ι Τα μυστικά του Κόλπου
Κυριακή, Οκτωβρίου 08, 2006
Περί δασκάλων και άλλων δαιμονίων
...ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ποστ από το μαύρο πρόβατο,
ΕΔΩ.

*

Δείτε επίσης τι φοβερά και τρομερά πράγματα κάνουν (ή θα κάνουν) τα 30 εκατομμύρια bloggers, στο σημερινό ΒΗΜΑ.
 
Έγραψε ο Πάνος - Κυριακή, Οκτωβρίου 08, 2006 |


17 Comments:


 • At 1:03 π.μ., Anonymous ο θειος Ισιδωρος

  Ωραια!

   
 • At 1:15 π.μ., Blogger Πάνος

  θείε,

  το μαύρο πρόβατο, αν γνωριστείτε, είναι ιδανικός υποψήφιος για ανηψοθεσία - αν και έχει διατυπώσει στα μτΚ αμφιλεγόμενες θέσεις για το τσίπουρο!

   
 • At 1:21 π.μ., Anonymous ο θειος Ισιδωρος

  Φέρτονε να τον κανω τωρα!

   
 • At 12:33 μ.μ., Blogger VITA MI BAROUAK

  Ενδιαφέρον!!

   
 • At 12:36 μ.μ., Blogger Mr.Folios

  Προτρεπει μεταξυ αλλων ο κυριος Παπαγγελης, να τον διορθωσουμε αν κανει λαθος. Δεν βρηκα ομως καποιο πεδιο σχολιων. Οποτε μαλλον θα μεινει αδιορθωτος…

   
 • At 2:00 μ.μ., Blogger Γιώργας

  Ενδιαφέρουσα η παρουσίαση του μαύρου Πρόβατου.

  Εγώ θα ήμουν απόλυτα σύμφωνος άν επιλέγαμε μια χώρα που να αποτελεί τον μέσο όρο της Ευρωπαικής Ενωσης, και εφαρμόζαμε για τους δασκάλους (και όχι μόνο) ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Γιατί παρακολουθώντας τους δασκάλους ολον αυτό τον καιρό βλέπω πως αναφέρονται μόνο στον βασικό μισθό, εξαιρώντας εντέχνως ενα σωρό προνόμια εις χρήμα ή εις είδος που παίρνουν κάτω απο το τραπέζι, και τα οποία δέν τα βλέπουν ούτε στον ύπνο τους οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους.
  Και αναφέρομαι σε επιδόματα, εφάπαξ, συντάξεις κλπ. (εις χρήμα) καθώς επίσης και την απουσία απο τα σχολεία τρείς μήνες το καλοκαίρι, και απο δεκαπέντε μέρες χριστούγεννα και πάσχα. Τα σχολεία κλείνουν τον Ιούνιο για τους Μαθητές. Πού ακούστηκε να την κοπανάνε και οι δάσκαλοι; Υπάρχουν ένα σωρό δουλειές που αφορούν στην οργάνωση του σχολείου για την επόμενη χρονιά, τις οποίες βέβαια κάνουν οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συνάδελφοί τους, παίρνοντας άδεια όσο κοι οι άλλοι εργαζόμενοι.
  Εξομοίωση με τους Ευρωπαίους; Και βέβαια! Συνολική ομως, και οχι μονο οπου μας βολεύει.

   
 • At 6:59 μ.μ., Blogger Πάνος

  vita mi barouak,

  χαίρε!

  *

  mr.folios,

  ο κ. Παπαγγελής γράφει ένα κείμενο για το ΒΗΜΑ και συμπληρώνει έτσι το (μικρό) ειδόδημα που έχει ως πανεπιστημιακός. Καλό αυτό.

  Λόγω της ξεπερασμένης φύσης του μέσου, χάνει την ευκαιρία να έχει σχόλια και να εμπλουτίσει την προβληματική του, με τη συμβολή των ανθρώπων που κάνουν αυτό ακριβώς που επιχειρεί να σχολιάσει και να αξιολογήσει. Κακό αυτό.

  Έτσι όμως είναι η ζωή: δε μπορείς να έχεις ΔΥΟ καλά μαζί.

  *

  γιώργας,

  νομίζω οτι σχετικά με τα μισθολογικά κάπου χάνεις τη μπάλα. Το ποσό που αναφέρεις είναι ΟΛΑ μαζί - και τα επιδόματα. Και για τους δασκάλους ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ο,τιδήποτε άλλο.

  Το εφάπαξ, προκύπτει από τις κρατήσεις που γίνονται ειδικά γι' αυτό το σκοπό. Οι μηχανικοί δεν έχουν κάτι αντίστοιχο;

  Όσο για τις πολύμηνες διακοπές, λάβε υπόψη οτι αν δεν υπήρχαν οι δάσκαλοι απλώς θα ανέβαζαν κατακόρυφα τις πωλήσεις των ψυχοφαρμάκων και την πελατεία των ψυχιάτρων. Είναι απίστευτα δύσκολη και ψυχοφθόρα δουλειά!

  Άσε που είναι απαραίτητο για να επανέρχονται οι φωνητικές τους χορδές στο φυσιολογικό. Ξέρεις ότι όλοι σχεδόν οι δάσκαλοι πάσχουν από χρόνια φαρυγγίτιδα, λόγω του ότι μιλάνε συνεχώς στις τάξεις.

  (το τελευταίο μπορεί να εκληφθεί και ως αστείο - ως ένα σημείο)

  Για την προετοιμασία της επόμενης χρονιάς, δεν ξέρω τι είδους προετοιμασία κάνουν οι αμερικάνοι, μπορείς να προσδιορίσεις κάπως το αντικείμενο;

  Γιατί τα μεν γραφειοκρατικά είναι πάντα στην ώρα τους έτοιμα, για δε τα ουσιαστικά, μάλλον δεν ρωτάνε ποτέ τους δασκάλους - άρα τσάμπα καίει η λάμπα (της κριτικής)

   
 • At 7:04 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο

  Ευχαριστώ πολύ σ. μπλογκοδεσπότα, κι όλοι οι υπόλοιποι φίλοι, περάστε να τα πούμε!

   
 • At 10:20 μ.μ., Blogger Γιώργας

  Πάνο υπάρχει μια βασική διαφορά μεταξύ του όρου "Βασικός μισθός", του όρου "Καθαρές μηνιαίες αποδοχές" και του όρου "Μικτές μηνιαίες αποδοχές".
  Απο τα όσα έχω ακούσει εγώ, οι δάσκαλοι ζητούν ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ για τον πρωτοδιοριζόμενο κάπου 1400 ευρώ. Πάνω σε αυτό το ποσό προστίθενται ολα τα επιδόματα και διαμορφώνουν το ποσό των μικτών μηνιαίων αποδοχών. Η μήπως κάνω λάθος; Αυτό είναι το ποσό που παίρνει κάθε μήνα ο δάσκαλος, άσχετα αν δέν το βάζει ολο στην τσέπη του εκείνη την στιγμή, γιατι οι κρατήσεις θα του επιστραφούν με την μορφή των εφάπαξ και των συντάξεων. Aς να το συγκρίνουμε αυτό με τους μισθούς που παίρνουν οι άλλοι εργαζόμενοι! Και μια και κάναμε σύγκριση με τους μηχανικούς, ο μηχανικός πληρώνει τις κρατήσεις του απο την τσέπη του (με ζεστό χρήμα) για να πάρει στο τέλος ενα εφάπαξ κάπου 7000 ευρώ, και μια σύνταξη που θα την αντάλλασε ευχαρίστως με τα 2/3 της σύνταξης ενός δασκάλου. Φυσικά, όλοι κάνουν σύγκριση με τους ευρωπαικούς μισθούς. Να μήν πώ πόση είναι η ψαλίδα ανάμεσα στις αποδοχές του Ελληνα και του Ευρωπαίου Μηχανικού.
  Εχω κουβεντιάσει με Γερμανούς και Αμερικανούς καθηγητές.
  Αμφότεροι μόλις άκουσαν οτι οι Ελληνες συνάδελφοί τους κάθονται τρείς μήνες το χρόνο + 2Χ15 μέρες Χριστούγεννα & Πάσχα = 4 μήνες αντέδρασαν με τον ιδιο ακριβώς τρόπο. "Πως μπορεί κανείς να έρθει να δουλέψει στην Ελλάδα;". Και φαντάζομαι οτι και τα παιδάκια του υπόλοιπου κόσμου τσιρίζουν το ίδιο δυνατά.
  Δυστυχώς για μάς οι δάσκαλοι ανήκουν στις ομάδες που μπορούν να εκβιάσουν την κοινωνία. Κάτι σάν τους εργαζομενους της ΔΕΗ που άν δέν τους δώσεις ολα αυτά που ζητούν (λογικά ή παράλογα) σου κόβουν το ρέυμα.

   
 • At 10:59 μ.μ., Blogger Πάνος

  Γιώργα,

  Σου θυμίζω ότι όποιος έρθει τελικά απ' έξω, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, ψάχνει τρόπο να λακίσει και πάλι!

  (ας το έχει υπόψη του το μαύρο πρόβατο!)

  Τα συλληπητήρια για τους μηχανικούς, αν είναι έτσι όπως τα λες, αλλά δε νομίζω οτι επειδή αυτοί έχουν κομμένη την ουρά τους θα πρέπει να την κόψουν και οι υπόλοιποι!

  Λεφτά υπάρχουν. Η μαγική λέξη είναι η αναδιανομή. Όσο κι αν το ζορίζουμε, αν η πίττα έχει μικρό κομμάτι για τους εργαζόμενους - δεν έχει νόημα να βγάζουν οι εργαζόμενοι τα μάτια τους μεταξύ τους, είναι προτιμότερο να κοιτάξουν να κόβεται η πίττα διαφορετικά.

  (Θυμάσαι καμμιά από τις τελευταίες 30 χρονιές που η άυξηση των κερδών για τις τράπεζες να ήταν λιγότερη από 70 - 100 - 130 %;)

   
 • At 11:23 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο

  Πάνο μη μου το λες εμένα... που δε θα πήγαινα για δάσκαλος μόνο αν μου δίναν 10 χιλιάρικα το μήνα (για να έχω τα καλύτερα φάρμακα) ή αν με κλειδώνανε στην τάξη...

  Μηχανικός ξεκίνησα κι εγώ φίλε Γιώργα. 14 χρόνια μετά το πτυχίο μου, παρατηρώ οτι η πλειοψηφία των συναποφοίτων της "σειράς μου" που έμειναν Ελλάδα βγάζει από 1500 ώς 1800 καθαρά, και δουλεύουν 10 ώρες την ημέρα. Γύρω στους μισούς, πουλάνε πράγματα και οι υπόλοιποι είναι στη βιομηχανία (ηλεκτρολόγος είμαι, μιλάω λοιπόν για την "παραδοσιακή" βιομηχανία συν κατασκευές οι ενεργειακοί, τον Κόκκαλη και δυό τρία άλλα μαγαζιά οι ηλεκτρονικοί, τράπεζες/ασφάλειες/τηλεπικοινωνίες και τα διάφορα μεγάλα και μικρομέγαλα σοφτγουεράδικα οι κομπιουτεράδες). Μειοψηφία στις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΔΕΣΜΗΕ, ΟΤΕ κτλ), λίγοι στο Δημόσιο.

  Αν εξαιρέσεις λίγες μεγάλες επιχειρήσεις συν ΔΕΚΟ, όπου δουλεύεις στο αντικείμενό σου, οι υπόλοιπες δουλειές (ιδίως οι πωλήσεις) είναι να παίρνεις Προτσακ σε καθημερινή βάση. Παρ'ολ'αυτά, αν διάλεγα με τα ίδια λεφτά, αυτά ή δάσκαλος, θα διάλεγα αυτά...

  Όσο για τους νέους μηχανικούς, μόνο οι δάσκαλοι δεν τους φταίνε. Καιρός να αφήσουν τις αυταπάτες, να οργανωθούν και να διεκδικήσουν, όπως υπονοεί κι ο Πάνος!

   
 • At 11:25 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο

  Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   
 • At 1:01 π.μ., Blogger Γιώργας

  Πάνο, άν κατάλαβα καλά η λογική είναι:
  "ας διεκδικήσουμε εμείς που έχουμε τα λουκέτα των σχολείων στα χέρια, και η υπόλοιπη κοινωνία άς κόψει το σβέρκο της". Ετσι τον εννοούμε τον σοσιαλισμό; "Εγώ που έχω τον διακόπτη της ΔΕΗ στα χέρια τα κατέκτησα τα δικαιώματά μου εντάξει. Εσύ κακομοίρη που δουλεύεις στην βιομηχανία γιατί άραγε δέν κάνεις το ίδιο; Απορώ! Αφού λεφτά υπάρχουν."

  Λεφτά πράγματι υπάρχουν. Πράγματι η μαγική λέξη είναι "αναδιανομή". Ας πάνε λοιπόν οι δάσκαλοι να αρπάξουν τον τραπεζίτη απο το σβέρκο και νάρθω και γώ μαζί στην διαδήλωση. Αντ' αυτού γυρεύουν απο το κράτος, και αυτό με την σειρά του στέλνει τον λογαριασμό στην κοινωνία.
  Πάνο την επόμενη φορά που θα συναντήσεις εκείνους τους κτηνοτρόφους της Γαλάτιστας που τους παίρνουν το γάλα με λιγότερα απο 30 λεπτά και το πουλάνε 1.40, προσπάθησε να τους εκθέσεις τα δικαια αιτήματα των δασκάλων, και άν δέν σε πάρουν με τις καρδάρες να μήν με λένε Γιώργα.

  Ας κατακτήσουμε πρώτα τον σοσιαλισμό για τους μισθοδοτούμενους του δημοσιου τομέα (εις βάρος των υπολοίπων), και για τα υπόλοιπα κομμάτια της κοινωνίας βλέπουμε στο μέλλον όταν θα έρθει αυτή η έρμη η αναδιανομή (πώς άραγε;). Οσο να πείς είναι κι' αυτό μια κάποια πρόοδος.

  Μαύρο Πρόβατο εχω μόνο μια απορία:
  Απο τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων για τα Πανεπιστήμια των τελευτάιων χρόνων, βλέπει κανείς πως η σχολή με την μεγαλύτερη ζήτηση (και τις μεγαλύτερες βάσεις) είναι η διδασκαλική ακαδημία.
  Γιατί αραγε αφού οι δάσκαλοι φυτοζωούν ενώ οι μηχανικοί τα βγάζουνε τόσο εύκολα τα λεφτά τους;

   
 • At 1:24 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο

  Απο τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων για τα Πανεπιστήμια των τελευτάιων χρόνων, βλέπει κανείς πως η σχολή με την μεγαλύτερη ζήτηση (και τις μεγαλύτερες βάσεις) είναι η διδασκαλική ακαδημία.
  Γιατί αραγε αφού οι δάσκαλοι φυτοζωούν ενώ οι μηχανικοί τα βγάζουνε τόσο εύκολα τα λεφτά τους;


  Είπε κανείς οτι οι μηχανικοί βγάζουν εύκολα λεφτά;;

   
 • At 1:25 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο

  Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   
 • At 1:33 π.μ., Blogger Πάνος

  Γιώργα,

  OK! Τα παρατάω - μπορείς ελεύθερα να προτείνεις οτι αυτοί οι κακοί δάσκαλοι που απεργούν ένα μήνα τώρα είναι ελεεινά υποκείμενα και τους αξίζει να μαστιγωθούν ανηλεώς!

  Επιπλέον, ας τους κάνουν και μια περικοπή 30%, για να μάθουν να μην προκαλούν το δημόσιο αίσθημα!

  Είμαι σίγουρος πως και η κ. Μαριέττα θα συμφωνήσει ευχαρίστως.

  *

  Νομίζω πως τόσα χρόνια πασόκ μας έχουν αφήσει κουσούρια - στον τρόπο που σκεφτόμαστε πολιτικά. Δεν τολμώ να σκεφτώ τι θα ακούσουν οι γιατροί του ΕΣΥ, την επόμενη φορά που θα απεργήσουν σοβαρά...

  (δηλ. περί το 2019)

   
 • At 5:41 μ.μ., Blogger Πάνος

  Η "καλή" συζήτηση γίνεται στο μαύρο πρόβατο. Οι ενδιαφερόμενοι, μη τη χάσετε!