ι Τα μυστικά του Κόλπου
Τρίτη, Οκτωβρίου 31, 2006
Η Μάστιγα του Θεού στη Θεσσαλονίκη


Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε με μεγάλη επιτυχία, στο κατάμεστο αμφιθέατρο (ένα κόσμημα...) του βιβιοπωλείου - το οποίο, όπως βλέπετε, έχει ήδη στολιστεί Χριστουγεννιάτικα, εν όψει της μεγάλης καπιταλιστικής εορτής των Χριστουγέννων.

Όλοι επαίνεσαν το βιβλίο και καταχέριασαν τον πρωταγωνιστή του, όπως και τον νυν Μπουγατσαδουπόλεως. Ο Νίκος Μπίστης επαίνεσε και τον Σημίτη, τον οποίον ο συγγραφέας προφανώς κατατάσσει στη μεγάλη χορεία των πολιτικών που τάχουν κάνει πλακάκια με τους ρασοφόρους.

(Γνωρίζετε, ίσως, τη "λατρεία" που τρέφω για τον Σημίτη, αλλά το σωστό να λέγεται... ό,τι μπορούσε ο ανθρωπάκος στο συγκεκριμένο θέμα το έκανε! Απλώς, δε μπορούσε κάτι περισσότερο, για πολλούς λόγους).

Σε μια τέτοια συνάντηση ακούγονται πολλά σοβαρά, πολλά σοβαροφανή και πολλά εφυολογήματα. Ενδεικτικά και ανακατεμένα:

* Ο καθηγητής Μανιτάκης, αφού έκανε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του γεγονότος οτι ουσιαστικά ο Χριστόδουλος κινείται (ιδεολογικά και πολιτικά) εκτός της ελληνικής συνταγματικής τάξης, κατέληξε στο λίαν αισιόδοξο συμπέρασμα οτι η επιροή του χριστοδουλισμού φθίνει και δεν έχει μέλλον. (Με όλο το σεβασμό, διαφωνώ ριζικά).

* Ο Γιάννης Μπουτάρης ξεκίνησε με την αποκάλυψη οτι προέρχεται από θεοσεβούμενη οικογένεια (ο παππούς του έγραφε πριν το 1900 στο τεφτέρι "ο Θεός βοηθός!") και οτι ο ίδιος πιστεύει στο Θεό. Μετά, ποιός είδε το Θεό και δεν τον φοβήθηκε...

* Ο καθηγητής (θεολογίας) Πέτρου, τόνισε οτι είναι επιβεβλημένο να καθοριστεί με σαφήνεια το πεδίο εντός του οποίου θα είναι εφικτή η δημόσια παρουσία των ιερωμένων. και επειδή οι ίδιοι δεν πρόκειται να αυτο-περιοριστούν, κάποιος πρέπει να τους το επιβάλλει.

* Ο Νίκος Μπίστης ξεκίνησε αφηγούμενος πως στην κατάληψη της Νομικής το Φεβρουάριο του 1973, την τελευταία μέρα μπήκε μέσα ένας ιερωμένος κουβαλώντας δυο τσάντες γεμάτες τρόφιμα - και έμεινε μαζί τους μέχρι το τέλος. Ήταν, συνέχισε, ένα ζωντανό και δημοκρατικό πνεύμα και χαιρόσουν να συζητάς μαζί του. Ήταν ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος (σοκ στο ακροατήριο!). Και σήμερα, κατέληξε ο Μπίστης, που είναι Αρχιεπίσκοπος, χαίρεσαι να συζητάς μαζί του... (τρία εγκεφαλικά στα πίσω καθίσματα!) Είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος (α, μάλιστα!). Στη συνέχεια ο Μπίστης είπε τον πόνο του, ότι όπου και να πάει κανείς είναι υποχρεωμένος να υφίσταται τον ...αγιασμό, αναφέρθηκε στις δυνάμεις που αντιτίθενται έμπρακτα στον χριστοδουλισμό (ανέφέροντας, προς τιμήν του, και τη νομοθετική πρωτοβουλία του Συνασπισμού) και διακήρυξε οτι είναι ανάγκη η αριστερά να προβάλλει τη δική της ιδεολογία και αξίες (εδώ ξέφυγε στη γνωστή αριστερή θεολογία - it's hard to learn an old dog new tricks!) γιατί αν δεν το κάνει η αριστερά, λέει, ποιός θα το κάνει; (Πάντως όχι ο γνωστός ακραιφνής Ορθόδοξος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο ΓΑΠ! Θα ανεβάσω σε σχόλιο τους σχετικούς συνδέσμους, με στιγμιότυπα από τη μεγάλη του προσπάθεια να πλασαριστεί ως ορίτζιναλ Ορθόδοξος, προς άγραν ψήφων από τις θεούσες!)

* Ο απών Ανδρέας Ανδριανόπουλος (έχασε το αεροπλάνο από τη Μόσχα) έστειλε τη νεοφιλελεύθερη ομιλία του με φαξ και τη διάβασε ο συντονιστής Τραϊανός Χατζηδημητρίου. Σωστός!

* Τέλος, ο συγγραφέας Μανώλης Βασιλάκης ευχαρίστησε τους παρόντες, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε ομαλώς και διελύθημεν ησύχως.

_________________

Κάποιοι είπαν πως οι ζηλωτές απουσίαζαν και δεν ...τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, γιατί είναι επικεντρωμένοι στον αγώνα κατά του τρισκατάρατου Δημητρίου Πανούση. Μάλλον υπάρχει γραμμή από ψηλά (όχι από το Θεό, λίγο ψηλότερα...), να μην ασχολούνται με το βιβλίο, τον Βασιλάκη και όσους τον υποστηρίζουν, γιατί κάνει τζίζ: αν πάνε για μαλλί, κάποιοι θα βγουν κουρεμένοι!
 
Έγραψε ο Πάνος - Τρίτη, Οκτωβρίου 31, 2006 |


7 Comments:


 • At 12:21 π.μ., Blogger Πάνος

 • At 12:23 π.μ., Blogger Πάνος

 • At 10:54 π.μ., Anonymous Pontiac

  Πάντως αν "μάστιγα του Θεού" είναι ο Χριστόδουλος,

  δεν μπορώ να φανταστώ τον Βασιλάκη -άντε ούτε και τον Μπουτάρη- ως σύγχρονο Αέτιο.

   
 • At 2:07 μ.μ., Blogger Πάνος

  pontiac,

  το ένα δε συνεπάγεται απαραιτήτως το άλλο. Εξάλλου, σε κάποιους από όσους αναφέρονται στο ποστ, η θεολογική σκέψη, μεταμφιεσμένη σε "αριστερό- προοδευτικό" λόγο είναι βασικό τους γνώρισμα. Στο προκείμενο όμως, το βασικό πρόβλημα είναι η Μάστιγα...

   
 • At 11:47 π.μ., Blogger Πάνος

  Ο Μανώλης Βασιλάκης, διευκρινίζει:

  ...για τον Σημίτη πουθενά δεν γράφω ότι τα έχει κάνει πλακάκια με τους ρασοφόρους. Αντιθέτως! Τον επικρίνω όμως (και επιμένω!) ότι αφού του κήρυξε πόλεμο ο Χριστόδουλος και οι δυνάμεις του σκοταδισμού με πρόσχημα το θρήσκευμα στις αστυνομικές ταυτότητες, έπρεπε να δώσει τη μάχη μέχρι τέλους και όχι όταν τελείωσε η υπόθεση των ταυτοτήτων να αποπέμψει από την κυβέρνηση τον Μιχάλη Σταθόπουλο.

   
 • At 7:53 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος

  Ε μα πιά το βρήκα!

  Στα δεξιά μου ήσουν λοιπόν

  Σ:))))

   
 • At 8:43 μ.μ., Blogger Πάνος

  καλά, είσαι ...γάτος!

  (έμαθα ότι μετά πήγατε για τσίπουρα με τον Βασιλάκη...)