ι Τα μυστικά του Κόλπου
Κυριακή, Οκτωβρίου 23, 2005
Σκάλες και άμμος


Κυριακή 23/10/2005. Σκάλα Περαίας. Αισθητική χάλια, αλλά η θάλασσα κυρία: στη θέση της!

Ένα χιλιόμετρο πιο κει, στην (αρχικά πανομοιότυπη) σκάλα των Νέων Επιβατών, δείτε τι γίνεται:Αντί για κύμα, άμμος! Αιτία είναι το συμπαγές, κάθετο κρηπίδωμα (φαίνεται στο βάθος της φωτογραφίας) το οποίο παρεμβλήθηκε στην κίνηση των ρευμάτων και δημιουργεί όλο και μεγαλύτερες προσχώσεις, δεξιά κι αριστερά.

Τα παλιοσίδερα που διακρίνετε είναι δέστρες για τις βάρκες και τα καϊκια - δηλώνουν αψευδώς το σημείο που βρισκόταν κάποτε η ακτογραμμή.

Ο Δήμος Θερμαϊκού, νοικοκύρης, φροντίζει για τον καλλωπισμό του θλιβερού μπαζώματος: φυτεύει σειρές από δεντράκια, αμφοτεροπλεύρως - υπάρχουν και δυο κάθετες αράδες, αριστερά. Μήπως οι δενδροφυτευτές υπονοούν οτι το οριστικό μέλλον του συγκεκριμένου σημείου είναι να μετατραπεί σε δάσος;Γιατί μιλάμε για πολλά στρέμματα! Τόσα ώστε να χωράει άνετα πάνω στις προσαμμώσεις ένα όμορφο γήπεδο beach -volley......και να παρκάρουν άνετα διάφορα σκάφη. Επίσης, να στήνονται το καλοκαίρι μεγάλες φουσκο -τσουλήθρες, για τα παιδιά.

Στο μεταξύ, η αρχική χρήση (αλιευτικό καταφύγιο) περιορίζεται όλο και πιο πολύ: σχεδόν 100 μέτρα (κατά μήκος, από την αρχή της σκάλας) έχουν ήδη μπαζωθεί -φανταστείτε τι θα γίνει σε άλλα δέκα χρόνια.

Λύσεις του προβλήματος:

α. Το αγνοούμε ...μέχρι να πνίξει εντελώς η άμμος τη σκάλα. Τότε, θέλοντας και μη, θα κάνουμε κάτι.

β. Κάνουμε (δεύτερη) απομάκρυνση της άμμου - και περιμένουμε για την τρίτη. Στην περίπτωση αυτή θα πάει χαμένη η ...δενδροφύτευση.

γ. Το παίρνουμε απόφαση και ΞΗΛΩΝΟΥΜΕ αυτή την ελεεινή μελετητική -κατασκευαστική πατάτα, αποκαθιστώντας τη φυσιολογική κίνηση των ρευμάτων. Η λύση αυτή σταματά και τη συστηματική, μόνιμη και μη αντιστρεπτή διάβρωση (φάγωμα) της εγγύς ακτογραμμής.

Συνολική εικόνα της σκάλας και του κρηπιδώματος μπορείτε να δείτε στο ιστολόγιο του ΗΜΙΑΙΜΟΥ. Μόνο που η αεροφωτογραφία που υπάρχει εκεί είναι κάποιων χρόνων - σήμερα το μπάζωμα έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο!

Αναλογιστείτε τώρα τα βουνά των προσαμμώσεων - και τις αντίστοιχες μη αντιστρεπτές καταστροφές - που θα προκαλέσει η επέκταση του αεροδρομίου (900 Χ 400 μέτρα συμπαγής κατασκευή μέσα στη θάλασσα) και πείτε μας αν είμαστε υπερβολικοί όσοι αντιδρούμε στην κατασκευή αυτού του τέρατος!
 
Έγραψε ο Πάνος - Κυριακή, Οκτωβρίου 23, 2005 |


5 Comments:


 • At 8:47 π.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής

  Δημοσιογράφοι και "δημοσιογράφοι" του Διαδικτύου, δεν σας βγαίνει τίποτε σαν είδηση;;
  Σας δίνω κι άλλη: Η Γωγώ Μαστροκώστα έσπασε το μικρό νυχάκι του αριστερού της χεριού!

   
 • At 10:03 π.μ., Anonymous Ανώνυμος

  Είμαστε για τα μπάζα.

  Σχολιαστής

   
 • At 8:10 μ.μ., Blogger kaltsovrako

  Πείτε πως ζηλέψατε την δικιά μας "εσπλανάδα" στο δέλτα του Φαλήρου και θέλετε να φτιάξετε ένα τέτοιο και στην συμπροτεύουσα και μάλιστα πιο μεγάλο, να χωρούν και τα αεροπλάνα! Ζηλιάρηδες, ε ζηλιάρηδες.

  Η χαρά του Ψωμιάδη.
  Αυτό με την Γωγώ με έκανε και δάκρυσα.

  Τα μπάζα απο το metro και την υποθαλάσσια που θα τα ρίξουν;

  Υ.Γ. θα ήθελα αυτές τις μέρες να ήμουν πάνω, στη γιορτή της πόλης. Ελπίζω κάποια στιγμή να τα καταφέρω με την Κωνσταντίνα.

  Να μου προσέχετε τον Κάρολο στην παρέλαση. Μην τον πάρει ο Ψωμιάδης κολοφεράτζα για τα έργα, δεν είναι του αντικειμένου του.

   
 • At 8:49 μ.μ., Blogger Πάνος

  Ανεβείτε!

   
 • At 9:42 π.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής

  Καλτσόβρακε, μη τους δίνεις ιδέες...(για τα μπάζα εννοώ)!