος

  J95,

  μόλις είδα το σχόλιό σου έσπευσα να κάνω την απαραίτητη ανανέωση.

  *

  θείε Ισίδωρε,

  μην μπερδεύεις τους αθώους αναγνώστες: άλλο η Μπουγατσαδούπολη και άλλο η Παστουρμαδούπολη!

  *

  Αθανάση,

  δεν καταλαβαίνω γιατί είσαι ρατσιστής με τους Ποντίους. Στο κάτω κάτω, πόντιος υποψήφιος δεν υπάρχει. Ο μόνος με μακεδονίτικη (;) ρίζα είναι ο Μπουτάρης! Οι αποδέλοιποι είναι υπεράνω πάσης υποψίας.

  *

  αθήναιε,

  αν γνώριζες τον θείο Ισίδωρο, θα τον πρότεινες άνετα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

  *

  θείε,

  υποσχέσου οτι όταν γίνεις ανάρπαστος από την πολιτική, δε θα εγκαταλείψεις τη στήλη σου στα μτΚ!

   
 • At 11:30 μ.μ., Blogger Composition Doll

  Έλα ***** στον τόπο σου...

   
 • At 12:56 π.μ., Anonymous ο θειος Ισιδωρος

  Ντολη
  εγω ειμαι ο ...τοπος?

  Πανο
  μτΚ και ξερο ψωμι!
  (ποιος το γαμει το ασυμβιβαστο?)

   
 • At 10:10 π.μ., Blogger Σχολιαστής

  Αυτός είναι άνθρωπος για προκοπή. "Χέρι-χέρι, η Θεσ/νικη μπορεί να τα καταφέρει".

   
 • At 1:46 μ.μ., Anonymous Pontiac

  Ασε τα ρατσιστικά σου ρε Athanassios.

  Έχουμε που έχουμε εμείς το πρόβλημά μας με τον παμπόνηρο ανεγκέφαλο νομάρχη σας, έρχεσε και συ για να το δέσεις (το ανεγκέφαλον, εννοώ!)

   
 • At 1:48 μ.μ., Anonymous ο πριν

  Ρε, αυτός ο ψηφιακός δαίμων!

  "έρχεσαι Athanassios, έρχεσαι"

   
 • At 1:57 μ.μ., Anonymous Pontiac

  Και miα και ξεκίνησε με τα ρατσιστικά ο Athanassios, να σας πω και 'γω κάτι που άκουσα:

  Ο Καρατζαφέρης προέρχεται από τουρκαλβανούς της Πελοποννήσου, οι οποίοι μετά την απελευθέρωση εκχριστιανίστηκαν και τη γλύτωσαν. Εξ ου και το επώνυμο: Καρά Τζαφέρ, δηλαδή ο Μαύρος ο Τζαφέρ. Βλέποντάς τον το Καρά το κατανοούμε, το Τζαφέρ όμως;;;

  Πάνο, εσύ που έχεις τα μέσα δεν το ψάχνεις λιγάκι. Γιατί αν είναι έτσι θάχει πλάκα -μένοντας φυσικά πάντα εντός του Athanassios's πλαισίου.

  Θα είναι κάτι σαν τον Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής, που υποδύεται τον Άριο και ο ίδιος μοιάζει σαν Άραβας από τη βόρεια Αίγυπτο, δηλαδή το Νότο.

  ----------------
  (ouf! Εδώ είναι η σωστή του θέση)

   
 • At 2:39 μ.μ., Blogger Athanassios

  Το ποντιάκό λόμπυ με επικεφαλής τον "ανεγκέφαλο" Νομάρχη, έχει φέρει τη μιζέρια και την αυτοκαταστροφή της πόλης.
  Γνωρίζεις κανέναν πόντιο που να ψηφίζει υποψήφιο που δεν είναι πόντιος (ενώ υπάρχει πόντιος αντίπαλος εννοείται)?
  Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει κανένας κι αν κάποιος είναι ρατσιστής ψάξτε τον μέσα στους πόντιους. Πάντε να δείτε και τι γίνεται στην Καλαμαριά με τον Χάρυ Κλυν.

   
 • At 3:52 μ.μ., Anonymous ο θειος

  Πόντιος Ποντίω αει πελαζει!

   
 • At 5:46 μ.μ., Blogger Πάνος

  Athanassios,

  μου θυμίζεις την αλησμόνητη ατάκα του Παλαιοντολογίξ (του Ουντερζό):

  Δεν έχω τίποτα εναντίον των ξένων, αλλά αυτοί οι ξένοι δεν είναι από δώ!

  *

  Υπόλοιποι παίδες και Ντόλλυ - χαιρετώ.

   
 • At 5:58 μ.μ., Blogger Athanassios

  Πάνο, ωραία η ατάκα του Παλαιοντολογίξ, μόνο όπου "ξένος" βάλε εμένα, τον εαυτό σου και τους μη Πόντιους....και μη μ΄αρχίσεις τώρα τα δακρύβερεχτα για χαμένες πατρίδες, προσφυγιές και κουραφέξαλα... στο θέμα!!!

   
 • At 6:40 μ.μ., Blogger Πάνος

  Athanassios,

  ήρεμααααα...

  ως γαμπρός σε ποντίους, σε διαβεβαιώ ότι:

  α. οι πόντιοι δεν είναι ανθρωποφάγοι και

  β. διαθέτουν τα χαρίσματα και τα μειονεκτήματα της ανθρώπινης φύσης ΕΞΙΣΟΥ με ΟΛΕΣ τις υπόλοιπες ελληνικές ράτσες.

  Τα υπόλοιπα (τα εκλογικά /τα περί ευθύνης των ποντίων για τη μιζέρια της πόλης) τα εκλαμβάνω ως ...ποντιακά ανέκδοτα!

   
 • At 10:21 μ.μ., Blogger exiled

  Πάντως, το συγκεκριμένο σύμβολο, με τα δύο χέρια σε χειραψία (γυμνά βέβαια), το χρησιμοποιούσε και το Κ.Κ.Ιταλίας.

   
 • At 10:51 μ.μ., Blogger Πάνος

  exiled,

  μασόνοι ήτουνε και λόγου τους - γι' αυτό το μπατιρίσανε το μαγαζί!

   
 • At 9:50 π.μ., Anonymous Pontiac

  Πολύ μου αρέσει ο Athanassios. Επιτέλους, να αρχίσουν οι αυτόχθονες να νοιώθουν ετερόχθονες, δηλαδή να νοιώθουν οι ντόπιοι πρόσφυγες. Μπας και καταλάβουν τη γλύκα!!!

  Αgapite Athanassios, στ' αλήθεια δεν καταλαβαίνεις ότι τέτοιες συμπεριφορές που περιγράφεις αντιστοιχούν σε πληθυσμούς που αισθάνονται ακόμα πρόσφυγες και περιθωριοποιημένοι, άρα αναγκάζονται να συσπειρωθούν.

  Δεν εξετάζω το αν αυτό είναι καλό ή κακό, γιατί αυτό είναι φυσιολογικό. Το ζήτημα είναι πότε εσείς -που αντιδιαστέλλετε, με το δικό σου τρόπο, τις "δύο" ομάδες- θα πάψετε να σκέφτεστε έτσι και να αποκτήσετε μια πιο θυμόσοφη και αγαπητική -με τη θεολογική έννοια- διάθεση, ώστε σιγά-σιγά να επέλθει η όσμωση και η ειρήνευση των ψυχών.

  Γιατί αν θέλεις να το δούμε ιστορικά, στην Ελλάδα μετά το ΄22 υπήρξε ένα σκληρό ενδοεθνικό απαρντχάϊντ, που καλά θα κάνουμε όλοι να το ξεχάσουμε.

  Μόνο που στην περίπτωση των Ποντίων, αυτό συνεχίζεται στο πρόσωπο των νέων προσφύγων από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Μήπως η ίδια η κοινωνία της Θεσσαλονίκης δεν τους πέταξε στο περιθώριο ως απόβλητους "Ρωσοπόντιους";

  Και αν ρωτάς στα σοβαρά για την ψήφο,
  εγώ αν και Πόντιος στην καταγωγή ΠΟΤΕ δεν έχω ψηφίσει με κριτήριο τον τοπικισμό. Και δεν είμαι φυσικά μόνος!

   
 • At 3:16 μ.μ., Blogger Athanassios

  Φίλε pontiac θα σου απαντήσω, γιατί μου άρεσε η τοποθέτησή σου, αν και δεν ήθελα να πάρει έκταση αυτή συζήτηση, μια κι ο μπλογκάρχης με θεωρεί ρατσιστή,ο οποίος μάλιστα πιστεύει ότι οι πόντιοι είναι ανθρωποφάγοι !!!

  Η συμπεριφορά που εσύ αποκαλείς φυσιολογική, εμένα μ' ενοχλεί. Η άκριτη υποστήριξη κάποιου μόνο και μόνο επειδή είναι από την ίδια φυλή μ' εξοργίζει. Οι Πόντιοι το κάνουν αυτό και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Ποιός βγάζει τον Ψωμιάδη? οι Πόντιοι και το παπαδαριό.

  Προσωπικά δεν έχω τίποτα με κανέναν Πόντιο, ούτε περιθωροποιώ, ούτε διακρίνω, αλλά δεν γουστάρω να με διακρίνουν αυτοί. Οι ρωσοπόντιοι είχαν την κοινωνική μεταχείριση που έχουν όλοι οι πρόσφυγες σ' ένα ξένο μέρος. Αυτό δεν νομίζω να συνέβη μόνο στη θεσσαλονίκη. Το ίδιο συνέβη και με τους πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν στον Πειραιά το 1922. Δεν είναι όμως ίδια φυλή οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι. Οι πρώτοι θέλησαν να ενωθούν, να συμπλεύσουν. Οι Πόντιοι όχι, γιατί νομίζουν, όπως κι οι Εβραίοι ότι είναι η εκλεκτή φυλή του θεού , μιλάν βέβαια την ομορφότερη διάλεκτο στον κόσμο κι έχουν την απαίτηση να την καταλαβαίνουμε όλοι, ως απόγονοι αρχαίων ελλήνων και βέβαια ότι η μουσική τους έρχεται απευθείας από τον Απόλλωνα και οφείλει ν' αρέσει σ' όλους.
  Αν γνωρίζεις εσύ ή ο μπλογκάρχης καμιά άλλη φυλή να έχει αυτά τα ελαττώματα ονομάστε την, να την αποκηρύξω κι αυτήν.

  Στη Νομαρχία ο Ψωμιάδης μόνο ποντιακό διαβατήριο δεν ζητάει. Στην Καλαμαριά ο Χάρυ Κλυν ήλθε να γίνει δήμαρχος, γιατί λέει κάποτε μένανε Πόντιοι εκεί και είναι κι αυτός Πόντιος.... και άκουσα 30άρα πόντια να λέει χωρίς καν να τον ξέρει (άλλωστε ελάχιστα έχει ζήσει εκεί):
  " πρέπει να στηρίξουμε το τεμέτερον"... Ποιός λοιπόν διαιωνίζει το απαρτχάιντ? εγώ ή οι Πόντιοι δεύτερη,τρίτης και τέταρτης γενιάς?

  Ε αυτά δεν τα γουστάρω κι αυτά αρνιέμαι.Δεν είναι ρατσισμός, ούτε απαρτχάιντ το να βλέπεις μια ολόκληρη πόλη να μιζεριάζει, ως δήθεν αδικημένη, με κύριο εκφραστή το Νομάρχη που προβάλει με κάθε ευκαιρία την ποντιακή του καταγωγή κι όλους τους πόντιους της πόλης να του το ρίχνουν άκριτα και δαγκωτό, λόγω της πάλαι ποτέ κοινής καταγωγής. Ελεος...

   
 • At 5:56 μ.μ., Anonymous ο θειος Ισιδωρος

  Το ειδος μου, η φυλη μου, η φαρα μου, το γενος μου, οι ομοιοι μου....
  Δε με γαματε ρε λεω γω καλυτερα που θα κατσουμε και να το αναλυσουμε?
  Τι να αναλυσουμε? τη συλογικη εκδοχη της μαλακιας που δερνει τον καθενα?

  Εγω τους συντοπιτες μου, το "ειδος" μου κλπ κλπ ταχω χεσμενα απο την ωρα που ...αποφασισα να ενηλικιωθω συναισθηματικα.
  Αυτα τα κριτηρια (που δημιουργουν μια σειρα αναπειριες) ταγραψα στ΄αρχιδια μου και διαμορφωσα άλλα, ατομικα!

  Αυτος ειναι ο ...ρατσισμος μου!

   
 • At 6:14 μ.μ., Anonymous ο θειος

  Οπως ελεγε κι ο ...γιγαντας της σκεψης, ο Στελαρας ο Καζατζιδης:
  "Ολες οι φυλες ειναι καλες, αλλα η φαρα μου ειναι η καλυτερη"!

   
 • At 6:16 μ.μ., Blogger Athanassios

  Θείε, ακριβώς αυτή είναι κι η δικιά μου άποψη. Αν βρεις όμως κανένα Πόντιο να το λέει αυτό να μου τον γνωρίσεις να τον βάλω στα εικονίσματα.

  Ο ρατσισμός ή το απαρτχάιντ μου, τι εύκολα βέβαια χρησιμοποιούμε τέτοιες βαριές λέξεις, στρέφεται κατά του ποντιακού λόμπυ που υφίσταται στη Θεσ/νίκη.
  Κι όσο αφορά τους Ρωσοπόντιους να προσθέσω ότι η μη αποδοχή τους από την κοινωνία οφείλεται στο γεγονός ότι μιλάνε μεταξύ τους στα ρώσικα, πας στη λαϊκή και νομίζεις ότι ψωνίζεις στο Στάλιγκραντ. Αυτό μεταφράζεται σε μη επιθυμία προσαρμογής τους στη νέα τους πατρίδα και είναι εύλογο να δημιουργεί έχθρες. Σ΄ένα βαθμό το ίδιο έκαναν κι οι Πόντιοι. Οι γριές ακόμα ελληνικά δεν μιλάνε....

   
 • At 6:51 μ.μ., Anonymous ο θειος Ισιδωρος

  Αθανασιε
  Γιατι οσο...κουβαλανε "το χωριο τους μεσα στο κεφαλι τους" θεριευει η εσωστρεφεια τους και γινονται αδιαλυτος σβωλος μεσα στο ευρυτερο κοινωνικο σωμα.
  Στη συνεχεια η καθε μειονοτητα μ΄αυτα τα χαρακτηρικτηριστικα γινεται η πλεον ρατσιστικη απεναντι στην επομενη μειονοτητα που θα εμφανιστει.

  Βεβαιως ειναι αληθεια οτι κι αυτη η αθλια ελληνικη κοινωνια δεν αποδεχεται ουτε τον διπλανο της, τον "διαφορετικο" θ΄αποδεχτει?
  Ομως εσυ, σαν μειονοτικος, το να φροντιζεις να αναπαραγεις αυτη την αθλιοτητα και το ρατσισμο και να τον επανατροφοδοτεις με τον τροπο σου, σημαινει πως εισαι ηλιθιος κι επικινδυνος ταυτοχρονα!

  Γιαυτο και οι κοινωνικοι χωροι που εμφανιζουν αυτη την παθογενεια ειναι η ...γη της επαγγελιας για το παπαδαριο και τα φασιστοειδη σκουλικια.

   
 • At 9:43 μ.μ., Blogger Athanassios

  Θείε ταυτίζομαι απόλυτα με την άποψη σου... αδιάλυτος σβώλος, που γεννά φασιστοειδή σκουλήκια με την αγιαστούρα του κάθε Ανθιμου να τα ευλογάει..

   
 • At 9:50 μ.μ., Anonymous ο θειος

  Ευγε νεε μου!!!  ...ομως να μην θεωρηθει οτι αυτα αφορουν τον Ποντιακ (και δεν το λεω απο ευγενεια αλλα απ΄οτι εχω καταλαβει απο τα γραφομενα του.

   
 • At 10:00 μ.μ., Blogger Athanassios

  Με αφορμή το σχόλιο του Pontiac εκθέσαμε απόψεις. Εννοείται ότι κι εγώ δεν καταφέρομαι προσωπικά σε κανέναν "ανθρωποφάγο" πόντιο

   
 • At 10:48 μ.μ., Blogger Πάνος

  Καθένας με την τρέλα του
  κι αυτός με την ομπρέλα του!


  Γιάννης Λογοθέτης -ΛΟΓΟ

  (άσχετο σχόλιο)

   
 • At 11:17 π.μ., Anonymous Pontiac

  Athanassios, όσο πιο πολύ μιλάς (μάλλον γράφεις) τόσο κάνεις χειρότερα τα πράγματα. Ανάθεμα αν προσπάθησες να καταλάβεις έστω και μια σειρά απ' ότι σου 'γραψα.

  Οπότε δεν έχει έννοια να στα ξαναγράψω.
  Μπερδεύεις πρωτίστως και συνειδητά το γουδί με τον Στάλιν.

  Ο τοπικισμός αγαπητέ μου φίλε, είναι το κύριο χαρακτηριστικό των νεότερων Ελλήνων. Η συνείδηση ότι όλοι ανήκουμε στην ίδια "εθνική" ομάδα (πλην της Εθνικής και αυτό για λόγους που καλύτερα να μην τους αναφέρουμε)δεν υπάρχει. Ίσως γιαυτό να μην φταίει μόνο η καθυστέρησή μας!
  Πιθανότατα, γιατί έτσι είναι στην πραγματικότητα. Αλλά αυτή είναι άλλη κουβέντα.

  Μου λες όλες αυτές τις απίστευτες θεωρίες (κατ' ευφημισμόν "θεωρίες") για τους Πόντιους, που από μόνες τους οδηγούν κάποιον στο να φέρεται όπως ακριβώς το περιγράφεις. Και αυτό να είναι τελικά φυσιολογικό, γιατί συνειδητοποιεί ότι γύρω υπάρχει ένας ρατσισμός -αντιποντιακός εν προκειμένω. Τα έχει γράψει πολύ ωραία ο Ηλίας ο Πετρόπουλος. Και να φανταστείς ότι θεωρούσα ότι υπερβάλλει. Νάσαι καλά. Γηράσκω αεί διδασκόμενος (αυτό δεν το είπε ο Πετρόπουλος).

  Και όταν σε κάποιο θέμα είσαι ρατσιστής, σου ξεφεύγουν πολλά.
  Δηλαδή οι Πόντιοι στη Θεσσαλονίκη είναι 50%, μιας και βγάζουν τον Ψωμιάδη; Και φταίνε αυτοί για όλες τις αμαρτίες σας; Βολικό το σχήμα!

  Και οι καημένοι οι νεοπρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Είναι φυσιολογικός ο ρατσισμός των Θεσσαλονικέων, ε! "Δεν δείχνουν επιθυμία προσαρμογής και μιλούν ρωσικά". Δείτε πνεύμα ανοχής και κατανόησης;

  Ξέρεις απ΄που ήρθαν όλοι αυτοί agapite Athanassios; Είτε από την Κεντρική Ασία, όπου τους εκτόπισε -γιατί ήταν Έλληνες- ο Στάλιν τη δεκαετία του '40, αφού λίγα χρόνια πριν τους έκλεισε τα ελληνικά σχολεία και εξόντωσε όλη τη διανόησή τους, είτε από τις περιοχές του Καυκάσου, όπου γίνονταν οι σκληροί μετασοβιετικοί πόλεμοι.

  Και τι έκαναν οι Θεσσαλονικείς επί νομάρχη Παπαδόπουλου -Πόντιος και αυτός, αλλά κάπως σου σπάει το μοντέλο. Για να μη συγχρωτίζονται τα αριανάκια τους (εκ του Άριος) μαζί τους, έστειλαν τα παιδιά τους και το πολυπολιτισμικό σχολείο όπου μάθαιναν τα νέα ελληνικά, από το κέντρο της Θεσσαλονίκης -όπου συστεγάζονταν με σχολείο των "λευκών" παιδιών μας- εκτός της πόλεως! Στου διαόλου τη μάνα. Και λίγο παραέξω, στη Μεταμόρφωση της Χαλκιδικής, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο έπαιρνε την απόφαση με την οποία καλούσε τους "ρωσότουρκους" να επιστρέψουν στις πατρίδες τους (sic! και πάλι sic!). Και αυτό τη στιγμή που η πλειονότητά τους παραμένει πρόσφυγας, σήμερα, μ' όλο το κοινωνικό βάρος που κουβαλά αυτή η λέξη.

  Και αναφέρεσαι υποτιμητικά στις παλιές "γριές Πόντιες" που μέχρι σήμερα "δεν μιλούν ελληνικά". Δηλαδή μιλούν ποντιακά -όπως αλλού μιλούν τσακώνικα, βλάχικα ή σλαβομακεδόνικα ή αρβανίτικα- και αυτό δεν το χαίρεσαι; Όχι γιατί τα ποντιακά είναι ελληνικά -φυσικά όχι "νέα ελληνικά" γιατί μάλλον αυτό ήθελες να γράψεις- αλλά γιατί διατηρείται ακόμα μια ντοπιολαλιά που δίνει ομορφιά σε μια κοινωνία. Και διατηρούνται -με μια φυσική αντίσταση- ενάντια σ' όλους τους ρατσιστές που ομογενοποιούν την κοινωνία που ζούμε δημιουργώντας αυτόν τον γκρίζο ανθρώπινο νεοελληνικό χυλό, για τον οποίο εγώ τουλάχιστον δεν χαίρομαι καθόλου. Γιατί είναι ο ίδιος χυλός που εκστασιάζεται με την Εθνική και φωνάζει όλα αυτά τα άθλια -για μένα- συνθήματα... θου φυλακή τω στοματί μου!

  Και αν ο απλοϊκός Ποντιος ψηφίζει για τοπικιστικούς λόγους Ψωμιάδη για τους ίδιους λόγους που και εσύ μπορεί να ψήφιζες κάποιο συγχωριανό σου, έχει τουλάχιστον το τεκμήριο της απλοϊκόητας. Εσύ ποιο τεκμήριο έχεις; Γιατί φαντάζομαι δεν είσαι ο τελευταίος λούμπεν που συναντάμε στην επόμενη γωνία!

  Κατάλαβες Πάνο τι γίνεται; Αυτή η δομή που κάποτε θεωρούσαμε σύμπτωμα της ακροδεξιάς, σήμερα αποτελεί γνώρισμα και πλήθους άλλων που μπορεί -έστω και με χαλαρά κριτήρια- να τους κατατάσσουμε στην "προοδευτική διανόηση" της πόλης.
  Και να που μπήκαμε στην πραγματική ουσία του προβλήματος που δημιουργεί ψωμιάδηδες και καρατζαφέρηδες.

  Και καλά ο Athanassios, εσύ τέκνον Βρούτε (θείε Ισίδωρε εννοώ) γιατί;


  Y.G. Ευχαριστώ και τους δυό σας που με ξεχωρίσατε από την καθυστερημένη μάζα των Ποντίων που φταίει για όλα τα κακά της πόλης, και με κάνατε να νοιώθω σαν ταγματασφαλίτης πριν οι κατακτητές
  εκτελέσουν τους "κακούς".

   
 • At 11:47 π.μ., Anonymous Pontiac

  Athanassios,
  επειδή με εντυπωσίασες (αρνητικά φυσικά) και ανακαλύπτω συνέχεια "διαμάντια" στα όσα έγραψες, ξερεις που ξανασυντάμε έκφραση παρόμοια με τη δική σου: "αδιάλυτος σβώλος, που γεννά φασιστοειδή σκουλήκια";
  Στο "Ο Αγών μου" (διάβασέ το, το εξέδωσε πριν χρόνια η Αντιφασιστική Βιβλιοθήκη). Με τέτοια επιχειρήματα ο Αδόλφος ιδεολογικοποίησε την εξόντωση των Εβραίων. Είναι απίστευτη η ομοιότητα της θέσης σας. Και μη θεωρείς ότι αυτό στο επισημαίνω χαιρέκακα! Μάλλον με πάρα πολύ στενοχώρια.


  Στην ελλαδική μας περίπτωση όμως τα πράγματα είναι ακόμα πιο βάρβαρα. Γιατί η ναζιστικού τύπου προσέγγιση δεν γίνεται κατά αλλοεθνών, αλλά εντός του έθνους -με την καθεστηκυία αντίληψη.


  Δεν θεωρείς μόνο ότι οι Πόντιοι είναι ανθρωποφάγοι, όπως πιστεύει ο Πάνος για σένα, θεωρείς ότι είναι "αδιάλυτος σβώλος", που κάποιος φυσικά θα πρέπει να τον διαλύσει. Δεν ξέρω εάν έχεις φτάσει στο ίδιο "Δια ταύτα" με τον Αδόλφο;


  Ξαναρωτάς:
  "Γνωρίζεις κανέναν πόντιο που να ψηφίζει υποψήφιο που δεν είναι πόντιος (ενώ υπάρχει πόντιος αντίπαλος εννοείται)?"
  ενώ σου απάντησα με απόλυτη σαφήνεια εσύ αρνήθηκες καν να το κατανοήσεις, λες και κατέρρεε όλο το θεωρητικό σου οικοδόμημα.
  Εγώ και πάρα πολλοί άλλοι βρισκόμαστε στον αντίποδα και τον δικό σου και αυτών που ψηφίζουν με τοπικιστικά κριτήρια, τι άλλο θέλεις. Να σου γράψω και το μητρώνυμο;


  Γράφεις κάπου αλλού:
  "Δεν είναι όμως ίδια φυλή οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι."
  Το ένα λάθος πάνω στο άλλο!
  Οι Πόντιοι είναι Μικρασιάτες, όπως και οι Καππαδόκες και οι Σμυρνιοί. Ο ιστορικός Πόντος είναι η βόρεια Μικρά Ασία.

  Μαθήματα ιστορίας μπορώ να σου κάνω δωρεάν!

   
 • At 3:05 μ.μ., Blogger Athanassios

  Φίλε Pontiac λυπάμαι αν σε εξόργισα αν και η οργή σου αυτή και μόνο επιβεβαιώνει τα γραφόμενά μου.
  Δεν έγραψα για τοπικιστικό πνεύμα, αλλά για φυλετική ενδουποστήριξη, δηλαδή λόμπυ.
  Τις γριές τις ειρωνεύτηκα γιατί 200 χρόνια να ζούνε εδώ ποντιακά θα μιλάνε, μεταξύ τους και δεν θα καταλαβαίνουν τα νέα ελληνικά, αφού έτσι θέλεις να τα ονομάζεις. Πέρα από τη γραφικότητα, αυτό υποδηλώνει άρνηση προσαρμογής, ό,τι έγραψε ο θείος να μην τα επαναλαμβάνω.
  Κάθε μετανάστης-πρόσφυγας όταν πηγαίνει σ' ένα ξένο τόπο μαθαίνει τη γλώσσα και προσπαθεί να ενσωματωθεί στην κοινωνία. Με την έννοια αυτή λοιπόν κακώς μιλάνε ρωσικά δημοσίως, αν και προσωπικά δεν μ' ενοχλεί, το ανέφερα ως πιθανή αιτία που προκαλεί έχθρα από τους λοιπούς πολίτες.
  Ελα να σε πάρω ένα πρωί στη Νομαρχία να τελειώσουμε μια δουλιά, μια κι είσαι τεμέτερον θα εξυπηρετηθούμε σίγουρα.
  Ο Ψωμιάδης διαφέρει από τον Παπαδόπουλο στο εξής : Αυτός συστράτευσε τους Πόντιους, με την υποκίνηση του παπαδαριού και ενεργοποίησε το λόμπυ.Γι αυτό όπου σταθεί κι όπου βρεθεί αυτοαποκαλείται Πανίκας, άκουσες τον Παπαδόπουλο εσύ ποτέ να λέει είμαι πόντιος και με λένε Κωστίκα?

  Εγώ σε διάβασα προσεκτικά,εσύ δεν πιάνεις αυτά που λέμε ή μάλλον δεν σε συμφέρει να τα πιάσεις. Δεν αμφισβητώ ότι δεν ψηφίζεις με φυλετικά κριτήρια,αφού με βεβαιώνεις γι αυτό. Εδώ όμως μιλάμε για πλειοψηφία, δεν έχουμε κιτάπια με μητρώνυμα. Ας πούμε, από τον προσωπικό μου κύκλο γνωρίζω 2-3 πόντιους που ενώ είναι ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν Ψωμιάδη, λόγω καταγωγής και μόνο... είναι παλληκάρι λένε, τα βάζει με τους αντίχριστους και τους ανθέλληνες και είναι δικός μας (πόντιος δηλαδή). Δεν μπαίνω όμως στην περιπτωσιολογία, είναι κοινός τόπος ποιός ψηφίζει τον Ψωμιάδη και του δίνει 50 + %.
  Οσο αφορά τα μαθήματα ιστορίας κράτα τα για τον εαυτό σου. Αυτό που ξέρω εγώ και το ξέρει όλος ο λαός,άλλη ράτσα οι λεγόμενοι Μικρασιάτες, άλλη ράτσα οι Πόντιοι, άλλη οι Σμυρνιοί, άσχετα αν γεωγραφικά ανήκουν όλοι στη Μικρά Ασία. Μεγάλη εξυπνάδα αυτό που μας είπες...

   
 • At 3:47 μ.μ., Anonymous ο θειος Ισιδωρος

  Pontiac
  Νομιζω οτι το τραβας απο τα μαλια το θεμα και το δραματοποιεις.
  Η δραματοποιηση προσωπικα εμενα δε μου λεει τιποτα -ελπιζω κι εσενα- καθοτι γνωριζουμε οτι αυτη προαγει την συναισθηματικη προσεγγιση του ζητηματος εις βαρος της εκλογικευσης.
  Συνεπως θεωρω υπερβολικο και αβασιμο το ..."πεσιμο" στο Θαναση και οι υπαινιγμοι περι Αδολφου με αφορμη τα ...περι αδιαλυτων σβωλων κλπ.

  Νομιζω οτι η ουσια ειναι μια και σ΄αυτην αναφερθηκα ως εξης: Το "ειδος" μου (φαρα, φυλη, κλπ) τοχω γραμμενο στ΄αρχιδια μου, ειμαι ή τουλαχιστον επιδιωκω να ειμαι μελος μιας ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
  Αυτο συνιστα ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ την οποια και αναλαμβανω.
  Την "απλοϊκοτητα" που εσυ αποδιδεις στον Ποντιο (τον Κρητικο, τον Ηπειρωτη, τον Αρβανιτη, τον καθε προσφυγα ή μη) σαν "τεκμηριο αθωοτητας", εγω τη βρισκω λαθος γιατι νομιποιει τη μαλακια του.
  Και στο φιναλε-φιναλε ποιος σου ειπε οτι η ...απλοϊκοτητα ειναι αρετη για να την προαγουμε?

  Η "θυματοποιση" (με ή χωρις εισαγωγικα) των κοινωνικων ομαδων ξερεις που οδηγει... (---> στο αλοθι που προβαλουν οι Ισδραηλινοι σημερα, ο Σερβικος εθνικισμος μολις χθες κοκ για τις αθλιοτητες τους).

  Αν η Ελληνικη κοινωνια ειναι ρατσιστικη (οσο ειναι -και ειναι καμποσο), τη μαλακια της δεν την αντιμετωπιζεις με τον ιδιο τροπο (περιτοιχιζοντας το "ειδος") διοτι δεν κανεις τιποτε αλλο απο την αναπαραγεις.
  Την αντιμετωπιζεις μεσα απο ανοιχτες διαδικασιες.

   
 • At 4:46 μ.μ., Blogger Athanassios

  θείε είναι προφανές ότι ο Pontiac δεν συμφωνεί με τη θέση σου " το είδος μου το έχω γραμμένο στ' αρχίδια μου" και κανένας Πόντιος δεν θα συμφωνήσει μαζί σου. Είναι πρόδηλο το σύνδρομο του αδικημένου, κατατρεγμένου και θύματος του ενδοεθνικού απαρτχάιντ, όπως γράφει.

  Και για να ολοκληρώσω, το "μοντέλο" Ψωμιάδη που ανέλυσα πιο πάνω, προσπαθεί να το ακολουθήσει ο Χάρυ Κλυν στην Καλαμαριά, επικαλούμενος την ποντιακή του καταγωγή, σου λέει μια κι έπιασε του Ψωμιάδη να μην το κάνω κι εγώ?
  Τέλος δε, έχω δεχθεί τρία τηλεφωνήματα από υποψηφίους δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους.Επειδή η κατάληξη του επιθέτου μου μοιάζει με ποντιακή, η πρώτη τους ερώτηση ήταν αν είμαι πόντιος και αν θα τους στηρίξω στις εκλογές, μια και είναι κι αυτοί πόντιοι. Εδώ λοιπόν είναι ο κίνδυνος που αναφέρομαι, το μοντέλο Ψωμιάδη, δεν είναι μεμονωμένο, ούτε αφορά τους απλοϊκούς κακομοίρηδες ποντίους.Εχει μιμητές και δη ομοφύλους σου agapite pontiac...

   
 • At 6:01 μ.μ., Blogger Πάνος

  Φίλος μεν ο Αθανάσης - φιλτάτη δε η αλήθεια.

  Στην συγκεκριμένη περίπτωση (αν εξαιρέσουμε τη συσχέτιση του Α. με τον Αδόλφο) προσυπογράφω όσα αναφέρει ο άγνωστός μου φίλος pontiac.

  Είναι ΟΜΟΡΦΙΑ και ΠΛΟΥΤΟΣ να ακούγονται και να μιλιούνται και να ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ οι ντοπιολαλιές - όλες!

  Το έχω γράψει κιόλας, σε παλιότερα ποστ, στα μτΚ.

  Όσο για τις γριές πόντιες, μην ανησυχείς καθόλου: ΚΑΙ καταλαβαίνουν άριστα τα νέα ελληνικά (ας είναι καλά η τηλεόραση) ΚΑΙ τα μιλάνε άριστα. Πολύ καλά κάνουν όμως και μιλάνε τα ποντιακά, μεταξύ τους.

  Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα, αλλά το αποφεύγω.

   
 • At 7:35 μ.μ., Blogger Athanassios

  Μπλογκάρχη,για τη διατήρηση κάθε ντοπιολαλιάς είμαι σύμφωνος και πρέπει να έχω κάνει και σχόλιο στο σχετικό post. Η αντίρρησή μου είναι όταν χρησιμοποιείς τη ντοπιολαλιά στις συναλλαγές και συναναστροφές σου με τρίτους που δεν τη μιλάνε κι ενώ ρωτώ στην "καθομιλουμένη" παίρνω απάντηση στη "διάλεκτο" ( για να εγκαταλείψουμε τους αδόκιμους όρους νέα ελληνικά, ελληνικά κλπ).
  Αυτό είναι "τοιχοποίηση" που λέει κι ο θείος.
  Ορθά αποφεύγεις να πεις περισσότερα γιατί ήδη νιώθω ότι καταχρώμαι της φοιλοξενίας σου. Θα βάλω ένα ποντιακό άσμα στο juke-box να μεταφερθεί εκεί το γήπεδο.. " Ευδοξία, Ευδοξία τρως με τα ψία". ( συγχωρήστε με για τυχόν λάθη)

   
 • At 7:42 μ.μ., Blogger Πάνος

  Athanassios,

  be cool man!

  Τα μτΚ είναι το (δεύτερο) σπίτι σου. Και νομίζω πως είσαι αρκετά ώριμο παλικάρι για να μην παρεξηγείσαι όταν σου την πέφτω ...καθέτως.

  Έχουμε διαφορετική άποψη. Και λοιπόν;

   
 • At 8:36 μ.μ., Anonymous ο θειος

  Τωρα Θαναση νομιζω οτι ...σε πηρε το παραπονο* και λες μαλακιες (καταχρηση φιλοξενειας κλπ).
  Προσωπικα δε "στρογγιλευω" τις αποψεις μου και η γλωσσα μου παει ροδανι, αλλα δεν γουσταρω την δραματοποιηση των πραγματων (δεν τα παω τα δραματα) γιατι τοτε δημιουργουνται ΕΠουσιωδεις παραισθησεις και χανεται η καβλα του αλληλομπινελικωματος επι της ουσιας: Απο τα γραφομενα του εκτιμω, οτι ο Ποντιακ ΔΕΝ ανηκει στην κατηγορια που περιγραφουμε. Οπως επισης νομιζω οτι οι υπαινιγμοι (περι Αδολφου κλπ) ειναι αστοχες υπερβολες.
  Εχει λοιπον νοημα, χαριν της ουσιαστικης επικοινωνιας, να βαλουμε τα πραγματα στις φυσικες τους διαστασεις: Ειναι προτιμοτερο να αναδικνυουμε την ατομικοτητα στο πλαισιο ενος καλοσχηματισμενου "εγω" μεσα στο κοινωνικο γιγνεσθαι (αναλαμβανοντας την ευθυνη που μας αναλογει), παρα να καταφευγουμε στην θολουρα και την ασαφεια της συλογικοτητας.
  Αυτο ειναι το προβλημα που καλειται να λυσει ο συγχρονος ανθρωπος και οχι να στοιχιστει πισω απο τους ..."ομοιους" του.

  Γιαυτο και επαναλαμβανω οτι το "ειδος μου" τοχω ...γραμμενο.
  Οταν ακουω να με προσφωνουν συμπατριωτη κλπ πιανω τ΄αρχιδια μου.

  Πασα ατομικη νοσος και μαλακια αποτελει μικρο κακο, η επιδημια ειναι που με φοβιζει.

   
 • At 8:39 μ.μ., Anonymous ο θειος

  * "το παραπονο ειναι η ξεπεσμενη εκδοχη της εξεγερσης"

  (Ασκηση: ποιος το ΄πε?)

   
 • At 9:07 μ.μ., Blogger Athanassios

  Ρε με παρεξηγήσατε.... δεν έχω κανένα παράπονο, απλά δεν πρόλαβα ν' ασχοληθώ με τα άλλα posts του Πάνου και εξέλαβα-εσφαλμένα μάλλον-ότι δεν επιθυμεί να δώσει συνέχεια σ' αυτό, η χτεσινή παροιμία και το σημερινό του comment. Δεν είμαι παραπονιάρης κι ό,τι μου κατέβει το γράφω.Δεν έχω τέτοια προβλήματα και μ' αρέσουν οι διαφωνίες. Εχω άλλωστε δείγματα γραφής στα μτκ δεν είμαι χτεσινός.
  Σιγά μην παρεξηγήσω τον Πάνο επειδή διαφωνεί μαζί μου. Με ξέρει πάνω από πολύ καλά για να πιστέψει κάτι τέτοιο....
  Θείε θα επαναλάβω... ταυτίζομαι απόλυτα με την άποψη σου...

   
 • At 10:40 μ.μ., Blogger Athanassios

  Το juke-box αφιερώνει ένα ωραιότατο τραγούδι στους pontiac, θείο και μπλογκάρχη... εβίβα

   
 • At 10:45 μ.μ., Blogger Πάνος

  Εβίβα!

  "εις υείαν", που λένε και οι πόντιοι.

   
 • At 11:31 μ.μ., Anonymous ο θειος

  Αντε βιβα,
  στην ψωλη του Γρίβα!

   
 • At 11:57 μ.μ., Blogger Athanassios

  Και του Γρίβα την ψωλή
  την ενιώσανε πολλοί!!!!!

   
 • At 12:02 π.μ., Blogger Πάνος

  Amerikan bar γίναμε εδώ μέσα.

  Αμ, ποστ για τον Καρατζαφέρη ήτανε...

   
 • At 8:36 π.μ., Anonymous Pontiac

  Akriβώς φίλτατε Πάνο.
  Επειδή ήταν ποστ για τον Καρατζαφέρη, γι αυτό μας φυτρώσανε όλα αυτά τα ρατσιστικά μπουμπούκια (σε επίπεδο θέσεων). Για να καταλάβουμε ακόμα καλύτερα -ο ευατός μου εννοώ- ότι η σημερινή Θεσσαλονίκη από όπου κι' αν την πιάσεις βρωμάει. Από τον Ψωμιάδη μέχρι τον Τρεμόπουλο και από τον χρυσαυγίτη μέχρι τον Aτhanassios (δεν το προσωποποιώ, τις θέσεις εννοώ)

  Και αν εξαιρέσεις τον θείο -που πλάκα κάνει και όταν στραβοπατήσει κάνει και το κορόϊδο- όλα τα άλλα είναι να φεύγεις μακριά.

  Έγραψα εγώ ποτέ στην κουβέντα αυτή τους όρους "ράτσα", "φυλή" και ότι άλλη κουταμάρα μπορείς να φανταστείς λες και ζούμε σε προεθνική κοινωνία -άντε να μην πω τροφοσυλλεκτών. Και όταν πας να δώσεις κάποιες ερμηνείες για τον τοπικισμό να φορτώνουν στις ερμηνείες όλα τα προβλήματα!

  Νομίζεις Πάνο ότι ο συσχετισμός με τις απόψεις του Αδόλφου είναι άστοχος;
  Κάνε μια προσεκτική σημειολογική ανάλυση των λεγομένων του Athanassios... (Αυτό δε σημαίνει ότι κατανοεί το σχήμα που χρησιμοποιεί ή ότι ονειρεύεται την καριέρα του Αδόλφου).

  Η έκφραση που τόσο τον εξίταρε:
  "αδιάλυτος σβώλος που γεννά φασιστοειδή σκουλήκια"
  παραπέμπει άμεσα στο ρατσιστικό σύστημα των Ναζί.

  Δεν σου θυμίζει την απάντηση που έδινε ο Goebbels στον ευτό του όταν κραύγαζε: "Ist der Jude auch ein Lebewgen?" και απαντούσε:
  "Jawohl, είναι και ο Εβραίος ένα ένυλον, όπως ο κοριός, γι' αυτό θα πρέπει να καταστεί αβλαβής για το έθνος μας..."

  Βρές μου τις δομικές διαφορές.

  Φυσικά στην περίπτωση του Athanassios δεν είναι σύστημα αλλά αίσθηση αδιαμόρφωτη.

  Και όσον αφορά το αποκορύφωμα της επαναστατικότητας " το είδος μου το έχω γραμμένο στ' αρχίδια μου" ισχύει απολύτως και για μένα, ειδικά μετά απ' αυτήν την κουβέντα.

  Γιατί εγώ δεν θεωρώ ότι ανήκω στο "είδος των Ποντίων", άλλη ρατσιστική ανοησία και αυτή, αλλά στο ευρύτερο είδος, στο οποίο ανήκουν και οι συνομιλητές μου.

  Και μακάρι μετά από 200 χρόνια να υπήρχαν ακόμα γιαγιάδες που θα μίλαγαν όλες αυτές τις εξαίσιες ντοπιολαλιές... Δυστυχώς δεν θα υπάρχουν ούτε μετά από 20!

   
 • At 11:37 π.μ., Blogger Πάνος

  pontiac,

  μετά από 20 χρόνια τα ποντιακά θα διδάσκονται στα σχολεία (εκεί που υπάρχουν πόντιοι εννοείται)

  όπως και τα κυπριακά και τα κρητικά και τα βλάχικα.

  Ας είμαστε και λίγο αισιόδοξοι. Όσο για τα είδη κλπ, με εκφράζει ακόμα αυτό που είχα πει παλιότερα:

  λατρεύω την Ελλάδα - σιχαίνομαι τους Έλληνες

  Αυτό γενικά.

   
 • At 12:46 μ.μ., Anonymous Pοntiac

  Ρε Πάνο,

  μην πας τώρα στο άλλο άκρο και γελάει κάτω από τα μουστάκια του ο παμπόνηρος Νότιος!

   
 • At 1:25 μ.μ., Blogger Πάνος

  pontiac,

  ο μόνος νότιος που ξέρω είμαι εγώ. Ο θείος Ισίδωρος είναι ...μεσαίος.

   
 • At 2:23 μ.μ., Blogger Athanassios

  Pontiac,τις λέξεις "φυλή"- "ράτσα" δεν τις χρησιμοποίησα εγώ, παρά ο εκλεκτός του αδιάλυτου σβώλου Ψωμιάδης, που όπου σταθεί κι όπου βρεθεί διαλαλεί την καταγωγή του. Εμένα μ' αφήνει παντελώς αδιάφορο η καταγωγή κάποιου, τους πόντιους όχι κι αυτό είναι το θέμα μας.

  Ευτυχώς αναδιπλώθηκες και μου τη γλύτωσες την τελευταία στιγμή και δεν σε καταχώρησα στην τελευταία παρτίδα ΤΡΥΛΕΤ που θα παρασκευάσω από τους πόντιους. Μη χαλάσω και τη σημειολογική σου ανάλυση...
  Η σημειολογική ανάλυση του nick που χρησιμοποιείς και μόνο είναι η καλύτερη επιβεβαίωση των γραφομένων μου, agapite pontiac.

   
 • At 5:22 μ.μ., Anonymous ο θειος ισιδωρος

  Καθησα σα μαλακας κι εγραψα μια ολοκληρη παπαρδελα που εβαζε τον καθε κατεργαρη στον παγκο και ...χαθηκε!

  Τωρα βαριεμαι.
  Αργοτερα.

   
 • At 6:04 μ.μ., Blogger Πάνος

  θείε,

  γράψτη ξανά, αλλά σε στυλ να την ανεβάσουμε σαν ποστ.

  Μόνο λίγο σβέλτα: αύριο πεωί πρωί φεύγω για Καλαμάτα.

   
 • At 7:46 μ.μ., Anonymous ο θειος ισιδωρος

  Σβελτα αποκλειεται καθοτι πρεπει να μαστορεψω και τη ...θεια σας γιατι εχει αρχισει τη μουρμουρα παλι.

   
 • At 10:49 μ.μ., Anonymous ο θειος Ισιδωρος

  Pontiac
  Δεν κανω καθολου το κοροϊδο, απλως προσπαθω (οπου μπορω) να μην πεφτω θυμα επικοινωνιακης αστοχιας με τα προσωπα και μετα αναγκαζομαι να το ριχνω στις διευκρινησεις ("δεν ενοουσα αυτο", "αλλο ηθελα να πω" κλπ).

  Γιαυτο θα προσπαθησω ναμαι οσο πιο ξεκαθαρος γινεται με την ουσια του θεματος.

  Η αμεση συνδεση του "ειδους" μου με τ΄αρχιδια μου ισχυει στην βιωτη και στις ιδεες μου ("επαναστατικα" ή "σεμνα και ταπεινα" δεν εχει σημασια).

  Ειμαι υπερ των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ χωρις εθνοτικους, τοπικιστικους, θρησκευτικους κλπ διαχωρισμους.
  Πιστευω οτι μονο μεσα απο αυτες τις διαδικασιες μπορει καλυτερα και απροσκοπτα ν΄αναπτυξει ο ανθρωπος την ατομικοτητα του και τις δυνατοτητες του και ΟΧΙ μεσα απο στεγανα και θυλακες στους οποιους ...καταφευγει προκειμενου ν΄αναζητησει την ..."ασφαλεια" του και τη θαλπωρη της στασιμοτητας του, κοινως: ΝΑ ΛΟΥΦΑΡΕΙ απο τον μοχθο που συνεπαγεται η εξελιξη του!
  Την ομοιστασία, τον ομοιοματισμό και την ομοιοτροπία στην συλογικη τους εκδοχη, τα θεωρω ανασταλτικα στοιχεια της εξελιξης του κοινωνικου ατομου.
  Αυτα θα πρεπει να διασφαλισουμε αντι να κουβαλαμε το ...χωριο μας μεσα μας.
  Την παραδοση την αντιλαμβανομε μονο σαν μερος της ιστορικοτητας μας και τιποτα περισσοτερο!

  Ο Φασισμος (τα περι...Αδολφου κλπ)ειναι κατι τοσο πολυ ειδεχθες που δεν ενδεικνυται να τον επικαλόυμεθα ως ενισχυτικο των επιχειρηματων μας καθε φορα που θελουμε να τα προβαλουμε και να τα υποστηριξουμε.
  Το ΜΟΝΟ που επιτυγχανεται σ΄αυτη την περιπτωση ειναι: Να ΑΠΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΜΕ και να ΕΞΟΡΑΪΖΟΥΜΕ το φασισμο στις συνειδησεις ΑΘΩΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ!!!

  Ο φασισμος εμφιλοχωρει μεσα σε κοινωνικους θυλακες που διατηρουν τις καταληλες συνθηκες για την επωαση του.
  Η "θυματοποιηση" (με ή χωρις εισαγωγικα) της κοινωνικης ομαδας αποτελει μια τετοια ΙΔΑΝΙΚΗ συνθηκη, μια σημαια κατω απο την οποια, με ευκολο τροπο, μπορει να στοιχιστουν τα ...χειροτερα!
  Μπροστα σ΄αυτη την εκδοχη η ατομικη βλακεια ειναι συγκριτικα ...εντελως ακινδυνη!

  Οι Ποντιοι, οι μαυροι, οι ομοφυλοφιλοι δεν ειναι μονο θυματα καποιων κακων ρατσιστων που τους καταπιεζουν.
  Ειναι θυματα καποιων αλλων ...θυματων, ειναι (προτιστως) θυματα ΚΑΙ του δικου τους ρατσισμου ΚΑΙ ταυτοχρονα θυτες καποιων αλλων θυματων.
  Ειναι μερος της αναπαραγωγης του.

  Αυτη η κοινωνια (και οχι μονο αυτη) ειναι ενα συνολο απο θυλακες "ομοειδων θυματων" που με μεγαλη ευκολια το ενα στρεφεται εναντιον του αλλου.

  Προσωπικα δεν βλεπω αλλον τροπο αντιδρασης, αλλου ειδους αμυνα απο την αποροφηση αυτων των "ομοειδων θυλακων" μεσα στο ευρυτερο κοινωνικο σωμα.
  Αυτο ο καθε χριστοδουλος μπορει να το λεει "χυλό", εγω το λεω κοινωνικη υγεια.

   
 • At 11:47 π.μ., Anonymous Pontiac

  Καλέ μου θείε,

  γουστάρω το στάϊλ σου. Δεν είσαι γκντουπ, σαν τον Athanassios, που του ρίχνεις μια ιδέα και aυτός την κάνει σημαία του ζωγραφίζοντας πάνω και μπόλικα κομμένα κεφάλια.

  Όπως λέν και οι Πόντιοι: Είπαν του Θανασίκα ότι η ψωλή εν' αγγούρ και ατός επήρεν ο άλας κ' έτρεχεν!

  Αντιθέτως εσύ, έχεις επίγνωση των λεγομένων σου, ελίσσεσαι κατά πώς σε βολεύει, και όταν πρέπει να επιτεθείς, γιατί δεν πάει άλλο, εξανίστασαι -"ε! όχι και σύγκριση με τον Αδόλφο"- και ξεμπερδεύεις με την κριτική. Στο τέλος περιχαρακώνεσαι πίσω από το άσπιλο, μεγαλειώδες και απίθανο άτομό σου, ξορκίζοντας όλους που ανήκουν στο βρωμερό χωριό, την μπλέμπα, που το εποικοδόμημα την έχει καθορίσει λίγο περισσότερο. Και όλα αυτά με μπόλικο χιούμορ, που εξαφανίζει το σοκ και γλυκαίνει το ξεφώνημα.

  Μου έδωσες πολύ υλικό και κάποια στιγμή θα σου τα σχολιάσω. Όμως η μοίρα του κάθε ποστ δεν επιτρέπει αυτή η συνεύρεση να γίνει εδώ.

  Πάνο,

  η αναφορά στο Νότιο δεν είχε σχέση με τον τόπο γέννησης αλλά με κάποια στερεοτυπικά (και ανόητα)
  "νότια" χαρακτηριστικά, όπως η πονηριά, η απατεωνιά, το ρίξιμο κ.ά.
  Μετάνοιωσα που χρησιμοποίησα αυτό το σχήμα. Ήταν μια κακιά στιγμή, αλλά όπως λέει και ο Μπρεχτ στον Κύριο Κόινερ, είναι εύκολο να γίνεις ρατσιστής όταν συναντάς τη ρατσιστική βλακεία!

   
 • At 11:51 π.μ., Anonymous Pontiac

  Το μόνο έξυπνο που έγραψε ο Athanassios ήταν αυτό με το ΤΡΥΛΕΤ. Είδατε που όλοι μπορούν να εξελιχθούν!!!

   
 • At 1:32 π.μ., Anonymous ο θειος Ισιδωρος

  Pontiac λες,
  "...Στο τέλος περιχαρακώνεσαι πίσω από το άσπιλο, μεγαλειώδες και απίθανο άτομό σου, ξορκίζοντας όλους που ανήκουν στο βρωμερό χωριό, την μπλέμπα, που το εποικοδόμημα την έχει καθορίσει λίγο περισσότερο. Και όλα αυτά με μπόλικο χιούμορ, που εξαφανίζει το σοκ και γλυκαίνει το ξεφώνημα."

  Βλεπω εχεις μερακι με την ψυχολογια (αν δεν εισαι επαγγελματιας ψυχολογος) στο αψε-σβησε τοκανες το ψυχογραφημα μου)!
  Αφου λοιπον το ..."εξατομικευσες", τι νοημα εχει η πολιτικη?

   
 • At 11:36 π.μ., Anonymous Pontiac

  Θείε με δουλεύεις;

  Μάλλον θα έχασες το νήμα. Άν έχεις κουράγιο, διάβασε όλη τη συζήτηση απ' την αρχή!

   
 • At 8:28 μ.μ., Anonymous ο θειος Ισιδωρος

  Ποντιακ
  τα (ξανα)διαβασα και (ξανα)διαπιστωσα οτι το τοσο το ποστ οσο και οι διαλογοι δεν ειχαν σαν θεμα τον ...ψυχικο μου κοσμο, την πολιτικη αφορουσε η συζητηση.
  Παντως καλοδεχουμενη η ...ψυχαναλυση, μονο που ο δικος μου ...ψυχικος κοσμος ειναι πολυ ταραγμενος και νομιζω οτι με ...ξεπεταξες στο πιτσ-φυτιλι(ουτε στο ΙΚΑ να πηγαινα).

   
 • At 8:52 π.μ., Anonymous Pontiac

  Θείε, μπράβο...

  για να ερχόμαστε στο σημείο αυτό
  ή είμαστε "φανατικοί" (μην κολήσεις στη λέξη, δες την με την αστική σου ευρύτητα) ή έχουμε τον "ψυχικο κοσμο πολυ ταραγμενο", όπως λές...

   
 • At 1:24 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος

  ............
  ............

   
 • At 1:25 μ.μ., Anonymous κερασους

  ο ρατσισμος ειναι το οποιο του ηλιθιου κ αθανασιε